Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zanči Otac, Riječ, Sveti Duh....tu ti je Riječe Isus, a Mudrost u Izrekama 8,22-30 nije Isus....

Knjiga - Božanstvo - Identitet Boga i Krista od strane 61 - 65

9. Prigovor 9 (1.Jovanova 5,7.)
Stih: "Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno." (1.Jovanova 5,7.)

Prigovor:
Ovo je jedan jasan i jednostavan tekst koji dokazuje da su Otac, Sin i Duh Sveti jedan Bog. Prema tome, kako da nastavljate da negirate doktrinu o 'trojstvu' u svetlosti ovakvog dokaza?

Odgovor:
Na prvi pogled zapažamo da ovaj tekst nabraja troje i kaže da su oni jedno. 'Trinitarijanski' koncept zastupa tvrdnju da ovaj stih govori kako su to troje jedan Bog. Naravno, takva tvrdnja neminovno mora da bude dopunjena jednom pretpostavkom, kao i načinom tumačenja Biblije koji zapravo nije biblijski, već je strogo zabranjen od strane samog Autora Svetog Pisma, a to je da se biblijskim stihovima dodaju ili oduzimaju određene reči, kao u ovom slučaju gde 'trinitarijanci' u kontekstu svoje pretpostavke iza reči 'jedno' dodaju reč - 'bog'. Ali to ovaj tekst aposlutno ne govori, niti daje prostora za slične pretpostavke
ili manipulacije samim tekstom. Konkretni stih zapravo objašnjava da se termin 'jedno' ili 'jedinstveno' ili 'u saglasnosti - harmoniji' primenjuje na svedočanstvo koje nam svedoči da je Isus - Hristos (stih 1.Jovanova 5,1.), a nikako ne govori da to 'jedno' navodno predstavlja nekog 'trojedinog boga' ili 'tri osobe ili tri ličnosti jednog boga' kako to pokušavaju 'trinitarijanci' da sugerišu, kada izvade stih van konteksta poruke koja je jasno definisana u celokupnoj 5. glavi 1.Jovanove poslanice.

Ovo troje je jedinstveno u tome što nosi isto svedočanstvo, kao što to i sam stih doslovno kaže; 'jer je troje što svedoči' i u tom svedočanstvu su jedinstveni – jedno.

U kontekstu čitavog poglavlja možemo jasno primetiti i razumeti kako Jovan ovde ne uči o konceptu Boga, tj, on ovde ne izlaže biblijsku dokrinu o tome - Ko je Bog, koji je Identitet Boga, ili koliko Božanskih Bića ili osoba postoji. Konkretan kontekst ovog poglavlja nudi jedan veoma jednostavan odgovor. Hajde da pročitamo 8.stih u kojem je
nabrojano sledeće 'troje'; "I troje je što svedoči na zemlji: Duh, i voda, i krv; i ovo troje su u saglasnosti u jednom." (1.Jovanova 5,8. - prevod King James)

Jedinstvo o kojem govori ovaj stih se ne odnosi na prirodu Duha, vode i krvi. Pre govori o jedinstvu u saglasnosti. Oni su, sve troje - 'jedno' na taj način što nose isto - jednako svedočanstvo. Sve troje su saglasni u jednom. Ovo je očigledno svakom iskrenom čitaocu. To je upravo ono na šta je Jovan mislio i u 7.stihu, u kojem je koristio gotovo iste reči, koje je malo detaljnije elaborirao u narednom 8.stihu. Ovo 'troje' (Otac, Sin, Duh) kađe Jovan, 'jedno su'. Nikako 'jedan Bog' ili'Božanstvo', kao što 'trinitarijaci' pokušavaju tim terminom da objasne tog navodno 'trojedinog boga', nego su ovo troje JEDNO U SVEDOČANSTVU. Oni su svi zajedno u saglasnosti dajući jedinstveno svedočanstvo, noseći jedan harmoničan izveštaj o tome.

Kakvo je to svedočanstvo ili izveštaj bilo okupiralo Jovanov um pišući svoju poslanicu?

"Koji se god odriče Sina, taj ni Oca nema; ali koji priznaje Sina, i Oca ima." (1.Jovanova 2,23.)
"I mi videsmo i svedočimo da Otac posla Sina da se spase svet." (1.Jovanova 4,14.)
"Koji prizna da je Isus Sin Božij, Bog u njemu stoji i on u Bogu." (1.Jovanova 4,15.)
"Ko je koji svet pobeđuje osim onoga koji vjeruje da je Isus Sin Božij?" (1.Jovanova 5,5.)

Jovan pominje Sina Božijeg 18 puta u svojoj poslanici. Više je nego očigledno da je centralna misao vodilja, koja je bila
okupirala njegov um bila upravo jasno svedočanstvo o Sinaštvu Isusovom. Centralna tema glave jeste da je Isus Hrist - Sin Božiji. Jovan nadalje proširuje ovo predivno svedočanstvo koje je zapisano u stihovima 7. i 8. pa tako čitamo u sledećim stihovima; "Kad primamo svedočanstvo čovečije, svedočanstvo je Božije veće; jer je ovo svedočanstvo Božije što svedoči za Sina svojega." (1.Jovanova 5,9.)

Jovan naglašava svedočanstvo ili izveštaj koji Bog Otac lično daje o Svom Sinu. Kakvo svedočanstvo ili koju objavu je Bog Otac dao za svog Sina?
"I gle, glas s neba koji govori: ovo je Sin moj ljubazni koji je po mojoj volji." (Matej 3,17.)
"Dok on još govoraše, gle, oblak sjajan zakloni ih; i gle, glas iz oblaka govoreći: ovo je Sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji; Njega poslušajte." (Matej 17,5.)
"Koji veruje Sina Božijega ima svedočanstvo u sebi; koji ne veruje Bogu načinio ga je lažom, jer ne verova svedočanstvu koje svedoči Bog za Sina svojega." (1.Jovanova 5,10.)

Jovan takođe ukazuje na to da je ovo svedočanstvo ili izveštaj kojim će Duh Božiji osvedočiti srca vernika. Kakvo je svedočanstvo, koje je Isus Svetim Duhom dao preko Apostola?
"A Filip mu reče: ako veruješ od svega srca svojega, možeš. A on odgovarajući reče: verujem da je Isus Hristos Sin Božiji." (Dela 8,37.)
"I odmah po zbornicama propovedaše Isusa da je On Sin Božiji." (Dela 9,20.)
(isto tako postoje još mnoga slična svedočanstva drugih ljudi, pokrenutih Duhom Božijim)

Kao što možete da vidite, govoreći o tome kako Otac, Sin i Sveti Duh nose isti izveštaj ili svedočanstvo, Jovan izričito naglašava kako je to jedno te isto svedočanstvo Boga Oca i Svetog Duha Božijeg.
Da li i Isus nosi isto takvo svedočanstvo o sebi? Pronaćićemo odgovor na ovo pitanje u Jevanđelju po Jovanu;
"Kako vi govorite onome kojega Otac posveti i posla na svet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: Ja sam Sin Božiji?" (Jovan 10,36.)
Prema tome, nikako nije ispravan način čitanja, tumačenja ili interpretiranja stiha u 1.Jovanova 5, 7. onako kako to 'trinitarijanci' čine, kada ovaj stih tumače u smislu da on, navodno, govori o konceptu Boga kao nekog 'trojedinog boga', u kakvom sasvim pogrešnom i apsolutno nebiblijskom konceptu, navodno, postoje neke 'tri ko-večne osobe' ili 'ko-jednake osobe' ili 'bića'.

Takođe se krši i obeščašćuje Jovanovo svedočanstvo, kada se negira biblijska činjenica da je Isus Jedinorodni Sin Božiji. "Jer Bogu tako omilje svet da je i Sina svojega Jedinorodnoga dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni." (Jovan 3,16.) Jednako tako, neprihvatljivo je negiranje jasne biblijske činjenice koja svedoči o tome da je Isus Jedinorodni Sin Božiji, koji je bio rođen od Boga Oca u danima večnosti, pre sveg stvaranja.
"A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među tisućama Judinijem, iz tebe će mi izaći koji će biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od početka, od večnih vremena." (Mihej 5,2.)

Svako ko uči teoriju o 'trojstvu' i koristi stih u 1.Jovanova 5,7. da njime podupire ovu lažnu doktrinu, taj ima jedino nameru da potpuno uništi jasno biblijsko svedočanstvo koje nam Nebo otkriva o Isusu Hristu, našem Gospodu i Spasitelju!

Evo mire000 čovjek je studirao ovaj redak i napisao jednu malu studiju. A ti ga samo navodiš i kažeš - gledajte ljudi - trojstvo je u njemu. Tako može i Bušman tumačiti Bibliju kao i ti....iako i najveći trinitaristički skolari kažu da taj tih je ubačen, ova studija ga objašnjava kao da postoji jer taj koji je pisao knjigu koristi King James verziju....kako sam i ja nabavio prije dvije sedmice hrvatsku verziju King Jamesa - prijevod Ivan Vrtarić taj je stih i u mojoj Bibliji...ali evo gore tumačenja tog stiha...zato ostavi se te bušmanske metode - staviti samo citat i reći - Evo ga, gledajte!!!

Kao prvo, tekst nije upucen tebi nego Takticaru.
Tebi sam uputio drugi, koji si ignorisao i nisi odgovorio..
A zasto me ovo vase ignorisanje teksta ne iznenadjuje?
Rekoh koristite Bibliju kao prirucnik onda kada treba potkrepiti vase ideje, a kada vam se tekst suprotstavlja, onda je pogresan prevod, ''stih je ubacen'', ''crkva je ubacila'', svasta!
Pa vi Bibliji uopste i ne verujete, vama je ona ''falsifikovana'', zalosno je gledati da vi ''Bibliju prihvatate do pola'' a ''od pola odbacujete'' i govorite ''da je falsifikovana''!
Moze li Rec Bozja biti falsifikovana, odgovori???
To stalno radite a ovamo se ''kunete na istu Bibliju''!

Da odgovorim na ovu manipulaciju:

Ta tvoja studija nista ne vredi, jer je pise, Arijevac koji je pristrasan.

Tekst glasi:

''Ovo je Isus Hristos što dođe vodom i krvlju i Duhom, ne samo vodom nego vodom i krvlju; i Duh je koji svedoči, jer je Duh istina.''

Pitanje: Ko svedoci prema ovom stihu???
SVEDOCI SVETI DUH!
Ok!

''Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.''

Ko svedoci prema ovom stihu?
Otac,Sin i Sveti Duh!
I sta jos kaze?
''OVO TROJE JE JEDNO''(oni 'svedoci jedno')
Oni su ''ujedinjeni u svedocanstvu koje daju''.

Ovo je ''nebesko svedocanstvo'', to je bitno da zapamtimo, videcemo zasto kasnije!

''I troje je što svedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.''

Ko svedoci ovde?
-Duh Sveti!
-Voda daje svedocanstvo (prilikom krstenja i prilikom smrti)!
-Krv(jer Isus je umro i vaskrsao i njegovom krvlju se spasavamo)!

Ovo je ''zemaljsko svedocanstvo'', sto je opet bitno da zapamtimo za kasnije!

I onda kaze najbitnije:

''Kad primamo svedočanstvo čovečije
, svedočanstvo je Božije veće; jer je ovo svedočanstvo Božije što svedoči za Sina svog.''

Sta je sad ono sto vi propustate?
Ovde nije poenta reci ''da su ovo Troje jedan Bog'', vec da su ''ovo troje osobe koje svedoce''.
Jovan uporedjuje ''ljudsko svedocanstvo''(zemaljsko) ''prema Bozjem(nebeskom) svedocanstvu''.
Kao sto znamo, ''da bi svedocanstvo bilo priznato, moraju da svedoce po zakonu najmanje dve osobe''!
Ovde ih imamo koliko? ''TRI OSOBE''!
Jer da nije tako, onda bi se to ''svedocanstvo nistavnim smatralo po zakonu''!

Zamisli Bog ''jedan svedoci'' i to je dovoljno?
Ne, ne moze tako po zakonu, i zato Jovan navodi ''TRI OSOBE KOJE SVEDOCE'', uporedjuje ''nebesko'' i ''zemaljsko svedocanstvo'' i navodi nam ''svedoke''.

Dakle rec je o ''TRI OSOBE KOJE SVEDOCE'', i to je zbog cega se ovaj stih navodi kao dokaz Trojstva(da ukaze na razlicite osobe), a ne zato da se tvrdi da su ''oni jedan Bog'', to ja nisam ni tvrdio..
Po ovim recima se jedino moze naslutiti Trojstvo, i to onako kako su ga crkveni oci propovedali, i potvrditi ono sto su oni naucavali..

''Koji veruje Sina Božijeg ima svedočanstvo u sebi; koji ne veruje Bogu načinio Ga je lažom, jer ne verova svedočanstvu koje svedoči Bog za Sina svog.
I ovo je svedočanstvo da nam je Bog dao život večni...''

Dakle, svo vreme govori se o ''svedocanstvu'', i potvrdjuje se svedocanstvo ''brojem svedoka''.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sad izbaci onaj stih: ''Jer Troje je sto svedoce na nebu'';
I sta se desava?
Jovan ostaje ''nedorecen'' i nemas vise ''nebesko svedocanstvo'', pa i ovaj zadnji stih je prava zagonetka, ''o kojem sad Bozjem svedocanstvu odjednom Jovan govori, kad je svo vreme govorio ''samo o zemaljskom svedocanstvu''(o vodi krvi i o duhu):

Po tebi, tekst treba da glasi ovako:

I troje je što svedoči na zemlji: duh voda i krv...
Kad primamo svedočanstvo čovečije, svedočanstvo je Božije veće;

Koje svedocanstvo Bozje?
Ne znamo o cemu govori!?

-E ovo ti je prava analiza, a ne ono tvoje gore, dakle moja analiza pokazuje, da ako ispustis 7. stih, onda ''Jovan ostaje nedorecen''.. I bez daljnjih dokaza, jasno je da su ove reci sastavni deo teksta...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
To je u podsvesti.
Citas njihovu literaturu i to ti ostane kao prilepak.
Imaju knjigu: ''Najveci Ucitelj''.
Ne. Rekao sam ti da od J.S. nista nisam procitao ima mozda 12 godina. Citam samo Bibliju.
Netacno, oni koji ne znaju ce ti pricati, ''cas ovako cas onako''.
Trinitarna teologija uci da je Isus podlozan Ocu ''po ulozi'', a ne ''po prirodi''.
Isusova uloga moze biti kakva god hoces i ''najmanja'', ali on je opet ''Bog po prirodi''.
Posao koji radis te ''ne unizava''.
Ne citas li tamo da je uloga Svetoga Duha veca? Pa jel ''on iznad Boga''?
Kaze da se ''hula na Boga prasta'' a na ''Svetoga Duha ko pohuli nema oprostaja''.
Cini li ga to ''vecim''? NE! Nego je njegova ''uloga veca''.
Nema Bog nikakvih uloga. Ponovo novi nebiblijski termini samo da objasnite neobjasnjivo. Pa covek mora teoloski fakultet da zavrsi da bi Boga spoznao.
Nema Bog nikakve uloge. Imas Jehovu Boga i drugog Boga nema, Sveto pismo je jasno. Jehova Bog salje svog sina Isusa Hrista da nas otkupi. I imas Jehovin sveti Duh i to je to. Prosto da ga i bez i jednog razreda osnovne skole mozes razumeti. Jehova je glava Hristu i Hrist ne moze nista sam od sebe ciniti. Sveti Duh izlazi od Oca Jehove. Apostoli su uvek i samo prema prvoj zapovesti obozavali Oca Jehovu, Hrista nikada! Sveti Duh nema vecu ulogu ni od Oca ni od Sina, vec se pod tim podrazumeva nesto sasvim drugo.

Sveto Pismo je prosta knjiga kada se cita otvorenog uma i kada se u njegovo razumevanje ne uplicu ljudske ne-mudrosti. Treba ga citati onako kakvo jeste, bez rebusa, zagonetki i bez vadjenja pojedinih stihova. Izvadim jedan stih i kazem pogledaj to je to. Imas kontekst, a on je za Apostole i vise nego jasan Bog je jedan i on je Otac Jehova, imas njegovog sina Isusa Hrista koji je uvek ispod Oca i kome niko od dvanaestorice nije dao obozavanje prema prvoj zapovesti. Ovo je istina koja dolazi od samog Bozijeg sina i od Apostola. Meni preko njihove istine ne treba vise nista!
Na tvoju zalost Trojstvo je spomenuo apostol Jovan: ''Jel je Troje sto svedoci na nebu: 'Otac, Rec i Sveti Duh' i ovo je Troje Jedno'' - ove reci ne mozes osporiti, jer se pojavljuju pre svih postojecih manuskripata, u citatu jednog crkvenog Oca koji je ziveo pre nastanka svih nama poznatih najstarijih grckih manuskripata.
Dakle nisu izmisljene, niti su dodate kasnije. To su manipulacije Jehovinih Svedoka, i o tome sam milion puta govorio...
Pa cak i kontekstualno imas rupu pa Jovan ostane nedorecen ako izbacis ove reci...

Sem toga, Ignatije Bogonosac je bio licni ucenik apostola Jovana i on je ucio Trojstvu, jer ga je Jovan to naucio...
I on je i kanon sastavio, po njegovom svedocanstvu je i Otkrivenje uslo u kanon inace ga danas ne bi imali, on je potvrdio da ga je napisao Jovan..
Evo gore kainos perfekt objasnio o cemu se radi!
Ti nisi nista drugo do ''tvrdoglav''.
Tvrdoglavi ljudi se ne mogu ni pouciti, niti je Hristos tvrdoglave poucavao, pa necu ni ja.
Ti si ''dosao nama da svedocis'' a ne da ''naucis''.
Tebi se nudi istina, ali ti umesto da je ''istrazis''. Ti kazes ''mene to ne zanima'', ''ja sam naucio''.
U ''punu casu ne moze stati''.

Ti ozbiljno treba da razmislis, jer ja da te ubedjujem argumentima na formu necu, ili ti mene, meni to nije cilj ovde nekoga pobediti, nego je cilj da ti kao covek razumes i shvatis istinu. I ja se nadam da hoces jednog dana, jer ako si iskren shvatices, da sve ono cemu si ucen je laz. Neka ti Bog pomogne u tome, jer ja sam ti samo rekao u kom smeru da potrazis.
Citaj malo crkvene oce, nece ti biti na odmet, veruj mi...
Jesam tvrdoglav, u pravu si.
Verovacu samo onako kako pise i nikako drugacije.

Meni niko bolje ne moze reci ko je Isus Hrist, od samog Isusa Hrista! Mene niko bolje ne moze pouciti istini, od samog Isusa Hrista!
NIKADA za sebe nije rekao ja sam Bog, a UVEK se predstavljao Bozijim sinom!
Apostoli poucavajuci druge i dovodeci u istinu, uce da je Isus Hrist sin Boziji! Nikada nikoga nisu poucavali da je Isus Bog.
Ko odbaci ovaj Hristov nauk ili ga izokrene, nema veze sa Hristom i sa Bogom jer ne slusa njegov glas i nauk, vec neciji drugi!

Ja od Isusu naucih ko je ON, i drzacu ga za Bozijeg sina dok sam ziv i drugog ucitelja necu traziti!
Tu casu mi Hrist napunio i ne bih njegov nauk ni za zivu glavu sa ljudskim da menjam!
Vidis to je ''licemerno''.
A ne da te ja optuzujem za licemerstvo, nikako, vec tebi je to u podsvesti livemerstvo usadjeno i nesto te vuce i odvlaci od istine, a ti kao da ne vidis da su apostoli nazivali Sina Bogom. Jovan ga naziva tako, Toma ga naziva tako..
Ali neeee, tebi to nije dovoljno jer on nije rekao: ''BOG SIN'', mozes li biti zaludjeniji?
Hoces tacne reci?
Ne prijatelju, ''neces ti tacne reci'', ''ti neces da razumes'', jer da hoces, razumeo bi isprve, da je sasvim sve jedno reci ''BOG SIN'' ili ''BOG REC''.
Ja sam samo oprezan.
Gore rekoh da Isus za sebe NIKADA ne rece da je Bog. Apostoli nastavljaju druge da uce i pricajuci o Isusu govore da je On sin Boziji.
Ja sam siguran da ti svakodnevno po nekoliko puta kazes 'moj Boze Isuse Hriste', bas tim recima, kako ti kazes tacnim. I svako drugi ko na Isusa gleda kao na Svevisnjeg Boga i kada mu se moli reci ce 'moj Boze Isuse Hriste'!
Tako Apostoli nisu rekli NI JEDNOM. Zasto!? Pa iz prostog razloga zato sto nisu tako nauceni, Hrist ih je ucio da je Otac Bog a ne On. Seti se da je sebe sinom Bozijim predstavio. Zato ga Apostoli za sina drze a ne za Boga!
Citaj pocetak svake poslanice kad prenose pozdrave crkvama, ko je Otac a ko je Isus Hrist.

Blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista.

Blagosloven Bog i Otac Gospoda našeg Isusa Hrista,
koji nas je blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim na nebesima kroz Hrista; Efezani
Izvor tvoje vere nisu reci apostola, vec je izvor tvoje vere J.S., da oni tako nisu rekli, ne bi ni ti tako verovao.

To je insinuacija, jer ti kazes meni da ''ja verujem konstantinu'', a upravo si ''ti taj koji veruje Konstantinu'', jer Konstantin bese Arijevac, on nije verovao da je Hristos Bog, a ja verujem tako..

Sem toga Bibliju koju drzis jeste New World Translation, a nju je pisao Euzebije za Konstantina, i zato u njoj nemas pisano ''da je Isus Bog'', to je Konstantin naredio da se izbaci da bi ujedinio carstvo pod jednom verom.

I onda je pocelo gonjenje ''onih koji veruju da je Isus Bog'', Hriscani nikada nisu prihvatili tu Euzebijevu Bibliju koju ti drzis u rukama pa je ostala da lezi na policama u biblioteci sve do novijeg vremena ''kada je otkrivena kao najstarija'', nasli je neostecenu ''zato sto nije ni koriscena''. Naucne analize su radjene i dokazano je da je falsifikovana, na jednom mestu je tekst toliko puta strugan da je skoro necitljiv... E takvu Bibliju ti imas u rukama brate, to je grcki tekst od Westkota i Horta..
Ako mi ne verujes pogledaj istoriju i manuskripte, nije tesko pronaci, imas internet, pa ako tragas sve ces naci..
Koristim iskljucivo Danicic Karadzic i sve ovo sto sam u skorije vreme ovde citirao je iz nje. Iz prevoda J.S. nisam citirao nikad.
Naravno ''da mu je Bog dao Otkrivenje'', i ''Jehova naziva Hrista svojim Bogom''.
A ti fantaziras, i ponavljas jedno te isto kao papagaj, jer neces da razumes.

''POMAZA TE BOZE BOG TVOJ''
Dakle, ''Jehova naziva Isusa svojim Bogom.

A ti kazes ''Posto Isus ima svog Boga, zato on nije Bog''.
Vidis li da ''oni jedno drugog nazivaju Bogovima''???
Jel porices to?
Mire nemoj biti smesan, budi malo razboritiji!

Hrist jeste Bog i ovde se jasno vidi da ima svoga Boga! Gde se za Jehovu kaze da ima svoga Boga!? Da je Jehovu neko pomazao!? Nigde!
Jeste, slazem se da mu je dao Jehova, a to ne narusava jedinstvo osoba u Trosjtvu, jer po nasem ucenju ''sve od Oca ishodi'' pa prema tome i Isus i njegovo delovanje je podredjeno Ocu u Trojstvu, jer hijerarhija postoji, i kao sto i u covecjem telu ''jedan ud vrsi vecu a jedan manju funkciju, tako je i kod Boga, rasporedjeno delovanje po ''ulogama koje vrse'' a to ne znaci da to nije jedan te isti Bog...

I kod coveka, srce vrsi najvazniju funkciju, ali nije zato iznad drugih organa, niti je samo srce telu bitno, niti je samo mozak telo, nego po ulogama udovi vrse svoju funkciju, a podjednako su vazni svi, jer su delovi istog tela.
Ipak ''jedan organ vrsi vecu a drugi manju funkciju''...
Bas tako, Jehova je dao Isusu otkrivenje.
Imaj u vidu da se Hrist vratio na nebesa u svoju slavu i ponovo zavisi od nekog i ponovo mu zapoveda neko! Ko!? Sam si rekao Jehova.
Priseti se da cak i u toj nebeskoj slavi Hrist Jehovu naziva svojim Bogom, sto je u potpunom skladu sa onim sto je i na zemlji ucio!

To oko organa stvarno nemam volje da komentarisem jer je smesno. Na takav nacin porediti Boga je isuvise ograniceno i neprimereno, da nemam reci!
Ne, nikako nije smesno!
Da li tvoja ruka, zna sta misli glava?
Postoje uloge u Trojstvu, rekao sam, i to crkveni oci tako objasnjavaju, neko vrsi manju a neko vrsi vecu funkciju, i ''nisu sve jednake po funkciji'', ali su jednake jer su telo..
Znaci Hrist je ruka a Jehova glava!?

Ti ako meni odseces recimo desnu ruku, ja necu umreti i ponovo cu Ja biti Ja, i necu nastaviti nikada da mislim levom rukom, nego i dalje glavom! Ali ne mozes ti secirati Boga i iz njega izdvajati neki deo, Bog je nedeljiv.
Bez hule na Boga trojstvo nije moguce objasniti!
Gresis. Mi ga ne delimo.
Niti ga cinimo neznalicom.
Bog je u sebi potpun, kao i covek.
Razmisli malo.
Covek se sastoji od koliko miliona zivih celija?
A ipak mi kazemo da je on 1.
Tako je i kod Boga: 3 = 1.
To ti je prosta matmatika, koju vi ne zelite razumeti.
Postoje celi brojevi u matematici(koji su skup drugih brojeva), ali vi ko da niste ucili matematiku.

Vi Boga ogranicavate a ne mi, jer kada kazete da on mora biti 1. to je ogranicavanje..
Kad kazete da nije mogao biti istovremeno na zemlji i na nebu, vi ga ogranicavate..
A mi kazemo da je on ''sveprisutan'' i ''nedeljiv''..
Mire nemoj sebe lagati!
Vi tvrdite da ima tri Boga koja cine jednog Boga, ne ja.
Biblija kaze da je jedan Bog, a ne ja. Tako da ga ona ogranicava, kako kazes a ne ja. Ja samo verujem.
Ja sam ja, pusti ti celije, atome i protone. Ja sam ja i samo sam jedan ja! Jehova je Jehova i samo je jedan Jehova.

Imas temu koju sam otvorio pa mi pokazi da je Hrist Jehova.
Sam proceni da li ti hulis, kada kazes da je Bog ogranicen, da nije mogao biti na zemlji kad i na nebu..
Kada i gde sam to rekao?
Brate, to sto si rekao je lepo, ali primeni to i na sebe..
Ne citaj vise tu kulu strazaru nego Bibliju, i ne budi tvrdoglav da istrazis, nego proveri sve mogucnosti i potrazi odgovore.
Nisi napredovao godinama, siguran sam, J.S. to ne dopustaju, zaraze te svojom literaturom, ja znam kako je to.
Uzmi citaj i istrazuj dalje..
Ne citam kulu strazaru, rekoh gore. Nisam u zajednici Jehovinih Svedoka i to ti rekoh. Ali istinu cu braniti.
Srce me boli kada vidim kako ne smeju da citaju nista sem kule..
Ako ni zbog ceg drugog, onda zato da bi mogao odgovoriti ovde drugima na temi o Trojstvu, prouci sta je nauka o Trojstvu i sta su crkveni oci o njemu ucili, videces da nema veze sa onim sto si ti citao..
Pogledaj nekoliko postova iznad gde sam govorio o brosuri: ''da li treba verovati u Trojstvo'', videces kako J.S. bezocno lazu i manipulisu u toj knjizici, svi ti crkveni oci su ucili Trojstvu, uzmi pa proveri..
Nadam se da ces razumeti, jer J.S. nisu to sto tvrde da jesu.
Rekoh ti gore, da se ne ponavljam ko papagaj jer ti i to smeta.

Meni ne treba drugi ucitelj osim Isusa Hrista, jer me niko na celom svetu istini ne moze bolje pouciti od njega. Svaki zivi covek treba od njega da uci a ne mi izmedju sebe da se poucavamo, po svom nahodjenju! Mi smo samo braca, niti sam ja veci od tebe niti si ti od mene, svi smo na ovoj planeti braca. Niti ja tebi mogu biti otac niti ti to mozes meni. Jedan je Otac na nebu. Jedino sto treba, jeste da se medjusobno bodrimo u Hristovoj nauci i nista drugo. A njegova nauka je laka i njegovo breme je lako. On je sin a Otac je Bog, svako ko rusi taj temelj nije iz Hristovog tora!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
NIKADA za sebe nije rekao ja sam Bog, a UVEK se predstavljao Bozijim sinom!

To je zato da ga ne bi ubili, jer da je tvrdio: ''ja sam Bog'', njegova misija na zemlji bi se zavrsila i pre nego sto je otpocela.. Koliko je samo puta rekao i upozoravao ucenike da ga ne razglasuju?

Apostoli poucavajuci druge i dovodeci u istinu, uce da je Isus Hrist sin Boziji! Nikada nikoga nisu poucavali da je Isus Bog.

Upravo suprotno, Jovan ga naziva Bogom u celom svom jevandjelju, aludira na Trojstvo u svojoj poslanici, Toma ga naziva Bogom, Pavle ga naziva Bogom u Jevrejima poslanici, naziva ga Bogom i u Timoteju poslanici, apostol Stefan mu se moli sto je cin obozavanja, drugih aluzija da je on Bog imas koliko hoces.. A Stari zavet ga naziva Bogom u Isaiji.. itd..
Tebi nista od ovoga nije dovoljno... Tebi nije dovoljno ''jednom nekog nazvati Bogom'', nego ti hoces ''1000 puta da se ponovi'' i jos ''hoces tacne reci''. To je tvrdoglavost i nista drugo...

Ja od Isusu naucih ko je ON, i drzacu ga za Bozijeg sina dok sam ziv i drugog ucitelja necu traziti!
Tu casu mi Hrist napunio i ne bih njegov nauk ni za zivu glavu sa ljudskim da menjam!

Napunili su ti J.S. , ne mozes ti protiv sebe, oni pune glavu glupostima..
Nadam se da ces sam jednog dana shvatiti..

Tako Apostoli nisu rekli NI JEDNOM. Zasto!? Pa iz prostog razloga zato sto nisu tako nauceni

A Toma kad kaze: ''Gospod Moj i Bog Moj''??? Ma nema veze, to cemo ''prevesti drugacije''..
A Isaija kad kaze da je Bog, ma to nema veze i to cemo ''prevesti drugacije''.
A Jovan kad kaze da je Bog, ma to nema veze i to cemo ''prevesti drugacije''.
A Pavle kad kaze da je Bog, ma to nema veze i to cemo ''prevesti drugacije''.

Ma kakvi, ma nisu oni ucili da je Isus Bog, oni su to ''u titulama govorili''.
Imamo dva Boga, jedan je ''mali bog''(e taman posla ne smes mu ni ime spomenuti!) a i imamo ''velikog Boga'' e njegovo ime vici na sav glas 'Jehova'!

Biblija vam dodje ko politeisticka knjiga...

Hrist jeste Bog i ovde se jasno vidi da ima svoga Boga! Gde se za Jehovu kaze da ima svoga Boga!? Da je Jehovu neko pomazao!? Nigde!

Pa nije Jehova bio na zemlji da bi ga neko pomazao.
A Otac Isusa naziva Bogom, ali tebi to ne znaci nista.
Tebi je Isus ''andjeo'', stvorenje, kao i sotona, obojica su ''bogovi'', i sotona je bog.
Postavio si ga na rang sotone, tog istog Isusa, koji je svoj zivot polozio za tebe(to je sotoni i cilj, uniziti Isusa)..
Suprotno tome, sto ''andjeli nikada po bibliji nisu posedovali ''titulu bog'', zato su se i pobunili.
Ti i andjele nazivas ''bogovima'', a to je ucenje sotone...

Bas tako, Jehova je dao Isusu otkrivenje.
Imaj u vidu da se Hrist vratio na nebesa u svoju slavu i ponovo zavisi od nekog i ponovo mu zapoveda neko! Ko!? Sam si rekao Jehova.

Tako je oduvek.
I ja sam lepo objasnio odnos Bozanskih osoba i njihove uloge...

Imas temu koju sam otvorio pa mi pokazi da je Hrist Jehova.

Nemam ja zasto dokazivati to, jer to tema nema veze sa Trojstvom.
''Isus nije Jehova, vec posebna osoba''.
Isus se naziva Jehova samo ''u smislu jednakosti''..
Imas u Zahariji: ''A Jehova rece sotoni: Jehova da te ukori..''
Pa citaj...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
To je zato da ga ne bi ubili, jer da je tvrdio: ''ja sam Bog'', njegova misija na zemlji bi se zavrsila i pre nego sto je otpocela.. Koliko je samo puta rekao i upozoravao ucenike da ga ne razglasuju?
To ti je otrcana fraza.
Nije bio na zemlji kada su dvanaestorica dalje sirila radosnu vest i nije postojalo bojazan da ce ga ubiti jer vec to uradise, a dvanaestorica nastavise da sire da je Isus Hrist sin Boziji. Ali nikada ne vidim ni jedan primar u njihovom naucavanju da su ucili da je Isus Hrist Svevisnji Bog, kao sto su za Oca uvek govorili.
Upravo suprotno, Jovan ga naziva Bogom u celom svom jevandjelju, aludira na Trojstvo u svojoj poslanici, Toma ga naziva Bogom, Pavle ga naziva Bogom u Jevrejima poslanici, naziva ga Bogom i u Timoteju poslanici, apostol Stefan mu se moli sto je cin obozavanja, drugih aluzija da je on Bog imas koliko hoces.. A Stari zavet ga naziva Bogom u Isaiji.. itd..
Tebi nista od ovoga nije dovoljno... Tebi nije dovoljno ''jednom nekog nazvati Bogom'', nego ti hoces ''1000 puta da se ponovi'' i jos ''hoces tacne reci''. To je tvrdoglavost i nista drugo...
Aludira kazes! Pa vama se verovanje i zasniva na aludiranju a meni na direktnim recima, to ja uporno ovde govorim.

Ne aludira on nista, on je veoma diraktan!

'I ja videh i zasvedočih da je ovaj Sin Božji'.

Zivi svedok! Direktne reci kojima govori ko je Isus Hrist!
Ne treba meni hiljadu puta da se ponovi dovoljno je i samo jednom. Ali ne postoji ni jedno jedino mesto gde se neko Hristu obraca recima 'Boze moj Isuse Hriste'. Je li moguce da svi ti verni koje si gore pomenuo, veruju da je Isus Hrist Svevisnji Bog, smatraju ga Svevisnjm Bogom ali ni jednom nisu nasli za shodno da zapisu 'Moj Bog Isus Hrist'.
Naprotiv, oni sta su verovali to su i pisali. A pisali su gore kao Jovan i svedocili i ucili da je Isus Hrist sin Boziji.
Meni te direktne reci znace vise od pretpostavki i aludiranja.
Napunili su ti J.S. , ne mozes ti protiv sebe, oni pune glavu glupostima..
Nadam se da ces sam jednog dana shvatiti..
Za tebe su gluposti ono sto pise u Bibliji. Nadam se da si primetio da ja nista drugo ovde nisam ni pisao niti tvrdio a da nije iz nje. Prelistaj gore pa mi pokazi sta sam ja rekao da nije u skladu sa Biblijom!

Za razliku od tvog izlaganja koje je prepuno pretpostavki i aludiranja pa i Bogohuljenja jer hoces da dokazes nesto cega u Bibliji nema. E sad ko ti je napunio glavu ti znas.
A Toma kad kaze: ''Gospod Moj i Bog Moj''??? Ma nema veze, to cemo ''prevesti drugacije''..
A Isaija kad kaze da je Bog, ma to nema veze i to cemo ''prevesti drugacije''.
A Jovan kad kaze da je Bog, ma to nema veze i to cemo ''prevesti drugacije''.
A Pavle kad kaze da je Bog, ma to nema veze i to cemo ''prevesti drugacije''.

Ma kakvi, ma nisu oni ucili da je Isus Bog, oni su to ''u titulama govorili''.
Imamo dva Boga, jedan je ''mali bog''(e taman posla ne smes mu ni ime spomenuti!) a i imamo ''velikog Boga'' e njegovo ime vici na sav glas 'Jehova'!
Biblija vam dodje ko politeisticka knjiga...
Dobro, sve koje si nabrojao Hrista smatraju svevisnjim Bogom!

Sada mi otvori Bibliju i pokazi SAMO JEDAN PRIMER, gde i jedan od njih Hristu kao Svevisnjem Bogu ukazuje duzno obozavanje prema prvoj i najvecoj zapovesti.

A ovo trazim jer necu da ispadne da svi nabrojani znaju da je Hrist Svevisnji Bog a niko ga od njih ne obozava prema najvecoj zapovesti, vec nekog drugog!

Za uzvrat ja cu tebi za svakog od njih navesti diraktan primer iz kog se vidi da obozavaju Jehovu i samo Jehovu.

Pa sta sada ima vecu prevagu kod tebe, pretpostavke i aludiranja ili ono sto je svako koleno vernih koje se pominje u Bibliji direktno radilo. Kod mene je prevaga na tome, koga su oni u svakodnevnom zivotu slavili i koga su oni prema najvecoj zapovesti obozavali, jer niko od njih ne moze imati tacniju istinu i tacnije znati ko je jedan i Jedini Bog vredan duznog obozavanja!
Pa nije Jehova bio na zemlji da bi ga neko pomazao.
A Otac Isusa naziva Bogom, ali tebi to ne znaci nista.
Tebi je Isus ''andjeo'', stvorenje, kao i sotona, obojica su ''bogovi'', i sotona je bog.
Postavio si ga na rang sotone, tog istog Isusa, koji je svoj zivot polozio za tebe(to je sotoni i cilj, uniziti Isusa)..
Suprotno tome, sto ''andjeli nikada po bibliji nisu posedovali ''titulu bog'', zato su se i pobunili.
Ti i andjele nazivas ''bogovima'', a to je ucenje sotone...
Polako skreces sa teme.
Trazio sam da mi pokazes jedno mesto gde se za Jehovu kaze da ima svog Boga.

Ima li tog mesta ili nema? Ili su ponovo pretpostavke i aludiranja.

I ovde da ponovim, meni nije problem da ti navedem DIREKTNE reci kojima se govori da Hrist ima svoga Boga, pa cak i on sam to nekoliko puta cini, kako u zamaljskom tako i u nebeskom oblicju. Dok to za Jehovu nikada nije receno!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ti si nepopravljiv, ti ignorises jasne stihove koji kazu za Isusa da je Bog, a istices druge stihove koji sa tim nemaju nikakve veze, i odnose se na njegovu ulogu, prvenstveno na zemlji.

Ja ti navedem da Otac ima svog Boga: ''POMAZA TE BOZE BOG TVOJ'' , a ti ''prevodis drugacije''.
Navedem ti da je Toma rekao: ''Gospod Moj i Bog Moj'' za Isusa, a ti kazes ''nije on to mislio''.
Navedem ti da su se Isusu ''klanjali'' a kome se smes ''pokloniti osim Bogu'', a tebi to nije cin obozavanja.
Navedem ti da mu se Stefan ''moli'' a tebi ''molitva nije cin obozavanja'' vec izvrces reci.
Navedem ti citat iz Isaije, koji apostoli citirase: ''Otac vecni , knez mirni , Bog silni'', a ti kazes nije rekao ''svemoguci''.
Dokazem ti Biblijom da ''se andjele nigde ne naziva bogovima'' te da izraz ''Bog nije titula'', a ti i to ignorises...
Navedem ti citat iz Zaharije: ''A Jehova rece sotoni: Jehova da te ukori'' a ti i to ignorises, da ga naziva Jehovom.
Navedem ti stih iz (Jevrejima 1:10): ''Ti si Jehova u pocetku osnovao zemlju'' a ti i to ignorises.
Navedem ti da je Jovan napisao: ''Bog Sin'' , evo: ''Boga niko nije video nikad; JEDINORODNI BOG, koji je u ocevom krilu on ga objavi''[JEDINORODJENI ZNACI SIN](jov 1:18) , a ti i to ignorises!

Zaista vama Biblija dodje kao prirucnik, za podupiranje vasih licnih ideja..

Ako vec hoces tacne reci, navedi mi i ti svoje!

Gde se za Isusa kaze da je ''stvoren''? Gde???
Navedi mi tacne reci: ''Isusa je stvorio Bog''!

To ti je otrcana fraza.
Nije bio na zemlji kada su dvanaestorica dalje sirila radosnu vest i nije postojalo bojazan da ce ga ubiti jer vec to uradise, a dvanaestorica nastavise da sire da je Isus Hrist sin Boziji.

Pogresno. Kako su sirili radosnu vest, vidimo po tome sta su propovedali, a Jovan u svom evandjelju(radosnoj vesti) uci odmah na pocetku da je ''Isus Bog''.
Dakle ne mozes ti reci ''da nisu ucili da je Bog'', mozes to samo izbegavati da priznas, jer evandjelje je ono sto su oni ''pricali drugima'', pa ako ga se tamo ''zove Bogom'' onda to i jeste.

S druge strane, postojala je opasnost da i njih ubiju, i zato to nisu ''otvoreno govorili'', vec su pre to krili u javnosti a govorili medju sobom odabranima..

Ne aludira on nista, on je veoma diraktan!
'I ja videh i zasvedočih da je ovaj Sin Božji'.

Jeste direktan, odma na pocetku svog evandjelja je direktan: ''U pocetku bese Rec i Rec bese kod Boga I REC BESE BOG''.
''Boga niko nije video nikad; JEDINORODNI BOG, koji je u ocevom krilu on ga objavi''

To ''SIN BOZJI'' ZNACI ''JEDINORODNI BOG''!

Sve do samog kraja Jovan tvrdi da je Isus Bog, pa zato i Toma na kraju Isusa naziva Bogom: ''Gospod Moj i Bog Moj''
To je poruka Jovanovog evandjelja, on je dosledan od pocetka do kraja...
I to su apostoli i propovedali svima koji postase ucenici..

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Tema nije da li je Isus Bog ili nije, nego je tama Sveto trojstvo! Ne spamujte temu kada imate odgovarajuće tema za takve rasprave, inače će takvi postovi biti brisani.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tema nije da li je Isus Bog ili nije, nego je tama Sveto trojstvo! Ne spamujte temu kada imate odgovarajuće tema za takve rasprave, inače će takvi postovi biti brisani.

Ne treba braniti dublju analizu jer se njom ulazi u suštinu gde se može videti jeli trojstvo opravdano ili ne.
Akose pokaže da je Isus Bog Otac pade trojstvo.
Ako se dokaže da se Duh sveti nije utelovio pade trojstvo jer je Duh sveti deo Boga trojičarima.
Nisu to uzaludne stvari zato treba pustiti da se ulazi u ozbiljnije analize.
Još ako bi se kome otvorilo da ČUJE kako je SIN=OTAC VEČNI nebi Boga glumcem oslovili kao što je Isus Sin Božji i istovremenoSin čovečiji tako je Otac istovremeno i Sin.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne treba braniti dublju analizu jer se njom ulazi u suštinu gde se može videti jeli trojstvo opravdano ili ne.
Akose pokaže da je Isus Bog Otac pade trojstvo.
Ako se dokaže da se Duh sveti nije utelovio pade trojstvo jer je Duh sveti deo Boga trojičarima.
Nisu to uzaludne stvari zato treba pustiti da se ulazi u ozbiljnije analize.
Još ako bi se kome otvorilo da ČUJE kako je SIN=OTAC VEČNI nebi Boga glumcem oslovili kao što je Isus Sin Božji i istovremenoSin čovečiji tako je Otac istovremeno i Sin.
Ne pada Trojstvo ni u jednom slučaju koji pominješ. To sve samo teoretka naklapanja i razglabanja..., a i ona kao takva, limitirana našim ograničenim razumom. Ali mene kao ateistu začuđuju pojedini rezoni vas koji se nazivate hrišćanima. Zar vas vaš ustav ne upućuje da su Božija svojstva nedokučiva, a Božije moći neizmjerne? Kada bi zaista prihvatili i poštovali Božije riječi, onda vam ne bi palo na pamet da postavljate pitanja ovakve vrste.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ne pada Trojstvo ni u jednom slučaju koji pominješ. To sve samo teoretka naklapanja i razglabanja..., a i ona kao takva, limitirana našim ograničenim razumom. Ali mene kao ateistu začuđuju pojedini rezoni vas koji se nazivate hrišćanima. Zar vas vaš ustav ne upućuje da su Božija svojstva nedokučiva, a Božije moći neizmjerne? Kada bi zaista prihvatili i poštovali Božije riječi, onda vam ne bi palo na pamet da postavljate pitanja ovakve vrste.

Prvo,treba čuti kako je ekipa ljudi odlučila da je Bog trojica i svi ostali mogu izbaciti mozak i klimati glavom.
Imamo nalog u Bibliji daSVE kušamo-ispitujemo a pošto su to ljudi doneli kao okvir vere moje je pravo staviti tu odluku na test kao što su oni stavljali druge teorije.
Toliko čudnih stvari je u tro-jednom da je suprotno Bibliji i razumu.
Meni je u krajnjoj liniji svejedno hoće li se brisati ili ne time gube oni što trče za ljudima.
A to da li pada trojstvo PADA i to svako ko ima uho zna posle svega nekoliko pitanja i citata.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Prvo,treba čuti kako je ekipa ljudi odlučila da je Bog trojica i svi ostali mogu izbaciti mozak i klimati glavom.
Ne stoji li u Svetom pismu: "... idite i krstite u ime Oca, Sina i Duha svetoga!" Evo ti odgovora na pitanje kako su hrišćanski aplogeti došli na ideju o Svetom trojstvu. I ništa tu nema nelogično i nerazumljivo. I dalje, "svi ostali" nisu izbacili mozak i ne klimaju glavom, nego su to uradili samo pojedinci, oni koji sumnjaju i u samog Boga i koji bi, ponukani ko zna kakvom ambicijom, prekrajali hrišćansku istoriju i ne samo istoriju, nego i hrišćansku ideju.

Natrag