Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ja sam shvatila da svatko može reći što misli i koliko zna o Presvetom Trojstvu i eventualno, time jedni druge obogatiti.
Bibliju svi možemo čitati, razumjeti više ili manje, ali važno je i vjerničko iskustvo koje možemo podijeliti. U tom smislu meni je zanimljivo čuti što misle pravoslavci o tajni Presvetoga Trojstva. Za ove druge koje si spomenuo, ne marim.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ja sam shvatila da svatko može reći što misli i koliko zna o Presvetom Trojstvu i eventualno, time jedni druge obogatiti.
Bibliju svi možemo čitati, razumjeti više ili manje, ali važno je i vjerničko iskustvo koje možemo podijeliti. U tom smislu meni je zanimljivo čuti što misle pravoslavci o tajni Presvetoga Trojstva. Za ove druge koje si spomenuo, ne marim.

Није битно само шта одређена црква (деноминација) мисли, већ шта Господ говори и како нас Писмо учи. То је дељење знања које може свакоме од нас да помогне, потпуно се слажем. Не може се умањити и значај осталих припадника светских цркава, па чак и оних који нису хришћани. Кључна ствар је изношење цитата (доказа) за све што се тврди. Свака деноминација има "помоћне" књиге и учења, а то човека одаљава од истине. Ја браним истину да Дух од Оца исходи као и Син, јер имам доказа за то. Ако није проблем да видимо доказе за тврдње које су и разлог раздора у цркви. Може?

1. Коринћанима, глава 2
10. А нама је Бог открио Духом својим; јер Дух све испитује, и дубине Божије.
11. Јер ко од људи зна шта је у човеку осим духа човечијег који живи у њему? Тако и у Богу шта је нико не зна осим Духа Божијег.
12. А ми не примисмо духа овог света, него Духа који је из Бога, да знамо шта нам је даровано од Бога;

Јован, глава 15
26. А кад дође утешитељ, кога ћу вам послати од Оца, Дух истине, који од Оца излази, Он ће сведочити за мене.

Katolici kažu: Bog je Jedinstvo u Trosjstvu. Pravoslavci kažu: Bog je Trojstven u Jedinstvu. Znači u pravoslavnoj crkvi Trostvo je linearan oblik. Otac---Sin---Sveti Duh, a kod katolika ima simbol trokuta.

Не знам одакле те тврдње, али нису тачне. Православље каже да је Отац узрок свега, што и јесте истина. Са Логосом (кроз Реч) је све створено, што не значи да је Реч нешто посебно, већ је сам Бог. Прво мора да је разликују речи: јединство и једно. Отац, Логос и Дух нису јединство него ЈЕДНО. Не јединсво, не заједно, већ једно!

Дух испитује дубине Божије и тако Га спознајемо, Син је отеловљење самога Бога да ишта можемо видети. А не може се посматрати посебно и независно јер увек се говори о једном једином Богу.
Зато Исус Христ и јесте Алфа и Омега, Први и Последњи. Значи ли то да је Он старији од Оца? Никако, Бог беше Реч и Бог је и Дух. Увек је реч о Богу, не посматрајте Бога као човека који има сина, већ Христа као Сина који је у Оцу, и Оца који је (се налази) у Сину. Не може се поделити нешто што је једно, а оно што је заједно може.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

DOKAZI U PRILOG POSTOJANJA TROJEDINOG BOGA

Bog je kao tvorac svega vidljivog i nevidljivog, usadio u tvorevinu koju je stvorio pojedine elemente koji svedoce o njegovoj trostrukoj licnosti, odnosno o tri lica Bozanstva koja cine jednog Boga, ovi elementi su vezani kako za samog coveka kao sliku Bozju, tako i prirodu, i zakone koji vladaju u prirodi i u kosmosu.
Takodje i pojedini biblijski elementi vodjeni njegovim Bozanskim planom i providjenjem, svedoce u prilog trostruke Bozje licnosti.
Ovi elementi su sledeci.

COVEK:

- U covekovoj telenoj strukturi postoje tri gradivna elementa:

1 ) sistem kostiju ili skelet.
2 ) nervni sistem.
3 ) gradivno, odnosno misicno ili telesno tkivo.

- U covekovoj telesnoj strukturi postoje tri krvne grupe, A, B, O.

-Covekovi odnosi su trodimenzionalni, Jevrejska rec `SHALOM - mir, u Jevrejskoj terminologiji oznacava Duhovno zdravog coveka, koji je u miru sa bliznjim, u miru sa sobom, i u miru sa Bogom.

- Hriscanski brak je trodimenzionalan, i podrazumeva zajednicu muza i zene, i njihovu zajednicu sa Bogom.

- Covekova individualna teznja da spozna Boga se ostvaruje u tri dimenzije, COVEK - PRIRODA - BOG.

TVOREVINA:

- Po Apostolu Pavlu postoje tri dimenzije ili neba:

1 ) nebo nase planete.
2 ) kosmos
3 ) Bozje carstvo

- Bog je u pocetku stvorio tri vodena toka, reke, mora, i jezera.

- Postoje tri agregatna stanja vode:

1 ) cvrsto - led
2 ) tecno - voda
3 ) gasovito - vodena para

- Svo drvece i vecina biljaka koje je Bog stvorio, imaju tri faze u svom razmnozavanju, i svaki elemenat u nemu ima svoju odredjenu funkciju u razvitku biljke:

1 ) list
2 ) cvet
3 ) plod

- Sam proces kruzenja materije je trodimenzionalan, uglavnom kod biljaka gde se sve svodi na umiranje starog, i nastanak novog zivota.
Primer je cvet koji se tokom vremena susi, tim umiranjem izbacuje iz sebe seme, iz koga
klijanjem nastaje nova biljka.

- Po bibliji postoje tri faze covekovog zivota:

1 ) zivot
2 ) smrt
3 ) vaskrsenje

- Po bibliji postoje tri vrste rodjenja:

1 ) fizicko rodjenje od majke
2 ) Duhovno rodjenje ili novorodjenje Svetim Duhom
3 ) rodjenje iz mrtvih ili vaskrsenje

- Detelina ima uglavnom tri lista

- Postoje tri osnovne vrste ptica:

1 ) one koje plivaju a uz to lete i hodaju
2 ) one koje samo lete i hodaju
3 ) one koje samo hodaju

- U fizickoj sferi postoje dimenzije, sirina, duzina, i visina, odnosno dubina.

BIBLIJSKI ELEMENTI:

- Isusov propovednicki rad od casa krstenja do raspeca je trajao tri i po godine

- Prilikom Isusove smrti na krstu bi tama po svoj zemlji tri casa ( od 6 do 9 casa )

- Isus je tri dana proveo u grobu do casa vaskrsenja

- starozavetni prorok Jona je bio tri dana ( i tri noci ) u trbuhu kitovom ( knjiga proroka Jone 2. 1 )

- Ninevija gde je propovedao prorok jona, je bio veliki grad tri dana hoda ( knjiga proroka Jone 3. 3 ).

- Mojsije stvara tamu po svoj zemlji Misirskoj za tri dana ( 2 knjiga mojsijeva 10. 22 ).

- U treci dan Gospod silazi na Goru Sinajsku pred Izrailjskim narodom ( 2 knjiga mojsijeva 19. 10 - 16 ).

- Isus zapoveda ucenicima da krste u ime tri lica, Oca, Sina, i Svetoga Duha ( Jevandjelje po Mateju 28. 19).

- U otkrivenju Jovanovom postoji trostruka Andjeoska vest koju objavljuju trojica Andjela
(Otkrivenje Jovanovo 14. 6 - 9 ).

Sigurno se u svemu sto nas okruzuje nalazi jos ovakvih primera, o kojima govori i sama biblija kada kaze, `NEBESA KAZUJU SLAVU BOZJU, I DELO RUKU NJEGOVIH GLASI SVOD NEBESKI, DAN DANU DOKAZUJE I NOC NOCI JAVLJA, I NEMA MESTA GDE SE NE BI CUO GLAS NJIHOV....Amin..

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Isus zapoveda ucenicima da krste u ime tri lica, Oca, Sina, i Svetoga Duha ( Jevandjelje po Mateju 28. 19).

Vrlo diskutabilno sa najmanje tri aspekta:

1. ovo je navodno rekao nakon sto je navodno ustao iz groba, a od tog momenta vise to nije njegova prica, ko zna cija je
2. Jovan Krstitelj je najavio onoga koji ce krstiti vatrom i duhom, nije najavio neke druge koje ce ikoga krstiti
3. krsetenje znaci ritualno pranje tijela s ciljem simbolicnog pranja od grijeha u svrhu obracanja na Boga, mislim da samo neke crkve oponasaju ono kako je Isus opran od grijeha: potapanjem cijelog tijela pod vodu.
- Isus je tri dana proveo u grobu do casa vaskrsenja
Nije. Lose sabrano vrijeme.
1 ) list
2 ) cvet
3 ) plod

Zaboravio si osnovno sto simbolizira da si zaboravio Boga, - korijen.

1 ) zivot
2 ) smrt
3 ) vaskrsenje
Zaboravio si zacese i zivot u utrobi majke, sto simbolizira da si zaboravio Isusa.

naravno, kada s ebranio neka doktrina moze s eizmisliti bezbroj primjera.

jedno je sigurno; nauka o trojstvu nije Bozija. Nauka o trojstvu nije Isusova nauka.

Oni koji su zakljucivali koriosteci se zagonetkama nisu racunali da je Isus potvrdio SZ!
Pa su neki od "svetaca" ukinuli SZ!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Тројство није нека наука коју је неко накнадно увео да саблажњава хришћане, већ сам Христ нам приближи Бога да наш ограничени ум може бар мало да схвати Бога. Како би иначе неко могао да схвати да је Отац у Сину и Син у Оцу, а сви у заједници Духом Светим? Никако! Ко оспорава Духа Божијега и неће бити у заједници са Богом. Ко оспорава Сина, оспорава Оца који је у Сину. Колико је ум људски отворен и срце његово, толико може да схвати ко је у ствари Исус Христ. Некоме је само пророк, некоме само обичан философ, некоме преварант и мађионичар, а некоме Творац и Спаситељ. Бира свако по својој савести.

Ја не могу да схватим квантну механику, али има ко може; ја не могу генетику, али има ко може; ја не могу да схватим галаксију и њене закономерности (које је Бог кроз Реч своју поставио), али има ко може; ја не могу да схватим како срце пумпа крв и снабдева и храни сваку нашу ћелију (која је кроз Реч створена), али има ко може. И тако даље, и тако ближе...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vrlo diskutabilno sa najmanje tri aspekta:

1. ovo je navodno rekao nakon sto je navodno ustao iz groba, a od tog momenta vise to nije njegova prica, ko zna cija je
2. Jovan Krstitelj je najavio onoga koji ce krstiti vatrom i duhom, nije najavio neke druge koje ce ikoga krstiti
3. krsetenje znaci ritualno pranje tijela s ciljem simbolicnog pranja od grijeha u svrhu obracanja na Boga, mislim da samo neke crkve oponasaju ono kako je Isus opran od grijeha: potapanjem cijelog tijela pod vodu.

Nije. Lose sabrano vrijeme.

Zaboravio si osnovno sto simbolizira da si zaboravio Boga, - korijen.

Zaboravio si zacese i zivot u utrobi majke, sto simbolizira da si zaboravio Isusa.

naravno, kada s ebranio neka doktrina moze s eizmisliti bezbroj primjera.

jedno je sigurno; nauka o trojstvu nije Bozija. Nauka o trojstvu nije Isusova nauka.

Oni koji su zakljucivali koriosteci se zagonetkama nisu racunali da je Isus potvrdio SZ!
Pa su neki od "svetaca" ukinuli SZ!

Isus jeste tri dana proveo u grobu, u petak je polozen u grob, u subotu je proveo u grobu, i u nedelju je vaskrsao.

U jevrejskoj terminologiji, kada se jedan dogadjaj desi u odredjeni deo dana, racuna se ceo taj dan.
Prema tome, bez obzira u koje doba dana je isus u Petak polozen u grob, racuna se ceo taj dan, kao i ostala dva.

Kada sam rekao biljke, mislio sam na to, da drvo sa korenom na sebi razvija plodove, a taj proces ima tri faze.

1 ) list
2 ) cvet
3 ) plod

Kada sam rekao da postoje tri faze covekovog zivota, mislio sam i na zacece kao pocetak zivota, jer zivot pocinje zacecem,a ne radjanjem, i dete zivi u utrobi majke, i razvija se.

1 ) zivot
2 ) smrt
3 ) vaskrsenje

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
OK, hvala na obajsnjenju u vezi teorije trojstva. Ljudi su postali dugim vremenom sposobni da predstave sebi i pokusaju predstaviti drugima neke izvdene forme, a one mogu biti zavisne samo od sposobnosti predavanja misljenja. Misljenje, pa i vjerovanje koje proizilazi iz njega, ne biti uopste sistinito iako ce korisiti dijelove istine da se razvije u neke nove forme.
Medjutim, kada kazes Bog, ti moras vjerovati da je Ziv i da je Bice.

ako Isus kaze: kada gledas mene, ja sam Mu slika, hoce da kaze: Bog je mene stvorio na Svoju Sliku. Kao i ostale ljude.

Kako onda neko moze zamisliti da je Svemoguci Bog, Zivi i Bice, mogao uci u neku zenu?

Kako ikome moze pasti na pamet takva gnusoba?

Da ste rekli Duh Bozji (Koji je slika nase duse) nekako bih mogao povjerovati jer je nematerijalan, ali gle, zar se prilici Duhu svemogucemu da se uvlaci negdje, pogotovu u zenine organe?

Zra Biog nema andjele koji bez pogovora izvrse ono sto On zeli?

Ovdje nema osporavanja ni Oca ni sina ni Duha, postoji samo jedno logicko razmisljanje, istinito na osnovi dostupnih svetih knjiga, s ciljem opomene ljudima da ne govore ono sto ne znaju da se ne bi ogrijesili i da ne bi stradali zbog tog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
ali gle, zar se prilici Duhu svemogucemu da se uvlaci negdje, pogotovu u zenine organe?

Машта човеку направи болестан ум, па замишља разне гадости и што му није јасно он види као поган. Велика је мука пркосити Живоме Богу, мора да имаш великих унутрашњих ратова и борби. Све ми се чини да је тако...

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Машта човеку направи болестан ум, па замишља разне гадости и што му није јасно он види као поган. Велика је мука пркосити Живоме Богу, мора да имаш великих унутрашњих ратова и борби. Све ми се чини да је тако...
Tako ti se cini, dobro kazes.

Cuo sam novoga papu kako kaze u bozicnoj poslanici krscanima diljem svijeta:

Blazen je onaj koji vjeruje da je bog sisao u mariju i rodio se kao dijete da ga mi pazimo i cuvamo.....

Tako da se meni nimalo ne cini da je papa i ljudi koje on naziva blazenim bolesnog uma i govori razne gadosti, te ne vidi da je pogan.
Prokositi Zivome Bogu je zaludno.
Ja nemam nikakvih unutrsnjih ratova, meni ne trebaju nkakva objasnjenja ni izmotavanja da povjerujem da nema Bog osim Boga (da ne postoje dva ili vise bogova) i da je Isus Njegov poslanik!

Onaj ko ima borbi se trudi da na sve nacine sebi objasni bogo-cojstvo i trosjtvo.... bezuspjesno, jer se takvo ucenje obara kao slamka.

Ne diram niciju vjeru, ako neko zaista vjeruje da je trosjstvo i bigi-cojstvo, ima pravo neka vjetje sta hoce.

Ja samo ponavljam: to nije ucenje iz Biblije! To nije ucenje iz ostalih svetih knjiga.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
OK, hvala na obajsnjenju u vezi teorije trojstva. Ljudi su postali dugim vremenom sposobni da predstave sebi i pokusaju predstaviti drugima neke izvdene forme, a one mogu biti zavisne samo od sposobnosti predavanja misljenja. Misljenje, pa i vjerovanje koje proizilazi iz njega, ne biti uopste sistinito iako ce korisiti dijelove istine da se razvije u neke nove forme.
Medjutim, kada kazes Bog, ti moras vjerovati da je Ziv i da je Bice.

ako Isus kaze: kada gledas mene, ja sam Mu slika, hoce da kaze: Bog je mene stvorio na Svoju Sliku. Kao i ostale ljude.

Kako onda neko moze zamisliti da je Svemoguci Bog, Zivi i Bice, mogao uci u neku zenu?

Kako ikome moze pasti na pamet takva gnusoba?

Da ste rekli Duh Bozji (Koji je slika nase duse) nekako bih mogao povjerovati jer je nematerijalan, ali gle, zar se prilici Duhu svemogucemu da se uvlaci negdje, pogotovu u zenine organe?

Zra Biog nema andjele koji bez pogovora izvrse ono sto On zeli?

Ovdje nema osporavanja ni Oca ni sina ni Duha, postoji samo jedno logicko razmisljanje, istinito na osnovi dostupnih svetih knjiga, s ciljem opomene ljudima da ne govore ono sto ne znaju da se ne bi ogrijesili i da ne bi stradali zbog tog.

To se u bibliji naziva `Tajna utelovljenja `VELIKA JE OVO TAJNA, BOG SE JAVI U TELU, OPRAVDA SE U DUHU, POKAZA SE ANDJELIMA PROPOVEDI SE NEZNABOSCIMA, UZNESE SE U SLAVI..

Nije Bog u svom Bozanskom oblicju sisao sa neba i utelovio se, vec je skinuo svoje Bozansko oblicje, i preuzeo ljudsku proirodu, utelovio se u telu Marije i postao covek slican nama..
Isus je u Jevandjeljima nazvan MONOGENES TEOS ( MONO - Jedina / GENES - Vrsta / TEOS - Bog ).
Isus je dakle jedino bice takve vrste koje se ikada rodilo na ovom svetu, koje je ujedno i Bog i covek, Bogocovek..

Samo je Bog to mogao da ucini, da umre za coveka, ni jedan Andjeo to nije bio u stanju ma koliko boravio u Bozjoj prisutnosti, jer stvorenje ne moze preuzeti necije grehe jer je samo stvorenje, samo Bog je mogao da preuzme na sebe kaznu zbog covekovog prestupa, i smrt koja je izazvana krsenjem Bozanskih principa zapisanih u njegovom zakonu.

To je kljucna misao koja prozima celokupni biblijski tekst, da je sam tvorac Bog, dosao na ovaj svet da umre za coveka koga je stvorio, da bi ga spasao od greha i propasti.
U tome se pokazuje neizreciva ljubav Bozja, sto u suprotnim tvrdnjama nikako ne bi bio slucaj..

Natrag