Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Hvala Jurivaka za podatak. zaista nisam izucavao istoriju krscanstva, vise sam se bazirao na samu Bibliju unutar sebe.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jurivaka: Zanimljivo bi, recimo, bilo čuti vaša mišljenja, zašto je Zapadna crkva promijenila tu dogmu ustanovljenu na Prvom vaseljenskom saboru?

Zato što je smatrala da treba kompletirati službeni stav crkve o Presv. Trojstvu. Ne možemo zaboraviti da su utjecaji hereze ( jeresi) još uvijek bili vrlo snažni i da je Nicejsko - carigradsko vjerovanje, u stvari, nastalo pod snažnim pritiskom krivih naučavanja arijevaca.
Klauzula Filioque, koja je izazvala tisućljetnu raspravu, danas se smatra nepotrebnom.

Misterij Presvetog Trojstva ostaje misterij, prevelika tajna za ljudsku pamet. Čovjek ga ne može dokučiti.

Jedno pitanje: što mislite zašto se Bog objavljuje kao trojstveni? Koji je smisao Presvetog Trojstva? Da li je (i zašto je) to nama ljudima važno? To mnogi vjernici ( ni katolici ni pravoslavci) ne znaju.
Mogla sam pročitati da je rasprava o Presv.Trojstvu bila na zavidnoj razini, ali netko je napisao nešto važmo: treba moliti.
S tim se u potpunosti slažem, pa prilažem jednu molitvu koju je napisala mlada djevojka ( 25 g.) Francuskinja, neposredno pred smrt:

Molitvu Presvetom Trojstvu

O moj Bože, Trojstvo kojemu se klanjam,
pomozi mi da sasvim zaboravim sebe,
kako bih se ustalila u Tebi, nepomična i tiha,
kao da mi duša već boravi u vječnosti!
Neka ništa ne uzmogne remetiti moj mir,
niti me izmamiti iz Tebe, o moj Nepromjenljivi!
Neka me svaki časak sve dublje unosi u Tvoje Otajstvo!

Umiri moju dušu, učini je svojim nebom,
svojim omiljenim boravištem i mjestom svoga počinka.
Nikada te neću ondje ostaviti samog,
nego ću posvema biti prisutna,
sasvim budna u vjeri, sva u klanjanju,
sva predana Tvojem stvarateljskom djelovanju.

O ljubljeni moj Kriste, iz ljubavi raspeti,
htjela bih biti zaručnicom Tvoga Srca,
htjela bih Te obasipati veličanjem,
htjela bih Te tako ljubiti sve do smrti iz ljubavi!
No osjećam svoju nemoć i stoga Te molim:
obuci me u samog sebe,
uskladi moju dušu sa svim pokretima Tvoje duše,
preplavi me, osvoji me, stavi Sebe umjesto mene,
da mi život bude još samo sjanje Tvog života.
Dođi u mene Klanjatelju, Otkupitelju i Spasitelju!

O vječna Riječi, Govore mog Boga,
Cijelog ću života Tebe osluškivati,
biti u svemu poučljiva, da sve od Tebe naučim.
Kroz sve noći, sve praznine, sve nemoći,
pogled ću svoj neprestance upirati u Tebe
i prebivati u Tvom velikom svjetlu.
O moja voljena Zvijezdo, smjesti me u svoju
putanju da se više nikad ne mognem udaljiti
iz Tvoga odsjaja!

O Plamenu što sažižeš, Duše Ljubavi,
rasplamsaj se u meni,
da se u mojoj duši dogodi
svojevrsno Utjelovljenje Riječi:
da mu i ja budem čovještvo,
u kojem će obnavljati svo svoje Otajstvo.

I ti, Oče, nadvij se
nad svojim ubogim i malim stvorom,
zakrili ga u svojoj sjeni
i gledaj u njemu samo Ljubljenoga
u kojem ti je sva milina.

O moje Presveto Trojstvo, o Sve moje,
moje Blaženstvo, beskrajna Samoćo
i Neizmjernosti u kojoj se gubim,
Tebi se prepuštam kao plijen.
Pohrani se u meni, da se ja pohranim u Tebe,
dok ne uzmognem u Tvome svjetlu
motriti bezdan Tvoje uzvišenosti.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
To je razvoj teološke misli. U Pavlovim poslanicama (Rimljanima, Galaćanima, mislim i Efežanima) stoji jasno napisano: Kristov duh, Duh Isusa Krista, jednako kao što sv. Matej piše o Očevu Duhu. To je taj isti Duh Sveti koji proizlazi od Oca i Sina.
Budući da je Arijeva hereza (koja je nijekala Kristovo božanstvo) bila još vrlo snažna, taj je bio odgovor formuliran na III koncilskom saboru u Toledu, 589 g.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Ocito je crkveno ucenje vrlo dinamicna i vrlo marketinski orijentisana djelatnost.
Promjene se dogadjaju iz razloga zadrzavanja vodece uloge crkve ne samo u duhovnom nego i u politickom zivotu.

Koliko mi je poznato Vatikan je priznao Evoluciju (ili nesto sto je prijed vije godine smatrano herezom).

objasnjenje tzv. trojstva na bilo koji nacin je apsoutno neodrzivo sa aspekta Svemoguceg Boga!

Neodrzivo sa aspekta Isusa i njegove svete Misije!

Sa stonovista crkve nije upitno, uostalom to i jeste crkvena doktrina te oni imaju pravo da postuliraju sta hoce. Ja sam svakako daleko od tog, iako se uticaju svih ucenja mogu siriti i zahvatiti i one koji to ne zele, na nacin koji nije opravdan.

Bog se objavio kao: "Ja Sam Koji Jesam!" i rekao: "Ja sam Bog i Mene slusajte!"

Zaprijetio je obracunom s onima koji ne priznaju, ili koji mijesaju s idolima. Idol moze biti od zamisljenog lika do masivnog kipa ili ziva covjeka (idol-Marija, idol-Isus, idol- Abu Bekr, idol-raspelo, idol-Buda, idol-trojstvo.....)

Pjesmice onih koji su usvojili idolatriju nisu relevantne kao materijal za afirmaciju jer je emotivna nota koja se plasira samo nacin zavodjenja - skretanja s Puta Kojeg je dao Sam Bog.

Onaj "cuveni, 'sveti' trougao" koji objasnjava tzv. sveto trojstvo je upravo najbolji i najjednostavniji dokaz da trosjtvo i ucenje o trosjtvu nema veze sa Bogom Zivim!

(postoji vrlo hareticno vjerovanje da Otac, Svemoguci Tvorac, nije Zivi Bog! Nego tek Njegovo stvorenje!)

U tom trouglu se kaze: sin nije Otac, sin nije Duh (valjda onda slijedi i sin nije sin), dakle trojstvo sadrzi negacije u sebi!

Dakle: trojstvo je bog koji jeste i koji nije, bog koji mozda jeste a mozda i nije..... a sve je to skupa daleko od Boga: Ja Sam Koji Jesam!

E sad zamisli sliku koncila, svih tih "svetih otaca" koji glasaju da li je Isus bozanstvo i da je trojstvo bog!

Neki ljudi vrlo neoprezno, iz nekih svojih vrlo licnih interesa, propagiraju ono sto ne znaju i ono u sta nisu sigurni.

Odogvarace svako za sebe! - vrlo vazno za upamtiti.

Odgovarace svako za sebe i za one koje je zaveo! - vrlo velika odgovornost koju misionari uzimaju na svoja pleca.
Zavedeni ce takodje odgovratati, jer je Bog svima dao priliku da upoznaju Istinu!
druga je stvar sto su je odbijali pod bilo kojim izgovorom!

Nauka o tzv. presvetom trojstvu nije biblijska nauka! ne spada u Bozju Rijec!
Nego je rezultat ljudi koji su izjavili da su pisali pod uticejem duha.
Oni kazu svetoga.
Ljudi ih slijede postujuci obmane.

Isus nije rekao: "ja sam Bog!"

Trosjstvo nije reklo: "ja sam Bog!"

Zato mi price o trojstvu i bogo-covjeku lice na necije teske podvale.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
To je razvoj teološke misli. U Pavlovim poslanicama (Rimljanima, Galaćanima, mislim i Efežanima) stoji jasno napisano: Kristov duh, Duh Isusa Krista, jednako kao što sv. Matej piše o Očevu Duhu. To je taj isti Duh Sveti koji proizlazi od Oca i Sina.
Budući da je Arijeva hereza (koja je nijekala Kristovo božanstvo) bila još vrlo snažna, taj je bio odgovor formuliran na III koncilskom saboru u Toledu, 589 g.

Znači, Zapadna crkva je odlučila da promijeni sušitnu dogme Svetog trojstva, radi roga što je smatrala da je prvobitna odluka o toj dogmi (Prvi nikejski sabor) donijeta pod uticajem Arijeve hereze?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Znači, Zapadna crkva je odlučila da promijeni sušitnu dogme Svetog trojstva, radi roga što je smatrala da je prvobitna odluka o toj dogmi (Prvi nikejski sabor) donijeta pod uticajem Arijeve hereze?

Ne.
U povijesti crkve stoji ovako: apostoli su sastavili dvanaest točaka kršćanke vjere koje je svaki novokrštenik trebao znati i vjerovati. To je Apostosko vjerovanje, najstariji zapis datira iz 150 g.
U 4. st. se pojavljuje Arije s krivom naukom da je Isus samo čovjek, a ne Bog.
Odgovor crkve na to krivovjerje je Nicejski sabor u kojem se osuđuje njegova nauka i sastavlja novo Vjerovanje, koje je isto kao Apostolsko, osim što je malo duže i zvuči svečanije, s naglaskom da je Isus Bog, koje počinje s riječima:

"Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno."

Nakon Arija, pojavilo se novo krivovjerje protiv Duha Svetoga, koje je naučavalo: "Duh Sveti nije Bog!" Opet se sastao sabor, ovaj put u Carigradu koji osuđuje i to krivovjerje, a u nicejsko vjerovanje nadodaje: "Vjerujem u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima." Tu je iznesena vjera u božanstvo Duha Svetoga. Zato se ovo vjerovanje zove nicejsko-carigradsko.

Zapadna crkva, suočena s novim herezama (vrijeme vladavine Vizigoda), na Koncilu u Toledu, nadodaje filioque.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Ne.
U povijesti crkve stoji ovako: apostoli su sastavili dvanaest točaka kršćanke vjere koje je svaki novokrštenik trebao znati i vjerovati. To je Apostosko vjerovanje, najstariji zapis datira iz 150 g.
Odgovor crkve na to krivovjerje je Nicejski sabor u kojem se osuđuje njegova nauka i sastavlja novo Vjerovanje, koje je isto kao Apostolsko, osim što je malo duže i zvuči svečanije, s naglaskom da je Isus Bog, koje počinje s riječima:

"Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno."

Nakon Arija, pojavilo se novo krivovjerje protiv Duha Svetoga, koje je naučavalo: "Duh Sveti nije Bog!" Opet se sastao sabor, ovaj put u Carigradu koji osuđuje i to krivovjerje, a u nicejsko vjerovanje nadodaje: "Vjerujem u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima." Tu je iznesena vjera u božanstvo Duha Svetoga. Zato se ovo vjerovanje zove nicejsko-carigradsko.

Zapadna crkva, suočena s novim herezama (vrijeme vladavine Vizigoda), na Koncilu u Toledu, nadodaje filioque.

Crvenim slovima sam označio opasnost obožavanja svetog duha.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Zar nije bio nadahnut Duhom svetim?
Kako se mjeri nadahnutost?
Ko mjeri nadahnutost?
Meni to sve izgleda kao zabaviste za odrasle..... ocajno.

Ali sada je jasno: krsani ne slijede ni Boga ni Isusa nego slijede sabore i obavezuju se crkvama a ne Bogu.
Nek nam je Bog na pomoci, sacuvaj nas Boze od neznalica.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Gore od neznanja je kameno, okorjelo srce i ishlapjela pamet.
Tu nema pomoći, to je grijeh protiv Duha Svetoga koji se ne oprašta.
Takvima preostaje samo da forsiraju sa svojim naučenim obrascima " obraćajući" druge.
U razbijenom ogledalu nitko ne može jasno vidjeti svoj lik. Zato je bolje biti nevjernik, nego sektaš, jer onome koji nevjeruje, tamna zavjesa prekriva ogledalo, ali ima nade da je podigne i da s jasnoćom vidi, a sektaš će uvijek imati iskrivljenu iskrivljenu sliku.

Da se vratim na lijepu temu o Presv. Trojstvu...
Zadnje što sam pročitala o dodatku Filioque je poredba jednog teologa. On kaže: ako vlak koji polazi iz mesta X, recimo da je to Slav. Brod za Dubrovnik i ide preko Sarajeva. Kad stigne u Dubrovnik, kažemo: stigao je vlak iz Slav. Broda ili stigao je vlak iz Sarajeva. I jedno i drugo je točno, jednako kao da smo rekli: vlak iz Slav. Broda preko Sarajeva je stigao u Dubrovnik.
Pravoslavna Crkva ima taj izričaj: Sveti Duh koji od Oca izlazi, katolička pak: Duh Sveti koji izlazi od Oca i Sina.
Zapadna predaja ovim Filioque,u prvom redu ističe istobitnost Oca i Sina.
I to tvrdi s razlogom, jer je Otac prvi izvor Duhu ukoliko je "počelo bez počela", http://www.katolici.org/katekizam.php?action=c_vidi&id=590#F57ali također, potvrđuje da je Otac jedinorođenog Sina i sa Sinom "jedinstveno počelo iz kojeg ishodi Duh Sveti". To opravdano dopunjenje, i ukoliko se ne zaoštri, ne dokida istovjetnost katoličkog i pravoslavnog vjerovanja u stvarnost istog otajstva.

Natrag