Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Prvo proveri da li je biblija knjiga kojoj može da se veruje. Ne može biti delimično nadahnuta od Boga. Od početka do kraja je nadahnuta i podsticana od svetog duha da bude knjiga kakva je danas. Toliko tiraža toliko umova koji proučavaju a ta knjiga je i dalje zagonetka. Čudno za jednu tako poznatu knjigu.

Zagonetka? Ma daj.....

Biblija nije knjiga u koju moze da se sasvim vjeruje, zbog toga i postoje podjele i raznorazne podsekte krscanske velike sekte.
Jer ne tumace je svi isto, u tome je problem.
U stvari, malo je ljudi koji je znaju tumaciti.
Onaj ko ne poznaje Kur'an ima vrlo, vrlo male sanse da je ispravno shvati.

Na dalje, teolozi predaju znaje jedni drugima, i ako ne pricas kako te uce dobijes jedinicu i propadnes.

ako dobijes peticu znaci da si usvojio znanje od predavaca (koje moz biti sasvim pogresno!). Da je tako neka ti posluze kao primjer hramski svecenici i odlicnici u doba Isusa, koji su primjer lutanja kada se znanje prenosi s koljena na koljeno.
Ne vide Bozjeg poslanika, toliko us okupirani svojim cesto blebetanjem.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
[FONT=&quot] [/FONT]
Zagonetka? Ma daj.....

Biblija nije knjiga u koju moze da se sasvim vjeruje, zbog toga i postoje podjele i raznorazne podsekte krscanske velike sekte.
Jer ne tumace je svi isto, u tome je problem.
[FONT=&quot]Biblija je Knjiga nada knjiga. Kada bi sve kjige stavili sa jedne strane. Uključujući tu i Kurančić. I Bibliju sa druge strane – prevagnula bi Biblija. Više ona vredi nego sve kjige ovoga sveta zajedno![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]A to što je Crkve tumače na 150 načina, ili na 6.000 načina ili 100.000 načina............... to je zbog DVE STVARI: [/FONT]
[FONT=&quot]1. [/FONT][FONT=&quot]Zbog sledeća 3 stiha >[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Приче 20,6[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Највише људи хвали се својом добротом; али ко ће наћи човека истинитог?[/FONT]
[FONT=&quot]Проповедник 7,20[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Доиста нема човека праведног на земљи који твори добро и не греши.[/FONT]
[FONT=&quot]29[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Само, гле, ово нађох: да је Бог створио човека доброг; а они траже свакојаке помисли.[/FONT]
[FONT=&quot]i[/FONT]
[FONT=&quot] 2. Zbog poslovice > ‘’100 ljudi – 100 ćudi!’’.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] A ne zato što Biblija ne valja. Već zato što ljudi ne valjaju! Upravo zato ih se i malo spašava.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]

U stvari, malo je ljudi koji je znaju tumaciti.
Onaj ko ne poznaje Kur'an ima vrlo, vrlo male sanse da je ispravno shvati.
[FONT=&quot]!!!???[/FONT]
[FONT=&quot]Pretpostavljam da ti veruješ u ovo. [/FONT]
[FONT=&quot]Ljudi veruju u vanzemaljce, Deda-Mrza, pasulj, kafu, slepe miševe............. pa što i ti ne bi u ovakve stvari.[/FONT]
[FONT=&quot]Ali ja nikada u svom životu nisam upoznao čoveka koji dobro zna Bibliju, pa onda počeo da čita Kurančić i tek onda ukapirao šta je Biblija ustvari htela da kaže. [/FONT]
[FONT=&quot]Jako bih voleo da nam neko objasni šta to mi dobri poznavaoci Biblije nismo ukapirali – već nam je za to potreban Kurančić? Eto za početak, BAREM JEDAN PRIMER![/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]

Na dalje, teolozi predaju znaje jedni drugima, i ako ne pricas kako te uce dobijes jedinicu i propadnes.

ako dobijes peticu znaci da si usvojio znanje od predavaca (koje moz biti sasvim pogresno!). Da je tako neka ti posluze kao primjer hramski svecenici i odlicnici u doba Isusa, koji su primjer lutanja kada se znanje prenosi s koljena na koljeno.
Ne vide Bozjeg poslanika, toliko us okupirani svojim cesto blebetanjem.
[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]I da su sve Crkve u krivu. I da BLEBETAJU, i prenose pogrešno znanje jedni drugima vekovima...... NAŽALOST – opet nisi u pravu kada je u pitanju Kurančić.[/FONT]
[FONT=&quot]Jer je Biblija i ovo predvidela! Da će sve Crkve pasti i da će se u njima širiti lažna nauka, a ne istina. Tako da opet ostaje Biblija – knjiga nad knjgama i apsolutno Istinita.[/FONT]
[FONT=&quot]Što znači da se apsolutno možemo pouzdati u nju![/FONT]

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
[FONT=&amp]Biblija je Knjiga nada knjiga. Kada bi sve kjige stavili sa jedne strane. Uključujući tu i Kurančić. I Bibliju sa druge strane – prevagnula bi Biblija. Više ona vredi nego sve kjige ovoga sveta zajedno![/FONT]
OK, ne uzbudjuj se. Tebi vrijedi. meni vrijedi vise nego tebi. Ali, samo je Kur'an Cista Bozja Rijec, bez izmjena.
[FONT=&amp]A ne zato što Biblija ne valja. Već zato što ljudi ne valjaju! Upravo zato ih se i malo spašava.[/FONT]
Ako vise ljudi moze na vise razlivitih nacina tumacijti jednu recenicu, onda je ta recenica nejasna. Nije li tako?
Zato potrazis sljedecu recenicu, koja rasvjetljava neke detalje iz te prve.
Pa pronadjes trecu recenocu koja jos vise osvjetljava znacenje one prve recenice, jer o njoj se govori. dok ne shvatis pravo znacenje.
Bibliju ne mozes ili mozes vrlo tesko shvatiti ukoliko ne znas Kur'an:

- Kur'an je uputstvo vjernicima
- Ko sumnja u Kur'an ceka ga patnja
- Da Kur'an nije od Allaha (Boga) u njemu biste nasli mnoge proturjecnosti
- Kur'an bdije nad predhodnim objavama, da je Allah htio bili biste iste vjere, zato se u dobru takmicite
- Ostavi one koji vjeru dozivljavaju kao igru, opominji Kur'anom da ne bi covjek stradao zbog onoga sto cini
- Kur'an je od Boga, ako sumnjte pokusajte jednu suru napisati
- Mi (Allah) cemo im pruzati dokaze u svemiru pa i u njima samima dok im ne bude jasno da je Kur'an istina
- Kur'an je u Glavnoj Knjizi
- Knjiga Musaova (Tora) bila je putovodja i milost, a Kur'an na arapskom jeziku nju potvrdjuje da opomene zle i obraduje dobre
- U Kur'an treba vjerovati

[FONT=&amp]Jako bih voleo da nam neko objasni šta to mi dobri poznavaoci Biblije nismo ukapirali[/FONT]
Ti si uistinu zabavan insan (ljudsko bice).

Od mene si dobio vise preimjra, evo da uzmeo samo dva, jedna iz SZ, a drugi iz NZ?

Evo iz SZ:
Jakov se nije hrvao s Bogom i umalo ga savladao! Tako ti vjerujes? To se demantira na bezbroj mjesta u istoj knjizi!
- Bog je Svemoguci! sve je stvorio i nista Ga ne moze savldati. Ljudsko bice kada Bog pozove, ono ide bez opiranja (smrt).

Iz NZ:
Isusova rodoslovlja se razlikuju u 17 koljena! kako to? (samo nemoj pisati uobicajene glupsti, u koje si vec izrazio vjerovanje, da je jedno Marijino a drugo Jospipovo -Isusovo, jer nije Josip od Marije ili Marija od Josipa bila starija 17 generacija!)
Rodoslovlja Isusova su prevara! On nije imao rodoslovlja! On je zacet Bozjom Voljom i ne od bilo kojeg covjeka!

Eto ti dva primjercica, pa izvoli.

[FONT=&amp]Što znači da se apsolutno možemo pouzdati u nju![/FONT]
Ti se mozes pouzdati. OK. Ja ne mogu. Pokazao sam i zasto: izgubio se pojam o Bogu!
Kome se molis onda ako nemas pojma?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovo je tema o Svetom trojstvu - dogmi koja je ustanovljena na Prvom vaseljenskom saboru 325. godine, a potvrđena nekoliko godina kasnije na konstatinopoljkom saboru. Vi u rasparvama na ovoj temi, uglavnom, pišete o svemu drugom, a tek se tu i tamo dotaknete teme. Nema ovdje mjesta priči o poređenju Biblije i Kur'ana, Isusovom rodoslovlju, vrijednosti pojedinih svetih knjiga, jer za takve priče postoje odgovorajuće teme.
Hajde, budite dobri i malo povedite računa gdje šta pišete. Zašto da ja sam uređujem ovaj PF, brišem vam postove i premještam ih, kada i vi, s malo dobre volje, možete mnogo pomoći u tome?!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Hvala na intervenciji druze Jurivaka!
Priznajem da je i mene zanijelo ubacivanje svakojakih opravdanja o tzv,svetom trojstvu.

Ti si vec naznacio u svom postu da ne potjece ni od Boga ni od Isusa, nego ga smjestaj u istorijski koncept u koji zapravo i pripada: u odluku sabora 325. godine, koji sebe, gle koje li ironije, smatra svetim! Samoproglasava se svetim!

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ovo je tema o Svetom trojstvu - dogmi koja je ustanovljena na Prvom vaseljenskom saboru 325. godine, a potvrđena nekoliko godina kasnije na konstatinopoljkom saboru. Vi u rasparvama na ovoj temi, uglavnom, pišete o svemu drugom, a tek se tu i tamo dotaknete teme. Nema ovdje mjesta priči o poređenju Biblije i Kur'ana, Isusovom rodoslovlju, vrijednosti pojedinih svetih knjiga, jer za takve priče postoje odgovorajuće teme.
Hajde, budite dobri i malo povedite računa gdje šta pišete. Zašto da ja sam uređujem ovaj PF, brišem vam postove i premještam ih, kada i vi, s malo dobre volje, možete mnogo pomoći u tome?!
U pravu si. Tu nema šta ni da se doda ni oduzme. OFF TOPIC smo u zadnjih par postova. Ali bih nešto napomenuo, ne da bi pravdao sebe, već da bih razjasnio nešto.

1. Ja sam samo odgovorio na post # 921. Jer smatram da je nekulturno ne odgovoriti nekom,
2. Neodgovaranjem na nečiji post može kod nekog izazvati sumnju da je postavljač pitanja u pravu čim ovaj drugi nema odgovor. A to nije dobro za ISTINU i
3. TROJSTVO na ovoj temi je uglavnom iscrpljeno svim argumentima. Tako da se sada samo mogu ponavljati pitanja i odgovori. A pošto to ljudi izbegavaju (mada ne svi) - zato se ponekad ubaci i nešto OFF TOPIC.

Tako da je teško na dugim i iscrpljenim temama ostati u temi. Ponekad čovek i iskoči.

U svakom slučaju hvala na obavjesti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Razumijem ja da na temi Sveto trojstvo, kao, uostalom, i na svim drugim religijskim temama, povremeno mora doći do "iskakanja" i mješanja sadržaja koji ne odgovaraju temi, ali nije dobro kada se u tome pretjeruje. Time sami sebi, i svim drugim koji čitaju ovaj PF, samo otežavamo praćenje pojedinih tema.
A što se tiče Svetog trojstva, ima se tu još šta reći. Zanimljivo bi, recimo, bilo čuti vaša mišljenja, zašto je Zapadna crkva promijenila tu dogmu ustanovljenu na Prvom vaseljenskom saboru?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Koju dogmu je promenila Zapadna Crkva?
Ako misliš na TROJSTVO, onda bi nam bilo lakše kada bi dao reference za to.
Inače ključ TROJSTVA - nisu Vaseljenski sabori, Crkveni sabori, Knjige o TROJSTVU, mišljenja o TROJSTVU.................. već Biblija!

I to iz dva razloga:
1. Sama biblija govori da je TROJSTVO velika tajna Božija.
2. Božiji mozak, saznajni mehanizam, kapacitet, sposobnost shvatanja, mogućnost učenja je (otprilike) barem nilion puta veći od ljudskog - tako da prepustiti saborima, Crkvama, ljudima, naučnicima, vernicima.........bilo kom ljudskom biću da nam objasni suštinu TROJSTVA i kako ono funkcioniše i deluje je apsurd. To je nemoguće. Otprilike ti je to kao da hoćeš objasniti svom Labradoru ili pudli ili mački kako je napravljena zgrada, most, avion.

Znači TROJSTVO jedino možeš shvatiti i razumeti samo na bazi DVA NAČINA:
1. Biblijom i
2. Iskrenom i poniznom molitvom.

Svi ostali načini će ostati uzaludni. 100 %!
Ako mi ne verujete - probajte pa se uverite. Ništa ne boli garant.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
O trojstvu ne govori ni Bog niti ijedna Njegov poslanik, pocev od Adama do Muhammeda a.s.
Dakle, nije biblijsko ucenje.
A sto neko vidi i ono sto nije, pa moze se desiti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Šta će ti, Šarrdy, reference, kada je to opšte poznata stvar? Dogma Svetog trojstva koja je utvrđena na nikejskom saboru govori o tome da Sveti duh proizilazi samo od oca i ide preko sina i td., dok je u 9 vijeku Zapadna crkva to promijenila na način da Sveti duh proizilazi i od sina (Filiokve). To je, uostalom, bio i jedan od glavnih razloga podjele hrišćanstva i vječitih teoloških rasprava između njegove Zapadne i Istočne varijante.

Natrag