Član
- Učlanjen(a)
- 25.08.2010
- Poruka
- 2.919
Не може Дух да излази из Оца и Сина, већ само од Оца, баш као и Син што од Оца излази. Духом Светим заче Марија и роди нам Спаситеља. На Њему је Свети Дух и био, а не из Њега. И Дух и Син исходе (изиђоше) од Оца, а Исус Христ од Духа је Светог.To je razvoj teološke misli. U Pavlovim poslanicama (Rimljanima, Galaćanima, mislim i Efežanima) stoji jasno napisano: Kristov duh, Duh Isusa Krista, jednako kao što sv. Matej piše o Očevu Duhu. To je taj isti Duh Sveti koji proizlazi od Oca i Sina.
Budući da je Arijeva hereza (koja je nijekala Kristovo božanstvo) bila još vrlo snažna, taj je bio odgovor formuliran na III koncilskom saboru u Toledu, 589 g.
18. А рођење Исуса Христа било је овако: кад је Марија, мати Његова, била испрошена за Јосифа, а још док се нису били састали, нађе се да је она трудна од Духа Светог. (Матеј)
35. И одговарајући анђео рече јој: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Највишег осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божји. (Лука)
Ако Исус каже: мој Отац, као што стоји Дух Исуса Христа, не значи да Отац и Дух излазе из Њега. Јер и у нама је наш дух животни, па не излази од нас већ од Бога. У нама је и живот, па није наш већ Богу припада, Он даје живот, Он може и да нам узме када Му се узима.
Све је од Бога и из Бога (од Оца), кроз Бога (кроз Реч) и у Богу (у Духу Светоме). Бог је Творац (Отац), Бог је и Посредник стварања (Реч), Бог је и заједница створенога (Дух). Отуда да смо сви заједно у Оцу и Сину и да су Отац и Син у нама, заједницом Духа Светог, ето како. Тада је Бог у нама и ми у Богу.
2. А земља беше без обличја и пуста, и беше тама над безданом; и Дух Божји дизаше се над водом. (Мојсије 1)
12. Ко је измерио воду грстима својим и небеса премерио пеђу? Ко је мером измерио прах земаљски, и горе измерио на мерила и брегове на потег?
13. Ко је управљао Духом Господњим? Или Му био саветник и научио Га? (Исаија 40)
Јован, глава 4
23. Али иде време, и већ је настало, кад ће се прави богомољци молити Оцу духом и истином, јер Отац хоће такве богомољце.
24. Бог је Дух; и који Му се моле, духом и истином треба да се моле.
1. Коринћанима, глава 2
10. А нама је Бог открио Духом својим; јер Дух све испитује, и дубине Божије.
11. Јер ко од људи зна шта је у човеку осим духа човечијег који живи у њему? Тако и у Богу шта је нико не зна осим Духа Божијег.
12. А ми не примисмо духа овог света, него Духа који је из Бога, да знамо шта нам је даровано од Бога;
Галатима, глава 4
6. И будући да сте синови, посла Бог Духа Сина свог у срца ваша, који виче: Ава Оче!
1. Петрова, глава 1
11. Испитујући у какво или у које време јављаше Дух Христов у њима, напред сведочећи за Христове муке и за славе по томе;
Јован, глава 15
26. А кад дође утешитељ, кога ћу вам послати од Оца, Дух истине, који од Оца излази, Он ће сведочити за мене.
Poslednja izmena: