Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
23 Koji se god odriče Sina ni Oca nema; a koji priznaje Sina, i Oca ima.

Dodato posle 10 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ma neces ti meni dati odgovor !!! za Alfu i Omegu kao ni za svetog duha, nikad.

Ja ti jasno govorim, da te mogu razbijati bez Isusa , a samo svetim duhom!!!

A ti ces odmah pobeci na mesec ,jer vas u kuli strazari neuce, kako da lazete o svetom duhu , jer sveti duh, je za vas prosto neka sila, dok cela biblija govori da je on licnost,koja razmislja ,svedoci,uci,prosvecuje,oseca,itd.Seti se kad je ananija slagao svetog duha odmah je umro!!!

Izadji na temu hula na "Sveti Duh" ako smes!!! A ja znam da nesmes, jer si kukavica i nemas petlju kao i svi JS.

Samo zato sto nemate ni pojma, sta je to sveti duh.
I pazljivo procitaj postove koje sam postavio.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dakle ni ti ni tvoji fundamentalci ne znate odgovor na pitanje za Jovan 17:21,23koje sam postavio u vise predhodnih postova.
Ok.
Ajde da ti ispunim zelju na temu Svetog duha.
Kao prvo svaki JS se krstava u ime Oca ,i u ime Sina i u ime Svetog Duha.
Razlika je samo sto vi fundamentalisti smatrate da su svi toje ipak jedna osoba.
Biblija govori drugacije.Ona govori o Bogu Ocu koji je Svemoguci Stvoritelj po imenu Jehova,zatim Sinu Bozjem nasem Gospodu Isusu Hristu,koji je Druga Najmocnija osoba u celom svemiru,i Svetom Duhu koji nije osoba vec Bozja delujuca sila.
Posto sam ti na mnogim mestima dokazao da su Jehova i Isus dve razlicite osobe,izvini nisam na ovaj citat
"Ko vide mene video je oca"i par slicnih
Kao sto je Adam stvoren po OBLICJU Bozjem,bio je savrsen,takav je isti bio i Isus Hrist,ili se ti mozda ne slazes sa tim?
Isus je isto kao i Adam imao sve Bozje osobine,a iznad svega ljubav.Koju tu osobinu ima Bog Stvoritelj,a da je nema njegov sin Isus.
OSOBINE i Namere su kljuc onoga sto tebe muci,i sto je Isus dao u svom odgovoru.
Mozes li zamisliti Boga oca koji je je kao neki covek ,kao Isus u nekom delu svemira?Ima oko 185cm visine i 85kg?,da ne govorim o nosu,ustima,rukama,nogama,stavu itd....?Isus je govorio u prenosnom smislu,misleci na osobine,a ne na fizicke odlike.
Ako je Adam bio sin Bozji,on nije bio Bog Stvoritelj,iako je napravljen po oblicju Bozjem,isto tako i Isus.

E sad mislim da mozemo da predjemo na temu Svetog Duha.
Pa posto smo kod Isusa da vidimo kad je on poceo da se razlikuje od drugih ljudi onako upecatljivo,po cudima?
Tek kad se krstio i kad je njegov otac Jehova Bog poslao Svetog Duha u obliku GOLUBA na Isusa.
Matej 3:16
16 Кад се крстио, Исус се одмах подигао из воде. И небеса су се отворила, и Јован је видео како Божји дух силази као голуб и долази на Исуса.
Od tada je Isus poceo da cini cuda,zahvaljujuci Bozjem duhu.
Dela apostolska 10:38
Isusa iz Nazareta kako ga pomaza Bog Duhom Svetim i silom, koji prođe čineći dobro i isceljujući sve koje đavo beše nadvladao; jer Bog beše s njim. Kako ga je to pomazao?jel kao pastetu,ili kao dzem?Jel to neka osoba usla u njega?Ako je usla u njega kako je usla i u apostole?
Dela apostolska 2:4
4 I napuniše se svi Duha Svetog, i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.
Kako su se ucenici mogli napuniti jednom osobom?,a sta reci o prorocima,carevima i nogim drugim osobama iz starog zaveta?
Da li je Jehova dozvoljavao Izraelcima da veruju da je njegov sveti Duh -Bog,posebna osoba odvojena od njega???Jok bre....
Koji ti se dokaz cini da je sveti duh-Utesitelj osoba?Da nije mozda Duh Istine?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Iz vaseljenskog sabora u Nikeji duh sveti izašao je veći i od Oca i od Sina pa su tu svoju grešku navodno malo ublažili na drugom saboru u Carigradu gde su izjednačili tri osobe.Свети оци сабора, без употребе речи ομοουσιος, потврђују да се sveti duh "обожава и слави заједно са Оцем и Сином".Ovu strašnu grešku koju su napravili pojedini krugovi nisu mogli da prihvate pa je nekih dva i po veka kasnije počela da se razvija nova religija koja nije mogla da se pomiri sa odlukama tih sabora.to se najbolje vidi iz ovog stiha koji se nalazi u kuranu. Al nisa 171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
space.gif

U ovom stihu iz kurana se jasno vidi uzrok odcepljenja od hrišćanstva.

Sveti duh o kom se govori u bibliji može da bude bilo koji duh koji ne spada u kategoriju ( nečistih duhova)
Dakle postoje duhovi koji su nečisti ( demoni ) i duhovi koji su ostali istrajni verni svom stvoritelju i oni se nazivaju ( sveti duhovi ) . Jedan od svetih duhova je i Gabriel koji je glasnik. Dakle obožavati svetog duha je obožavanje neodređene osobe.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Vidis Peko i Risko vi iznostite lazno ucenj koje ne uci ni Kula strazara.Kula tvrdi da postoji samo jedan Bog.Ali kad citamo vase pisanje nalazimo 2 Boga,ne jednog iznad svega.To je Jehova,Bog,Otac,koji je svemoguci Bog,medjutim u vasem prevodu nalazim u Isaiji 9,9 prorocanstvo da ce Isus biti "silni Bog".Tu je dakle jedan "Svemoguci Bog" i jedan "Silni Bog".
Ovde se vase ucenje kule strazara suocava sa problemom po tom pitanju jer Isaija 43,10 kaze da nijedan Bog nije stvoren ni pre ni posle Boga i On nikako ne moze biti drugi Bog.Dakle vase ucenje je zbrkanije nego bilo koje hriscansko ucenje o Trojstvu.
Da mozemo poreci Hristovo bozanstvo,kao sto to pokuisava kula Strazara,tada bi stvar bila jednostavnija.Medjutim Pismo uci da je Hristos bozanstvo-ON je Bog.Evo nekih primera samo.Matej1.23;Jovan 20:28; Filibljanima 2,6-11; 1.Timotiju 3,16 ; Titu 3:4;Jevrejima 1;8.U svetlu ovih stihova nije moguce poreci Hristovo bozanstvo.
Otac i sin su kao i supruznici dvoje sacinjavaju jedno_Otac i sin su bozanstvo,ali su 2 odvojene licnosti,takodje pripadaju jedinstvenom Bozanstvu.
Sveti Duh je takodje licnost i deo tog Bozanstva.Rimljnima 8 glava inace je ova glava jedan od razloga sto su Js morali da narave svoj prevod,jer ne podupire Trojstvo koje je ovde opisano.

8:34:"Koji je taj sto ce suditi?Hristos Isus je taj koji je umro,da ,stavise,onaj koji je ustao iz mrtvih,koji je s desne strane Bogu,koji se takodje moli za nas"

Moze li neko da nas zastupa ako nije licnost?Naravno da ne,jer ovajs tih kaze da se Isus TAKODJE moli za nas,jer ovo poglavlje govori o jednoj drugoj licnosti koja se moli za nas.26.stih iste glave nam govori o kome je rec"A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim."

Efescima 4,30 jos jedan tex o Duhu Svetome koji govori da neko moze da "ozalosti"Svetoga Duha.Ne mozes ozalostiti silu,mozes ozalostiti samo nekoga sa osecanjem i ostalim osobinama licnosti.
Zatim Jovan16,13, gde Isus kaze da ce nas Duh Sveti voditi i istini i ucenju.Once govoriti ali ne od sebe.Pa,Dela13,2gde Duh Sveti sebe naziva JA.To su samo neki citati

Onda u Delima 5,3 i 4 vidimo o bozanskom bicu.Petar optuzuje Ananiju da je slagao Duhu Svetom,objasnjavajuci da je to laganje Bogu.
Bibija govori o tome da je Sveti Duh nerazdvojivo povezan sa Ocem i Sinom u jedno zajednicko ime,otptilike kao sto brani par ima jedno preizme.To je ono ime u koga se ljudi krstavaju.Matej 28,19 gde se goviti u IME,ne u IMENIMA,Oca,Sina i Svetoga Duha.Svaka pijednicna licnost nije Bog,sve 3 osobe su Bog,ili sacinjavaju bozanstvo.To je kao vlada,koja je rec u jednini,ali se satoji od oredjenog broja clanova.Nijedan poseban clan nije vlada,ali svi zajedno cine vladu ako njeni pojedini clanovi.
Za sada dosta,retko kada sam raspolozen da ovoliko pisem:) nastavak sledi

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Znajući, čineći, osećajući

Veoma lako možemo videti iz Pisma da je Sveti Duh osoba. Njemu su pripisane osobine koje se mogu pripisati samo jednoj osobi. Osoba je biće sa umom, voljom i osećanjima. Ako Pismo pripisuje ove osobine Svetom Duhu, onda moramo zaključiti da je Sveti Duh osoba. U 1. Korinćanima 2:10-11 piše: "A nama je Bog otkrio posredstvom Duha; jer Duh ispituje sve, i dubine Božije. Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku - sem čovekovog duha koji je u njemu? Tako isto niko - sem Duha Božijega - ne zna šta je u Bogu." Ovde se Duh opisuje kao da poseduje znanje. Sirova sila ili energija ne poseduje nikakvo znanje. Bilo bi apsurdno zameniti reč "Duh" rečju "postojanje (ili energija)" u Bibliji, jer bismo onda imali "energiju" koja ispituje sve stvari!

U Rimljanima 8:27 Pavle kaže: "A onaj što ispituje srca zna šta je smeranje Duha, pošto se po Božijoj volji moli za svete." Ovde se govori o umu Duha, nečemu što obična energija ne poseduje. U 1. Korinćanima 12:11 Pavle, govoreći o darovima Duha, kaže: "A sve ovo čini jedan i isti Duh, koji razdeljuje svakome kako hoće." Ovde vidimo da Sveti Duh poseduje volju, još jednu od osobina povezanu sa ličnošću.

U Rimljanima 15:30 Pavle pripisuje Duhu osećanje ljubavi. Sila ili energija ne može voleti. Ljubav je neodvojiva od ličnosti. Zanimljivo je da, iako sam čitao ili čuo nebrojeno mnogo propovedi o Božjoj ili o Isusovoj ljubavi za nas, još uvek nisam čuo propoved o ljubavi Svetog Duha. A ovo bi trebalo da je jedna od osnovnih osobina Svetog Duha, jer on proizvodi ljubav kao svoj plod u našim životima. Sveti Duh uistinu poseduje osećanja i može biti ražalošćen, jer Pavle, u Efescima 4:30, opominje crkvu da ne žalosti Svetog Duha Božjeg. Razmislite samo kako bi luckasto zvučalo da kažete da ste ražalostili energiju!

Duh opisan kao ličnost

Kroz celu Bibliju lične zamenice se koriste kada se opisuje Sveti Duh. U Jovanu 14:16 Isus je rekao: "I ja ću moliti Oca, pa će vam (on) dati drugog pomagača-utešitelja da (on) bude sa vama doveka." Ovde se lična zamenica "on" koristi i za Oca i za Duha. Ako verujete u ličnog Boga, isto tako treba da verujete i u ličnog Duha. U istom tom delu Isus je rekao da svet nije mogao primiti Duha jer ljudi nisu videli i upoznali Njega. Isus je rekao da Ga poznajete jer On prebiva sa vama.

Obratite pažnju koliko mnogo puta Isus koristi ličnu zamenicu kada govori o Svetom Duhu. U Jovanu 16:7-15 Isus nekoliko puta upotrebljava ličnu zamenicu on kada govori o Svetom Duhu. "Ali ja vam govorim istinu: dobro je za vas da ja odem. Jer ako ne odem, pomagač-utešitelj neće doći do vas; ako pak odem, poslaću vam Ga. I kada On dođe, dokazaće svetu da ima greha, i pravednosti, i suda. U pogledu greha - što ne veruju u mene; u pogledu pravednosti - što odlazim Ocu i nećete me više videti; u pogledu suda - što je vladar ovoga sveta osuđen. Imam još mnogo da vam govorim, ali sada ne možete da podnesete. A kad On dođe, Duh istine, uputiće vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti ono što sluša, i najaviće vam što će doći. On će me proslaviti, jer će uzeti od mojega i javiti vam. Sve što Otac ima - moje je; zbog toga rekoh da će uzeti od mojega i vama javiti." Grčka lična zamenica on i njeni oblici veoma mnogo se upotrebljavaju kada se govori o Svetom Duhu u Svetom pismu.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za devojcicu
jos nisi odgovorila na pitanje iz Jovana 17:21,a presla si na Rimljane 8:34 i jos ga laziras
Nije kako ti pises
8:34:"Koji je taj sto ce suditi?Hristos Isus je taj koji je umro,da ,stavise,onaj koji je ustao iz mrtvih,koji je s desne strane Bogu,koji se takodje moli za nas"
NEGO JE BEZ TVOG DODATKA koji se takodje moli za nas!!!
34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?.
Kad odgovoris na to zasto laziras stihove,i odgovoris na pitanje iz Jovana 17:21,mozemo dalje u ozbiljan razgovor.

Za Geru
Nisi mi jos odgovorio na ono moje pitanje iz Jovana 17:21.ali si mi zaista postavio jedno lepo pitanje iz 1.Korincana 2:10,11
Na osnovu tog citata ti kazes da Covecji duh ,poznaje coveka u kojem je
(znaci svi mi imamo neki svoj licni duet!!!,bestelesno telo?,duhovno telo?),tako ispade da i Bog ima svoj duet sada vise ne sa Isusom vec sa svojim duhom.Po tome ispada da Bozji duh zna mnogo bolje i vise od samog Boga o Bogu????
Da li bi bio ljubazan da mi objasnis ovu recenicu iz tvog citata
(Tako isto niko - sem Duha Božijega - ne zna šta je u Bogu.)???
Da li to NIKO,znaci da cak ni Bog otac,pa ni Isus Hrist ne znaju sta je u Bogu???
Zar je to moguce da oni ne znaju???Onda nisu podjednako pametni?,zar ne?,da nije mozda neki problem u prevodu ?

Ajde kad razjasnimo ovaj stih da idemo dalje...,mnogo zatrpavas,rasirujes temu.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Vidis Peko i Risko vi iznostite lazno ucenj koje ne uci ni Kula strazara.Kula tvrdi da postoji samo jedan Bog.Ali kad citamo vase pisanje nalazimo 2 Boga,ne jednog iznad svega.To je Jehova,Bog,Otac,koji je svemoguci Bog,medjutim u vasem prevodu nalazim u Isaiji 9,9 prorocanstvo da ce Isus biti "silni Bog".Tu je dakle jedan "Svemoguci Bog" i jedan "Silni Bog".
Ovde se vase ucenje kule strazara suocava sa problemom po tom pitanju jer Isaija 43,10 kaze da nijedan Bog nije stvoren ni pre ni posle Boga i On nikako ne moze biti drugi Bog.Dakle vase ucenje je zbrkanije nego bilo koje hriscansko ucenje o Trojstvu.
Da mozemo poreci Hristovo bozanstvo,kao sto to pokuisava kula Strazara,tada bi stvar bila jednostavnija.Medjutim Pismo uci da je Hristos bozanstvo-ON je Bog.Evo nekih primera samo.Matej1.23;Jovan 20:28; Filibljanima 2,6-11; 1.Timotiju 3,16 ; Titu 3:4;Jevrejima 1;8.U svetlu ovih stihova nije moguce poreci Hristovo bozanstvo.
Otac i sin su kao i supruznici dvoje sacinjavaju jedno_Otac i sin su bozanstvo,ali su 2 odvojene licnosti,takodje pripadaju jedinstvenom Bozanstvu.
Sveti Duh je takodje licnost i deo tog Bozanstva.Rimljnima 8 glava inace je ova glava jedan od razloga sto su Js morali da narave svoj prevod,jer ne podupire Trojstvo koje je ovde opisano.

Moze li neko da nas zastupa ako nije licnost?Naravno da ne,jer ovajs tih kaze da se Isus TAKODJE moli za nas,jer ovo poglavlje govori o jednoj drugoj licnosti koja se moli za nas.26.stih iste glave nam govori o kome je rec"A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim."

Efescima 4,30 jos jedan tex o Duhu Svetome koji govori da neko moze da "ozalosti"Svetoga Duha.Ne mozes ozalostiti silu,mozes ozalostiti samo nekoga sa osecanjem i ostalim osobinama licnosti.
Zatim Jovan16,13, gde Isus kaze da ce nas Duh Sveti voditi i istini i ucenju.Once govoriti ali ne od sebe.Pa,Dela13,2gde Duh Sveti sebe naziva JA.To su samo neki citati

Onda u Delima 5,3 i 4 vidimo o bozanskom bicu.Petar optuzuje Ananiju da je slagao Duhu Svetom,objasnjavajuci da je to laganje Bogu.
Bibija govori o tome da je Sveti Duh nerazdvojivo povezan sa Ocem i Sinom u jedno zajednicko ime,otptilike kao sto brani par ima jedno preizme.To je ono ime u koga se ljudi krstavaju.Matej 28,19 gde se goviti u IME,ne u IMENIMA,Oca,Sina i Svetoga Duha.Svaka pijednicna licnost nije Bog,sve 3 osobe su Bog,ili sacinjavaju bozanstvo.To je kao vlada,koja je rec u jednini,ali se satoji od oredjenog broja clanova.Nijedan poseban clan nije vlada,ali svi zajedno cine vladu ako njeni pojedini clanovi.
Za sada dosta,retko kada sam raspolozen da ovoliko pisem:) nastavak sledi

Meni je jasno da je učenje o svetom trojstvu toliko ukorenjeno da ga je nemoguće iskoreniti osim kompletno hrišćanstvo i religiju saseći iz korena.

Nigde ne možete naći savet u bibliji da treba obožavati sveti duh. Vera je jedno priznanje je drugo a obožavanje je treće. Filipljanima 2.11. I da svaki jezik javno prizna Isusa Hrista za gospoda na slavu Boga Oca.
Sveti duh ili (sveti duhovi ) su samo oruđe za izvršenje namere Boga Oca. U gorućem grmu Bog se javio Mojsiju. Ako hoćete preciznije nije se javio Bog nego anđeo jedan od (svetih duhiva).
Nevidljivi svet na nas deluje direktno preko anđela oni su direktni izvršioci. To ne znači da treba da ih obožavamo. Ako nas sveti duhovi vode u istini i učenju nađite gde se govori da treba da ih obožavamo. Krštenje u ime Oca Sina i svetog duha je krštenje i ne govori se o obožavanju a vi ste u obožavanju izjednačili svetog duha sa Bogom.

Nađite gde piše da slava, čast i hvala pripada svetom duhu uopšte a kamoli isto kao i Ocu.

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
No idemo dalje za nepismenog Riska stih je PREVOD iz KJV koju ste osakatili pa napravili svoju.
U starom zavetu jedna jevrejska rec za Boga je Elohim,sto je mnozina,oznacava vise od jedne osobe.Kada citamo texove u Mateju 8,19 i 2. Korincanima 13,13. mozemo da razumemo dublje znacenje te cinjenice.U 1.Mojsijevoj 1,26: I rece Bog:da MI nacinimo coveka po NASEM liku,slicnog NAMA."Dakle za vreme stvaranja je Bog bio vise nego jedna osoba.Izgleda znacajno je ova istina bila naglasena u prvom poglavlju Biblije.
Sto se tice YHWH tu ne mozemo biti sigurni izgovora.Ako se dodaju samoglasnici moze da se kobinuju ralicita imena.Medjutim,da je izgovor ovog imena znacajan,ne bi li nam Isus rekao,ne ostavljajuci nikakvu sumnju u vezi sa tim?Ime jesto bitno ali nije najvazniji zvucni deo imena nego znacenje.Covek moze biti Jovic,Braun ili Smit-ali to malo znaci.Ali sta to znaci i koga predstavlja-to cini razliku.Sto se tice Boga nije vazan tacan izgovor Njegovog imena,vec Njegova priroda,autoritet,vlast i upravljanje.Mi nikada ne smemo biti na sporednom koloseku s obzirom na Bozje ime,ne ziveci u skladu sa svime sto to ime znaci.To je kao Elizabeta ime Engleske kraljice,ali uvek o njoj se govori kao o kraljici ili Njenom velicnstvu.Cak i kad zelimo da utvrdimo koji je ona vladar,upotreba imena nije neohodna.Slicno se cini i u porodicama.Za sina koji se stalno obraca ocu njegovim imenom kazemo da nema postovanja.Bog je nas Vladar i Otac,a mi Njegovi podanici i deca,pa cemo u skladu sa time i njegovo ime koristiti retko i sa paznom i postovanjem.
Sto se tice Otrivenja 3,14 gde se kaze da je Hristos"pocetak Bozjeg stvaranja"nije nikav problem,jer stih ne kaze prva stvar koja je svorena nego NEKO ko je odgovran za pocetak Bozjeg stvaranja.Kako je recimo predsednik najpre predlozio,zatim ispanirao i postavio temelje nove bolnice?On se oznacava kao "zacetnik"nove bolnice-on ju je otpoceo_On nije postavio prvi kamen,niti je prvi pacijent,on je osoba odgovrna za to.Tako je sa Hristom Stvoriteljem.
Jovan 1,3 kao i Kolosanima 1,16,17 utvrdjuju da je sve sto je stvoreno,stvoreno kroz Hrista.Nista nije bilo stvoreno sto nije bilo stvoreno kroz Njega.To iskljucuje ideju da je On stvoreno bice.
Pogledajmo sada Kolosanima 1,15 gde se kaze da je Hristos"prvorodjeni" od svega stvorenoga.U stvari ovaj stih sam sebe objasnjava.'prvorodjeni"ne znaci prvi rodjen ili prvi stvoren.vec znaci JEDAN KOJI JE IZUZETAN,kao sto je izrazeno u 18 stihu.Takodje to nalazimo u Psalmu 89,28.
Ovaj text nam kaze da je Bog zeleo da Davida cara ucini"prvorodjenim",vecim no sto su carevi na zemlji.Ali Bog nije Davidov pravi otac,niti je David najstariji sin.On je cak bio i najmladji sin.'prvorodjeni"znaci biti poseban,iznad ostalih careva.
Takodje i u Jeremiji 31,9 Jefrem je nazvan"provrodjeni"iako je Ruvim u stvari Jakovljev prvenac,kao sto se i nalazi u 1 .Mojsijevoj 46,8 i 2.Mojsijevoj 4,22 Izrailj je nazvan "moj prvenac".
Izraz "prvorodjeni" ne znaci "rodjen pre svih" ili "svoren prvi".vec "izuzetan",sto je jasno i razgovetno iz Kolosanima 1,18.Govori se da je On "prvorodjeni iz mrtvih",tako da moze biti u svakoj stvari.Hristos je raskinuo lance groba,i svi koji su vaskrisli zavise od njega,iako vremenski gledajuci Hristos nije prva osoba koja je vaskrsla.
Hristos jeste Stvoritelj jer Biblija ne ostavlja nedoumice o tome.Jovan 1,3;Kolosanima 1,16,17;Jevrejima1,2 tvrde da je Bog sve stvorio kroz Isusa Hrista.
Znamo iz Jevrejima 11,3;Psalam 33,6.9 kao i 1.Mojsijeve 1 da je sve stvoreno,Hristos je ucinio taj posao,a ucinio ga je za svog Oca.Kada govorimo o Njemu ako Bogu,mi znamo da Biblija govori o Bogu,znamo da Biblija govori o Bogu Sinu.U 1.Mojsijevoj 1,26 vidimo da su Bog Otac i Bog Sin zajedno odlucili da nacine coveka.Tada je Bog Sin stvorio coveka.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
No idemo dalje za nepismenog Riska stih je PREVOD iz KJV koju ste osakatili pa napravili svoju.
U starom zavetu jedna jevrejska rec za Boga je Elohim,sto je mnozina,oznacava vise od jedne osobe.Kada citamo texove u Mateju 8,19 i 2. Korincanima 13,13. mozemo da razumemo dublje znacenje te cinjenice.U 1.Mojsijevoj 1,26: I rece Bog:da MI nacinimo coveka po NASEM liku,slicnog NAMA."Dakle za vreme stvaranja je Bog bio vise nego jedna osoba.Izgleda znacajno je ova istina bila naglasena u prvom poglavlju Biblije.
Sto se tice YHWH tu ne mozemo biti sigurni izgovora.Ako se dodaju samoglasnici moze da se kobinuju ralicita imena.Medjutim,da je izgovor ovog imena znacajan,ne bi li nam Isus rekao,ne ostavljajuci nikakvu sumnju u vezi sa tim?Ime jesto bitno ali nije najvazniji zvucni deo imena nego znacenje.Covek moze biti Jovic,Braun ili Smit-ali to malo znaci.Ali sta to znaci i koga predstavlja-to cini razliku.Sto se tice Boga nije vazan tacan izgovor Njegovog imena,vec Njegova priroda,autoritet,vlast i upravljanje.Mi nikada ne smemo biti na sporednom koloseku s obzirom na Bozje ime,ne ziveci u skladu sa svime sto to ime znaci.To je kao Elizabeta ime Engleske kraljice,ali uvek o njoj se govori kao o kraljici ili Njenom velicnstvu.Cak i kad zelimo da utvrdimo koji je ona vladar,upotreba imena nije neohodna.Slicno se cini i u porodicama.Za sina koji se stalno obraca ocu njegovim imenom kazemo da nema postovanja.Bog je nas Vladar i Otac,a mi Njegovi podanici i deca,pa cemo u skladu sa time i njegovo ime koristiti retko i sa paznom i postovanjem.
Sto se tice Otrivenja 3,14 gde se kaze da je Hristos"pocetak Bozjeg stvaranja"nije nikav problem,jer stih ne kaze prva stvar koja je svorena nego NEKO ko je odgovran za pocetak Bozjeg stvaranja.Kako je recimo predsednik najpre predlozio,zatim ispanirao i postavio temelje nove bolnice?On se oznacava kao "zacetnik"nove bolnice-on ju je otpoceo_On nije postavio prvi kamen,niti je prvi pacijent,on je osoba odgovrna za to.Tako je sa Hristom Stvoriteljem.
Jovan 1,3 kao i Kolosanima 1,16,17 utvrdjuju da je sve sto je stvoreno,stvoreno kroz Hrista.Nista nije bilo stvoreno sto nije bilo stvoreno kroz Njega.To iskljucuje ideju da je On stvoreno bice.
Pogledajmo sada Kolosanima 1,15 gde se kaze da je Hristos"prvorodjeni" od svega stvorenoga.U stvari ovaj stih sam sebe objasnjava.'prvorodjeni"ne znaci prvi rodjen ili prvi stvoren.vec znaci JEDAN KOJI JE IZUZETAN,kao sto je izrazeno u 18 stihu.Takodje to nalazimo u Psalmu 89,28.
Ovaj text nam kaze da je Bog zeleo da Davida cara ucini"prvorodjenim",vecim no sto su carevi na zemlji.Ali Bog nije Davidov pravi otac,niti je David najstariji sin.On je cak bio i najmladji sin.'prvorodjeni"znaci biti poseban,iznad ostalih careva.
Takodje i u Jeremiji 31,9 Jefrem je nazvan"provrodjeni"iako je Ruvim u stvari Jakovljev prvenac,kao sto se i nalazi u 1 .Mojsijevoj 46,8 i 2.Mojsijevoj 4,22 Izrailj je nazvan "moj prvenac".
Izraz "prvorodjeni" ne znaci "rodjen pre svih" ili "svoren prvi".vec "izuzetan",sto je jasno i razgovetno iz Kolosanima 1,18.Govori se da je On "prvorodjeni iz mrtvih",tako da moze biti u svakoj stvari.Hristos je raskinuo lance groba,i svi koji su vaskrisli zavise od njega,iako vremenski gledajuci Hristos nije prva osoba koja je vaskrsla.
Hristos jeste Stvoritelj jer Biblija ne ostavlja nedoumice o tome.Jovan 1,3;Kolosanima 1,16,17;Jevrejima1,2 tvrde da je Bog sve stvorio kroz Isusa Hrista.
Znamo iz Jevrejima 11,3;Psalam 33,6.9 kao i 1.Mojsijeve 1 da je sve stvoreno,Hristos je ucinio taj posao,a ucinio ga je za svog Oca.Kada govorimo o Njemu ako Bogu,mi znamo da Biblija govori o Bogu,znamo da Biblija govori o Bogu Sinu.U 1.Mojsijevoj 1,26 vidimo da su Bog Otac i Bog Sin zajedno odlucili da nacine coveka.Tada je Bog Sin stvorio coveka.

Alo gde piše da treba obožavati svetog duha ?

Natrag