No idemo dalje za nepismenog Riska stih je PREVOD iz KJV koju ste osakatili pa napravili svoju.
U starom zavetu jedna jevrejska rec za Boga je Elohim,sto je mnozina,oznacava vise od jedne osobe.Kada citamo texove u Mateju 8,19 i 2. Korincanima 13,13. mozemo da razumemo dublje znacenje te cinjenice.U 1.Mojsijevoj 1,26: I rece Bog:da MI nacinimo coveka po NASEM liku,slicnog NAMA."Dakle za vreme stvaranja je Bog bio vise nego jedna osoba.Izgleda znacajno je ova istina bila naglasena u prvom poglavlju Biblije.
Sto se tice YHWH tu ne mozemo biti sigurni izgovora.Ako se dodaju samoglasnici moze da se kobinuju ralicita imena.Medjutim,da je izgovor ovog imena znacajan,ne bi li nam Isus rekao,ne ostavljajuci nikakvu sumnju u vezi sa tim?Ime jesto bitno ali nije najvazniji zvucni deo imena nego znacenje.Covek moze biti Jovic,Braun ili Smit-ali to malo znaci.Ali sta to znaci i koga predstavlja-to cini razliku.Sto se tice Boga nije vazan tacan izgovor Njegovog imena,vec Njegova priroda,autoritet,vlast i upravljanje.Mi nikada ne smemo biti na sporednom koloseku s obzirom na Bozje ime,ne ziveci u skladu sa svime sto to ime znaci.To je kao Elizabeta ime Engleske kraljice,ali uvek o njoj se govori kao o kraljici ili Njenom velicnstvu.Cak i kad zelimo da utvrdimo koji je ona vladar,upotreba imena nije neohodna.Slicno se cini i u porodicama.Za sina koji se stalno obraca ocu njegovim imenom kazemo da nema postovanja.Bog je nas Vladar i Otac,a mi Njegovi podanici i deca,pa cemo u skladu sa time i njegovo ime koristiti retko i sa paznom i postovanjem.
Sto se tice Otrivenja 3,14 gde se kaze da je Hristos"pocetak Bozjeg stvaranja"nije nikav problem,jer stih ne kaze prva stvar koja je svorena nego NEKO ko je odgovran za pocetak Bozjeg stvaranja.Kako je recimo predsednik najpre predlozio,zatim ispanirao i postavio temelje nove bolnice?On se oznacava kao "zacetnik"nove bolnice-on ju je otpoce
n nije postavio prvi kamen,niti je prvi pacijent,on je osoba odgovrna za to.Tako je sa Hristom Stvoriteljem.
Jovan 1,3 kao i Kolosanima 1,16,17 utvrdjuju da je sve sto je stvoreno,stvoreno kroz Hrista.Nista nije bilo stvoreno sto nije bilo stvoreno kroz Njega.To iskljucuje ideju da je On stvoreno bice.
Pogledajmo sada Kolosanima 1,15 gde se kaze da je Hristos"prvorodjeni" od svega stvorenoga.U stvari ovaj stih sam sebe objasnjava.'prvorodjeni"ne znaci prvi rodjen ili prvi stvoren.vec znaci JEDAN KOJI JE IZUZETAN,kao sto je izrazeno u 18 stihu.Takodje to nalazimo u Psalmu 89,28.
Ovaj text nam kaze da je Bog zeleo da Davida cara ucini"prvorodjenim",vecim no sto su carevi na zemlji.Ali Bog nije Davidov pravi otac,niti je David najstariji sin.On je cak bio i najmladji sin.'prvorodjeni"znaci biti poseban,iznad ostalih careva.
Takodje i u Jeremiji 31,9 Jefrem je nazvan"provrodjeni"iako je Ruvim u stvari Jakovljev prvenac,kao sto se i nalazi u 1 .Mojsijevoj 46,8 i 2.Mojsijevoj 4,22 Izrailj je nazvan "moj prvenac".
Izraz "prvorodjeni" ne znaci "rodjen pre svih" ili "svoren prvi".vec "izuzetan",sto je jasno i razgovetno iz Kolosanima 1,18.Govori se da je On "prvorodjeni iz mrtvih",tako da moze biti u svakoj stvari.Hristos je raskinuo lance groba,i svi koji su vaskrisli zavise od njega,iako vremenski gledajuci Hristos nije prva osoba koja je vaskrsla.
Hristos jeste Stvoritelj jer Biblija ne ostavlja nedoumice o tome.Jovan 1,3;Kolosanima 1,16,17;Jevrejima1,2 tvrde da je Bog sve stvorio kroz Isusa Hrista.
Znamo iz Jevrejima 11,3;Psalam 33,6.9 kao i 1.Mojsijeve 1 da je sve stvoreno,Hristos je ucinio taj posao,a ucinio ga je za svog Oca.Kada govorimo o Njemu ako Bogu,mi znamo da Biblija govori o Bogu,znamo da Biblija govori o Bogu Sinu.U 1.Mojsijevoj 1,26 vidimo da su Bog Otac i Bog Sin zajedno odlucili da nacine coveka.Tada je Bog Sin stvorio coveka.