Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne znam koliko si upoznata sa pokretom nazarena iz I veka(opisanim još u Delima 24, Pavle sam kaže da pripada tom pokretu). Tako je najranije nazvan hrišćanski pokret.

Taj pokret je verovao da je Isus Čovek. Možeš proveriti.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Šta nije tvoj pokret dobio posljednju poruku za posljednje vrijeme preko duha proroštva i tvoja proročica je vjerovala kao što sam napisala u prethodnom postu...
Nazareni? Da li su to oni koji pričaju da je Isus bio vegić i nije jeo meso dok je bio Sin čovječji. mislim jesam ja vegetarijanka ali neću zbog toga Isusa praviti vegićem. Ima svakakvih vegića, kao i svejeda ... to je Ellena pisala više vezano za zdravlje

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Šta nije tvoj pokret dobio posljednju poruku za posljednje vrijeme preko duha proroštva i tvoja proročica je vjerovala kao što sam napisala u prethodnom postu...
Nazareni? Da li su to oni koji pričaju gluposti da je Isus bio vegić i nije jeo meso dok je bio Sin čovjeći, mislim jesam ja vegetarijanka ali neću zbog toga Isusa praviti vegićem. Ima svakakvih vegića i svakkavih svejeda ... to je Ellena pisala više vezano za zdravlje
Ne, pogledaj na vikipediji. Nazareni, pokret ranih hrišćana, održao se do IV veka otprilike(pod tim nazivom). Apostoli su zapravo pripadnici tog pokreta. Pročitaj Dela 24,5

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ne, pogledaj na vikipediji. Nazareni, pokret ranih hrišćana, održao se do IV veka otprilike(pod tim nazivom). Apostoli su zapravo pripadnici tog pokreta. Pročitaj Dela 24,5
Navodno su i oni bili vegetarijanci...

Bez obzira kako netko tumačio kasnija učenja, najraniji oblici kršćanstva (i brojne židovske sekte iz kojih su oni proizašli) isticali su vegetarijanski ideal. Shvatili su kako je uz vjeru, koja je nesumnjivo važna, jednako tako važno i pravilno ponašanje, odnosno “djela”. Stoga su savjesno slijedili načela spisa. Sasvim prirodno, to se odrazilo na njihovu prehranu i opći stav prema životinjama. Nazareni, therapeuti, ebioniti, gnostici i eseni – svi su podržavali bezmesni način života. Montanisti, pripadnici još jedne od ranokršćanskih sljedbi, nisu konzumirali mesnu ishranu, a to nije činio ni Tertullian, jedan od očeva rane Crkve. Između najprincipijelnijih očeva koji nisu odobravali jedenje mesa, već smo bili izdvojili Ivana Krizostoma i Klementa Aleksandrijskog, dvojicu od najutjecajnijih mislilaca rane Crkve. Možda je Klementov najistaknutiji učenik, Origen (185-254 g. n. e.) jedan od najproduktivnijih pisaca rane Crkve, imao pravo kad je ovako okarakterizirao one koji su prihvatili jedenje mesa: “… Vjerujem da su žrtvovanje životinja izmislili oni ljudi koji su, služeći se tim izgovorom, željeli jesti meso.” (Stromata, “O žrtvovanjima”, knjiga VII).

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Navodno su i oni bili vegetarijanci...

Bez obzira kako netko tumačio kasnija učenja, najraniji oblici kršćanstva (i brojne židovske sekte iz kojih su oni proizašli) isticali su vegetarijanski ideal. Shvatili su kako je uz vjeru, koja je nesumnjivo važna, jednako tako važno i pravilno ponašanje, odnosno “djela”. Stoga su savjesno slijedili načela spisa. Sasvim prirodno, to se odrazilo na njihovu prehranu i opći stav prema životinjama. Nazareni, therapeuti, ebioniti, gnostici i eseni – svi su podržavali bezmesni način života. Montanisti, pripadnici još jedne od ranokršćanskih sljedbi, nisu konzumirali mesnu ishranu, a to nije činio ni Tertullian, jedan od očeva rane Crkve. Između najprincipijelnijih očeva koji nisu odobravali jedenje mesa, već smo bili izdvojili Ivana Krizostoma i Klementa Aleksandrijskog, dvojicu od najutjecajnijih mislilaca rane Crkve. Možda je Klementov najistaknutiji učenik, Origen (185-254 g. n. e.) jedan od najproduktivnijih pisaca rane Crkve, imao pravo kad je ovako okarakterizirao one koji su prihvatili jedenje mesa: “… Vjerujem da su žrtvovanje životinja izmislili oni ljudi koji su, služeći se tim izgovorom, željeli jesti meso.” (Stromata, “O žrtvovanjima”, knjiga VII).
Nazareni nisu vegetarijanci. Recimo Epifanije Kiparski jasno kaže da su Nazareni potomci prve hrišćanske zajednice iz Jerusalima koja je izbegla u Pelu nakon razorena Jerusalima, 70.n.e.Držali su sve praznike Biblijske ali bez prinošenja žrtve. Po tome su poznati. Neki su se obrezivali(pošto su bili većina Jevrejskog porekla).

Ali nisu verovali u Hrista sa Božanskom prirodom. Dakle, izvorni hrišćani, Nazareni, kome su pripadali apostoli, nisu verovali u Božansku prirodu Hrista, već samo ljudsku.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da, ali Elen pod 'božanska priroda' misli na karakter. Da, Hristos je imao Božanski karakter tj.bio je savršen.

Ne pravi svoju proročicu idiotkinjom. Postoji u engleskom jeziku imenica “karakter”, :)i da je tvoja proročica mislila na karakter upotrijebila bi imenicu karakter, a ne na desetine mjesta imenicu “priroda” - narav.

Stalno mu ponavljaj ovo pitanje. Maltretiraj ga s ovim pitanjem jer je i zaslužio, k’o zadnja kurva prevario je svoju proročicu Ellen White i sada se ‘kurva s Muhamedom’ i širi njegovu antikristovsko nauku.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Nazareni nisu vegetarijanci. Recimo Epifanije Kiparski jasno kaže da su Nazareni potomci prve hrišćanske zajednice iz Jerusalima koja je izbegla u Pelu nakon razorena Jerusalima, 70.n.e.Držali su sve praznike Biblijske ali bez prinošenja žrtve. Po tome su poznati. Neki su se obrezivali(pošto su bili većina Jevrejskog porekla).

Ali nisu verovali u Hrista sa Božanskom prirodom. Dakle, izvorni hrišćani, Nazareni, kome su pripadali apostoli, nisu verovali u Božansku prirodu Hrista, već samo ljudsku.
Razumijem, ali ovo što sam ja navela je iz knjige, a ovo tvoje vjerojatno iz wiki po kojoj navodno svatko piše i nije baš tako pouzdana.

Meni je bitno da je moj prijatelj Tertulijan bio kao ja :), zezam se malo.

Poštujem tvoje mišljenje, ali smatram da si u zabludi. Zanimala me povijest adventizma i bez obzira na neke neugodnosti i neugodne ljude koji su me htjeli spriječiti u tome, ipak sam to proučila i smatram da je u tvom pokretu došlo do neke promjene ali ne bez podrške Ellen White

Napustio si svoje prijatelje i udoban dom, i došao me naučiti kako pronaći Isusa i vjerovati u Njega kao jedinog pravog Boga. Srušio sam svoje idole i obožavao Boga, a sada Ga vidim licem u lice. Spašen sam, zauvijek spašen, da zauvijek gledam Onoga koga ljubim. Tada sam Ga vidio samo okom vjere, ali sada Ga vidim onakvog kakav jest. Sada mogu izraziti svoju zahvalnost za Njegovo otkupiteljsko milosrđe Onome koji me ljubio i oprao me od mojih grijeha svojom vlastitom krvlju.” {6T 311.1}

Je li ljudska narav Sina Marijina promijenjena u božansku narav Sina Božjega? Ne; dvije su naravi bile tajanstveno pomiješane u jednoj osobi – Čovjeku Kristu Isusu. U Njemu je tjelesno obitavala sva punina Božanstva. Kad je Krist bio razapet, umrla je Njegova ljudska priroda. Božanstvo nije potonulo i umrlo; to bi bilo nemoguće. Krist, bezgrešni, spasit će svakog sina i kćer Adamovu koji prihvate spasenje koje im je ponuđeno, pristajući da postanu djeca Božja. Spasitelj je otkupio palu rasu vlastitom krvlju. {Lt 280a, 1904, par. 8}Ovo je velika misterija, misterija koja neće biti potpuno, potpuno shvaćena u svojoj veličini sve dok se ne dogodi prijenos otkupljenih. Tada će se razumjeti snaga, veličina i djelotvornost Božjeg dara čovjeku {Lt 280a, 1904, par. 9}

a kada je Uriah Smith mešetario s prirodom Isusa Krista napisala je o njemu ovo:

Nisam imala odmora u duhu u kući brata Urije. Izašla sam iz kuće govoreći sebi: To je bezbožna kuća. Vidjela sam ni manje ni više nego četiri zla anđela koji kontroliraju članove obitelji. {Lt3-1869}

U principu, meni ni ne smeta tvoje vjerovanje, ali ipak mi je žao ... čuvaj se vukova u ovčjem runu, moj prijateljski savjet

Svako dobro i lijep pozdrav!

Natrag