Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
3. Pismo kaže da je Isus umro.

Logično: Pismo ne uči da je Isus Bog. Jer onda ne može umreti. Očigledno je da Pismo uči da je Isus umro. To nema dvojbe ni kod bilo koga od nas. Ali sa dodatkom da je On Bog ruši se ova koncepcija stvarne i doslovne Isusove smrti.

A Pismo ne protivureči sebi samom.

Naravno, postavio sam pitanje više za razmišljanje, a ako neko ima smislen odgovor bez ponavaljanja da je On umro ali kao Bog nije, jer je to negiranje, neka kaže šta misli.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Logično: Pismo ne uči da je Isus Bog.

Gdje Pismo kaže da Isus nije Bog? Na desetine mjesta Pismo nam svjedoči da je Isus Bog, nađi samo jedno mjesto gdje Pismo kaže da Isus nije Bog.

Jer onda ne može umreti. Očigledno je da Pismo uči da je Isus umro.

Bogočovjek može umrijeti.

Naravno, postavio sam pitanje više za razmišljanje,

Ne, postavio si pitanje da bi maltretirao ljude kojima je Isus Spasitelj i Bog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"A svaki duh koji ne priznaje da je Isus Hristos u telu došao, nije od Boga: i ovaj je antihristov, za kog čuste da će doći, i sad je već na svetu," 1. Jovanava 4,3

Recimo, ovaj tekst, kao da osuđuje one koji Isusu dodaju prirodu koja nije samo telesna. Naravno, opet za razmišljanje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"A svaki duh koji ne priznaje da je Isus Hristos u telu došao, nije od Boga: i ovaj je antihristov, za kog čuste da će doći, i sad je već na svetu," 1. Jovanava 4,3

Recimo, ovaj tekst, kao da osuđuje one koji Isusu dodaju prirodu koja nije samo telesna. Naravno, opet za razmišljanje.

Kad bi samo malo poznavao Bibliju i kršćanstvo, od ovoga biblijskog retka, ti kao nijekatelj Boga Isusa Krista, bježao bi k'o 'đav'o od krsta'. Naime, Ivan ovo piše protiv onih koji su tvrdili da Isus nije došao u pravom ljudskom tijelu, nego samo prividnom. :) Dakle, Ivan ovdje kaže da su od antikristova duha oni koji niječu da Isus ima dvije prirode - i Božju i ljudsku. Još detaljnije, kako ti niječeš da Isus ima dvije prirode, Ivan ovdje tvrdi da si ti antikristova duha.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nigde ne pominje dve prirode, već upravo samo jednu. Izraz 'telo' znači ljudska(telesna) priroda.

Ako tvrdimo da Isus nije samo telo, već i nešto više, mi time upravo radimo ono što Jovan osuđuje a to je da poričemo da je Isus u telu došao.

Takođe Jovan kaže da je to duh antihrista koji će se pojaviti tek. A znamo da dogma o dve prirode se pojavljuje definisana tek kasnije, u postapostolskom periodu, baš onako kao je Jovan u duhu i prorekao.

U na osnovu ovog teksta, i na osnovu zdrave logike, da smrt Hristova mora biti prava(ako deo Hrista nije umro, znači nije umro Hristos), može se utvrditi da dogma o dve prirode upravo ruši ovu postavku Pisma o doslovnoj smrti koja je bila potrebna za otkup čovečanstva.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Onda i Duh proroštva optužuješ svoju proročicu dragu, a sad su novi proroci izgleda u modi

Je li ljudska narav Sina Marijina promijenjena u božansku narav Sina Božjega? Ne; dvije su naravi bile tajanstveno pomiješane u jednoj osobi – Čovjeku Kristu Isusu. U Njemu je tjelesno obitavala sva punina Božanstva. Kad je Krist bio razapet, umrla je Njegova ljudska priroda. Božanstvo nije potonulo i umrlo; to bi bilo nemoguće. Krist, bezgrešni, spasit će svakog sina i kćer Adamovu koji prihvate spasenje koje im je ponuđeno, pristajući da postanu djeca Božja. Spasitelj je otkupio palu rasu vlastitom krvlju. {Lt 280a, 1904, par. 8}
Ovo je velika misterija, misterija koja neće biti potpuno, potpuno shvaćena u svojoj veličini sve dok se ne dogodi prijenos otkupljenih. Tada će se razumjeti snaga, veličina i djelotvornost Božjeg dara čovjeku{Lt 280a, 1904, par. 9}

kad bi znao povijest svog pokreta... ti ideš stopama Kellogga. Kellogg je zanijekao kasnije božanstvo Isusovo, čitala sam transkripte gdje to priznaje

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Onda i Duh proroštva optužuješ svoju proročicu dragu, a sad su novi proroci izgleda u modi

Je li ljudska narav Sina Marijina promijenjena u božansku narav Sina Božjega? Ne; dvije su naravi bile tajanstveno pomiješane u jednoj osobi – Čovjeku Kristu Isusu. U Njemu je tjelesno obitavala sva punina Božanstva. Kad je Krist bio razapet, umrla je Njegova ljudska priroda. Božanstvo nije potonulo i umrlo; to bi bilo nemoguće. Krist, bezgrešni, spasit će svakog sina i kćer Adamovu koji prihvate spasenje koje im je ponuđeno, pristajući da postanu djeca Božja. Spasitelj je otkupio palu rasu vlastitom krvlju. {Lt 280a, 1904, par. 8}
Ovo je velika misterija, misterija koja neće biti potpuno, potpuno shvaćena u svojoj veličini sve dok se ne dogodi prijenos otkupljenih. Tada će se razumjeti snaga, veličina i djelotvornost Božjeg dara čovjeku{Lt 280a, 1904, par. 9}

kad bi znao povijest svog pokreta... ti ideš stopama Kellogga. Kellogg je zanijekao kasnije božanstvo Isusovo, čitala sam transkripte gdje to priznaje
Da, ali Elen pod 'božanska priroda' misli na karakter. Da, Hristos je imao Božanski karakter tj.bio je savršen. Smrt nije mogla poništiti zasluge njegovog karaktera.

No, najvažnije je šta apostol Jovan kaže, da 'telo' (ljudsko telo) je ono što je Hristos.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ne, nije istina, vjerovala je da je Isus jedini pravi Bog, već sam to dokazala ovdje na forumu.

Napustio si svoje prijatelje i udoban dom, i došao me naučiti kako pronaći Isusa i vjerovati u Njega kao jedinog pravog Boga. Srušio sam svoje idole i obožavao Boga, a sada Ga vidim licem u lice. Spašen sam, zauvijek spašen, da zauvijek gledam Onoga koga ljubim. Tada sam Ga vidio samo okom vjere, ali sada Ga vidim onakvog kakav jest. Sada mogu izraziti svoju zahvalnost za Njegovo otkupiteljsko milosrđe Onome koji me ljubio i oprao me od mojih grijeha svojom vlastitom krvlju.” {6T 311.1}

a kada je Uriah Smith, inače prorok anti-trinitarnog pokreta mešetario s prirodom Isusa Krista napisala je o njemu ovo:

Nisam imala odmora u duhu u kući brata Urije. Izašla sam iz kuće govoreći sebi: To je bezbožna kuća. Vidjela sam ni manje ni više nego četiri zla anđela koji kontroliraju članove obitelji. {Lt3-1869}

Poslednja izmena:
Natrag