Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Malo si previše nervozan, a izdaješ se za hrišćanina. Mora da ti dobro dokzujem da sam upravu.

Ima jedna dobra latinska od Tacita "Ut quisque ignavus, animo procax ore".

Ja rekoh da su Otac, Sin i Duh Sveti jedan Bog u tri lica, u suštini su jedno, ne možda bukvalno.

Upravo si sa tim stihom iz Jovan 17,21 dokazao da su Otac i Sin potpuno ravnopravni. Ako su ljudi među sobom jednaki i ravnopravni, to znači i da su Otac i Isus isto jednaki i ravnopravni. Tako da ti ne stoji tvrdnja da je Isus druga najmoćnija osoba.

Jer ako nisu Otac i Sin jednaki i ravnopravni, onda ispada da su i ljudi međusobno neki jedni iznad drugih. Ovaj stih Jovan 21,17 upravo dokazuje da su Otac i Sin jedno (ne bukvalno) u duhu, a samim tim i ravnopravni. Jer su svi ljudi jednaki pred Bogom i međusobom su po Božijem jednaki.
A ti ne odgovori na moje pitanje u ŠTA SE KRSTITE?

Vi JS ne priznajete Isusa za sina Božijeg. Jer ako je neko sin Božiji onda je samim tim i Bog, zato Jevreji i jesu napali i kamenovali Isusa smatrajući ga da se ravna sa Bogom. Kada neko kaže da je sin Božiji, onda se podrazumijeva da je rekao da je Bog.

I Duh Sveti Bog.

COPY PASTE
Само Свето Писмо , или Библија , садржи многобројна сведочанства о Тројичном Богу који је у исто време и Тројичан Бог и један Бог. Јер у Божијем Бићу једност и тројичност нису у супротности као у хеленској философији или пак у неким кривоверним интерпретацијама Библије . У Божијем Бићу је сасвим другачије – једност подразумева тројичност јер усамљени Бог без заједнице са другим вечним Личностима не би могао бити образац вечне љубави , а овако , када се има у виду да Бог није усамљен, јер Он вечно воли свога Сина и вечно воли свога Светога Духа , такав Бог заједнице не само да јесте образац вечне љубави него је Он по својој природи управо вечна љубав . Он никада није био сам , него је одувек имао Сина Свог вољеног и свога вољеног Духа Светога. У таквог Бога ми православни хришћани верујемо , у Бога вечне љубави и заједнице , у Оца , Сина и Светога Духа.

Потражимо, дакле , библијска сведочанства која јасно упућују на Свету Тројицу . Још у Староме Завету , када је одлучио да створи првог човека Адама , Бог Отац је рекао '' Хајде да створимо човека по слици и прилици својој '' . Он није рекао '' Хајде да сам створим '' него је рекао '' Хајде да створимо '' – дакле употребљен је глагол створити у множини што значи да се небески Отац обраћао тада Сину своме и Духу Светом који су такође са Оцем тада учествовали у стварању човека ( Пост. 1, 26 . ) Даље, у књизи Постања, у повести о праоцу Аврааму , читамо да је Авраам у близини Мамвријског дуба угостио тројицу људи коју он ословљава као да је један '' После му се јави Господ у равници мамвријској ... подигавши очи своје ( Авраам ) погледа , и гле , три човека стајаху према њему. И ... потрча им у сусрет ... и поклони им се до земље. И рече : Господе , ако сам нашао милост пред тобом ... '' ( Пост. 18, 1-3 ). Те слике и наговештаји постају непосредно историјско откровење у времену Новога Завета . Господ наш Исус Христос , у свему савршени Бог и у свему савршени Човек , говорио је о Богу , Оцу своме , и о Духу Божијем , Утешитељу . Апостоли Петар , Јаков и Јован имали су прилику да на Таворској гори , приликом Преображења Христовог , чују глас Бога Оца и да се нађу у светлосном присуству Светога Духа који је тада био са Христом . Исто тако , и у часу Христовог крштења у реци Јордану ,Свети Јован Крститељ је могао чути глас Бога Оца а и увидети силазак Бога Светога Духа како силази са отворених небеса . Бог Син је био присутан као Онај који се крштава у реци Јордану .

Обратимо сада пажњу на Христово непосредно учење о истини Бога као Светој Тројици. Господ Исус Христос је јасно разликовао Себе , као Сина , од Оца Свога : дошао је на земљу '' у име Оца свога '' ( Јн, 5,43 ) и да би остварио '' вољу Очеву и Његове заповести ( Јн. 5, 30 ; 14 , 24 ; и 15 , 10 ) , да човеку објави Име Његово и да учествује у делу Његовом ( Јн. 17, 5-6 ). Истовремено, Христос говори '' Ја и Отац једно смо ( Јн. 10, 31 ) и '' Све што има Отац моје је '' ( 16, 15 ) а да то јединство не укида њихов одвојени бивствени идентитет показује нам и то што се Христос залагао и да Његови ученици буду у јединству љубави Божије : '' Да сви једно буду , као ти , Оче , што си у мени и ја у теби, да и они у нама једно буду ... као што смо ми једно ( Јн. 17, 21 – 22 ) . Ово је директни доказ да у библиској теологији јединство не искључује мноштво нити мноштво стоји у опречности са јединством – само Свето Писмо нам својом теологијом показује пут до Божије Тројичности и Божијег јединства. Са истом јасношћу Господ Исус Христос указује да , заједно са Оцем и са Њим , посебно постоји и Утешитељ Свети Дух , Дух истине. Господ Исус Христос нам објављује Његов долазак и сведочи нам о личном постојању Светога Духа и Његовој мисији : '' Он ће сведочити за мене ( Јн. 15,26 ), '' Он ће вас научити свему '' ( Јн. 14,26 ) , '' Увешће вас у сву истину ( Јн. 16,13 ). Врло је карактеристичан у јеванђеоском тексту избор израза којима се недвосмислено назначују Три посебне Личности, Три божанске Личности, које у исто време не претендују на егзистенцијалну аутономију него постоје у вечном заједништву и јединству љубави у којој свака божанска Личност неизмерно воли друге две .У Христовим речима је очигледно и јединство живота, воље и енергије Тројичног Бога, Трију божанских Личности. Син је Логос Божији , Утешитељ је Дух Свети , Дух Божији '' који од Оца исходи '' ( Јн. 15, 26 ). Изрази у библијском тексту опет су веома посебни : '' Утешитељ, кога ћу вам ја послати од Оца , Дух истине ... Он ће сведочити за мене '' ( Јн. 15 , 26 ), '' ... И ја ћу умолити Оца , и даће вам другог Утешитеља , Духа истине ... '' ( Јн. 14, 16 – 17 ) , '' Дух Свети, кога ће Отац послати у име моје , Он ће вас научити свему и подсетиће вас на све што вам рекох . '' ( Јн. 14, 26 ).

Цело Свето Писмо Новога Завета уверава нас да постојање Божијег Бића не може да се одвоји од динамике љубави. Библијски текст указује на то да Бог има љубави , да је љубав квалитет и својство Божијег постојања а заједно са овим библијски текст нас уводи у саму теологију љубави – Бог јесте љубав, није у питању само то да је Он има или пак да је то Његово својство, него је Он заиста та суштинска, исконска и вечна љубав. А мисао о Богу љубави директно и комплементарно нас упућује на Бога – Свету Тројицу . И то нас управо упућује на библијско учење о томе да су Отац, Син и Свети Дух три конкретне божанске Личности које постоје као један Бог у вечној заједници савршене љубави. Јер Бог је љубав , не у смислу неке етичке категорије него у смислу онтолошке категорије - зато што је одувек волео свога јединородног Сина, Исуса Христа , и зато што је одувек волео свога животворног и свеблагог Светога Духа . Нека је благословен и прослављен наш православни хришћански Бог , Отац и Син и Свети Дух .

ИЗВОР-Илија Марчетић ( дипломирани теолог СПЦ

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Tripo ne lupetaj!!!
Naravno da priznajemo da je Isus Hrist DRUGA NAJMOCNIJA OSOBA U SVEMIRU,odmah posle svoga Boga i Oca Jehove.
A ti mislis da su otac i sin ISTO?,zar ne?
Ako su isto kako objasnjavas ovaj stih?
Jovan 17:21
21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.

Kako to da svi ucenici budu "JEDNO"???i kako to da budu U OCU i U SINU???
Kazi ili ucuti za sva vremena.

Prava vera je vera u jednoga Boga u Trojici, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. Bog je Biće bez početka i bez kraja. On je Duh koji se ne vidi, ali je svuda prisutan, sve vidi, sve zna, sve može, o svemu brine. Bog je pun ljubavi prema svim ljudima i svima stvorenjima.
Koje Bog?
Prava vera, vera pravoslavna otkriva nam i javlja veliku tajnu da je Bog ne samo jedan nego i trojičan. Bog je Sveta Trojica: Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. To nisu tri Boga, nego samo jedan, jer Tri Božanske Ličnosti imaju jednu istu suštinu, kao i jednu ljubav, jednu mudrost, jedan život i svo neizmerno bogatstvo božanskih večnih sila i energije. U Ime toga jedinoga Boga se mi krstavamo. Tu svoju veru u jednoga Boga Oca i Sina i Duha Svetoga mi ispovedamo svaki put kada stavimo na sebe znak časnoga Krsta. Kada se krstimo, mi sastavimo tri prsta desne ruke da naznačimo da je nerazdeljiva Trojica - jedan Bog.
Šta je Bog?
Bog je Ljubav. Nesebična Ljubav. I pre stvaranja sveta Bog Otac nije bio sam (kao što to uče verske vode Jevreja i muhamedanaca), nego je voleo Sina i Duha Svetoga. A Sin je voleo Oca i Duha Svetoga. Sveti Duh je voleo Oca i Sina. To znači da je Bog Ljubav od večnosti, ne samo u vremenu. Sveta Trojica sluzi nam za primer kako i mi, ljudi, koji smo stvorene ličnosti, i različiti po narodnosti i obrazovanju, možemo uz pomoć Božije Ljubavi da postanemo jedno bogočovecansko Telo, tj. Crkva, a da pri tom sjedinjenju ne izgubimo posebne odlike svake ličnosti.

E moj risko nikad ti nisi imao isti osecaj u kraljevskoj dvorani kao kad udjes u crkvu, kad udjes u crkvu ti osetis onu bogobojaznost i jezu po telu i hladno preznojavanje, jer u njoj je prisutan SV DUH, kad udjes u kraljevsku dvoranu neosecas nista priznaj.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Tri boga ne mogu biti jedan bog nikako. To je isto kao kad bi za tri blizanca rekli da oni nisu trojica nego jedan. Nemojte više lagati narod sa vašim zavrzlamama.
Što se tiče atmosfere u crkvama i manastirima lično sam upoznao neke koji ne mogu dugo da izdrže a da ne odu u neku crkvu ili manastir. Glavni razlog je neko blagostanje koje ih obuzme i zaista je tako. Pa i narkomani osete blagostanje kad uzmu drogu to je isti princip i nema veze sa duhovnošću.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
ЈС у шта се крстите приликом крштења?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
ЈС у шта се крстите приликом крштења?

U vodi baš kako se krstio Isus. A kako vaši sveštenici krste? Znate kako su krstili jednu devojku koju dobro poznajem. Sekli su joj kosu i vršili neke obrede ( spiritizam ) u crkvi sa odsečenom kosom. Nađite mi gde u bibliji piše da se tako treba krstiti. Da su neke babe tako radile manje bi me čudilo a ne sveštenici koji se pozivaju na bibliju i Isusa.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Djaba se vi krstite u vodi kad se nekrstite u ime oca i sina i svetog duha!!!

Tripo lepo pita u sta se ili u cije ime krstite?

A ti odgovaras u vodi, pa i mi se krstimo s vodom i u vodi takodje zavisi kako ti hoces.U manastirima postoje bazeni ako nisi znao i u nekim crkvama.

A kosa se sece u ime hristovog krsta, u ime velikih praznika i apostoli su sekli kosu itd.A krstenje za nas je veliki praznik.

Mi nelazemo da je bog jedan u tri oblika tj kad hoce on je otac,kad hoce,on je sin,kad hoce on je sv duh, on je jedna sustina u tri oblika.

evo malo da procitas;COPY PAST

U prahrišćanstvu sve je radjeno u Ime Isusa Hrista: od isceljivanja, do okupljanja i krštavanja. - Poznato je da su Raselovi svedoci i od svetog krštenja napravili cirkus, 'krštavajući' svoje zavedene aspirante u kupaćim gaćicama i to ne u Isusovo Ime, već u ime Oca, Sina i Duhom vodjene organizacije!
(evo tripo kako se oni krste ako je to uopste krstenje!!!) Peko pokazi nam i forumu gde u bibliji pise da se treba krstiti upravo u ime oca i sina i duhom vodjene organizacije.)

Odbijajući za sebe naziv 'raseliti', te na izvestan način pokušavajući da se distanciraju od problematičnog Rasela, 'ozbiljni istraživači Biblije' (nastali 1913. godine fuzijom Raselovih pristalica i društva 'Narodnih propovednika'), prozvali su se 26. jula 1931. godine na medjunarodnom sastanku održanom u Kolumbusu (Ohajo, USA) 'Jehovini svedoci'. U biblijskim tekstovima, Božiji služitelji, proroci i apostoli, nazivaju se često i 'svedocima'. U svojoj nadmenosti Raselovi sledbenici, drvo bez životnog soka, zamišljavaju da takva odredba i njima odgovara, da se mnogi afirmativni biblijski ukazi zapravo na 'njih' odnose.

Za apostole i Božije ljude se kaže da su svedoci jer je kroz njih živo delao Duh Istine i Duh proroštva, jer su sledeći Hrista i Božiji Zakon bili očevidci Hristove slave i Božijih čudesa, jer su uzeli udela u delima koja su proslavljivala Božiji Zakon i Boga Stvoritelja. Božiji svedok je onaj koji trpi kao pravednik za Božiju slavu, koji je našao Istinu u sebi, u kome je Hrist vaskrsao. Kako može biti Jehovin svedok ko ne priznaje da se Gospod može videti očima očišćene duše, očima unutarnjeg čoveka? Iako se u biblijskim spisima na mnoga mesta ukazuje kako su pravednici razgovarali sa Bogom i gledali Ga licem u lice, iako Isus u Besedi na Gori kaže da će čisti srcem gledati Boga (Matej, 22:4), Raselovi sledbenici ipak svedoče da je Bog 'nevidljiv' i zamišljavaju da neće ni videti njihove falsifikate i prevare koje čine. (Dakako da je Bog kao sveti, sušti impersonalni Duh nevidljiv, dakako da je i Bog Otac za čovekovo oko nevidljiv, ali za prosvetljeno duhovno oko Očev lik je dostižan. Reći da je Bog apsolutno nevidljiv, isto je kao reći da On uopšte 'ne postoji'.) Sve što ne razumu Raselovi svedoci proglašavaju 'nevidljivim' i 'simboličkim'. Pa tako pored 'nevidljivog Boga' imaju i 'nevidljiv' Hristov Dolazak... Koliki i koji je to apsurd: Hristovi svedoci svedoče o onome što su videli i čuli, a novi 'Božiji' svedoci svedoče o 'nevidljivom' Bogu, o Bogu koga nisu ni videli ni čuli ...

Samo duhovno nesavršenima i onima koji priznaju samo materiju kao 'stvarnost', koji duhovno podredjuju materijalnome, Božiji glas i Božiji lik su nedostupni. Onaj ko uči o 'nevidljivom' i 'nedostupnom' Bogu, pokazuje da njegov ugruvan razum stoji na liniji ateizma, sadukejskog pogleda na život.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Не питам те то. Иако моје питање може да дијелује тако. Које ријечи изговарате приликом крштења, то те питам, а не да ли је то у води или не? Пошто не признајете Свето Тројство. Е то питам. У чије име се крстите? Ако није у име "Оца, сина и Духа светога".

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Не питам те то. Иако моје питање може да дијелује тако. Које ријечи изговарате приликом крштења, то те питам, а не да ли је то у води или не? Пошто не признајете Свето Тројство. Е то питам. У чије име се крстите? Ако није у име "Оца, сина и Духа светога".

Vaše krštenje je spiritistički obred koji zahteva izgovaranje određenih reči koje moraju da se izgovore da bi taj obred uspeo. Koje reči je izgovarao Jovan kad je krstio Isusa ? Imate bibliju pred sobom i nađite koje su to reči. Krštenje je simboličan zavet da svoj život predajemo Bogu.Ako smo nešta zavetovali Bog će to tražiti od nas. U čije ime se treba krstiti lepo je rečeno u ime Oca. E sad pošto ima dosta očeva treba definisati kog Oca. I lepo je na prvom mestu Otac na drugom Sin i na trećem sveti duh.

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Vaše krštenje je spiritistički obred koji zahteva izgovaranje određenih reči koje moraju da se izgovore da bi taj obred uspeo. Koje reči je izgovarao Jovan kad je krstio Isusa ? Imate bibliju pred sobom i nađite koje su to reči. Krštenje je simboličan zavet da svoj život predajemo Bogu.Ako smo nešta zavetovali Bog će to tražiti od nas. U čije ime se treba krstiti lepo je rečeno u ime Oca. E sad pošto ima dosta očeva treba definisati kog Oca. I lepo je na prvom mestu Otac na drugom Sin i na trećem sveti duh.

Gredsis prijatelju!!! ti govoris samo u ime oca, a u bibliji pise u ime oca,i sina i sv duha, sam isus govori krstite ih ovako, u ime oca i sina i sv duha.

Zasto? Peko nemoj da smo deca zasto ja moram verovati u te gluposti koje ti iznosis nemoram, isto kao i ti sto nemoras verovati u nasu istorisku pravdu.

Teoriju koju ti pises nema osnove u bibliji i ti to sam znas.

A Ako si neki pametnjakovic izadji na temu jehovini svedoci, i odgovori na ono sto sam postavio.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Peko mani nas filozofije ako nećeš da odgovoriš na pitanje. Riječ filozofija se u Bibliji samo jednom spominje Kološanima 2,8 i to je sasvim dovoljno.

Nego ako hoćeš konkretno odgovori na pitanje, ako ne opet si dao nekakav odgovor koji ti baš ne ide u prilog.

Natrag