Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.301
Biblija je prepuna referenci na Isusa kao ‘jedinorodnog Sina Božjeg’, ali neki tvrde da je sama reč ‘jedinorodni’ pogrešan prevod grčke reči monogenes. Neki skolari tvrde da je ispravan prevod ‘jedini te vrste’, neki tvrde da je ispravan prevod ‘jedini voljeni’. U stvari, ovo prvo tumačenje, da monogenes znači ‘jedini te vrste’, je opšte prihvaćeno tumačenje unutar adventističkih teoloških krugova.
Šta je to bitno, Isus se poznaju po karakteru.
Oba konkordansa kažu da reč monogenes znači ‘only begotten’, odnosno jedinorodni. Zapazite da su oba ova konkordansa grčkog jezika izdata od strane denominacija koje veruju u trojedinog Boga, te stoga svaka pomisao da namerno pogrešno prevode reč gubi smisao.
Pa upravo sam ja dao primjer iz Biblije sa Isakom i Ismailom i to jeste glavni smisao.
Monogenes
Na stranici http://biblesuite.com/greek/1085.htm vidimo da reč genos, po Strongu znači ‘potomak, porodica, rasa, vrsta’, a po NAS konkordansu ta reč znači ‘potomak, porodica, poreklo’.
Pa Isak nije bio jedini potomak Avrama, a nazvan je jedinorodni sin. Iako nije bio, dakle ne radi se o bukvalnom rađanju, nego o duhovnom potomstvu. U Galatima stoji da smo mi Avramovo sjeme, iako hrišćani ne moraju svi biti bukvalno sjeme. Neki jesu neki nisu. Bitna je duhovno stanje.
Reč monogenes upotrebljeno tri puta za sina ili kćer jedinicu
Ova ista reč, monogenes, je upotrebljena u Jevađelju po Luki, pisanom oko 59-60 godine, koje je napisano pre Jevanđelja po Jovanu, pisanog negde između 85-90 godine. Jedino logično je za zaključiti da Jovan, koji je zasigurno čitao Jevanđelje po Luki, koji je bio grk, upotrebljava frazu monogenes huios za Isusa na isti način na koji je Luka upotrebio frazu monogenes huios.
Za Luku se ne zna da li je 100% bio Grk, danas sve više ljudi vjeruje da je bio Jevrejin koji jeste živio u Grčkoj.
Pa ta ista fraza je korištena i za Isaka koji je bio predslika Isusa. Opet Isak nije bio jedini bukvalno rođen od Avrama, što znači da nije naglasak na rađanju fizičkom nego na duhovnom rađanju i odnosu.
Jevrejima 11,17Vjerom privede Avraam Isaka kad bi kušan, i jedinorodnoga prinošaše, pošto bješe primio obećanje,
“I gle, čovek iz naroda povika govoreći: Učitelju! Molim Ti se, pogledaj na sina mog, jer mi je jedinac (monogenes):” Luka 9:38
Isak nije bio jedinac, dakle otpada mogućnost bukvalnog rađanja.