Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698

Lepše si ispao na prošloj fotografiji.
Ti menjaš perje kao i nauku po vetru.
Nikad ti ništa nisi odgovorio već kopirao gluposti u kojima nema odgovora već je to priručnik za prevođenje žednih preko vode.
Vidim gore ti je pogled bistriji nego prošli put znači mamurluk prošao.

Kainose,ti dokazujući Duha dokaza trojstvo.
Pažljivim čitanjem ponuđenog to se jasno vidi pa mi sad nije jasno možda tebi jeste da li veruješ u tri u jedan ili jedan u tri jer uvek neka pomeranja se uočavaju...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Jovan 14,1 Da se ne plaši srce vaše, vjerujte Boga, i mene vjerujte. Gdje piše da poznamo Trojstvo? Kada piše ovo.

Jovan 17,3 A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.

Otkrivenje 5,13 I začujem: sve stvorenje, i na nebu, i na zemlji, i pod zemljom, i u moru - sve na njima i u njima govori: "Onomu koji sjedi na prijestolju i Jaganjcu blagoslov i čast, i slava i vlast u vijeke vjekova!

2. Jovanova 1,9 Koji god prestupa i ne stoji u nauci Hristovoj onaj nema Boga; a koji stoji u nauci Hristovoj onaj ima i oca i sina.

Gdje stoji da je Trojstvo jedno? Kada stoji ovo.

Jovan 10,30 Ja i otac jedno smo. Jovan 17,22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno.

1. Jovanova 2,22 Ko je lažljivac osim onoga koji odriče da Isus nije Hristos? Ovo je antihrist, koji se odriče oca i sina.

Jovan 5,23 Da svi poštuju sina kao što oca poštuju. Ko ne poštuje sina ne poštuje oca koji ga je poslao.

Srećne ptice su lepršale oko njih bez straha; a kada su njihove radosne pesme uzdizale u slavu Stvoritelju, Adam i Eva su se sjedinjavali s njima u zahvaljivanju Ocu i Sinu. 2. glava STVARANJE, strana 36.

Otac i Sin, uz pratnju mnogih anđela, bili su prisutni na gori. Isto glava "Sotonino neprijateljstvo prema Zakonu" strana 304.

„U planu da spasu izgubljeni svet, savet su držali njih Dvojica; zavet mira je bio između Oca i Sina.”

{Ellen White: Signs of the Times, December 23, 1897 par. 2}

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, Poverovacu da je upravo suprotno, da ti ne samo da imas mamurluk, vec da si pasivni alkoholicar, jer padas u krize koje se povremeno i ucestalo pokazuju u tvojim komentarima, koje imaju dojam kao da ih je pisala osoba u alkoholisanom stanju.

A sto se tice papagaja, to jwe predstava ponavljanja, a ti sam ispitaj koliko si puta postavljao iste komentare, slike, iste uvredljive reci upucene na moj, i racun Ellen White i Adventista.

-------------------------------------------------------------------------

Kainos, kao sto sam napisao, onda ti trebaju samo makaze da iz biblije iseces sve tekstove koji govore da je Duh Sveti nezavisna samosvesna licnost koja ima moc govora, sluha, osecanja i emocije, vlast upravljanja, postavljanja staresina, dodeljivanja duhovnih darova po svojoj sopstvenoj vlasti..itd..

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Idemo dalje

Analizirajući biblijske tekstove o Duhu Božjem ili Svetom Duhu na jeziku kojim su originalno pisani Stari i Novi savez, hebrejski i grčki jezik, dolazimo do zanimljivih zaključaka koji nas navode na to da Sveti Duh nije posebna, treća ličnost Božanstva, već da se radi o Božjem Duhu koji je i Hristov Duh koji je On dobio od Oca.

U Starom savezu riječ „duh“ je prevedena od hebrejske riječi „ruah“[1] koja može da znači i „dah“, „vjetar“, „um“ kako je i prevedeno na nekim mjestima zavisno od konteksta. Ova riječ može da ima i šire značenje na hebrejskom jeziku kada se pogleda njen korjen.[2]

U Novom savezu riječ „duh“ je prevedena od grčke riječi „pneuma“[3] koja isto može da znači „dah“, „vjetar“, „um“ kako je i prevedeno na nekim mjestima zavisno od konteksta.

„U početku stvori Bog nebesa i zemlju. Zemlja je postala bezlična i pusta, i tama je bila nad spoljašnjošću bezdana, a duh Božji lebdio je nad površinom voda“ (1. Mojsijeva 1:2).

Zastupnici trojstva koriste ovaj tekst kako bi dokazali da je i Sveti Duh učestvovao u stvaranju. Iz ovog teksta se nikako ne može shvatiti da je neka treća, posebna ličnost Božanstva učestvovala u bilo čemu, osim da je Duh Božji bio nad stvorenim prostranstvom, što potvrđuje ono što smo ranije analizirali da je Bog svojim Duhom sveprisutan u svemiru.

Kao što smo rekli, riječ „duh“ na originalnom biblijskom jeziku može da ima i značenje „dah“, „vjetar“, „um“, ali i neka druga značenja zavisno od konteksta. Kada bi ove riječi primijenili na stih koji govori da je Duh Božji lebdio nad površinom voda, onda može da se kaže da je dah Božji lebdio nad površinom voda i to ne bi bilo pogrešno. U ovom kontekstu možda ne bi bilo previše ispravno kazati da je „um Božji“ lebdio nad vodama iako se i tako može posmatrati, dok bi „vjetar Božji“ možda i moglo da bude upotrijebljeno. Sve ove riječi se upotrebljavaju zavisno od konteksta i svaka od njih je prevedena od riječi „ruah“ od koje se prevodi i Duh Božji.

Koliko je ispravno kazati da je prilikom stvaranja Neba i Zemlje dah Božji lebdio nad površinama voda, pokazuje sljedeći stih:

„Riječju Gospodnjom nebesa su stvorena, i dahom usta njegovih sva vojska njihova“(Psalmi 33:6).

Iz ovog stiha vidimo da je dahom Božjim sve stvoreno, a riječ „dah“ je prevedena od hebrejske riječi „ruah“ koja znači „duh“. Riječ „ruah“ je upravo korišćena za „duh“ u stihu Duh Božji je lebdio nad površinom voda. Duh Božji je isto što i dah Božji. U stvaranju nije učestvovala neka treća osoba, Sveti Duh, nego je Bog svojim Duhom, odnosno dahom stvarao, što je sigurno usko vezano sa stvaranjem Riječju, zapoviješću, ili kad bi to približili u nama shvatljiviji domen – svjesnim pretvaranjem stvaralačke energije u materiju.

Kao što smo to utvrdili u prethodnim poglavljima, Otac i Sin su sve stvorili zajedno, i u svemu tome se lijepo uklapa činjenica da su sve stvorili svojim zajedničkim Duhom koji je i Njihov dah, a ne neka osoba. Potvrdu svega ovoga dao je i Isus Hrist kad je na svoje učenike dunuo ili izdahnuo svog Duha:

„Kao što je Otac mene poslao, tako i ja šaljem vas. Kad je to rekao, dunuo je na njih i rekao im: ‘Primite Sveti Duh’“ (Jovan 20:21-22).

Da li je Isus iz svojih usta dunuo ili izdahnuo neku treću osobu ili je učenicima dao svog Duha koji dijeli sa Ocem, nije teško zaključiti.

Razmotrimo stvaranje čovjeka u ovom kontekstu:

„Gospod Bog je stvorio čovjeka od zemaljskog praha i udahnuo mu u nozdrve dah života, i čovjek je postao živa duša“ (1. Mojsijeva 2:7).

Riječ „dah“ u ovom stihu prevedena je od hebrejske riječi „nišmat“[4] izvedene od riječi „nišamah“ koja može da znači i „duh“ zavisno od konteksta.[5] Ista ova riječ „nišmat“, odnosno „dah“, upotrijebljena je u sljedećem stihu:

„Mene je Božji Duh stvorio, i dah Svemoćnog život mi je dao“ (Jov 33:4).

Dah Svemoćnog (Božji) je i ovdje izjednačen sa Njegovim Duhom, što dodatno potvrđuje da se ne radi o nekoj posebnoj, trećoj osobi Božanstva. Bog je prilikom stvaranja u čovjeka udahnuo duh životni jer je Bog izvor svakog života, On je život sam po sebi i On može da daje život i Bog je sve to radio, kao što smo vidjeli, svojim sveprisutnim Duhom koji je i Njegov dah.

Sve to se može posmatrati i iz još jednog ugla. Kada mi ljudi pričamo naš dah se iz naših usta kreće u vazduh. Na sličan način, ali nama neshvatljiv, kada Bog izgovara riječi Njegov dah izlazi iz Njegovih usta ali tada se događa stvaranje:

„Jer on je rekao, i nastalo je; on je zapovijedio, i postalo je“ (Psalam 33:9).

„Riječju Gospodnjom nebesa su stvorena, i dahom usta njegovih sva vojska njihova“(Psalmi 33:6).

Dah Božji, odnosno Duh Božji, kao što vidimo, je istovremeno sila Božja, ali ne neka bezlična sila nego veoma lična, jer je to Božji Duh, odnosno dah kojim je On sveprisutan u svemiru i kojim, prije svega, djeluje na ljudsko srce i um kako bi prihvatili istinu o spasenju, prihvatili da im treba Spasitelj, priznali grijehe, pokajali se, nadvladali grijeh i kvalifikovali se za vječni život.

Bog je svoju silu, Svetog Duha, upotrijebio kada je Marija na natrpirodan način zatrudnjela da bi rodila Isusa Hrista:

„Sveti Duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zasjeniće te“ (Luka 1:35).

I na drugim mjestima u Bibliji Božji Duh je okarakterisan kao sila Božja:

„Taj se predlog dopao cijelom mnoštvu, pa su izabrali Stefana, čovjeka punog vjere i Svetog Duha… A Stefan, čovjek pun dobrote i sile, činio je mnoga čuda i znakove među narodom“ (Djela 6:5.8).

Iz prvog dijela stiha vidimo da je Stefan bio pun Svetog Duha, a drugi dio kaže da je bio pun sile.

Isus Hrist je govoreći svojim učenicima o obećanju da će dobiti Svetog Duha upotrijebio riječ „sila“:

„I evo, šaljem vam ono što je obećao moj Otac. Zato ostanite u gradu Jerusalimu dok se ne obučete u silu odozgo“ (Luka 24:49).

Ako je priroda i način djelovanja Svetog Duha, kao što smo već rekli, za nas neshvatljivo ili nepoznanica nije nam nepoznanica da je u pitanju Božji Duh a ne neka posebna osoba. Identitet Svetog Duha je jasno otkriven u Bibliji. To je Božji Duh, ali i Hristov Duh jer Oni dijele isti Duh koji proističe od Boga. To je dah i sila Božja, ali ne bezlična sila, nego vrlo lična, ali ne samo dah i sila Božja kao što ćemo sada vidjeti.

Paralela između Božjeg i čovjekovog duha i uma

Na početku ovog poglavlja smo vidjeli da riječ „duh“ na hebrejskom (ruah) i grčkom jeziku (pneuma) kojima su pisani Stari i Novi savez može da ima i značenje „um“. U tom smislu Duh Božji je i um Božji.

Uporedimo sljedeće stihove, prvi je iz Starog saveza a druga dva iz Novog saveza koja je napisao apostol Pavle:

„Ko je Gospodnji Duh izmjerio? Ko ga kao savjetnik može nečemu poučiti? (Isaija 40:13).

„Jer ko je upoznao Gospodnji um, da bi ga nečem poučio? (1. Korinćanima 2:16)

„Jer ko je upoznao Gospodnji um, ko je njegov savetnik?“ (Rimljanima 11:34).

U ovim stihovima vidimo jasnu paralelu između Gospodnjeg Duha i uma.

Sada ćemo pogledati paralelu između čovjeka i njegovog duha kao i Boga i Njegovog Duha, a što se ustvari odnosi na čovjekov i Božji um:

„Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čovjeku, osim duha čovječijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg“ (1. Korinćanima 2:11).

I u ovom stihu u Novom savezu riječ „duh“ koja je prevedena od grčke riječi „pneuma“[6] može biti zamijenjena riječju „um“, jer „pneuma“ može da znači i „um“.

Ono što je čovjekov duh za čovjeka, isto je Božji Duh za Boga. Šta je u nekom čovjeku zna samo njegov duh, odnosno um, isto tako ono što je u Bogu zna Njegov Duh odnosno um.

Šta je um? Um predstavlja nečiju ličnost i karakter, jer je um kombinacija misli, osjećanja, pobuda, volje, razuma, shvatanja, pamćenja… Ono što je u našem u umu, odnosno kakav je naš um, to smo mi. U tom smislu, um Božji je sam Bog, odnosno Njegova ličnost i karakter, a to znači da je Duh Božji sam Bog, odnosno Njegova ličnost i karakter, a ne samo dah ili sila kojom Bog stvara, djeluje i kojom je sveprisutan. Ondje gdje je nečiji um (duh) tamo je taj neko prisutan i samim tim Bog je svojim Duhom, odnosno umom sveprisutan.

Da je za čovjeka „duh“ isto što i „um“ odslikava još jedan biblijski stih iz Starog saveza:

„Druge godine Navuhodonosorovog carovanja, Navuhodonosor je usnio snove, i duh mu se uznemirio, pa više nije mogao oka sklopiti“ (Danilo 2:1).

Vavilonski car Navuhodonosor, kao što vidimo, nije mogao da spava jer je bio uznemiren snovima koje je imao, jer je logično njegov um (duh) bio uznemiren. Riječ „duh“ u ovom stihu je prevedena od hebrejske riječi „ruah“[7] koja može da znači i „um“.

Duh čovjekov ne mora samo da bude njegov um, nego i njegov život:

„…Sve dok je dah moj još u meni, i duh Božji u nozdrvama mojim usne moje neće nepravdu kazivati, niti će jezik moj prevaru govoriti“ (Jov 27:3).

Biblijska ličnost Jov ovdje kaže da dok god je živ, dok bude u životu neće izgovarati nepravdu i prevaru, a svoj život upoređuje sa „dahom koji je u njemu i Duhom Božjim koji je u nozdrvama njegovim“, što je paralela sa stihovim o stvaranju čovjeka koje smo analizirali kada je Bog u čovjeka udahnuo duh životni.

Ako je čovjekov duh čovjeku isto što je Božji Duh Bogu (Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čovjeku, osim duha čovječijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg), onda je Duh Božji i život Božji što i jeste tačno, jer je Duh Božji kao što smo do sada vidjeli – dah, sila, um, odnosno ličnost, karakter, prisutnost Božja, a sve je to ustvari život Božji, sam Bog.

„Reči koje sam vam govorio Duh su i život su“ (Jovan 6:63).

Nijednu od ovih karakteristika Duha ne smijemo odvajati kao što to čine pojedini zastupnici trojstva kada iznose argumente protiv onih koji negiraju trojstvo, i onda kažu da nije moguće da je Duh Božji Njegov dah ili nije moguće da je Duh Božji Njegova sila…[8]

Ispravno shatanje identiteta Oca i Sina i Njihovog Duha nikako ne navodi na zaključak da je Sveti Duh prosto Njihov dah ili sila, već sve ono što smo naveli i mnogo više od toga, onako kako nam Biblija govori, i dah, i sila, i um, i ličnost, karakter i prisutnost, i život i sve ono što su Otac i Sin. Samo u tom punom smislu se može ispravno shvatiti šta je Sveti Duh, a ne odvajanjem nekih navedenih karakteristika i pronalaženjem nedoslednosti kao što to čine zastupnici trojstva.

„Dakle, pošto ga je Bog Otac uzvisio (Isusa) i dao mu da sjedi njemu zdesna i dao mu obećani Sveti Duh, izlio je na nas taj Duh, kao što vidite i čujete“ (Djela apostolska 2:33).

Kao što vidimo, Sin je od Oca primio Njegov Duh (sve karakteristike Duha zajedno u punom smislu te riječi – dah, sila, um, ličnost, karakter, prisutnost, život) koji ujedinjuje Oca i Sina, i zato Sin svojim učenicima može dati Duh koji će ih ujediniti sa Ocem i Sinom i kroz čiju pomoć će moći da žive hrišćanski život i propovijedati jevanđelje (radosnu vijest o spasenju) cijelom svijetu.

Primanje Svetog Duha

Hristovi prvi učenici su u punini dobili Svetog Duha ubrzo nakon Hristovog vaznesenja na Nebo kako im je On i obećao:

„Kad se sastao s njima, zapovijedio im je: Ne idite iz Jerusalima, nego čekajte ono što je Otac obećao, o čemu ste čuli od mene… Jer Jovan je krštavao vodom, a vi ćete nedugo nakon ovih dana biti kršteni Svetim DuhomNego ćete primiti snagu kad Sveti Duh dođe na vas i bićete mi svjedoci u Jerusalimu, po cijeloj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje. Kada je to rekao, bio je podignut pred njihovim očima, i oblak ga je zaklonio od njihovog pogleda… Ljudi Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo doći će na isti način kao što ste ga videli da odlazi na nebo“ (Djela 1:3-11).

Hrist, kao što vidimo, prije vaznesenja najavio je učenicima da će dobiti ono što je Otac obećao, o čemu su slušali od Njega, a to je dolazak ili primanje Svetog Duha, odnosno Utješitelja:

„A utješitelj, Sveti Duh, koga će Otac poslati u moje ime, on će vas poučiti svemu i podsjetiće vas na sve što sam vam govorio“ (Jovan 14:16-26).

Biblija nas obavještava da se obećanje dato učenicima ubrzo ispunilo:

„Na dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istom mjestu jednodušno. Odjednom je nastala huka s neba kao kod naleta jakog vjetra, i ispunila je cijelu kuću u kojoj su sjedjeli. Tada su ugledali nešto poput plamenih jezika, koji su se razdijelili, i po jedan je sišao na svakog od njih. Svi su se ispunili Svetim Duhom i počeli da govore raznim jezicima, kako im je Duh davao da govore. A u Jerusalimu su u to doba boravili bogobojazni Judejci iz svakog naroda pod nebom. Kad se začuo taj zvuk, okupilo se mnoštvo ljudi. Bili su zbunjeni, jer je svako čuo učenike kako govore njegovim jezikom. Svi su bili van sebe i čudili su se, govoreći: ‘Gle, zar nisu svi ovi što govore Galilejci? Pa kako to da svako od nas čuje svoj maternji jezik? Parćani, Međani, Elamljani, stanovnici Mesopotamije, Judeje, Kapadokije, Ponta i Azije, Frigije, Pamfilije, Egipta i djelova Libije oko Kirene, putnici iz Rima, i Judejci i prozeliti, Krićani i Arapi – svi ih čujemo kako našim jezicima govore o veličanstvenim Božjim djelima.’ Svi su bili van sebe i zbunjeno su jedan drugog pitali: ‘Šta bi to moglo biti?’ Drugi su im se rugali i govorili: ‘Napili su se vina.’ Tada je Petar s jedanaestoricom ustao i snažnim glasom obratio se mnoštvu: ‘Ljudi Judejci i svi što živite u Jerusalimu, ovo znajte i poslušajte moje riječi! Ovi ljudi nisu pijani, kao što vi mislite, jer tek je treći sat dana. Nego je to ono što je rekao prorok Joel: U posljednje dane, govori Bog, izliću svoj Duh na svako tijelo, i prorokovaće vaši sinovi i vaše kćeri, a vaši mladići imaće vizije i vaši starci sanjaće snove. I na svoje robove i na svoje robinje u te dane izliću svog Duha, i oni će prorokovati… A svako ko prizove Gospodnje ime biće spašen’“ (Djela apostolska 2:1-21).

Petrova propovijed na Pedestnici

Ograničen ljudskom prirodom Isus nije mogao da bude na svakom mjestu istovremeno lično prisutan. Zato je svima bilo od koristi da ode kod Oca, primi Svetog Duha od Oca i pošalje ga učenicima kao Utješitelja:

„Za vaše je dobro što ja odlazim. Jer ako ne odem, utješitelj neće doći k vama, ali ako odem, poslaću ga k vama“ (Jovan 16:7).

Sveti Duh ili Utješitelj je lično Hrist koji je kroz Duha sveprisutan i može biti sa svakim od nas koji vjerujemo i koji to hoćemo. Bog i Hrist kroz svog Duha mogu sve da čuju i sve da vide i Oni su tu u svakom trenutku za nas.

Pogledajmo samo na trenutak jedan od besmislenih argumenata zastupnika trojstva u kontekstu ovoga što smo do sada rekli o Svetom Duhu. „Ako je Sveti Duh Hristov život, da li to znači da je Sveti Duh umro kada je Hristos umro na krstu“, pitaju se zastupnici trojstva i kažu da to nije moguće i da je to apsurdno?[9]

Ovo samo dokazuje ono što sam prethodno ukazao, a to je da zastupnici trojstva polemišu sa djelimičnim argumentima protivnika trojstva izvučenim iz konteksta ili onim argumentima za koje misle da ih mogu pobiti. Hrist se prilikom utjelovljenja odrekao svoje Božanske prirode, a samim tim odrekao se i sveprisutnog Duha, i u tom smislu Sveti Duh nije umro kada je Hrist umro na krstu, jer je Sveti Duh izvorno Božji ili Očev Duh, a Bog nije umro na krstu nego Njegov Sin.

Hrist je nakon vaznesenja od Oca primio Sveti Duh koji može dati svojim učenicima, kojim može biti sveprisutan i kojim može biti naš Utješitelj, kao što smo do sada utvrdili:

„Dakle, pošto ga je Bog Otac uzvisio (Isusa) i dao mu da sjedi njemu zdesna i dao mu obećani Sveti Duh, izlio je na nas taj Duh, kao što vidite i čujete“ (Djela apostolska 2:33).

Svi Hristovi učenici i sljedbenici iz svih vremena se ispunjavaju Svetim Duhom koji nije neka posebna, treća ličnost Božanstva, nego Njegov i Očev zajednički Duh:

„Kad su se usrdno pomolili, zatreslo se mjesto na kom su bili okupljeni, i svi su se ispunili Svetim Duhom pa su odvažno govorili Božju riječ“ (Djela 4:31).

Primajući Svetog Duha hrišćani primaju ustvari Hristov um (utvrdili smo da duh i um imaju isto značenje) koji je On primio od Oca, da budu slični Hristu, da žive i djeluju slično Hristu:

„A mi imamo Hristov um“ (1. Korinćanima 2:14-16).

Biblija je jasna: Otac i Sin su Sveti Duh, imaju zajednički Duh koji potiče od Oca i dat je Sinu, a preko Sina može biti dat nama ako vjerujemo u Oca, Sina i Njihov Plan spasenja čovjeka onako kako je opisan u Bibliji.

[1] http://biblehub.com/hebrew/7307.htm

[2] http://biblehub.com/hebrew/7306.htm

[3] http://biblehub.com/greek/4151.htm

[4] http://scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/gen2.pdf.

[5] http://biblehub.com/hebrew/nishmat_5397.htm; http://biblehub.com/hebrew/5397.htm.

[6] http://scripture4all.org/OnlineInterlinear/NTpdf/1co2.pdf

[7] http://scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/dan2.pdf.

[8] Publikacija: „Da li je Sveti Duh koga je Hristos obećao, samo Hristova ličnost (možda Njegov duh, Njegov život), ili je Sveti Duh zasebna božanska ličnost?“, Slavoljub Vulićević, http://atvu.org/wordpress/wp-content/uploads/2014/10/SvetuDuhBozanstvo-Vulicevic.pdf .

[9] Publikacija: „Da li je Sveti Duh koga je Hristos obećao, samo Hristova ličnost (možda Njegov duh, Njegov život), ili je Sveti Duh zasebna božanska ličnost?“, Slavoljub Vulićević, http://atvu.org/wordpress/wp-content/uploads/2014/10/SvetuDuhBozanstvo-Vulicevic.pdf

Kod:
http://www.religija.me/?p=5313

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Idemo dalje

Analizirajući biblijske tekstove o Duhu Božjem ili Svetom Duhu na jeziku kojim su originalno pisani Stari i Novi savez, hebrejski i grčki jezik, dolazimo do zanimljivih zaključaka koji nas navode na to da Sveti Duh nije posebna, treća ličnost Božanstva, već da se radi o Božjem Duhu koji je i Hristov Duh koji je On dobio od Oca.

U Starom savezu riječ „duh“ je prevedena od hebrejske riječi „ruah“[1] koja može da znači i „dah“, „vjetar“, „um“ kako je i prevedeno na nekim mjestima zavisno od konteksta. Ova riječ može da ima i šire značenje na hebrejskom jeziku kada se pogleda njen korjen.[2]

U Novom savezu riječ „duh“ je prevedena od grčke riječi „pneuma“[3] koja isto može da znači „dah“, „vjetar“, „um“ kako je i prevedeno na nekim mjestima zavisno od konteksta.

„U početku stvori Bog nebesa i zemlju. Zemlja je postala bezlična i pusta, i tama je bila nad spoljašnjošću bezdana, a duh Božji lebdio je nad površinom voda“ (1. Mojsijeva 1:2).

Zastupnici trojstva koriste ovaj tekst kako bi dokazali da je i Sveti Duh učestvovao u stvaranju. Iz ovog teksta se nikako ne može shvatiti da je neka treća, posebna ličnost Božanstva učestvovala u bilo čemu, osim da je Duh Božji bio nad stvorenim prostranstvom, što potvrđuje ono što smo ranije analizirali da je Bog svojim Duhom sveprisutan u svemiru.

Kao što smo rekli, riječ „duh“ na originalnom biblijskom jeziku može da ima i značenje „dah“, „vjetar“, „um“, ali i neka druga značenja zavisno od konteksta. Kada bi ove riječi primijenili na stih koji govori da je Duh Božji lebdio nad površinom voda, onda može da se kaže da je dah Božji lebdio nad površinom voda i to ne bi bilo pogrešno. U ovom kontekstu možda ne bi bilo previše ispravno kazati da je „um Božji“ lebdio nad vodama iako se i tako može posmatrati, dok bi „vjetar Božji“ možda i moglo da bude upotrijebljeno. Sve ove riječi se upotrebljavaju zavisno od konteksta i svaka od njih je prevedena od riječi „ruah“ od koje se prevodi i Duh Božji.

Koliko je ispravno kazati da je prilikom stvaranja Neba i Zemlje dah Božji lebdio nad površinama voda, pokazuje sljedeći stih:

Iz ovog stiha vidimo da je dahom Božjim sve stvoreno, a riječ „dah“ je prevedena od hebrejske riječi „ruah“ koja znači „duh“. Riječ „ruah“ je upravo korišćena za „duh“ u stihu Duh Božji je lebdio nad površinom voda. Duh Božji je isto što i dah Božji. U stvaranju nije učestvovala neka treća osoba, Sveti Duh, nego je Bog svojim Duhom, odnosno dahom stvarao, što je sigurno usko vezano sa stvaranjem Riječju, zapoviješću, ili kad bi to približili u nama shvatljiviji domen – svjesnim pretvaranjem stvaralačke energije u materiju.

Kao što smo to utvrdili u prethodnim poglavljima, Otac i Sin su sve stvorili zajedno, i u svemu tome se lijepo uklapa činjenica da su sve stvorili svojim zajedničkim Duhom koji je i Njihov dah, a ne neka osoba. Potvrdu svega ovoga dao je i Isus Hrist kad je na svoje učenike dunuo ili izdahnuo svog Duha:

„Kao što je Otac mene poslao, tako i ja šaljem vas. Kad je to rekao, dunuo je na njih i rekao im: ‘Primite Sveti Duh’“ (Jovan 20:21-22).

Da li je Isus iz svojih usta dunuo ili izdahnuo neku treću osobu ili je učenicima dao svog Duha koji dijeli sa Ocem, nije teško zaključiti.

Razmotrimo stvaranje čovjeka u ovom kontekstu:

„Gospod Bog je stvorio čovjeka od zemaljskog praha i udahnuo mu u nozdrve dah života, i čovjek je postao živa duša“ (1. Mojsijeva 2:7).

Riječ „dah“ u ovom stihu prevedena je od hebrejske riječi „nišmat“[4] izvedene od riječi „nišamah“ koja može da znači i „duh“ zavisno od konteksta.[5] Ista ova riječ „nišmat“, odnosno „dah“, upotrijebljena je u sljedećem stihu:

„Mene je Božji Duh stvorio, i dah Svemoćnog život mi je dao“ (Jov 33:4).

Dah Svemoćnog (Božji) je i ovdje izjednačen sa Njegovim Duhom, što dodatno potvrđuje da se ne radi o nekoj posebnoj, trećoj osobi Božanstva. Bog je prilikom stvaranja u čovjeka udahnuo duh životni jer je Bog izvor svakog života, On je život sam po sebi i On može da daje život i Bog je sve to radio, kao što smo vidjeli, svojim sveprisutnim Duhom koji je i Njegov dah.

Sve to se može posmatrati i iz još jednog ugla. Kada mi ljudi pričamo naš dah se iz naših usta kreće u vazduh. Na sličan način, ali nama neshvatljiv, kada Bog izgovara riječi Njegov dah izlazi iz Njegovih usta ali tada se događa stvaranje:

„Jer on je rekao, i nastalo je; on je zapovijedio, i postalo je“ (Psalam 33:9).

Dah Božji, odnosno Duh Božji, kao što vidimo, je istovremeno sila Božja, ali ne neka bezlična sila nego veoma lična, jer je to Božji Duh, odnosno dah kojim je On sveprisutan u svemiru i kojim, prije svega, djeluje na ljudsko srce i um kako bi prihvatili istinu o spasenju, prihvatili da im treba Spasitelj, priznali grijehe, pokajali se, nadvladali grijeh i kvalifikovali se za vječni život.

Bog je svoju silu, Svetog Duha, upotrijebio kada je Marija na natrpirodan način zatrudnjela da bi rodila Isusa Hrista:

„Sveti Duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zasjeniće te“ (Luka 1:35).

I na drugim mjestima u Bibliji Božji Duh je okarakterisan kao sila Božja:

„Taj se predlog dopao cijelom mnoštvu, pa su izabrali Stefana, čovjeka punog vjere i Svetog Duha… A Stefan, čovjek pun dobrote i sile, činio je mnoga čuda i znakove među narodom“ (Djela 6:5.8).

Iz prvog dijela stiha vidimo da je Stefan bio pun Svetog Duha, a drugi dio kaže da je bio pun sile.

Isus Hrist je govoreći svojim učenicima o obećanju da će dobiti Svetog Duha upotrijebio riječ „sila“:

„I evo, šaljem vam ono što je obećao moj Otac. Zato ostanite u gradu Jerusalimu dok se ne obučete u silu odozgo“ (Luka 24:49).

Ako je priroda i način djelovanja Svetog Duha, kao što smo već rekli, za nas neshvatljivo ili nepoznanica nije nam nepoznanica da je u pitanju Božji Duh a ne neka posebna osoba. Identitet Svetog Duha je jasno otkriven u Bibliji. To je Božji Duh, ali i Hristov Duh jer Oni dijele isti Duh koji proističe od Boga. To je dah i sila Božja, ali ne bezlična sila, nego vrlo lična, ali ne samo dah i sila Božja kao što ćemo sada vidjeti.

Paralela između Božjeg i čovjekovog duha i uma

Na početku ovog poglavlja smo vidjeli da riječ „duh“ na hebrejskom (ruah) i grčkom jeziku (pneuma) kojima su pisani Stari i Novi savez može da ima i značenje „um“. U tom smislu Duh Božji je i um Božji.

Uporedimo sljedeće stihove, prvi je iz Starog saveza a druga dva iz Novog saveza koja je napisao apostol Pavle:

„Ko je Gospodnji Duh izmjerio? Ko ga kao savjetnik može nečemu poučiti? (Isaija 40:13).

„Jer ko je upoznao Gospodnji um, da bi ga nečem poučio? (1. Korinćanima 2:16)

„Jer ko je upoznao Gospodnji um, ko je njegov savetnik?“ (Rimljanima 11:34).

U ovim stihovima vidimo jasnu paralelu između Gospodnjeg Duha i uma.

Sada ćemo pogledati paralelu između čovjeka i njegovog duha kao i Boga i Njegovog Duha, a što se ustvari odnosi na čovjekov i Božji um:

„Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čovjeku, osim duha čovječijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg“ (1. Korinćanima 2:11).

I u ovom stihu u Novom savezu riječ „duh“ koja je prevedena od grčke riječi „pneuma“[6] može biti zamijenjena riječju „um“, jer „pneuma“ može da znači i „um“.

Ono što je čovjekov duh za čovjeka, isto je Božji Duh za Boga. Šta je u nekom čovjeku zna samo njegov duh, odnosno um, isto tako ono što je u Bogu zna Njegov Duh odnosno um.

Šta je um? Um predstavlja nečiju ličnost i karakter, jer je um kombinacija misli, osjećanja, pobuda, volje, razuma, shvatanja, pamćenja… Ono što je u našem u umu, odnosno kakav je naš um, to smo mi. U tom smislu, um Božji je sam Bog, odnosno Njegova ličnost i karakter, a to znači da je Duh Božji sam Bog, odnosno Njegova ličnost i karakter, a ne samo dah ili sila kojom Bog stvara, djeluje i kojom je sveprisutan. Ondje gdje je nečiji um (duh) tamo je taj neko prisutan i samim tim Bog je svojim Duhom, odnosno umom sveprisutan.

Da je za čovjeka „duh“ isto što i „um“ odslikava još jedan biblijski stih iz Starog saveza:

„Druge godine Navuhodonosorovog carovanja, Navuhodonosor je usnio snove, i duh mu se uznemirio, pa više nije mogao oka sklopiti“ (Danilo 2:1).

Vavilonski car Navuhodonosor, kao što vidimo, nije mogao da spava jer je bio uznemiren snovima koje je imao, jer je logično njegov um (duh) bio uznemiren. Riječ „duh“ u ovom stihu je prevedena od hebrejske riječi „ruah“[7] koja može da znači i „um“.

Duh čovjekov ne mora samo da bude njegov um, nego i njegov život:

„…Sve dok je dah moj još u meni, i duh Božji u nozdrvama mojim usne moje neće nepravdu kazivati, niti će jezik moj prevaru govoriti“ (Jov 27:3).

Biblijska ličnost Jov ovdje kaže da dok god je živ, dok bude u životu neće izgovarati nepravdu i prevaru, a svoj život upoređuje sa „dahom koji je u njemu i Duhom Božjim koji je u nozdrvama njegovim“, što je paralela sa stihovim o stvaranju čovjeka koje smo analizirali kada je Bog u čovjeka udahnuo duh životni.

Ako je čovjekov duh čovjeku isto što je Božji Duh Bogu (Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čovjeku, osim duha čovječijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg), onda je Duh Božji i život Božji što i jeste tačno, jer je Duh Božji kao što smo do sada vidjeli – dah, sila, um, odnosno ličnost, karakter, prisutnost Božja, a sve je to ustvari život Božji, sam Bog.

„Reči koje sam vam govorio Duh su i život su“ (Jovan 6:63).

Nijednu od ovih karakteristika Duha ne smijemo odvajati kao što to čine pojedini zastupnici trojstva kada iznose argumente protiv onih koji negiraju trojstvo, i onda kažu da nije moguće da je Duh Božji Njegov dah ili nije moguće da je Duh Božji Njegova sila…[8]

Ispravno shatanje identiteta Oca i Sina i Njihovog Duha nikako ne navodi na zaključak da je Sveti Duh prosto Njihov dah ili sila, već sve ono što smo naveli i mnogo više od toga, onako kako nam Biblija govori, i dah, i sila, i um, i ličnost, karakter i prisutnost, i život i sve ono što su Otac i Sin. Samo u tom punom smislu se može ispravno shvatiti šta je Sveti Duh, a ne odvajanjem nekih navedenih karakteristika i pronalaženjem nedoslednosti kao što to čine zastupnici trojstva.

Kao što vidimo, Sin je od Oca primio Njegov Duh (sve karakteristike Duha zajedno u punom smislu te riječi – dah, sila, um, ličnost, karakter, prisutnost, život) koji ujedinjuje Oca i Sina, i zato Sin svojim učenicima može dati Duh koji će ih ujediniti sa Ocem i Sinom i kroz čiju pomoć će moći da žive hrišćanski život i propovijedati jevanđelje (radosnu vijest o spasenju) cijelom svijetu.

Primanje Svetog Duha

Hristovi prvi učenici su u punini dobili Svetog Duha ubrzo nakon Hristovog vaznesenja na Nebo kako im je On i obećao:

„Kad se sastao s njima, zapovijedio im je: Ne idite iz Jerusalima, nego čekajte ono što je Otac obećao, o čemu ste čuli od mene… Jer Jovan je krštavao vodom, a vi ćete nedugo nakon ovih dana biti kršteni Svetim DuhomNego ćete primiti snagu kad Sveti Duh dođe na vas i bićete mi svjedoci u Jerusalimu, po cijeloj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje. Kada je to rekao, bio je podignut pred njihovim očima, i oblak ga je zaklonio od njihovog pogleda… Ljudi Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo doći će na isti način kao što ste ga videli da odlazi na nebo“ (Djela 1:3-11).

Hrist, kao što vidimo, prije vaznesenja najavio je učenicima da će dobiti ono što je Otac obećao, o čemu su slušali od Njega, a to je dolazak ili primanje Svetog Duha, odnosno Utješitelja:

„A utješitelj, Sveti Duh, koga će Otac poslati u moje ime, on će vas poučiti svemu i podsjetiće vas na sve što sam vam govorio“ (Jovan 14:16-26).

Biblija nas obavještava da se obećanje dato učenicima ubrzo ispunilo:

„Na dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istom mjestu jednodušno. Odjednom je nastala huka s neba kao kod naleta jakog vjetra, i ispunila je cijelu kuću u kojoj su sjedjeli. Tada su ugledali nešto poput plamenih jezika, koji su se razdijelili, i po jedan je sišao na svakog od njih. Svi su se ispunili Svetim Duhom i počeli da govore raznim jezicima, kako im je Duh davao da govore. A u Jerusalimu su u to doba boravili bogobojazni Judejci iz svakog naroda pod nebom. Kad se začuo taj zvuk, okupilo se mnoštvo ljudi. Bili su zbunjeni, jer je svako čuo učenike kako govore njegovim jezikom. Svi su bili van sebe i čudili su se, govoreći: ‘Gle, zar nisu svi ovi što govore Galilejci? Pa kako to da svako od nas čuje svoj maternji jezik? Parćani, Međani, Elamljani, stanovnici Mesopotamije, Judeje, Kapadokije, Ponta i Azije, Frigije, Pamfilije, Egipta i djelova Libije oko Kirene, putnici iz Rima, i Judejci i prozeliti, Krićani i Arapi – svi ih čujemo kako našim jezicima govore o veličanstvenim Božjim djelima.’ Svi su bili van sebe i zbunjeno su jedan drugog pitali: ‘Šta bi to moglo biti?’ Drugi su im se rugali i govorili: ‘Napili su se vina.’ Tada je Petar s jedanaestoricom ustao i snažnim glasom obratio se mnoštvu: ‘Ljudi Judejci i svi što živite u Jerusalimu, ovo znajte i poslušajte moje riječi! Ovi ljudi nisu pijani, kao što vi mislite, jer tek je treći sat dana. Nego je to ono što je rekao prorok Joel: U posljednje dane, govori Bog, izliću svoj Duh na svako tijelo, i prorokovaće vaši sinovi i vaše kćeri, a vaši mladići imaće vizije i vaši starci sanjaće snove. I na svoje robove i na svoje robinje u te dane izliću svog Duha, i oni će prorokovati… A svako ko prizove Gospodnje ime biće spašen’“ (Djela apostolska 2:1-21).

Petrova propovijed na Pedestnici

Ograničen ljudskom prirodom Isus nije mogao da bude na svakom mjestu istovremeno lično prisutan. Zato je svima bilo od koristi da ode kod Oca, primi Svetog Duha od Oca i pošalje ga učenicima kao Utješitelja:

„Za vaše je dobro što ja odlazim. Jer ako ne odem, utješitelj neće doći k vama, ali ako odem, poslaću ga k vama“ (Jovan 16:7).

Sveti Duh ili Utješitelj je lično Hrist koji je kroz Duha sveprisutan i može biti sa svakim od nas koji vjerujemo i koji to hoćemo. Bog i Hrist kroz svog Duha mogu sve da čuju i sve da vide i Oni su tu u svakom trenutku za nas.

Pogledajmo samo na trenutak jedan od besmislenih argumenata zastupnika trojstva u kontekstu ovoga što smo do sada rekli o Svetom Duhu. „Ako je Sveti Duh Hristov život, da li to znači da je Sveti Duh umro kada je Hristos umro na krstu“, pitaju se zastupnici trojstva i kažu da to nije moguće i da je to apsurdno?[9]

Ovo samo dokazuje ono što sam prethodno ukazao, a to je da zastupnici trojstva polemišu sa djelimičnim argumentima protivnika trojstva izvučenim iz konteksta ili onim argumentima za koje misle da ih mogu pobiti. Hrist se prilikom utjelovljenja odrekao svoje Božanske prirode, a samim tim odrekao se i sveprisutnog Duha, i u tom smislu Sveti Duh nije umro kada je Hrist umro na krstu, jer je Sveti Duh izvorno Božji ili Očev Duh, a Bog nije umro na krstu nego Njegov Sin.

Hrist je nakon vaznesenja od Oca primio Sveti Duh koji može dati svojim učenicima, kojim može biti sveprisutan i kojim može biti naš Utješitelj, kao što smo do sada utvrdili:

Svi Hristovi učenici i sljedbenici iz svih vremena se ispunjavaju Svetim Duhom koji nije neka posebna, treća ličnost Božanstva, nego Njegov i Očev zajednički Duh:

„Kad su se usrdno pomolili, zatreslo se mjesto na kom su bili okupljeni, i svi su se ispunili Svetim Duhom pa su odvažno govorili Božju riječ“ (Djela 4:31).

Primajući Svetog Duha hrišćani primaju ustvari Hristov um (utvrdili smo da duh i um imaju isto značenje) koji je On primio od Oca, da budu slični Hristu, da žive i djeluju slično Hristu:

„A mi imamo Hristov um“ (1. Korinćanima 2:14-16).

Biblija je jasna: Otac i Sin su Sveti Duh, imaju zajednički Duh koji potiče od Oca i dat je Sinu, a preko Sina može biti dat nama ako vjerujemo u Oca, Sina i Njihov Plan spasenja čovjeka onako kako je opisan u Bibliji.

[1] http://biblehub.com/hebrew/7307.htm

[2] http://biblehub.com/hebrew/7306.htm

[3] http://biblehub.com/greek/4151.htm

[4] http://scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/gen2.pdf.

[5] http://biblehub.com/hebrew/nishmat_5397.htm; http://biblehub.com/hebrew/5397.htm.

[6] http://scripture4all.org/OnlineInterlinear/NTpdf/1co2.pdf

[7] http://scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/dan2.pdf.

[8] Publikacija: „Da li je Sveti Duh koga je Hristos obećao, samo Hristova ličnost (možda Njegov duh, Njegov život), ili je Sveti Duh zasebna božanska ličnost?“, Slavoljub Vulićević, http://atvu.org/wordpress/wp-content/uploads/2014/10/SvetuDuhBozanstvo-Vulicevic.pdf .

[9] Publikacija: „Da li je Sveti Duh koga je Hristos obećao, samo Hristova ličnost (možda Njegov duh, Njegov život), ili je Sveti Duh zasebna božanska ličnost?“, Slavoljub Vulićević, http://atvu.org/wordpress/wp-content/uploads/2014/10/SvetuDuhBozanstvo-Vulicevic.pdf

Kod:
http://www.religija.me/?p=5313

Jedno pitanje, po cemu je vase ucenje razlicito od ucenja Jehovinih Svedoka?
Vama je ''Sveti Duh = Bozji Duh'' on je ''sila, energija, um, licnost itd..''. Ali ''nije posebna osoba'', i nema neke razlike kod J.S. i oni tako veruju..

Ono sto mene zanima o vasem ucenju:

1.) Da li je Isus Hristos ''stvoren''?
2.) Da li je Isus Bog i u kom smislu je Bog?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Vama je ''Sveti Duh = Bozji Duh''

Pa to je po Bibliji.

Ali ''nije posebna osoba'', i nema neke razlike kod J.S. i oni tako veruju..

Velika je razlika između nas i JS. Kod njih Duh samo neka bezlična energija.

1.) Da li je Isus Hristos ''stvoren''?

Nije.

2.) Da li je Isus Bog i u kom smislu je Bog?

Jeste Bog po svojoj prirodi, karakteru. U Njemu živi punina Božanstva tjelesno.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
1. Isus nije stvoren, nego rođen ili proizišao iz Oca, Mihej 5,2 njegov izlazak je bio u vječnosti. Sam Isus kaže da je izišao od Boga, jer te grčka riječ exercomai znači bukvalno proizići. Iste je materije kao i Otac....kao klica iz drveta ili stijena izvučena iz velike planine koja je Bog Otac

2. Isus je Bog po prirodi, kao i što moj sin nije životinja nego čovjek. Apsolutni Bog je Otac jedini on ima nepromjenjivost i vječnost 1. Timoteju 6,16.....znači kao Sin on je naslijedio božansku prirodu....i sve što ima dobio je od Oca..jednak je sa Ocem jer je sve dobio od njega...Ivan 5,26 - kao što Otac ima život tako je i Sinu DAO život.

Evo još malo za razmišljenja

Ko je umro na krstu: Bog, drugo lice Božanstva ili stvarni Sin Božji

Ako je Sin Božji vječan, ali u smislu kako to nauka o trojstvu prikazuje, kao jednak i su-vječan sa Ocem i Svetim Duhom koji zajedno čine jednog trojedinog Boga, logično je onda da vječno postojanje Sina, odnosno „drugog lica Božanstva“ (kako ga naziva nauka o trojstvu), nikada nije bilo ugroženo kada je došao na ovaj svijet kao čovjek.

Neko ko je jednak i su-vječan sa još dvojicom a istovremeno svo troje čine jednog Boga, onda za jednog od Njih nije postojao nikakav rizik da umre za vječnost u slučaju da na Zemlji podlegne grijehu, jer trojedini Bog kojeg čine tri jednake i su-vječne osobe nije djeljiv i ne može ostati bez jednog lica Božanstva u slučaju bilo kakvog neuspjeha. U tom slučaju žrtva Oca i Sina za spasenje čovjeka o kojoj govori Biblija nije stvarna nego više „funkcionalna“ ili „tehnička“, što zaista jeste implikacija vjerovanja u trojstvo, jer da bi žrtva bila stvarna oni koji se žrtvuju zaista treba da budu žrtve i da nešto stvarno žrtvuju.

Sada ćemo malo detaljnije analizirati ovo pitanje.

„A pošto je i sam trpio kad je bio iskušavan [Isus], on može priteći u pomoć onima koji su u kušnjama“ (Jevrejima 2:18).

„Dakle, pošto imamo uzvišenog prvosveštenika koji je otišao na nebesa, Isusa, Sina Božjeg, držimo se vjere u njega koju ispovijedamo. Jer naš prvosveštenik je neko ko ne samo što može da saosjeća s nama u našim slabostima, nego je i poput nas iskušan u svemu, ali nije zgriješio. Pristupimo, dakle, slobodno prestolu blagodati [milosti], kako bi stekli milosrđe u nalaženju blagodati kad nam zatreba pomoć“ (Jevrejima 4:14-16).

Isus Hrist, kao što vidimo iz Biblije, kao naš vaskrsnuti Spasitelj može da nam pomogne u našim kušnjama da bismo ostvarili pobjedu nad grijehom, ali to ne bi bilo realno moguće da Isus nije stvarno kušan i ostvario stvarnu pobjedu nad grijehom. Ako je Sin Božji stvarno kušan kao što kaže Biblija, a morao je biti stvarno kušan kako bi stvarno pobijedio grijeh a samim tim i smrt kao posljedicu grijeha, onda je postojala stvarna mogućnost i stvarni rizik da bude izgubljen za vječnost u slučaju pada u grijeh.

Sin je postao smrtan kad se utjelovio

Vječnost i besmrtnost Sina Božjeg koju je On imao na Nebu rođenjem od Oca postala jeuslovna kada je postao čovjek i zavisila je od ispunjavanja Plana spasenja, i to je bila stvarna žrtva za spasenje čovjeka – odricanje od Božanstva koje podrazumijeva vječnost i besmrtnost da bi postao čovjek sa grešnom ljudskom prirodom i potencijalnim rizikom od neuspjeha koji vodi u vječnu smrt.

Ali da li je to baš tako i kako je moguće da neko bude uslovno vječan i besmrtan i da li se to može odnositi na Sina Božjeg?

Anđeli i ljudi, kada su stvoreni, kao moralna bića, stvoreni su da vječno žive, ali to je bila uslovna besmrtnost, ukoliko budu živjeli prema Božjem zakonu i poretku.

Bog je, prema Bibliji, stvorio čovjeka „po Božjem obličju“:

„Tada je Bog stvorio čovjeka po svom obličju, stvorio ga je po Božjem obličju – stvorio je muškarca i ženu“ (1. Mojsijeva 1:27).

Stvoriti čovjeka na svoju sliku definitivno nije podrazumijevalo bilo kakvu nesavršenost ili defekt. Prvi čovjek je iz Stvoriteljevih ruku izašao da vječno živi. Kao što znamo, čovjek je prestupio Božji zakon i kao posljedica tog prestupa, koji Biblija još naziva i grijeh, pojavila se smrt. Bog je zbog svoje ljubavi i milosti pripremio Plan spasenja kako bi čovjek dobio šansu za novi život. Prvi ljudi, iako su svojevoljno počinili grijeh i otkazali poslušnost Bogu, na to su bili lukavo navedeni od Sotone. Prema Bibliji, Sotona i njegovi pali anđelu su i dalje živi, ali će zbog posljedica svog izbora na kraju istorije umrijeti vječnom smrću – vatrom uništenja, zajedno sa svim ljudima koji odbace dar spasenja koji im Bog nudi kroz Isusa Hrista:

„Ali vatra je sišla od Boga s neba i pojela ih“ (Otkrivenje 20:9).

Pali anđeli i ljudi su prilikom stvaranja imali uslovnu besmrtnost koju su izgubili zbog neposlušnosti.

Da li je na isti način Sin Božji postao uslovno besmrtan kada je postao čovjek, kada je uzeo ljudski život?

Prvo da vidimo kakav je život Sin Božji imao kad je rođen na Nebu od Boga Oca. Sin je imao vječni život, a to je bezuslovna, nepozajmljena besmrtnost. Sin je rođenjem i nasleđem od Oca dobio izvorni život, što znači bezuslovni i besmrtni:

„Jer kao što Otac ima život u sebi, tako je i Sinu dao da ima život u sebi“ (Jovan 5:26).

Bog je dao svom Sinu istu besmrtnost koju je On imao u sebi, nepozajmljeni život, i učinio je Sina izvorom života. Sin je na taj način mogao da stvara svjetove i živa bića na njima jer je imao život u sebi, sam po sebi, kao Otac. Ali nikada ne smijemo zaboraviti da je Sin od Oca dobio taj besmrtni i bezuslovni život, što znači da je potencijalno postojala mogućnost da Otac opozove ili uzme natrag ono što je dao.

Sin Božji se, zaista, prije nego što je postao čovjek dobrovoljno odrekao Božanske prirode koju je imao i koju je dobio od Boga Oca:

„Neka u vama bude tendencija koja je u Hristu Isusu, koji, iako je bio u Božjem obličju, nije se grabio da bude jednak sa Bogom, već se odrekao samog sebe i uzeo obličje sluge i postao sličan ljudima. Osim toga, kad je po obličju postao čovjek, ponizio se i postao poslušan sve do smrti, i to smrti na krstu“ (Filipljanima 2:5-8).

„I on je postao čovjek od krvi i mesa“ (Jevrejima 2:14).

Ne samo što se Sin Božji odrekao svoje Božanske prirode i utjelovio, nego se Sin Božji utjelovio sa ljudskom prirodom kao što je naša, a to je priroda sklona zlu koju je od Adama i Eve naslijedio svaki čovjek:

„Bog je, poslavši svog Sina u obličju grešnog tijela…“ (Rimljanima 8:3).

„Onoga koji nije znao grijeha, (Bog) učini grijehom nas radi…“ (2. Korinćanina 5:21).

Samim tim što se odrekao Božanske prirode i postao čovjek kao svi mi sa prirodom koju imamo svi mi, Sin Božji je ušao u rizik da izgubi vječno postojanje u slučaju da podlegne grijehu i ne ispuni Plan spasenja.

Isusovo odricanje od Božanske besmrtne i vječne prirode i Njegovo utjelovljenje čini Isusovu žrtvu beskonačno velikom, stvarnom, logičnom i prihvatljivom zdravom razumu. Nije bilo moguće postati stvarno čovjek kao što je to Isus postao a istovremeno ostati besmrtan, osim ukoliko sve to nije metafora i igranje uloga, a ako je metafora i igranje uloga, onda to nije stvarna žrtva. Sin Božji nije rizikovao bilo šta na Zemlji jedino u slučaju ako nije bio stvarni Sin Božji već jedno lice Božanstva koje sa još dva lica Božanstva čini jednog Boga. Ukoliko je nauka o trojstvu tačna i ako je Bog zaista trojedin onda u Planu spasenja nije bilo nikakvog rizika za bilo koga, a ako nije bilo rizika to u suštini znači, kako god pokušavali interpretirati, da ni žrtva nije bila stvarna i realna.

Bog nije mogao da umre već samo Sin

Samim tim što je Sin mogao da se odrekne Božanstva i postane čovjek, to pokazuje da je On odvojena i različita ličnost od Boga Oca koji je jedan jedini samopostojeći Bog bez uzroka i porijekla i koji je vječan bezuslovno. Bog Otac nikad ne bi mogao postati uslovno besmrtan kao što je to postao Sin kada je došao na Zemlju kao čovjek, jer je Bog Otac samopostojeći, izvor života, bez uzroka i porijekla, a Sin ima svoj uzrok i porijeklo u Ocu i to čini razliku između Njih dvojice.

Potrebna je ili duboka mistika, a to je nauka o trojstvu, ili talenat za komediju da bi se kazalo da je jedan jedini Bog, Gospod Neba i Zemlje, mogao istovremeno da se odrekne Božanstva, postane čovjek sa ljudskom prirodom, preuzme teret grijeha čovječanstva na sebe, iskusi prokletstvo i realnu svijest o grijehu i krivici i na kraju umre, pa makar i samo na tri dana, a da istovremeno bude samopostojeći, apsolutni Vladar univerzuma na svom prestolu na Nebu i održavalac svega što postoji. Bog ne može da umre niti da se odrekne Božanstva jer je Bog.

Za Sina Božjeg je bilo izvodljivo i da umre i da se odrekne Božanstva samo zato što je Božanski život dobio od Oca, i Otac je mogao preusmjeriti ono što je dao u funkciji Spasitelja i Zastupnika grešnog čovjeka. Sin Božji je jedini u svemiru bio kvalifikovan za tu misiju i kao Stvoritelj (preko koga je sve stvoreno) koji je u neposrednoj komunikaciji sa stvorenim bićima, zato što je Bog Otac u nedostupnoj slavi i svjetlosti, izvor i održavalac svega što postoji i On sve radi preko Sina kome je sve dao u nasledstvo uključujući i Zemlju. Sin Božji, kao izvršni Stvoritelj, Davalac života i Zakona, preko kojeg Bog Otac sve radi, morao je sam, u ljudskoj prirodi opterećenoj prokletstvom grijeha, savršenim i bezgrešnim životom pokazati da je Zakon održiv i na kraju svojom smrću otkupiti palog čovjeka od posljedica Zakona a to je vječna smrt.

Kada je Sin Božji umro na krstu Golgote nije umro Bog ili drugo lice Božanstva, nego stvarni Sin Božji koji je stvarno mogao da umre jer se prethodno odrekao svoje Božanske besmrtne prirode da bi spasio čovjeka. Sama biblijska činjenica da je Otac dao Sinu život, da Sinov život ima porijeklo u Njegovom Ocu, bez obzira što je taj život bio vječan i besmrtan do utjelovljenja, čini da shvatimo kako je Sin mogao postati čovjek i umrijeti. U svemu tome nema bilo kakvih metafora i igranja uloga, već su u pitanju stvarne ličnosti i stvarni događaji, upravo onako kako Biblija izvještava.

Sin je za spasenje čovjeka dobrovoljno pristao da se odrekne Božanske besmrtne prirode i Ocu je prepustio da svojom neshvatljivom silom učini da se Sin rodi kao čovjek, da pređe iz višeg u niži nivo postojanja. Zbog toga se Isus Hrist na Zemlji identifikovao kao Sin čovječiji.

Hristovo utjelovljenje je zaista za nas neshvatljivo Božje čudo. Bog je upotrijebio svoju neograničenu silu da bi Njegov Sin postao čovjek i hrišćani vjerom prihvataju da je to istina:

„Evo, zatrudnjećeš i rodićeš sina. Daj mu ime Isus. On će biti velik i zvaće se Sin Svevišnjega… Marija reče anđelu: ‘Kako će to biti, kad još ne znam za muža?’ Anđeo joj reče: ‘Sveti Duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zasjeniće te. Zato će dijete koje ćeš roditi biti sveto, Božji Sin’“ (Luka 1:31-35).

Sin bi bio izgubljen za vječnost da je podlegao grijehu, a to ne bi bilo moguće da je Bog trojstvo

Isus Hrist je kao čovjek bio ista ličnost koja je bila Sin Božji na Nebu, ali je sada bio zaodjeven ljudskom prirodom i tijelom. Zadržao je svoju ličnost ali Njegova priroda je postala ljudska. Kao analogiju zamislimo sebe da postanemo nešto drugo, recimo da postanemo duhovno biće kao što su anđeli. U tom slučaju ja bih i dalje bio ista ličnost, imao bih isti um i karakterne osobine, ali ne bih bio u tijelu kao do sada nego bih imao duhovno obličje. Ova ilustracija, iako pokazuje prelazak iste ličnosti sa jednog u drugi nivo postojanja, nije adekvatna jer je Sin Božji prešao sa visokog u niži nivo postojanja, sa nivoa Božanstva se spustio na nivo čovjeka.

Prihvatanjem da postane i rodi se kao čovjek, Sin Božji se suočio sa dvije mogućnosti koje ću pokušati da pojednostavim:

• postati čovjek sa prirodom koja je sklona zlu; živjeti bezgrešnim životom u takvoj prirodi odolijevajući svim životnim iskušenjima i napadima Sotone i demona; preuzeti teret grijeha čovječanstva na sebe; iskusiti prokletstvo i realnu svijest o grijehu i krivici; iskusiti odvajanje od Oca; platiti smrću za preuzete grijehe; pobjedom nad grijehom dati Ocu za pravo da ga vaskrsne iz mrtvih na vječni život i taj vječni život dodijeliti svima onima koji ga prihvate kao ličnog Spasitelja.
  • postati čovjek sa prirodom koja je sklona zlu; suočiti se sa svim životnim iskušenjima i napadima Sotone i demona; potencijalno podlegnuti grijehu, što za posljedicu ima konačnu smrt i vječno odvajanje od Oca, jer je plata za grijeh smrt; potvrditi propast čovječanstva, jer svi oni koji su umrli i umiru nemaju šansu za novi vječni život pošto Plan spasenja nije uspio.
Da li sada bar malo shvatamo koliki je rizik bio za Hrista?

Taj rizik je bio stvaran samo ako je Sin Božji bio stvarni, doslovni i bukvalni Sin Božji, a ne drugo lice Božanstva koje sa prvim i trećim licem Božanstva čine jednog Boga i koje je prihvatilo ulogu Sina bez rizika od vječnog gubitka.

Zašto je Sotona svim silama nastojao da Hrist podlegne iskušenjima? Jedan od glavnih razloga, pored poništavanja Božjeg plana spasenja čovjeka, jeste i da bi uništio Sina Božjeg za vječnost što bi za Njega bio neizmjeran uspjeh i istovremeno najveća moguća osveta ili šteta koju može načiniti Bogu. Sotona je dobro znao da Bog nije trojedin već da je stvarni, doslovni i bukvalni Sin Božji postao čovjek, kako je i oslovljavao Hrista prilikom iskušavanja.

U najmanju ruku, neozbiljna i besmislena je teza zastupnika trojstva da je trojedini Bog, na misteriozan način, kroz drugo lice Božanstva koje je u okviru Božanstva prihvatilo, postalo i nazvano Sin, sebe dao na žrtvu za spasenje čovjeka a ne stvarnog, doslovnog i bukvalnog Sina. Ne može Bog da bude čovjekov Zastupnik pred Bogom, ali u okviru dvije uloge koju su preuzela dva lica Božanstva – jedan da bude Otac pred kojim treba zastupati čovjeka a drugi da bude Sin koji će biti Zastupnik. Nekome možda to zvuči prihvatljivo, ali to je nemoguće i besmisleno i zato je nauka o trojstvu zaista teatralna (igranje uloga) kako god je njeni zastupnici pokušavali interpretirati.

Bog nije mogao dati sebe na žrtvu na način kako implicira nauka o trojstvu, jer je On jedan jedini apsolutni samopostojeći Bog koji je održavalac svega što postoji i koji ne može da mijenja svoju prirodu, pređe u niži nivo postojanja, postane čovjek i umre u smislu kako je to mogao i postao Njegov Sin, jer je to paradoksalno, kontradiktorno, nelogično i protivno svemu onome što jeste Bog. To je isto kao kada bismo rekli da li Svemogući Bog može napraviti toliko težak kamen da Ga ne može podići. Samo mistifikovanjem Boga, a to je nauka o trojstvu, možemo kazati da Bog može ili ne može napraviti kamen koji može ili ne može podići, odnosno da postane čovjek i umre a da istovremeno održava sve što postoji u univerzumu. Zašto mistifikovati Boga ako Biblija kaže da je Sin Božji bio žrtva za gijehe?

Bog je samopostojeći i nikome ne duguje život, niko mu nije dao život niti ga je On primio, a Njegov Sin je rođenjem od Oca dobio isti samopostojeći život, ali Sinov život ima porijeklo u Njegovom Ocu. Samim tim Sin je mogao, za razliku od Njegovog Oca, da se odrekne Božanstva i postane čovjek i na taj način postane Spasitelj i Zastupnik čovječanstva pred Bogom.

Da je Sin Božji podlegao iskušenju i grijehu dok je bio na Zemlji On bi umro za vječnost bez mogućnosti da ga Otac vaskrsne, a Otac bi ostao bez jedinorođenog Sina, ali bi i dalje bio apsolutni, samopostojeći Bog koji vlada cijelim svemirom i održava sve što postoji.

Bog je za čovjeka dao najviše što je mogao i ono najdragocjenije i najznačajnije što je imao, a to je Njegov stvarni, doslovni i bukvalni Sin, i to je istovremeno bio najveći mogući čin samopožrtvovane ljubavi i najveći mogući rizik za Oca i Sina.

Slučaj Abrahama i Isaka pokazuje realnost i težinu žrtve stvarnog Oca i stvarnog Sina

Sa našeg ljudskog nivoa najveća moguća žrtva je da damo svoje dijete da umre. To je čak i nemoguće zamisliti. Svaki normalan roditelj zna da bi to bila veća ili teža žrtva nego dati sebe samog. Takva je situacija sa nama ljudima. Sa druge strane, Bog nije čovjek jer, kao što smo rekli, on je Održavalac svega što postoji i On ne može da umre i ne možemo ga staviti u ljudski kontekst da bi procijenili težinu žrtve.

Ali Bog je upravo jednom davno u istoriji upotrijebio ljude da bi, koliko to nama može biti shvatljivo, „u malom“ prikazao žrtvovanje svog Sina i kolika je težina žrtve i za Oca i Sina. Taj primjer u Bibliji nije dat slučajno i radi se o stvarnim doslovnim, bukvalnim i istorijskim ličnostima.

Abraham, jedan od najpobožnijih ljudi u Bibliji, imao je nadu da će mu Bog pokazati na koji način će čovjek biti spašen od grijeha i smrti i o kakvoj se žrtvi zapravo radi. [1] Kasnije tokom života Bog je ispunio Abrahamu želju i pokušao da mu na njegovom, ograničenom, ljudskom nivou pokaže kolika će žrtva biti za spasenje čovjeka.

Abraham je dobio jedan važan nalog od Boga, ne znajući da će time njegova vjera biti iskušana i da će mu istovremeno „u malom“ biti pokazana Božja žrtva za čovjeka.

Bog je rekao Abrahamu:

„Uzmi svog sina jedinca Isaka, koga toliko voliš, idi u zemlju Moriju i tamo ga prinesi kao žrtvu paljenicu na jednom brdu koje ću ti pokazati“ (1. Mojsijeva 22:2).

Isak je bio Abrahamov obećani sin jedinac od Boga kojeg je dobio u dubokoj starosti, ne samo preko koga će imati veliko potomstvo, već i preko čije loze će doći obećani Spasitelj. Možete li zamisliti oca koji mora da svojom vlastitom rukom prolije krv svog sina jedinca?

Abraham je pokazao jaku vjeru i njega Biblija naziva ocem svih onih koji imaju pravu vjeru.[2]On je pristao da žrtvuje svog sina, imao je povjerenja u to što mu Bog kaže, čak je sebe tješio vjerom govoreći da mu Bog sina „može podići i iz mrtvih“. [3]

Biblija nas izvještava da je otac podigao nož da usmrti svog sina, kada je iznenada nešto zadržalo njegovu ruku:

„Ali ga Gospodnji anđeo pozva s nebesa i reče: ‘Abrahame! Abrahame!’ A on odgovori: ‘Evo me!’ Zatim mu reče: ‘Ne diži ruku na dijete i ne čini mu ništa, jer sada znam da se bojiš Boga kad nijesi odbio da mi daš svog sina jedinca’ (1. Mojsijeva 22:11-12).

„Tada je Abraham podigao oči i pogledao, kad gle, malo dalje od njega jedan ovan se rogovima zapleo u grmu. Abraham je otišao, uzeo ovna i prineo ga kao žrtvu paljenicu umjesto svog sina“ (1. Mojsijeva 22:13).

Bog je Abrahamu zapovjedio da prinese svog rođenog sina kako bi u njegov um utisnuo stvarnost Božje žrtve za čovjeka, a isto tako da iskuša njegovu vjeru.[4] Bol koju je Abraham iskusio tokom mračnih dana tog strašnog iskustva kada je trebao da žrtvuje svog rođenog sina, bila je dopuštena da bi na temelju vlastitog iskustva razumio veličinu žrtve koju je Bog prinio za čovjekovo otkupljenje – smrt stvarnog Sina djelovanjem Njegovog stvarnog Oca. Ovan prinesen umjesto Isaka simbolično je predstavljao Sina Božjeg koji će biti žrtvovan umjesto nas.

Da li je slučaj Abrahama i njegovog sina Isaka bila pouka da je Otac žrtvao stvarnog, doslovnog i bukvalnog Sina, ili da su se tri misteriozna lica Božanstva dogovorila da drugo lice postane čovjek i bude žrtva za spasenje čovjeka?

Slučaj doslovnih ljudi, Abrahama i njegovog sina Isaka, govori o velikoj žrtvi doslovnih ličnosti, Boga Oca i Njegovog Sina, bez upotrebe bilo kakve mistike. Otac je dajući Sina dao i sebe jer je dao najviše što je mogao, svog jedinorođenog Sina, i to čini Očevu i Sinovu žrtvu beskonačno velikom i neshvatljivom za ljudski um. Takva žrtva najviše svjedoči od veličanstvenoj ljubavi Oca i Sina prema grešnom čovjeku.

Kod:
http://www.religija.me/?p=5236

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Sada su se pojavili kvaziteolozi koji kažu da je Isus zgriješio mogao bi se pokajati i opet sve spasiti na krstu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Velika je razlika između nas i JS. Kod njih Duh samo neka bezlična energija.

Nije bezlicna ni kod njih u potpunosti, jer kada se kaze da ''Duh govori'' ''utesava'' ''poucava'', oni to ponekad objasnjavaju cinjenicom da je to ''Bozji Duh'', i da to cini sam Bog: govori, utesava, poucava preko svog Svetog Duha...
Dakle moze se reci da nije bezlican ni kod njih..

Jeste Bog po svojoj prirodi, karakteru. U Njemu živi punina Božanstva tjelesno.

Fino, znaci imas ''Dva Boga''?
Pitanje za tebe: da li je Biblija politeisticka knjiga koja uci o ''vise Bogova''?
Ili ti treba da imas ''jednog Jedinog Boga'' po njoj???

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nije bezlicna ni kod njih u potpunosti, jer kada se kaze da ''Duh govori'' ''utesava'' ''poucava'', oni to ponekad objasnjavaju cinjenicom da je to ''Bozji Duh'', i da to cini sam Bog: govori, utesava, poucava preko svog Svetog Duha...
Dakle moze se reci da nije bezlican ni kod njih..

Može jer kažu da je samo sila. Dodatna objašnjenja ne mogu da to isprave.

Fino, znaci imas ''Dva Boga''?

Po nauci Trojstva su tu dva Boga Otac i Isus, a 3. boga po Trojstvu. Pošto imaš i 3. osobu.

Pitanje za tebe: da li je Biblija politeisticka knjiga koja uci o ''vise Bogova''?

ne možeš da dokažeš da je Duh Sveti 3. osoba pa se vadiš na pitanjima.
Glupo i besmisleno pitanje. Kao kada bih ja pitao svog profu matematike na faksu da li zna tablicu množenja?

Ili ti treba da imas ''jednog Jedinog Boga'' po njoj???

Bolje odgovori na pitanje ko svjedoči da postoji 3. osoba?

Natrag