Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zaboravio si da je to i Očev duh. Zaboravio si da samo Otac svjedoči za Isusa. Isus Duh Sveti je sišao kada se Isus u tijelu vaznio na nebo. I Juda (neiskariotski) je bolje od vas to shvatio pa je pitao Isusa "A kako ćeš se to nama javiti?" Pitajući Isusa a odnosi se na duha Svetog.

Kako moze Sveti Duh istovremeno biti u dve osobe?
Ako je Sveti Duh -Isusov i Bozji istovremeno, zar to ne dokazuje da on mora biti nesto posebno???
Nesto sto ujedinjuje dve osobe u 'jedno' , sto nazivamo Trojstvo???

Po vama oboje dele jednog te istog Duha, ali vam taj Duh nije treci(tj. nema Trojstva)...
Ovo je nonsens..

Reci mi sta je priroda Svetoga Duha, ako ga mogu deliti dve osobe istovremeno i biti njegovi vlasnici???
Zar ti to nije dovoljan dokaz da je on nesto posebno?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ako je Sveti Duh -Isusov i Bozji istovremeno,

Nije ako nego jeste.

Rimljanima 8,9A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.

zar to ne dokazuje da on mora biti nesto posebno???

Biblija kaže da nije nešto posebno u odnosu na Oca i Isusa.

1. Korinćanima 2,11Jer tko od ljudi zna što je u čovjeku osim duha čovječjega u njemu? Tako i što je u Bogu, nitko ne zna osim Duha Božjega.

Po vama oboje dele jednog te istog Duha,

Tako je napisao Pavle. Rimlj. 8,9i to nije dioba duha nego imaju isti duh, um, karakter.

ali vam taj Duh nije treci(nema Trojstva)...

Nije 3. posebna osoba.

Ovo je nonsens..

Za tebe smisao i jeste nonsens. Gore si rekao da je Isus, sada nije nego neko treći. Konfuzija.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Bravo tripo dokazao si Trojstvo :)

Nije ako nego jeste.

Rimljanima 8,9A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov.

Biblija kaže da nije nešto posebno u odnosu na Oca i Isusa.

Ali je u njima obojici zar ne? :)
Zar to tebi ne dokazuje jednog Boga u Trojstvu?

1. Korinćanima 2,11Jer tko od ljudi zna što je u čovjeku osim duha čovječjega u njemu? Tako i što je u Bogu, nitko ne zna osim Duha Božjega.

Tako je napisao Pavle. Rimlj. 8,9i to nije dioba duha nego imaju isti duh, um, karakter.

E moj Tripo :) , ovde ti poredi Duh covecji sa Duhom Bozjim, kako je kod coveka tako je i kod Boga, i oboje imaju isti Duh i Isus i Otac, i to dokazuje Trojstvo jer taj Duh je Duh obojice i cini jednu celinu...

Nije 3. posebna osoba.

Pa i nije 3. posebna osoba kada govorimo o jedinstvu Trojstva, ali se svaka celina moze izdvojiti i nezavisno delovati, jer Bog nije ogranicen ni vremenom ni prostorom ni telom, i on je svuda istovremeno fizicki prisutan...

Za tebe smisao i jeste nonsens. Gore si rekao da je Isus, sada nije nego neko treći. Konfuzija.

Konfuzija je u tvojoj glavi..

Tebi je Sveti Duh malo Isus, malo Otac, i ti ne znas ni sta je on..
Umesto da shvatis da je Duh ono sto ih ujedinjuje u jednog Boga, ti razdvajas sve Troje i iskljucujes Duha iz Bozanstva a Isusa i ne uzimas kao Bozanstvo on ti je ''malo manji bog'' , ko da je Biblija politeisticka knjiga pa imamo vise Bozanstava..

Ovo sto radite je propagiranje politeizma.
Mi imamo ''Jednog Boga Trojedinog'' ali vi imate ''Dva Boga(Isusa i Oca)'' , sto je suprotno Biblijskom ucenju o ''Jednom Bogu''.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve je tako jednostavno.
Postoji Duh Sveti koji nije ni Isus ni Bog Otac, nego neko treci.

Ovaj prvi tekst upravo to potvrdjuje.

"Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti.
A Jovan branjaše Mu govoreći: Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni?
A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Jovan ostavi Ga.
I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše Mu se nebesa, i vide Duha Božjeg gde silazi kao golub i dođe na Njega

И гле, глас с неба који говори: ово је син мој љубазни који је по мојој вољи." ( Matej 3. 13 - 17 )

1. ISUS JE NA ZEMLJI SA JOVANOM KOJI GA KRSTI

2. DUH SILAZI NA ISUSA U OBLICJU GOLUBA

3. BOG GOVARI SA NEBA

----------------------------------------------

Drugi tekst takodje potvrdjuje da Duh Sveti nije Isus.

"I kad dođe vreme da idu na molitvu po zakonu Mojsijevom, doneše Ga u Jerusalim da Ga metnu pred Gospoda,
(Kao što je napisano u zakonu Gospodnjem: Da se svako dete muško koje najpre otvori matericu posveti Gospodu.
I da prinesu prilog, kao što je rečeno u zakonu Gospodnjem, dve grlice, ili dva golubića.
I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.

I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrt dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče.
Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj;
Jer videše oči moje spasenje Tvoje,
Koje si ugotovio pred licem svih naroda"
( Luka 2. 22 - 31 )

1. ISUS JE NA ZEMLJI KAO BEBA

2. DUH SVETI JE U SIMEONU I ON MU GOVORI DA DODJE U HRAM DA BI VIDEO MALOG ISUSA

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Sve je tako jednostavno.
Postoji Duh Sveti koji nije ni Isus ni Bog Otac, nego neko treci.

Ovaj prvi tekst upravo to potvrdjuje.

"Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti.
A Jovan branjaše Mu govoreći: Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni?
A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Jovan ostavi Ga.
I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše Mu se nebesa, i vide Duha Božjeg gde silazi kao golub i dođe na Njega

И гле, глас с неба који говори: ово је син мој љубазни који је по мојој вољи." ( Matej 3. 13 - 17 )

1. ISUS JE NA ZEMLJI SA JOVANOM KOJI GA KRSTI

2. DUH SILAZI NA ISUSA U OBLICJU GOLUBA

3. BOG GOVARI SA NEBA

----------------------------------------------

Drugi tekst takodje potvrdjuje da Duh Sveti nije Isus.

"I kad dođe vreme da idu na molitvu po zakonu Mojsijevom, doneše Ga u Jerusalim da Ga metnu pred Gospoda,
(Kao što je napisano u zakonu Gospodnjem: Da se svako dete muško koje najpre otvori matericu posveti Gospodu.
I da prinesu prilog, kao što je rečeno u zakonu Gospodnjem, dve grlice, ili dva golubića.
I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.

I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrt dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče.
Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj;
Jer videše oči moje spasenje Tvoje,
Koje si ugotovio pred licem svih naroda"
( Luka 2. 22 - 31 )

1. ISUS JE NA ZEMLJI KAO BEBA

2. DUH SVETI JE U SIMEONU I ON MU GOVORI DA DODJE U HRAM DA BI VIDEO MALOG ISUSA

Duh je Isusov , Duh je i Bozji , ali oni su slepi da ne vide da ako je dvojice isti Duh, da onda to mora biti jedan Bog.
Pa izdvojise Isusa, izdovjise Oca i izdvojise Svetoga Duha(za koga ne znaju ni sta je), i sve podelise na delove te ne shvataju da ovi cine jednu celinu...

Pored toga i nas optuzuju da kroz Svetoga Duha stujemo satanu, jer mu se neki od nas obracamo.
A zaboravise da Sveti Duh ''govori'' , da je sa prorocima razgovarao u SZ i NZ, evo:

"A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh Sveti: Odvojte mi Varnavu i Savla na delo na koje ih pozvah. Tada postivši i pomolivši se Bogu metnuše ruke na njih, i otpustiše ih. Ovi dakle poslani od Duha Svetog siđoše..." (Dela 13,2-4).

"A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima. A Filip pritrčavši..." (Dela 8,29-30).

Sta cemo sa Duhom koji govori i svedoci za Hrista, da ga ne pitamo za savet? Da mu se nikada ne obratimo?
Da ga smatramo ''bezlicnom silom'' i u potpunosti ignorisemo njegovo delovanje u procesu spasenja???

Ludosti!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Sta cemo sa Duhom koji govori i svedoci za Hrista, da ga ne pitamo za savet? Da mu se nikada ne obratimo?
Da ga smatramo ''bezlicnom silom'' i u potpunosti ignorisemo njegovo delovanje u procesu spasenja???

Ludosti!

Ti bracika sad ocrni svetu proročicu.
Nemaš respekta prema ,,duhu proroštva,, gde se vidi da taj treći nije Bog već satana po svetlosti iz fenjera jer ta ista svetlost tvrdi da su darovi Duha satanin teren pa isti fenjer kaže da žene postaju sinovi a da je grad crkva i da je dan Pedesetnice (nedelja) žig zveri.
Fenjer u punom sjaju obasjava i pitanje mesta Isusovog raspeća u Parizu i da su apostoli lažovi a BOŽJI proroci sanjari simbola.
Te je u velikoj svetlosti svetlonoše Jelene izrečeno da je Gospod vodio rat u Jerusalimu i ukinuo žrtvu iako se On pokušao opravdati da nije ulovila ga metlarka.
Nikad od tebe ni Raselovog svedoka niti Jeleninog đaka jer veruješ da je Duh Sveti ličnost koja odlučuje,žalosti se,zapečaćava,daje darove,utešava,poučava,osvedočava....dakle tebi to nije proizvod Đerdapa.

A da zlo bude veće metlarka uvek ima dve oprečne tvrdnje po svakoj tački učenja pa joj je na drugom plagijatu Duh Sveti Isus a ne više satana pa je i tu učenje spoljno Isusov duh a unutrašnje satana.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, pre bi se reklo da si ti sebe ocrnio, jer si sve smutio u svoju sopstvenu corbu.
Nemam potrebe da odgovaram, jer sam to mnogo puta ucinio i na svaki prilozeni navod vec odgovorio.

CRNI PAPAGAJ

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ali je u njima obojici zar ne? :)
Zar to tebi ne dokazuje jednog Boga u Trojstvu?

Ni jednostavne stihove ne razumiješ.

E moj Tripo :) , ovde ti poredi Duh covecji sa Duhom Bozjim, kako je kod coveka tako je i kod Boga, i oboje imaju isti Duh i Isus i Otac, i to dokazuje Trojstvo jer taj Duh je Duh obojice i cini jednu celinu...

Znači tvoj duh je posebna osoba u odnosu na tebe.

Pa i nije 3. posebna osoba kada govorimo o jedinstvu Trojstva,

jeste čim kažeš da nije Otac i Sin.

ali se svaka celina moze izdvojiti i nezavisno delovati, jer Bog nije ogranicen ni vremenom ni prostorom ni telom, i on je svuda istovremeno fizicki prisutan...

Pa jeste risutan je svojim duhom. A ne nekom 3. osobom.

Konfuzija je u tvojoj glavi..

Dokaz tvoje pokvarenosti. Ja sam rekao konfuzija, a ti si morao i da vrijeđaš.

Tebi je Sveti Duh malo Isus, malo Otac, i ti ne znas ni sta je on..

To sam već objasnio, samo nisi pažljivo čitao, zamagljeno ti je od konfuzije.

Umesto da shvatis da je Duh ono sto ih ujedinjuje u jednog Boga, ti razdvajas sve Troje i iskljucujes Duha iz Bozanstva a Isusa i ne uzimas kao Bozanstvo on ti je ''malo manji bog'' , ko da je Biblija politeisticka knjiga pa imamo vise Bozanstava..

Pa ti ih razdvajaš kada kažeš da je neko 3.

Ovo sto radite je propagiranje politeizma.

Sve što ti daješ primejdbe drugima (besmislene) to vi radite.

Mi imamo ''Jednog Boga Trojedinog''

Imali i svi pagani.

ali vi imate ''Dva Boga(Isusa i Oca)''

Upravo to Trojstvo i govori samo za 3 Boga. Pošto su već bile 3 osobe.

sto je suprotno Biblijskom ucenju o ''Jednom Bogu''.

Pa jedan je Bog Otac od koga je sve... dakle ne vejruješ Bibliji. Tako ti piše u Pismu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Argumenata nigde kao i uvek od tebe nista.. Naravno mogao bi ovako u krug do sudnjeg dana, ali necu, kad neko ne zeli videti ne zeli...

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
O ljudi sporog shvaćanja...evo da jednom naučite o SD za sva vremena

Sveti Duh je Božji Duh a ne posebna ličnost

Ako postoji jedan Bog i ako je Isus Hrist rođeni Sin Božji, ko je onda Sveti Duh? Biblija kaže da je Sveti Duh Božji Duh jer pripada Onome ko je svet a to je Bog.

Nauka o trojstvu kaže da je Sveti Duh ličnost, treća ličnost Božanstva, su-vječno i jednako biće sa Ocem i Sinom i troje zajedno čine trojedinog Boga. Prema trojstvu, mi ne znamo stvarne identitete tri ličnosti Božanstva, oni su misterija, osim da te tri ličnosti čine jednog Boga ili Božanstvo i da u Planu spasenja igraju uloge Oca, Sina i Svetog Duha.

Kako bi odbranili nauku o trojstvu u dijelu koja se odnosi na Svetog Duha kao posebnu ličnost u odnosu na Oca i Sina, njeni zastupnici kao suprotnost navode da Sveti Duh ne može biti Božja bezlična sila ili energija. Zastupnicima trojstva je očigledno teže da se bore sa argumentima da je Sveti Duh Božji Duh i zato su njihovi napadi usmjereni protiv tvrdnji da je Sveti Duh bezlična sila ili energija od Boga. Oni treba da se suoče sa sljedećim argumentima – da je Sveti Duh Božji Duh. Biblija kaže da je Sveti Duh Božji Duh i da nije u pitanju bilo kakva treća ili posebna ličnost Božanstva, niti da je u pitanju bezlična sila ili enegija.[1] Za Sveti Duh se, osim Božji, kaže i Gospodnji Duh.

Sada ćemo pogledati stihove iz Starog saveza koji sve to potvrđuju:

„…A duh Božji lebdio je nad površinom voda“ (1. Mojsijeva 1:2).

„Tada je Gospod rekao: Neće moj Duh dovijeka trpjeti čovjeka“ (1. Mojsijeva 6:3).

„Možemo li naći nekoga kao što je ovaj čovjek, u kome je Božji Duh?” (1. Mojsijeva 41:38).

„Kada je Saul čuo te reči, Božji Duh je došao na njega“ (1. Samuelova 11:6).

„Spominjaću Gospodnju milost, hvaliću Gospoda zbog svega što je Gospod učinio za nas… Ali oni su se bunili i žalostili njegov Sveti Duh… Njegov narod se sjetio davnih dana, Mojsija, njegovog sluge… Gdje je onaj koji je u njega stavio svoj Sveti Duh… Kao što životinja silazi u dolinu, tako ih je Gospodnji Duh vodio do počinka“ (Isaija 63:7-14).

„A sada me je Gospod poslao sa svojim Duhom“ (Isaija 48:16).

„…Da ne bi poslušali zakon i riječi koje im je Gospod nad vojskama svojim Duhom slao preko ranijih proroka“ (Zaharija 7:12).

„Nemoj me odbaciti od lica svoga, i Sveti Duh svoj nemoj uzeti od mene“ (Psalmi 51:11).

I Novi savez na isti način potvrđuje da je Sveti Duh nedvosmisleno Božji Duh, a ne neka odvojena, samostalna, posebna, treća ličnost Božanstva:

„A mi nismo primili duh svijeta, nego Duh koji je od Boga, da spoznamo ono što nam je Bog podario“ (1. Korinćanima 2:12).

„Prema tome, ko to odbacuje, ne odbacuje čovjeka, nego Boga, koji vam daje svoj Sveti Duh“ (1. Solunjanima 4:8).

Isus Hrist kada je na Zemlji započinjao misiju objavljivanja jevanđelja, radosne vijesti o spasenju, objavio je sljedeće:

„Gospodnji Duh je na meni, jer me je Bog pomazao da objavim dobru vijest siromašnima, da iscijelim one slomljenog srca, da propovijedam oslobođenje zarobljenima i vraćanje vida slijepima, da pustim potlačene na slobodu, da propovijedam Gospodnju godinu milosti“ (Luka 4:18-19).

Božji Duh je bio na Hristu, a ne neka posebna ili treća ličnost Božanstva. Bog je to preko proroka najavio vjekovima prije nego što se Hrist utjelovio:

„Evo mog sluge, koga podupirem, izabranika moga, koji je po volji duše moje. Na njega sam stavio svoj Duh, i on će narodima donijeti pravdu“ (Isaija 42:1).

Pogledajmo Isusovu izjavu koju su zapisala dva njegova učenika iz svojih uglova i iz koje se jasno vidi da je Sveti Duh Božji ili Očev Duh.

„Kad vas budu vodili na sud, nemojte da se unaprijed brinete šta ćete govoriti, nego šta vam bude dato u tom času, to govorite, jer nećete govoriti vi, nego Sveti Duh“ (Marko 13:11).

„A kad vas predaju, ne brinite se kako ćete i šta ćete reći jer će vam tog časa biti dato šta da govorite. Nećete, naime, govoriti vi, nego će u vama govoriti Duh vašega Oca“ (Matej 10:19-20).

Kao što smo to ranije utvrdili, Bog ima svoje obličje, odnosno formu koja nama nije shvatljiva, niti je moguće vidjeti direktno zbog svjetlosti slave i sile koja Ga okružuje. Biblijski proroci su u vizijama vidjeli Boga, što potvrđuje da On ima obličje:

„Miheja još reče: Zato čuj Gospodnju riječ: Vidim Gospoda kako sjedi na svom prestolu, a sva nebeska vojska stoji mu s desne i s lijeve strane“ (1. Carevima 22:19).

„Dok sam gledao, bili su postavljeni prestoli i Pradavni je sjeo. Odjeća mu je bila bijela kao snijeg, a kosa na glavi kao čista vuna…“ (Danijel 7:9).

Bog je čovjeka stvorio na svoju sliku i u tom smislu čovjek ima obličje/tijelo i duh, kao što Bog ima obličje i Duh.

U Bibliji postoji paralela između čovjeka i njegovog duha sa Bogom i Njegovim Duhom:

„Jer ko od ljudi zna šta je u nekom čovjeku, osim duha čovječijeg koji je u njemu? Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg“ (1. Korinćanima 2:11).

Duh nije samostalno biće ili ličnost već uvijek pripada nekome, duh je uvijek nečiji, bilo da je Božji ili čovječji. Duh je dio osobe, Boga ili čovjeka. Za razliku od čovjeka čije je tijelo vezano za njegov duh, Božje tijelo, odnosno obličje nije na isti način vezano za Njegov Duh. Bog sjedi na svom prestolu na Nebu, ali je svojim Duhom sveprisutan u svemiru i to nam Biblija govori:

„Kuda da odem od duha tvoga, kuda da pobegnem od lica tvoga? Kada bih se i na nebo popeo, ti bi tamo bio, kada bih i u grob ležaj svoj prostro, ti bi i tamo bio“ (Psalmi 139:7-8).

Za razliku od svojih stvorenja, Stvoritelj je svojim Duhom sveprisutan i to je jedna od Božjih karakteristika koje čovjeku nijesu do kraja shvatljive.

Otac i Sin imaju isti Duh – Sveti Duh

Kao i Bog, i Njegov Sin ima tijelo (obličje ili formu) i Duh. Hrist je imao obličje i prije nego što je došao na Zemlju. Kao što smo već to napomenuli, vavilonski car Navuhodonosor je vidio Sina Božjeg stotinama godina prije nego što je Isus rođen kao čovjek u Betlehemu:

„Tada se car Navuhodonosor uplašio i brzo ustao. Obrativši se svojim visokim službenicima, upitao ih je: ‘Zar nismo u vatru bacili tri svezana čovjeka?’ Oni su odgovorili: ‘Jesmo, caru.’ On je na to rekao: ‘Gle! Ja vidim četiri čovjeka kako slobodno hodaju posred vatre, i nije im ništa, a četvrti kao da je sin Božji’“ (Danijel 3:25).

Isus Hrist ima Duh:

„A i dalje ću se radovati, jer znam da će to dovesti do mog spasenja posredstvom vaših usrdnih molitvi i uz pomoć Duha Isusa Hrista“(Filipljanima 1:18-19).

Sin Božji je rođenjem od Oca naslijedio prirodu i sve osobine Oca i Sin posjeduje isti Duh kao i Njegov Otac. Božansko jedinstvo Oca i Sina potvrđuje se činjenicom da oni imaju isti Duh kojeg Biblija naziva Sveti Duh. Apostol Pavle kaže da je Božji Duh i Hristov Duh:

„Ali vi ne živite po tijelu, nego po Duhu, ako Božji Duh zaista prebiva u vama. Ali ako neko nema Hristov Duh, taj nije Njegov“ (Rimljanima 8:9).

Sin Božji je rođenjem na Nebu dobio/naslijedio istu sveprisutnost u svemiru kao i Otac kroz Duha koji je dobio od Oca.

Iako se Isus Hrist odrekao Božanske prirode na Nebu da bi postao čovjek i utjelovio se da bi sproveo najrizičniju fazu Plana spasenja, a samim tim odrekao se i sveprisutnosti kao jedne od karakteristika Božanskog bića, On je i nakon vaskrsenja i vaznesenja na Nebu zadržao ljudsko tijelo kao predstavnik ljudskog roda, ali ovaj put besmrtno i neraspadljivo koje će imati svi oni koji budu vaskrsnuti na vječni život. Kao takav, kao čovjek, Isus Hrist ne može biti sveprisutan, ali je od svog Oca na Nebu dobio Svetog Duha kojim može biti sveprisutan i na taj način biti sa svakim vjernikom i pomoći u svakoj prilici kad god to od Njega zatražili.

„Dakle, pošto ga je Bog Otac uzvisio [Isusa] i dao mu da sjedi njemu zdesna i dao mu obećani Sveti Duh, izlio je na nas taj Duh, kao što vidite i čujete“ (Djela apostolska 2:33).

Isus Hrist je na svoje sljedbenike, vjernike, izlio svoj Sveti Duh koji ima kao i Otac kako bi vjernici živjeli hrišćanski život, nadvladali grijeh i uticaj demonskih sila. Spasitelj može da bude sa svakim vjernikom na zemlji kroz svog Duha uprkos činjenici da je ograničen na jedno mjesto u ljudskom tijelu:

„Jer, gdje su dvojica ili trojica okupljena u moje ime, ondje sam ja među njima” (Matej 18:20).

„I evo, ja sam uvek sa vama, sve do svršetka ovog doba.“ (Matej 28:20). Izraz „do svršetka ovog doba“ znači do kraja istorije grijeha.

Kako to Hrist može biti sa nama ako se nalazi na Nebu? Može svojim sveprisutnim Duhom kojeg Biblija naziva Sveti Duh. I Otac i Sin mogu biti sa nama svojim nevidljivim Duhom i uvijek nas mogu čuti i pomoći nam u svakoj situaciji.

Biblija i na drugim mjestima potvrđuje da je Božji Duh i Hristov Duh.

„A pošto ste sinovi, Bog je u naša srca poslao Duh svog Sina i taj Duh viče: Ava Oče!“(Galatima 4:6).

Kao što vidimo, Bog nama šalje Duha svog Sina i taj Duh Sina viče Oče jer je Bog i naš i Hristov Otac ako smo pravi vjernici i ako nas vodi i u nama djeluje Božji Duh, a to je Sveti Duh.

Sveti Duh je Božji Duh, ali i Hristov Duh i zato se u Bibliji naizmjenično koriste različiti termini za istog Duha – Božji, Hristov, Gospodnji, Sveti…

„Jer svi koje vodi Božji Duh sinovi su Božji. Jer niste primili duh ropstva da se opet bojite, nego ste primili Duh posinjenja, koji nas podstiče da vičemo: ‘Ava, Oče!’ Taj Duh svjedoči s našim duhom da smo Božja djeca“ (Rimljanima 8:14-16).

U ovom stihu vidimo da vjernici primaju Božji Duh koji nas podstiče da vičemo Oče, kao i u prethodnom stihu gdje se govori o Duhu Sina koji nas podstiče da vičemo Oče. Ovo su samo potvrde da je Sveti Duh Božji i Hristov Duh koji oni dijele, koji ih ujedinjuje, koji je Sin dobio od Oca rođenjem na Nebu i kojim Otac i Sin mogu biti sveprisutni u svemiru.

Sveti Duh nije bilo kakva posebna, treća ličnost Božanstva koja je preuzela tu ulogu u okviru Plana spasenja, kako to tvrde zagovornici nauke o trojstvu, nego je Sveti Duh Božji i Hristov Duh.

Obratimo pažnju na sljedeća dva stiha:

„A ovo je život vječni: da upoznaju tebe jedinog istinitog Boga i Isusa Hrista koga si poslao“ (Jovan 17:3).

Bog je poslao svog Sina da spasi čovječanstvo i da otkrije istinu o Bogu, a Sin na isti način, kao što ćemo vidjeti u narednom stihu, šalje svoje učenike da drugim ljudima objave istinu o Bogu i spasenju, i Sin učenicima daje Svetog Duha kao pomoć i podršku:

„Kao što je Otac mene poslao, tako i ja šaljem vas. Kad je to rekao, dunuo je na njih i rekao im: ‘Primite Sveti Duh’“ (Jovan 20:21-22).

Sveti Duh je Hristov Duh, kao što je i Božji Duh, jer Hrist sigurno nije dunuo na učenike kako bi primili neku zasebnu, treću ličnost, nego im je dao svog Duha.

Otac i Sin su Sveti Duh

Bog i Hrist su Sveti Duh i sada ćemo sve to dodatno potvrditi krozBibliju. Isus Hrist za svoga Oca kaže da je svet:

„Sveti Oče, čuvaj ih zbog svog imena koje si mi dao, da budu jedno, kao što smo i mi“(Jovan 17:11).

Isus Hrist za Oca kaže da je Duh:

„Bog je Duh, i oni koji mu se mole moraju mu se moliti duhom i istinom“ (Jovan 4:24).

Ako ova dva stiha povežemo dobija se zaključak da je Bog svet i Duh, odnosno da je Sveti Duh.

Biblija kaže da je i Isus Hrist svet i Duh:

„Pruži ruku i nek se dogode izlečenja, čuda i znakovi po imenu tvog svetog Sina Isusa“(Djela 4:30).

„Prvi čovjek, Adam, postao je živa duša. Posljednji Adam [Isus] postao je duh koji daje život“ (1. Korinćanima 15:45).

Ako ove stihove povežemo dobija se zaključak da je Sin Božji svet i Duh, odnosno da je Sveti Duh.

Isus kao Duh u Otkrivenju

Isus Hrist se nakon vaskrsenja i vaznesenja na Nebo izraženo prikazuje kao Sveti Duh u posljednjoj biblijskoj knjizi Otkrivenje. Knjiga Otkrivenje govori o budućnosti svijeta, od nastanka hrišćanstva kada su apostoli propovijedali jevanđelje (radosnu vijest o spasenju) prije oko 2000 godina pa do kraja istorije pobunjene planete Zemlje. Otkrivenje je pisao apostol Jovan koji je bio nadahnut od samog Hrista i knjiga započinje na sljedeći način:

„Otkrivenje Isusa Hrista, koje mu je dao Bog, da pokaže svojim slugama ono što će se uskoro dogoditi. I on je to poslao i pokazao u znacima preko svog anđela svom sluzi Jovanu, koji je posvjedočio o riječi Božjoj i o svjedočanstvu Isusa Hrista – o svemu što je vidio“ (Otkrivenje 1:1-3).

Sada ćemo vidjeti da se Hrist u Otkrivenju prikazuje i predstavlja kao Duh i to je apostol Jovan zapisao.

„Evo stojim na vratima i kucam. Ako ko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njim i on sa mnom. Onome ko pobijedi daću da sjedne sa mnom na moj presto, kao što sam i ja pobijedio i sjeo sa svojim Ocem na njegov presto. Ko ima uho, neka čuje šta Duh govori skupštinama [pozvanima od Boga ili zajednicama vjernika koje neko prevodi sa ‘crkva’]“ (Otkrivenje 3:20-22).

Iz ovog stiha jasno vidimo da je Isus Hrist taj koji će doći u nama ako mu otvorimo vrata i da će nam dati da sjednemo na Njegov presto kao što je On sjeo na Očev presto ako pobijedimo (misli se na pobjedu nad iskušenjima i grijehom koja se ostvaruje upravo kroz Hristovu pomoć). Na kraju stiha se kaže: Ko ima uho neka čuje šta Duh govori skupštinama (zajednicama vjernika). Isus je taj Duh koji govori, odnosno Sveti Duh.

Potvrdu da je Isus taj Duh koji govori skupštinama (zajednicama vjernika) imamo i u više stihova ranije u Otkrivenju, [1] a prvi je kada je apostol Jovan dobio poruku za skupštine (crvenim slovima su označeni stihovi koji jasno identifikuju Isusa Hrista kao Onoga koji daje poruku skupštinama):

„Ono što vidiš napiši u svitak i pošalji u sedam skupština koje su u Aziji: u Efes, Smirnu, Pergam, Tijatiru, Sard, Filadelfiju i Laodikeju. I okrenuo sam se da vidim ko mi to govori. Kad sam se okrenuo, vidio sam sedam zlatnih svjećnjaka, a među svjećnjacima nekog nalik Sinu čovječijem. …Kad sam ga vidio, pao sam pred njegove noge kao da sam mrtav. A on je položio svoju desnicu na mene i rekao mi: ‘Ne boj se. Ja sam Prvi i Poslednji, i živ sam. Bio sam mrtav, i evo živim u vjekovima vjekova, i imam ključeve od smrti i hada (groba)’…“ (Otkrivenje 1:11-18).

Kada je apostol Jovan zapisivao poruke za skupštine koje mu je dao Hrist na više mjesta se potvrđuje da mu to govori Hrist i ponavlja se – Duh govori skupštinama. Navodimo samo neke stihove koji to potvrđuju:

„Anđelu skupštine u Smirni napiši: Ovo govori on, Prvi i Poslednji, koji je bio mrtav i oživio… Ko ima uho, neka čuje šta Duh govori skupštinama…“ (Otkrivenje 2:8.11).

„Anđelu skupštine u Tijatiri napiši: Ovo govori Sin Božji… Ko ima uho, neka čuje šta Duh govori skupštinama“ (2:18.29).

Sveti Duh je Hristov Duh, kao što je i Božji Duh, i Otac i Sin su Sveti Duh jer imaju zajednički Duh.

Zapazimo jednu besmislenu interpretaciju zastupnika trojstva o tome zašto se Sveti Duh u Bibliji naziva Božji ili Hristov Duh:

„Zašto se onda Sveti Duh naziva Božji Duh ili Hristov Duh? To je jednostvno način na koji se Biblija obraća Božanskim osobama. Isus Hrist je Božji Sin isto kao što je Sveti Duh Hristov Duh. Hrist predstavlja Oca, zato je Sin Božji. Sveti Duh predstavlja Hrista zato je Duh Hristov.“[2]

Autor ove izjave podrazumijeva da se Sveti Duh u Bibliji naziva Božji ili Hristov Duh zato što on predstavlja Boga i Hrista, kao i da je Hrist Sin Božji zato što predstavlja Oca. Zar nije logično da se Hrist naziva Sin Božji zato što je stvarno Sin Božji, a da se Sveti Duh naziva Božji i Hristov Duh zato što je stvarno Božji i Hristv Duh, kako nas Biblija obavještava u oba slučaja.

Za sada toliko...poslije nečijeg posta stavit ću jop par tekstova...ovi tekstovi su sa sajte
Kod:
http://www.religija.me/

Natrag