Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Uredniku: Izvini brate, pa zanesemose u diskusiju i ne primetimo. ispravicemo se pa potrudicemo se, znas kako je u pitanju su emocije.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Za tripa

U pravu si za mihaila kakva je razlika on je gospod.

Nego mi krivo sto me prave budalom.

Dodato posle 1 2 minuta:

Posto smo na temi svete trojice,vracamo se na duha svetoga, oca ,i sina.

Zar se ovde nevidi jasno sta isus hoce reci, otac hoce i zeli da se proslavi kroz sina, da bi sin stekao istu slavu kao otac, secas se kada je rekao oce ja proslavih ime tvoje, a sad ti proslavi ime moje.

(jovan 14:7-13)

7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?

10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.

11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.
12 Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti; jer ja idem k Ocu svom;

13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.

(jovan14:17)
I odmah dalje govori o duhu, koji se nevidi tj o ocu, otac je duh, i sveti duh, je u ocu, i u sinu.

17 Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Ko je duh istine o kom govori isus. kolikoja vidim oni su povezani, i jedno bez drugog ne dejstvuju.

Ako je sveti duh sila kako onda moze da prorice?(dela 1:16) PITANJE ZA JS-ke.

16 Ljudi braćo! Trebalo je da se izvrši ono pismo što proreče Duh Sveti ustima Davidovim za Judu koji beše pred onima što uhvatiše Isusa;

Dodato posle 36 minuta:

PAZI ovo (jovan 8:24,25)

24 Tako vam kazah da ćete pomreti u gresima svojim; jer ako ne uzverujete( da sam ja), pomrećete u gresima svojim.
25 Tada Mu govorahu: Ko si ti? I reče im Isus: (Početak, kako vam i kažem.)

U stihu 24 u zagradi on negovori da je isus a govori( ja sam ili ja jesam )sto oznacava ime koje je objavio mojsiju "JHVH" jer avraam nije znao njegovo ime a mojsije da.kada je gospod bio u avrama u (1 mojs-
18:1-33)obavezno procitati celu glavu, zbog razumevanja, da je bog JHVH u starom zavetu, vec bio u telu kod avrama.
A kao sto znamo boga Oca, niko nikad nije video zato sto je duh.Sem kad je bio u sinu i sin u njemu.
To nije mogao da bude otac, jer je on duh, i on tvori sve kroz sina vidi (1 mojs.1:26)mi znamo da je sin bio u pocetku "REC" sto znaci bog znaci bog stvara nebo i zemlju, a duh oca dizase se nad vodom jer bog je duh moguce bas sveti (1 mojs 11:2).
a u (1mojs 1:26)bog pita duha tj oca da stvorimo coveka po nasem oblicju.

Eto takvo je moje misljenje, ja mislim da je to bilo tako.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
tripo 41 post#46 Sveto Trojstvo
Свето тројство је већ доказано приликом стварања човјека у књизи Постање. Неке религије негирају Свету Тројицу и Исуса као Бога.

tripo 41 post#48 Sveto Trojstvo
Ма шта ми наприча. Ви који сте ближи јудаизму да причате о хришћанству ви немате везе са хришћанством.
Па ти сам себи скачеш у стомак, сви ти стихови доказују да је Исус Бог него зато што је у грешном тијелу зато је то рекао. Ријеч ЕЛОХИМ потврђује да се ради о Светом Тројству, ако ниси знао сада знај да је крај ријечи од ЕЛОХИМ ИМ у множини.
Да ти ја мало растумачим и грчки и јеврејски.
"Ја сам пре него се Аврам родио" грчка ријеч "ЕИМИ" употребљена у овом тексту за "ЈА САМ" значи "бити, постојати одувијек". Исус Христос је Господ.
Грчка ријеч за Господ је Куриос, и употребљава се у смислу: "Онај коме припада нека особа или предмет", а тај власник је Бог.
А гледај сада даље, Тома се клања Исусу и каже му: "Господ мој и Бог мој" (Јован 20,28) Исус не кори Тому што Му се клања и што Му то каже.
А доказ да се само Богу треба клањати је у (Откривење 22,9) и Исус дословно значи Јахве што значи да су Он и Јахве исто, ето ти Јахвеа (Бога) у тијелу.
Ви сте као они фарисеји што су Га и каменовали и разапели, ви сте јудејска религија а не хришћанска. Немате везе са хришћанством. ЗНАШ ЛИ ТИ УОПШТЕ ЗАШТО СУ ЈЕВРЕЈИ ОСУДИЛИ ИСУСА? А зна се да је само Истину говорио и да није крив ни зашто јер није хулио на Бога, а јасно је да се изједначио када је и Он Бог. Ево још доказа да је Исус Бог, Јован 1,1-4 а посебно читај Јован 1,1-3 "и Бог бјеше ријеч" "Све је кроз њу (ријеч) постало". А сад мало до Ефесаца 3,9 "који је све саздао кроз Исуса Христа".
Dragi moji da se mi malo analiziramo i preispitamo o čemu se ovde radi a da ne bude kao neki što u nedogled postiraju svoje zablude a da nisu jasni ni šta tvrde ni šta naučavaju.

Ako mi nije zameriti ja ću početi od poštovanog tripo 41 jer on deluje ozbiljno i kako kaže čita bibliju od 1990 i dobro je potkovan po pitanju Svetog Trojstva. Da se razumemo ništa nije personalno! boldovano da se primeti. Dakle nije personalno već koristim tuđu zabludu kao primer da se i sam nećemu naučim. U ovoj temi sam dao argumente a potom sam postavio i pitanja na koja niko nije ništa odgovorio.

Kako se vidi iz posta #46 tu se tvrdi da je sve dokazano i vidi" boldovano.
Prvo hteo bi reći da meni ste nejasni, niste konstantrni niti ubedljivi u dokazivanju SVETE TROJCE. Nelogično mi je da neko može sam sebe kontradiktirati u samo jednoj rečenici kada "KAŽE da negiraju Svetu Trojicu kao Boga množine što prestavlja jedninu"
Zato tražim da se to što je dokazano bolje obijsni sledeće, boldovano.

Pitanja:
Dakle šta u stvari za vas znači da je dokazano po pitanju SVETE TROJCE? (nije dokazano da imate 3 Boga ! šta je onda dokazano)??

Šta reč ELOHIM potvrđuje? (potvrđuje da imate tri "3" ŠTA)??

Gospod KURIOS jeste vladar ili vlasnik zato je Bog? (nad čega Kurios vlada, kome je on vlasnik, kakav je on Bog i kako mu je ime)?

Šta je Isus Tomi po Jovana 20,28 boldovano da se bolje vidi.

Citiram:(А доказ да се само Богу треба клањати је у (Откривење 22,9) и Исус дословно значи Јахве што значи да су Он и Јахве исто, ето ти Јахвеа (Бога) у тијелу.)

Ispravka: 22:9 Then saith he unto me, See thou do it not: for I am thy fellowservant, and of thy brethren the prophets, and of them which keep the sayings of this book: worship
HisName.gif

Dakle ovde smo došli do zaključka da se JEHOVI samo treba klanjati i obožavati a ne BOGA kao ELOHIMI mnoštava što prestavljaju jedninu boldovano da nas niko ne vara i laže !

Već smo dokazali da je lažno svedočeno "Da JAHVE doslovno znači Isus ili kada ovde kažu da je Isus JAHVE u telu" to biblija ne naučava! to je ništa više do "crkvena predrasuda i teologija koja je bazirana na ništa" boldovano

Citiram:"Јован 1,1-3 "и Бог бјеше ријеч" "Све је кроз њу (ријеч) постало". А сад мало до Ефесаца 3,9 "који је све саздао кроз Исуса Христа"."

Zaključak: Tačno! slažemo se da u JEHOVE beše reč i REČ postalo "TELO" i da je JEHOVA sve što je tvorio, sazdao kroz ili posrestvom svoga Mastera, Pomazanika i pokornog Isusa Hrista!

Molim jedno po jedno i da vam bude koncilno jasno i glasno da se sve dobro razume! do sada ste se nadmudrivali, od sada pokažite forumašima to vaše "HRIŠĆANSTVO" boldovano da se bolje primeti.

A ima još!

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Nije crkvena a biblijska, biblija ne laze prijatelju AApockets

procitaj ovo:(1 kor. 10:2-5)
1 Ali neću vam zatajiti, braćo, da očevi naši svi pod oblakom biše, i svi kroz more prođoše;
2 I svi se u Mojsija krstiše u oblaku i moru;
3 I svi jedno jelo duhovno jedoše;

4 I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja iđaše za njima: a stena beše Hristos.

Sam JHVH je bio u posetu avraamu citaj:(1 mojs 18:1-17)

1 Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad seđaše na vratima pred šatorom svojim u podne.
2 Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajahu prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje;

3 I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog.

4 Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom.

5 I izneću malo hleba, te potkrepite srce svoje, pa onda pođite, kad idete pored sluge svog. I rekoše: Učini šta si kazao.
6 I Avram otrča u šator k Sari, i reče: Brže zamesi tri kopanje belog brašna i ispeci pogače.

7 Pa otrča ka govedima i uhvati tele mlado i dobro, i dade ga momku da ga brže zgotovi.
8 Pa onda iznese masla i mleka i tele koje beše zgotovio, i postavi im, a sam stajaše pred njima pod drvetom dokle jeđahu.
9 I oni mu rekoše: Gde je Sara žena tvoja? A on reče: Eno je pod šatorom.

10 A jedan između njih reče: Dogodine u ovo doba opet ću doći k tebi, a Sara će žena tvoja imati sina. A Sara slušaše na vratima od šatora iza njega.

11 A Avram i Sara behu stari i vremeniti, i u Sare beše prestalo šta biva u žena.

12 Zato se nasmeja Sara u sebi govoreći: Pošto sam ostarela, sad li će mi doći radost? A i gospodar mi je star.

13 Tada reče Gospod Avramu: Što se smeje Sara govoreći: Istina li je da ću roditi kad sam ostarela?
14 Ima li šta teško Gospodu? Dogodine u ovo doba opet ću doći k tebi, a Sara će imati sina.

15 A Sara udari u bah govoreći: Nisam se smejala. Jer se uplaši. Ali On reče: Nije istina, nego si se smejala.
16 Potom ustaše ljudi odande, i pođoše put Sodoma; a Avram pođe s njima da ih isprati.
17 A Gospod reče: Kako bih tajio od Avrama šta ću učiniti,

18 Kad će od Avrama postati velik i silan narod, i u njemu će se blagosloviti svi narodi na zemlji?
(dela 7:2)2 A on reče: Ljudi braćo i oci! Poslušajte. Bog slave javi se ocu našem Avraamu kad beše u Mesopotamiji, pre nego se doseli u Haran,
(matvej 19:6)26 A Isus pogledavši na njih reče im: Ljudima je ovo nemoguće, a Bogu je sve moguće.

Dodato posle 55 minuta:

E pa JS sad ste pukli evo dokaza iz biblije "NOVI SVET" samo vi ste slepi i nevidite, zato sto ste pod diktatom kule strazare.

(isaija 40:3)

3 Слушајте! Неко виче у пустињи: „Рашчистите пут Јехови! Поравнајте кроз пусту земљу стазу нашем Богу! 4 Нека се подигне свака долина, нека се спусти свака гора и свако брдо! Брежуљкаст крај нека постане раван, нераван крај нека се претвори у равницу! 5 Тада ће се открити слава Јеховина и сви ће је људи видети, јер су то речи из Јеховиних уста.“

(matvej 3:3)
3 То је онај о коме говори пророк Исаија кад каже: „Слушајте! Неко виче у пустињи: ’Припремите пут Јехови! Поравнајте му стазе!‘“

A evo sta pise u ostalim biblijama :

(isaija 40:3)
3 Glas je nekoga koji viče: Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem.

(matvej 3:3)
3 Jer je to onaj za koga je govorio prorok Isaija gde kaže: Glas onog što viče u pustinji: Pripravite put Gospodu, i poravnite staze Njegove.

( isaija 40:3)kumranski pr.
3 Слушајте! Неко виче у пустињи: ‘Раш чис -
ти те пут Господу! Поравнајте кроз пусту зем -
љу стазу нашем Богу!

(matvej 3:1-3)Kumranski PR.

3 У те дане дође Јован Крститељ,* тумач
Све тог писма, у Јудејску пустињу, 2 и рече:
„Вратите се вери, јер царство небеско само
што није дошло.” 3 Да се испуне речи про -
ро ка Исаије: „Глас се чу у пустињи који ка -
же: ‘Окрените се Господу. Раскрчите у пус -
ти њи ста зу Богу нашем’.”*

Dodato posle 5 minuta:

A mi svi znamo ko je nama dosao, i koga i kome je cistio stazu nas krstitelj jovan, nasemu gospodu, i bogu isusu hristu (JHVH)

Dodato posle 10 minuta:

I jovan je taj koji donosi vest o isusu hristu, TJ JHVH TAJ isti koji bese kod avraama u poseti, da, da, dragi moji citajte (1 mojsija ) celu glavu pa cete videti.(jovan 1:6,7,14,15,23,27)

6 Posla Bog čoveka po imenu Jovana.

7 Ovaj dođe za svedočanstvo da svedoči za Videlo da svi veruju kroza nj.
14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.
15 Jovan svedoči za Njega i viče govoreći: Ovaj beše za koga rekoh: Koji za mnom ide preda mnom postade, jer pre mene beše.

23 Reče: Ja sam glas onog što viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji; kao što kaza Isaija prorok.

27 On je Onaj što će doći za mnom, koji beše preda mnom; kome ja nisam dostojan odrešiti remen na obući Njegovoj.

(Malahija 3:1) 1 Evo, ja ću poslati anđela svog, koji će pripraviti put preda mnom, i iznenada će doći u crkvu svoju Gospod, kog vi tražite, i anđeo zavetni, kog vi želite, evo doći će, veli Gospod nad vojskama.

Pa ako i ovo nerazumete forum neka nas rasudi. GERAKULES

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Naslov teme jeste "Sveto Trojsvo" a ne Jehovini Svedoci, zato ću ja koristiti priliku da vas potsetim da treba da se izjasnite ko su vam ovi ELOHIMI

9k=

Ponavljam se a vi dragi moji nemojte se stideti tog vašeg zvaničnog crkvenog stava već nam kažite sa ove slike vaših ELOHIMA množine koje je lice Svemogućega Boga Sina? drugo

Šta to ELOHIMIMA množine visi oko vrata?

Z

Šta kažete kojem licu sa ove lepe slike se Toma klanjao a da nije bio ukoren?

images

Dragi moji koliko ja vidim ovde ima samo dva lica?? pitam se dali vama onda celi ELOHIMI množine ako jedno lice fali? drugo

Jedan vam je ELOHIM množine Sin što prestavlja različita lica, budite ljubazni pa nam recite koje je koje lice JANUS-a (Isusa) šta??

Evo vaše prilike da i nas nešto naučite! interesira nas ovo vaše savremeno hrišćanstvo.

Dodato posle 2 minuta:

trinity.jpg

9k=

Dodato posle 2 minuta:

TrinityJesus.gif

Dodato posle 7 minuta:

HsTriEgy.gif

Dragi moji kažite i nama koji ELOHIM množine je koje lice SveteTROJICE da se ne bi brukali zbog neznan​

Član
Učlanjen(a)
04.08.2010
Poruka
10
Trojstvo, odnosno Sveto trojstvo (grčki: Αγία Τριας ili Αγία Τριάδα, latinski: Sancta Trinitas) je kršćanski nauk koji drži da je Bog jedno biće koje postoji kao jedinstvo tri osobe: Oca, Sina (Isusa Krista) i Svetog Duha.
Iako se kršćanstvo smatra monoteističnom religijom, kršćani vjeruju da se Bog pojavljuje u tri oblika, koje nazivaju:

• Bog Otac
  • Bog Sin
  • Sveti Duh
Tri Božje osobe u kršćanstvu imaju različne funkcije:
Bog Otac je tvorac neba (duhovnog svijeta) i zemlje (stvaronog doba), svih vidljivih (materijalnih) i nevidljivih (duhovnih) stvari. Bog Otac nije bio stvoren niti je na bilo koji način nastao, nego jednostavno postoji oduvijek, On jeste.
Bog Sin je spasitelj čovječanstva. Bog Sin je rođen (u duhovnom, ne materijalnom smislu) iz Boga Oca na početku vremena, a potom se za iskupljenje čovječanstva utjelotvorio kao Isus Krist.
Sveti Duh je treća Božja osoba koja ljudima daje Božje vrline i krepost, na primjer mudrost za pravilno razumijevanje Božjih namjera.
Stajališta različitih kršćanskih Crkava po pitanju Svetog Trojstva se bitno razlikuju, a koncept sa sobom donosi brojne teološke probleme, o kojima većina običnih vjernika najčešće ne razmišlja. Poznato je, na primjer, pitanje iz koje Božje osobe dolazi Sveti duh. Rimokatolička crkva uči da Sveti Duh proizlazi iz Oca i Sina, dok pravoslavne Crkve uče da Sveti Duh proizlazi samo iz Oca.

Ova hriscanska verska dogma utvrdjena je 325 godine u Nikeji na prvom vaseljenskom saboru

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Fridolin_Leiber_Holy_Trinity_s.jpg

Dragi moji da se mi razumemo da ja dobro znam šta je 325 godine u Nikeji pod prisilom odlučeno! jedino ne znam jer se stidite vašeg crvenog zvaničnog stava da mi KAŽE koji ELOHIM množne što prestvlja jedninu je svemogući KURIOS Sin a koji svevišnja ELIHIM majka Sveti Duh??
A vi se nazivate Hristovim Hrišćanima i mrzite svakog koji vam postavlja ovo pitanje.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Nigde Isus nije naglasio: Ja sam Jehova. To da li je Isus bio kod Avrama nigde nije naglašeno.Avram nije znao Boga po imenu JHVH nego kao BOG SVEMOGUĆI tek Mojsiju se javlja sa imenom JHVH. Jasno je da je Isus na zemlji predstavljao svog Oca koji ga je poslao.Svi ovi stihovi koje je postavio Gerakules ne dokazuju njegove tvrdnje da je Isus u stvari Jehova. Vrlo je verovatno da je Isus lično preveo izraelce preko Crvenog mora ali postavlja se pitanje u čije ime je to radio. Ako je radio u svoje ime onda biblija nije u skladu. Anđeo koji je bio u stubu između egipćana i izraelaca predstavljao je JEHOVU a vrlo moguće da je to bio ISUS.

Objasnite vi ovaj stih pa recite da li je Isus Jehova. Jevrejima 5.5. Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički nego Onaj koji mu reče : Ti si moj SIN ja te danas RODIH ( ili ja sam ti otac )
Postavljam pitanje koji ovo reče za Isusa ?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Isus je itekako Bog ili Jehova, evo ja ću citirati Bibliju koju ja koristim, Kršćanska Sadašnjost Zagreb:"Glas viče: Prpravite Jahvi put kroz pustinju. Poravnajte stazu Bogu našemu" Iz 40,3

No, što kaže Matej 3,3: "Ovo je uistinu onaj koga je označio prorok Izaija kad je rekao: "Glas jednoga koji viče u pustinji: "Pripravite put Gospodnji, poravnajte mu staze"

Ovdje Ivan Krstitelj jasno govori o Isusu. No, što kaže Izaija o ovome za njega budućem događaju. Poravnajte stazu Bogu našemu. Mislim da je ovo očito i djetetu.

Što se tiče Trojstva, ta se riječ nigdje ne spominje u Bibliji, no što kažete za ovaj redak:

"...izabranim po predzanju Boga Oca za posvećenje koje ostvaruje Duh, da se pokore Isusu Kristu" 1. Pet 1,2. Koliko osoba vidimo ovdje, tri, i to svaka ima svoju zadaću. Ovo je samo jedan primjer, ima ih i više. Za sada toliko.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
U duhovnom svetu ima mnogo više osoba od tri,ali samo jedna traži i to sa pravom obožavanje isključivo samo za njega.Da li smemo da obožavamo Svetog Duha,da li je to opravdano. 5 Mojsijeva 5.7. Nemoj imati drugih bogova osim mene. Ako ove reči potiču od kako vi kažete Boga Oca onda nije opravdano obožavati ni Boga Sina ni navodnog Svetog Duha. U tom slučaju u doktrini trojstva krije se zamka idolopoklonstva.
Što se tiče 1. Jovanova 5.7. Jer je troje što svedoči na nebu :Otac,Reč i Sveti duh i ovo troje je jedno.
Ovo itekako odgovara zastupnicima trojstva.Kada se detaljnije razmotri ovaj stih videćemo da je Satana svoju prljavštinu ubacio u Bibliju ali ne u sve prevode.Nađite ovaj stih u sinajski kodeks i videćete da piše 7.Jer je troje što svedoči 8. Duh ,Voda i Krv i tri su jedno.Baš tako je prevedeno i u Novi Svet prevod.

Efešanima 4.5. Jedan gospod jedna vera jedno krštenje.6. Jedan Bog i OTAC svih koji je nad svima i u svima i deluje preko svih.

Po vašem: Tri boga tri Oca

Natrag