laodikeja AKO POSTOJI POJAM FILOZOFIJE TO TI JE TROJSTVO. ono što apostoli nikad nisu činili i propovedali je filozoija.
Mrsavkicu, kako si ti krsten? Jel u ime Isusa Hrista? I da li si uopste krsten?
I sad nam ti ovde pricas o krstenju, kao o uslovu za spasenje. Kao da ne shvatas sta krstenje u stvari jeste.
Jevreji su imali obred krstenja jos pre Isusa Hrista, kada je Jovan krstavao, fariseji ni drugi se nisu iznenadili sto on krstava, niti im je to bilo nesto novo. Jedino su prigovorili, zasto krstava i odakle mu taj autoritet, jer to su trebali oni kao uceni teolozi da rade, a ne on. Medjutim on je dobio zapovest da ''krsti u ime Boga za oprostenje greha vodom''. To je bio ritualni cin pranja, i oslobadjanja od greha(da ih pripremi za Isusa hrista).. Pa i sam Pilat, pere ruke svoje vodom i kaze ''ja nemam udela u krvi ovog coveka'' kada je sudio Isusu. To ljudima onog vremena nije bilo nepoznato, i oni su znali o cemu on govori, sta je krstenje i ritualno pranje..
Ja ti lepo kazem da sam obred krstenja(postupak) nije bitan jer su i pagani bili ''krsteni svetim duhom'' bez da su bili krsteni vodom, dakle u tom slucaju se nije postovao postupak i sam obred krstenja, nego su prvo primili duha a tek nakon toga su krsteni vodom(a treba obrnuto da bude). Dakle sam Bog ne postuje taj obred kao neko striktno pravilo.
Pa i apostoli su primili duha tek kasnije za vreme pedesetnice, a ne odma kada su krsteni. I jesu li oni krsteni u ''Ime Isusa'' ili kako su krsteni apostoli?.. I sad ti tvrdis da je bitno izgovarati Isusovo ime prilikom krstenja, kao da je to neki striktan obred(formula) na kojem pociva nase spasenje, a ovamo vidimo da ga ni sam Bog ne postuje.
Niko se danas u protestantskim crkvama ne krstava, ako prethodno nije svestan(ako nije odrastao) i nije prihvatio ''Isusa Hrista kao licnog spasitelja'' i sad ti tvrdis da zato sto oni izgovaraju: ''U ime Oca I
Sina I Svetoga Duha'' da se to ne priznaje, a opet te reci pisu u bibliji. I jos se i u ovoj recenici spominje
''Sin'' dakle Isus Hristos i sad ti kazes da oni nisu krsteni u ''Ime Isusa'' pa kako nisu kada se spominje: ''Sin'' u samoj formuli krstenja iz mateja 28?
DAKLE KRSTENI SU U IME ISUSA! -koji je ''Sin''.
I ako je to ime po tebi toliko bitno: '' da ko god prizove ime Isuovo bice spasen'' jel to neko magicno ime po tebi? Pa sto ga onda ne izgovaras: ''Krstim te u ime Jehoshue'' kao sto su izgovarali ime na hebrejskom? Mislis li da ces biti spasen izgovaranjem samog imena prilikom krstenja? Ponasas se kao i Jehovini svedoci sto rade..
Dakle u samoj formuli iz mateja 28 imas ime
''Sin''==''Isus'', a ti ako hoces da budes pravedan, ne mozes ga ni izgovarati ''Isus'' jer apostoli nisu tako izgovarali vec su koristili ime na hebrejskom.
Dakle ni ti sam ne postujes obred. A ne mozes ni znati kako su njegovo ime tacno izgovarali. Da li na aramejskom ili hebrejskom ili grckom?
Slobodno ti krsti mene u ime ''Isusa Hrista'' nije problem, ja znam zasto se krstavam i zbog koga se krstavam, koga priznajem. To je ono sto je vazno u postupku, a ne sam obred kao neka magicna formula koja spasava. Niko se krstenjem ili bez krstenja nece spasiti ako ne vrsi Bozju volju.
Ili zar ti mislis da oni koji su krsteni u ''Ime Oca
SINA i Svetoga duha'' nece biti spaseni?
Pa koliko je njih krsteno tako, a ko je danas krsten u formuli ''U ime Isusa Hrista''(mozda samo ti) , dakle svi ovi drugi ce umreti?
Pitanje tebi:
-Ako uzmemo ovo tvoje, da treba krstiti samo u ''Ime Isusa Hrista''(svejedno), krstis nekog ko ima 15 god, ta osoba je svesna, i moze doneti odluku da prihvati Isusa Hrista.. Dakle ti ga krstis u ''Ime Isusa Hrista'', medjutim nakon par godina on kaze, ,,ja sam bio mali, nisam znao sta radim, mene su roditelji naterali da se krstim. Hocu da se krstim ponovo, jer tada nisam bio svestan!''
Pitanje je: da li bi tu osobu krstio ponovo?
Ovde se vidi da ako ponovo krstis, ono ne predstavlja nista drugo do ''kajanje zbog greha, priznavanje Isusa Hrista i stavljanja sebe na raspolaganje i sluzbu Bogu''. Dakle to nije ''forma'' niti ''obred'' u striktnom smislu te reci, niti neki magican cin ''inicijacije'' koji se vrsi samo jednom, kao sto si ti to shvatio, da je spasonosno vazno. Jer da je to tako , onda bi se krstenje radilo samo ''jednom'' u zivotu, a ne bi se ponavljalo vise puta u bibliji za jednu osobu, kao sto vidimo da je slucaj.
Gde imamo: ''Jovanovo krstenje'' , ''Isusovo krstenje'' a i svestenici su krstavali...