Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Uočio sam jednu grešku pa moram da se ubacim u vaš razgovor. Verovatno ti je promaklo jer lepo piše da Isusu treba da se poklone i svi anđeli Božiji. Budi iskren i kad pogrešiš priznaj grešku jer to piše u Jevrejima 1.6. Za Isusa se nigde ne kaže da je Bog Svemogući ali se zato kaže da je Bog Istiniti ali da bi to video ne možeš koristiti prevod NS jer tu je malo modifikovano i ne vidi se. 1.Jovanova 5.20. Pošto je meni dobro poznato da je po nauci JS klanjanje bilo kome pa i Isusu osim Bogu Ocu idolopoklonstvo razmotri... ali dobro, stih 1. Jovanova 2.23. A to da Isus ima početak moglo bi se razmotriti ali ne znam kakav bi to početak mogao biti onde gde vreme ne igra nikakvu ulogu.

Naravno da trba da mu se poklone andjeli to je jasno ko dan. Mozda ja nisam lepo objasnio.

.."i da mu se poklone svi anđeli Božiji".

Kada kaze "Boziji", misli se na svevisnjeg Boga Jehovu.

Da se ovo "Boziji", odnosi na Hrista, verovatno bi Pavle zapisao onako kao sto sam rekao.
I da mu se poklone andjeli njegovi. Zar se ne podrazumeva da su andjeli njegovi.

Nisam nesto gramaticki potkovan, neko bi to bolje objasnio.
Ali sigurno je to da andjeli nisu njegovi....cim se kaze da mu se poklone andjeli (ciji) Boziji.

Sto se tice...1. Jovanova 2.23
Koji se god odriče sina ni oca nema; a koji priznaje sina, i oca ima.

Jehovini svedoci se ne odricu sina i naravno da ga priznaju kao svog iskupitelja i posrednika sa Bogom. Niko ne moze doci ocu osim preko Hrista. Sam Hrist je tako rekao. Svaki J.S. Jehovi upucuje molitvu, nikada direktno, vec uvek preko Hrista. Ali sto se tice prve zapovesti, ona pripada svemogucem Bogu Jehovi. Tako je Hrist radi, ucio.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno da trba da mu se poklone andjeli to je jasno ko dan. Mozda ja nisam lepo objasnio.

Da se ovo "Boziji", odnosi na Hrista, verovatno bi Pavle zapisao onako kao sto sam rekao.
I da mu se poklone andjeli njegovi. Zar se ne podrazumeva da su andjeli njegovi.

Ali sigurno je to da andjeli nisu njegovi....cim se kaze da mu se poklone andjeli (ciji) Boziji.

AMIN!

Bozji andjeli su Isusovi andjeli, on je svevisnji Bog Jehova.

"Ја Исус послах анђела свог да вам ово посведочи у црквама. Ја сам корен и род Давидов, и сјајна звезда Даница" ( otkrivenje 22. 16 )

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691

Sto se tice...1. Jovanova 2.23
Koji se god odriče sina ni oca nema; a koji priznaje sina, i oca ima.

Jehovini svedoci se ne odricu sina i naravno da ga priznaju kao svog iskupitelja i posrednika sa Bogom. Niko ne moze doci ocu osim preko Hrista. Sam Hrist je tako rekao. Svaki J.S. Jehovi upucuje molitvu, nikada direktno, vec uvek preko Hrista. Ali sto se tice prve zapovesti, ona pripada svemogucem Bogu Jehovi. Tako je Hrist radi, ucio.
kako se dolazi Ocu,preko sina samo. pa kako se pronosi greh osim preko imena sina Isus.jehovini svedoci su "zaobiđeni trojičari" nešto kao sinedrion i kajafa. veruju u jednog Boiga a ne uzimaju istinu da je on Ja Jesam ,kako je Isus rekao,ako ne verujete da Ja Jesam umrećete u svojim gresima.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kada se cita biblija po prvi put, kao sto sam ja davno citao. Nikad covek ne dolazi do zaključka da Hristos nije Bog. To je proizvod kasnijeg citanja knjiga J.S. i slicne literature. Dovoljno je procitati Jovana 1 poglavlje. Evo recimo (jovan 1:18): ,,Boga niko nikad nije video, JEDINORODNI BOG, koji je u Očevom krilu, on ga objavi. Dakle Isus se ovde naziva ,,Bog Sin,, sto ste vi tvrdili tamo gore, da nepostoji u bibliji, i jos kaze da je Isus Bog, velikim slovom! Kakvi ste vi to monoteisti, kad verujete u 2 Boga? Jel to biblija uči da postoje vise Bogova? Ili je stari zavet čisto monoteistican? Ako je stari zavet monoteistican, zašto vi uvodite politeizam u novi zavet? Očigledno je da po vašem tumačenju Isus je Bog, ali samo ,,Moćan Bog'' , nesto manji od vrhovnog Boga, pa vi Bibliju pravite nekonzistentnom u tvrdnji da ,,postoji samo jedan Bog',kad uvodite jos jednog Isusa. Tekst kaze: ,,Ja sam Gospod i slave svoje necu dati drugome'' , pa kako vi onda učite da je on ,,Hrista proslavio'' i učinio Bogom?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
svaki odgovor se nalazi u spoznaji krštenja.ko god razumeva krštenje u Isusovo ime razumeva suštinu božanstva koji je >Jedan jedini. ne razumevanje zapovesti da je Bog jedan je proizvod spekulacija sa trojstvom ili na drugoj strani jehovisti uče da nije Bog objavljen u telu već aNĐEO.

Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruka
202
Mrsavkicu, jel se Jedan Bog objavljuje, pokazuje i dejstvuje u tri lica: Otac - Sin - Sveti Duh = Jedan Bog !

U cemu je problem kod krstenja: u Ime Oca, Sina i Svetoga Duha, Amin !

Kako po tvom tumacenju treba tacno da glasi Krstenje ? (potapanjem i odricanjem prethodnih grijehova u vodi)

U kratkim crtama objasni Biblijske stihove koji ovo tumace ?

Hvala !

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Mrsavkicu, jel se Jedan Bog objavljuje, pokazuje i dejstvuje u tri lica: Otac - Sin - Sveti Duh = Jedan Bog !

U cemu je problem kod krstenja: u Ime Oca, Sina i Svetoga Duha, Amin !

Kako po tvom tumacenju treba tacno da glasi Krstenje ? (potapanjem i odricanjem prethodnih grijehova u vodi)

U kratkim crtama objasni Biblijske stihove koji ovo tumace ?

Hvala !
bogomdani gledaš pisano je,učinjeno je,dela apostola počev od 2.gl. 38 39.
ključevi neba koje je Isus dao petru su dati tek je od Boga isti dobio spoznaju.
ni jednog pomena trojstva niti i jednog krštenja u trojstvo,nigde,sve do nikeje. ljudi gledaju i ne vide. zašto?!
može li iko da promeni nešto što je Bog uredio pre svih vekova,u samom stvaranju i svedoči svuda u okolo nas.nađi i jednu semenku da daje drugu vrstu osim one koja je zapisana od Boga u njenom kodu? i jedno drvo? koliko puta sam napisao,da je jasno kazano, po rodu se svako poznaje svako drvo. jer sve mora da dade svoj rod. samo svoj. ono što je Bog posejao je Reč. i Reč će dati samo sinove reči . samo sinovi reči mogu razumeti i oni će bez pogovorno kao i apostolska crkva i apostoli kršteni biti u to jedno krštenje u ime Isusa. jer su seme reči. Reč svedoči da su oni od reči. seme crkve je seme crkve. to je počelo sa nikejom i to daje uvek samo seme crkve,trojstvo i dogmu. i to se ne može izmešati. Bog i đavo ne mogu skupa.- sotona je antireč. antihrist. on nema original reč, on je od edema ima samo tumačenje.... i trojičari imaju samo tumačenje ne i jasnu otkrivenu reč seme kao apostoli- zato oni to ne mogu nikad videti dok stoje na učenju čoveka crkve.-to nije od reči. apostoli su došli od reči sa neba. samo gledaj na reč apostolsku i greške nema,to je original seme. samo citiraj istu reč na sebi primeni i greške nema.nema tumačenja nakon je sveti Duh već protumačio. zato trojstvo nije isto i nikad ne može biti,jer onda pada zakon Božjeg sejanja.sotona uvek uzima Božju reč kao u edemu i dodaje tumačenje mestzo veru u reč.on je uzeo reč u edemu i kazao je li to Bog rekao? i onda što dalje? ako je Bog rekao onda bi to trebalo biti amen. ali on nije rekao eva kaži amen već ja ću ti eva reći što je Bog mislio i onda je došla antireč.tumačenje i smrt. tako je isa nikejom. oni su do tada imali reč život u ime Isusa svaki je bio oprošten greha jer bez imena Isus nema oprosta greha niti života,jer nema drugo IMENA KOJIM bi se mi mogli spasti pod celim nebom. onda oni su doneli drugo tumačenje ,ne mi znamo. to je drvo znanja iz edema i smrt. i oni su rekli mi znamo da je to trojični bog i došla je smrt ,bez imena spašenja sa neba.
najkraće.....

Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruka
202
Mrsavkicu, istinu zboris, po istinitoj Bozjoj Rijeci u Svetome Pismu: (Дјела апостолска, глава 2)

1. И кад се наврши педесет дана бијаху заједно сви апостоли једнодушно.
2. И уједанпут постаде хука с неба као духање силнога вјетра, и напуни сву кућу гдје сјеђаху;
3. И показаше им се раздијељени језици као огњени; и сједе по један на свакога од њих.
4. И напунише се сви Духа светога, и стадоше говорити другијем језицима, као што им Дух даваше те говораху.
5. А у Јерусалиму стајаху Јевреји људи побожни из свакога народа који је под небом.
6. А кад постаде овај глас, скупи се народ, и смете се: јер сваки од њих слушаше гдје они говоре његовијем језиком.
7. И дивљаху се и чуђаху се говорећи један другоме: нијесу ли ово све Галилејци што говоре ?
8. Па како ми чујемо сваки свој језик у коме смо се родили ?
..................
14. А Петар стаде са једанаесторицом и подиже глас свој и рече им: људи Јудејци и ви сви који живите у Јерусалиму ! ово да вам је на знање, и чујте ријечи моје.
15. Јер ови нијесу пијани као што ви мислите, јер је тек трећи сахат дана;
16. Него је ово оно што каза пророк Јоило:
17. И биће у пошљедње дане, говори Господ, излићу од Духа својега на свако тијело, и прорећи ће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши видјеће утваре и старци ваши сниће снове;
18. Јер ћу на слуге своје и на слушкиње своје у те дане излити од Духа својега, и прорећи ће.
19. И даћу чудеса горе на небу и знаке доље на земљи: крв и огањ и пушење дима.
20. Сунце ће се претворити у таму и мјесец у крв прије него дође велики и славни дан Господњи.
21. И биће да ће се сваки спасти који призове име Господње.
22. Људи Израиљци! послушајте ријечи ове: Исуса Назарећанина, човјека од Бога потврђена међу вама силама и чудесима и знацима које учини Бог преко њега међу вама, као што и сами знатe
23. Овога одређенијем савјетом и промислом Божијим предана примивши, преко руку безаконика приковасте и убисте;
24. Којега Бог подиже, раздријешивши везе смртне, као што не бијаше могуће да га оне држе.
25. Јер Давид говори за њега: Господа једнако гледах пред собом: јер је с десне стране мене, да се не помакнем;
26. Зато се развесели срце моје, и обрадова се језик мој, па још и тијело моје почиваће у наду;
27. Јер нећеш оставити душе моје у паклу, нити ћеш дати да светац твој види трухљења.
28. Показао си ми путове живота: напунићеш ме весеља с лицем својијем.
29. Људи браћо ! нека је слободно казати вам управо за старјешину Давида да и умрије, и укопан би, и гроб је његов међу нама до овога дана.
30. Пророк дакле будући, и знајући да му се Бог клетвом кле од рода бедара његовијех по тијелу подигнути Христа, и посадити га на пријестолу његову,
31. Предвидјевши говори за васкрсеније Христово да се не остави душа његова у паклу, ни тијело његово видје трухљења.
32. Овога Исуса васкрсе Бог, чему смо ми сви свједоци.
33. Десницом дакле Божијом подиже се, и обећање светога Духа примивши од оца, изли ово што ви сад видите и чујете.
34. Јер Давид не изиђе на небеса, него сам говори: рече Господ Господу мојему: сједи мени с десне стране,
35. Док положим непријатеље твоје подножје ногама твојима.
36. Тврдо дакле нека зна сав дом Израиљев да је и Господом и Христом Бог учинио овога Исуса кога ви распесте.
37. А кад чуше, ражали им се у срцу, и рекоше Петру и осталијем апостолима: шта ћемо чинити, људи браћо ?
38. А Петар им рече: покајте се, и да се крстите сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење гријеха;
и примићете дар светога Духа;
39. Јер је за вас обећање и за дјецу вашу, и за све даљне које ће год дозвати Господ Бог наш.
40. И другијем многијем ријечима свједочаше, и мољаше их говорећи: спасите се од овога покваренога рода.
41. Који дакле радо примише ријеч његову крстише се; и пристаде у тај дан око три хиљаде душа.
42. И осташе једнако у науци апостолској, и у заједници, и у ломљењу хљеба, и у молитвама.
43. И уђе страх у сваку душу; јер апостоли чинише многа чудеса и знаке у Јерусалиму.
44. А сви који вјероваше бијаху заједно, и имаху све заједно.
45. И течевину и имање продаваху и раздаваху свима као што ко требаше.
46. И сваки дан бијаху једнако једнодушно у цркви, и ломљаху хљеб по кућама, и примаху храну с радости и у простоти срца,
47. Хвалећи Бога, и имајући милост у свију људи.
А Господ сваки дан умножаваше друштво онијех који се спасаваху.

Mrsavkicu, ovo je sasvim jasno da jasnije ne moze biti !

Ako ima neko ko misli da ovo nije Istina sto govori Petar, i da se samo ovako mora i treba Krstiti,
neka navede tacne stihove iz Biblije, podcrta ono sto je najbitnije i sve to razgovjetno Objasni !

Hvala !

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
bogomdani gledaš pisano je,učinjeno je,dela apostola počev od 2.gl. 38 39.
ključevi neba koje je Isus dao petru su dati tek je od Boga isti dobio spoznaju.
ni jednog pomena trojstva niti i jednog krštenja u trojstvo,nigde,sve do nikeje. ljudi gledaju i ne vide. zašto?!
može li iko da promeni nešto što je Bog uredio pre svih vekova,u samom stvaranju i svedoči svuda u okolo nas.nađi i jednu semenku da daje drugu vrstu osim one koja je zapisana od Boga u njenom kodu? i jedno drvo? koliko puta sam napisao,da je jasno kazano, po rodu se svako poznaje svako drvo. jer sve mora da dade svoj rod. samo svoj. ono što je Bog posejao je Reč. i Reč će dati samo sinove reči . samo sinovi reči mogu razumeti i oni će bez pogovorno kao i apostolska crkva i apostoli kršteni biti u to jedno krštenje u ime Isusa. jer su seme reči. Reč svedoči da su oni od reči. seme crkve je seme crkve. to je počelo sa nikejom i to daje uvek samo seme crkve,trojstvo i dogmu. i to se ne može izmešati. Bog i đavo ne mogu skupa.- sotona je antireč. antihrist. on nema original reč, on je od edema ima samo tumačenje.... i trojičari imaju samo tumačenje ne i jasnu otkrivenu reč seme kao apostoli- zato oni to ne mogu nikad videti dok stoje na učenju čoveka crkve.-to nije od reči. apostoli su došli od reči sa neba. samo gledaj na reč apostolsku i greške nema,to je original seme. samo citiraj istu reč na sebi primeni i greške nema.nema tumačenja nakon je sveti Duh već protumačio. zato trojstvo nije isto i nikad ne može biti,jer onda pada zakon Božjeg sejanja.sotona uvek uzima Božju reč kao u edemu i dodaje tumačenje mestzo veru u reč.on je uzeo reč u edemu i kazao je li to Bog rekao? i onda što dalje? ako je Bog rekao onda bi to trebalo biti amen. ali on nije rekao eva kaži amen već ja ću ti eva reći što je Bog mislio i onda je došla antireč.tumačenje i smrt. tako je isa nikejom. oni su do tada imali reč život u ime Isusa svaki je bio oprošten greha jer bez imena Isus nema oprosta greha niti života,jer nema drugo IMENA KOJIM bi se mi mogli spasti pod celim nebom. onda oni su doneli drugo tumačenje ,ne mi znamo. to je drvo znanja iz edema i smrt. i oni su rekli mi znamo da je to trojični bog i došla je smrt ,bez imena spašenja sa neba.
najkraće.....

Lepo je to, ali on ti trazi stihove, a ja do sada nisam video da si ti stihovima potkrepio svoje tvrdnje, premda sam citao tvoje postove. Ja nikad ne odbacujem tudje misljenje dok ga ne sagledam u svetlu dokaza. Kazes procitajte u delima apostolskim i spominjes pedesetnicu. To nista ne vredi ako su neki slepi, mozda sam i ja slep.. Ja bih tebe molio da nam ovde objasnis i navedes stihove, da ih proutmacis, znaci stih po stih, bez velikog pisanija i slicno, samo argumenti i kratka objasnjenja tih stihova, kako ti to shvatas. Sta je tebe uverilo da je to tako, kako si do toga dosao? .. redom... Uveri i nas.. Znaci pokazi nam da je Bog Otac i Isus jedna ista osoba kroz celu bibliju, i da nema trojstva, kao sto ti tvrdis...
Iznesi nam dokaze redom..

Ja sam svestan da rec trojstvo ne postoji u Bibliji, ali zato imas u poslanici Jovanovoj gde kaze: ''I troje je sto svedoce na nebu: 'Otac, Rec i Sveti Duh' i ovo je troje JEDNO!'' Zasto ih se ovde razdvaja kad govore? Jasno je da se ''Rec'' odnosi na Isusa Hrista, ako Isus svedoci i Otac svedoci odvojeno, pa jos i sveti Duh svedoci odvojeno, kako to moze biti ista osoba? Kako onda moze biti Jehova=Isus, da je to ISTA OSOBA? To je nemoguce, buduci da svi oni govore odvojeno, i ovde ih se jasno pravi razlicitim osobama.. A ako je sveti duh= 'sila energija' , kako uopste moze da ''govori'' i ''svedoci''? A onda se jos kaze i ''OVO JE TROJE JEDNO!''.
To je isto kao kada bi ja rekao: ''Pera, Mika i Joca svedoce na sudu i ovo troje su dali isto svedocanstvo!'' , posto govore isto, da li su ovo troje ista osoba? Pa to je apsurdno.. Jasno je da su to odvojene licnosti i bica, ali se u necemu slazu(A Jovan ovo upravo i govori zato da istakne njihovu razlicitost i osobenost, jer su kod jevreja na sudu bila potrebna najmanje 2 svedoka da bi se nesto potvrdilo, a ovde ih je cak 3, dok iz konteksta vidimo da on to ima na umu, dakle zeli da potvrdi istinitost svedocanstva o Isusu).
Isti je slucaj i sa Bogom, ili ovo podupire trojstvo 3 u 1, ili se radi o 3 odvojene osobe i one nemaju nikakve medjusobne veze, znaci trece nema.. Ne moze se izvuci.. Ne moze biti ''Jehova=Isus, ISTA OSOBA'', kad ih se ovde pravi odvojenim osobama.. Ovo obara tvoju postavku..
Pa sad ti meni objasni ovo u svetlu tvog tumacenja o jednoj osobi?

Ja znam da neki biblicari osporavaju ovaj stih iz jovanove poslanice, tvrdeci da on ne postoji u originalnim manuskriptima, ali ja sam utvrdio da to nije tacno, pa bih te molio za tumacenje ovog stiha, i da navedes dokaze detaljno iz biblije redom za svoje tvrdnje, sta ih potkrepljuje.
Hvala.

Mrsavkicu, istinu zboris, po istinitoj Bozjoj Rijeci u Svetome Pismu: (Дјела апостолска, глава 2)

1. И кад се наврши педесет дана бијаху заједно сви апостоли једнодушно.
2. И уједанпут постаде хука с неба као духање силнога вјетра, и напуни сву кућу гдје сјеђаху;
3. И показаше им се раздијељени језици као огњени; и сједе по један на свакога од њих.
4. И напунише се сви Духа светога, и стадоше говорити другијем језицима, као што им Дух даваше те говораху.
5. А у Јерусалиму стајаху Јевреји људи побожни из свакога народа који је под небом.
6. А кад постаде овај глас, скупи се народ, и смете се: јер сваки од њих слушаше гдје они говоре његовијем језиком.
7. И дивљаху се и чуђаху се говорећи један другоме: нијесу ли ово све Галилејци што говоре ?
8. Па како ми чујемо сваки свој језик у коме смо се родили ?
..................
14. А Петар стаде са једанаесторицом и подиже глас свој и рече им: људи Јудејци и ви сви који живите у Јерусалиму ! ово да вам је на знање, и чујте ријечи моје.
15. Јер ови нијесу пијани као што ви мислите, јер је тек трећи сахат дана;
16. Него је ово оно што каза пророк Јоило:
17. И биће у пошљедње дане, говори Господ, излићу од Духа својега на свако тијело, и прорећи ће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши видјеће утваре и старци ваши сниће снове;
18. Јер ћу на слуге своје и на слушкиње своје у те дане излити од Духа својега, и прорећи ће.
19. И даћу чудеса горе на небу и знаке доље на земљи: крв и огањ и пушење дима.
20. Сунце ће се претворити у таму и мјесец у крв прије него дође велики и славни дан Господњи.
21. И биће да ће се сваки спасти који призове име Господње.
22. Људи Израиљци! послушајте ријечи ове: Исуса Назарећанина, човјека од Бога потврђена међу вама силама и чудесима и знацима које учини Бог преко њега међу вама, као што и сами знатe
23. Овога одређенијем савјетом и промислом Божијим предана примивши, преко руку безаконика приковасте и убисте;
24. Којега Бог подиже, раздријешивши везе смртне, као што не бијаше могуће да га оне држе.
25. Јер Давид говори за њега: Господа једнако гледах пред собом: јер је с десне стране мене, да се не помакнем;
26. Зато се развесели срце моје, и обрадова се језик мој, па још и тијело моје почиваће у наду;
27. Јер нећеш оставити душе моје у паклу, нити ћеш дати да светац твој види трухљења.
28. Показао си ми путове живота: напунићеш ме весеља с лицем својијем.
29. Људи браћо ! нека је слободно казати вам управо за старјешину Давида да и умрије, и укопан би, и гроб је његов међу нама до овога дана.
30. Пророк дакле будући, и знајући да му се Бог клетвом кле од рода бедара његовијех по тијелу подигнути Христа, и посадити га на пријестолу његову,
31. Предвидјевши говори за васкрсеније Христово да се не остави душа његова у паклу, ни тијело његово видје трухљења.
32. Овога Исуса васкрсе Бог, чему смо ми сви свједоци.
33. Десницом дакле Божијом подиже се, и обећање светога Духа примивши од оца, изли ово што ви сад видите и чујете.
34. Јер Давид не изиђе на небеса, него сам говори: рече Господ Господу мојему: сједи мени с десне стране,
35. Док положим непријатеље твоје подножје ногама твојима.
36. Тврдо дакле нека зна сав дом Израиљев да је и Господом и Христом Бог учинио овога Исуса кога ви распесте.
37. А кад чуше, ражали им се у срцу, и рекоше Петру и осталијем апостолима: шта ћемо чинити, људи браћо ?
38. А Петар им рече: покајте се, и да се крстите сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење гријеха;
и примићете дар светога Духа;
39. Јер је за вас обећање и за дјецу вашу, и за све даљне које ће год дозвати Господ Бог наш.
40. И другијем многијем ријечима свједочаше, и мољаше их говорећи: спасите се од овога покваренога рода.
41. Који дакле радо примише ријеч његову крстише се; и пристаде у тај дан око три хиљаде душа.
42. И осташе једнако у науци апостолској, и у заједници, и у ломљењу хљеба, и у молитвама.
43. И уђе страх у сваку душу; јер апостоли чинише многа чудеса и знаке у Јерусалиму.
44. А сви који вјероваше бијаху заједно, и имаху све заједно.
45. И течевину и имање продаваху и раздаваху свима као што ко требаше.
46. И сваки дан бијаху једнако једнодушно у цркви, и ломљаху хљеб по кућама, и примаху храну с радости и у простоти срца,
47. Хвалећи Бога, и имајући милост у свију људи.
А Господ сваки дан умножаваше друштво онијех који се спасаваху.

Mrsavkicu, ovo je sasvim jasno da jasnije ne moze biti !

Ako ima neko ko misli da ovo nije Istina sto govori Petar, i da se samo ovako mora i treba Krstiti,
neka navede tacne stihove iz Biblije, podcrta ono sto je najbitnije i sve to razgovjetno Objasni !

Hvala !

Ja sam odgovorio na ovo pitanje u drugoj temi, ako je dozvoljeno kopiracu svoje reci da se ne ponavljam:

Stvar je u tome sto krstiti u ''Ime Isusa'' i u Ime ''Oca Sina i Svetoga Duha'' je jedna te ista stvar, Bog je jedan.. Ti mozes tvrditi da je biblija falsifikovana ili nesto drugo. Ali ako verujes Bibliji ovo je ispravno krstenje u oba slucaja.

Isus je Jehova u Bibliji. I zato -Krstiti samo u Ime ''Oca'' ne bi bilo pogresno u ovom slucaju.
Kada je Jovan krstio, u cije ime je on krstio? On nije imao zapovest da krsti u ime ''Isusa'' jer za njega nije ni znao, vec je krstio u ime ''Boga vodom'' za oprostenje greha i takvo krstenje je prihvaceno.

Zatim Jovan kaze za Isusa: ''on ce vas krstiti ''duhom svetim i ognjem''. Sto znaci da ce Isus Hristos kao Bog sada krstiti ''Duhom Svetim'' , tu se dodaje nova komponenta. Ali Isus je nastavio dok je bio na zemlji da krstava samo ''vodom'' jer jos nije bio proslavljen, tek nakon sto je vaskrsnut on je poslao ''Svetoga Duha'' i Apostoli su bili krsteni '' Svetim Duhom''.

Onda se na kraju sve ovo spaja i kaze se: ''krstite ih: ''U Ime Oca(Jovanovo krstenje vodom), u Ime Sina(Isusovo krstenje) i Svetoga Duha(kojim su apostoli krsteni za vreme pedesetnice).
Ti promasujes smisao biblijskih tekstova. Ovo se spaja u jedno, i zato se krsti: ''U ime Oca i Sina i Svetoga Duha''.

A da krstenje kao forma nije toliko vazno, vidimo iz sledecih stihova, gde su pagani primili svetoga duha i pre nego sto su bili krsteni:

''Dok je Petar još govorio, Sveti Duh siđe na sve koji su slušali.
židovski vjernici koji su došli s Petrom čudili su se daru Svetoga Duha koji se izlio i na pogane
jer su ih čuli kako govore u drugim jezicima i slave Boga.Petar tada reče:
'Može li tko uskratiti krštenje ovima koji su primili Svetoga Duha baš kao i mi?'
Zato zapovjedi da se krste u ime Isusa Krista...'' (dela 10:44-48)

To sto su apostoli krstili ''U ime Isusa Hrista'' , ne menja Hristovu zapovest: ''Idite dakle i krstite sve narode u ime Oca i Sina i Svetoga Duha''. Jer to je jedno te isto, kao sto je isto i krstiti samo u ''Ime Oca'' jer je i Jovan tako krstio.. Ali posto je Isus dosao kao ''veci'' , onda je Jovanovo krstenje zamenjeno ''Hristovim krstenjem''.. Sve jedno, sta vi hocete da kazete? Da je biblija falsifikovana i sad bi da izbacite Hristove reci da treba krstiti u ''ime Oca i Sina i Svetoga Duha''?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruka
202
Ovo je ozbiljna analiza, iz raznih tumacenja, kroz cijelu istoriju Hriscanstva !

HTML:
http://www.vjera.net/index.php?option=com_content&view=article&id=287:da-li-je-stih-28-jevanelja-po-mateju-autentian-ili-je-falsifikovan&catid=69:novizavet&Itemid=54

Mrsavkicu, je li tebi nesto od ovoga nije "logicno", i eventualno, na koji bi drugaciji i "logicniji" nacin ovo objasnio ?

Smisao je u - Sadrzini - ili - Formuli - Krstenja.

Sadrzina je Ista - Formula je Razlicita !

Citat: "Tokom istorije, jedina formula koju izvršilac redovno izgovara uključuje trijadološko ime, ali kod Mateje i to ime može da se shvati kao deskriptivno a ne kao formula. Ukoliko u stihu 28:19 Jevanđelja po Mateju nije u pitanju formula, onda to i nije suprotnost ,,imenu Gospodnjem“ u Delima i kod Pavla."

"Dela opisuju šta se stvarno desilo, ,,oni su bili kršteni u ime Isusa” dok Matej opisuje koje su reči zapravo izgovorene: ,,kršteni u ime Oca, Sina i Svetoga duha“, ili da stih 28:19 Matejinog jevanđelja uopšte ne predstavlja formulu.

Još jedna od mogućnosti koja se javlja jeste ta da Dela opisuju ispovest onog ko se krstio, dok nam Mateja govori ono što je onaj koji krsti rekao.
Takođe može da bude da su u kontekstu Judejaca, hrišćani pokrštavali nove ljude u ime Gospoda Isusa jer su Jevreji i bogobojažljivi ljudi imali neadekvatno razumevanje Boga i Svetog duha.
Međutim, onaj koji se kreće kroz razne nacije mora da objasni ko je Bog (Dela 17) a ko Sveti duh (Dela 19), kao što je to slučaj sa stihom 28:19. Poslednja ideja jeste ta da ,,ime“ u ovom stihu nije bukvalno, već agenda ili uzrok Oca, Sina i Svetog duha.

Koliko god razrađujemo ovu naizgled kontradikciju, teškoća sa kojom se susrećemo ne mora da nas natera da promenimo Sveto pismo kako bismo ga bolje razumeli."

Poslednja izmena od urednika:
Natrag