Hajde ljudi razmisljajte svojom glavom! Je li moguce da vi ovako jednostavne stvari ne vidite! Ili necete da vidite!
Namerno cu odgovoriti stih po stih. Mada nema sta toliko da se doda, tekst sam za sebe govori.
Evo i cijela Pavlova, Jevrejima 1 glava, kojom on prenosi ljudima sto mu kaza licno Bog !
1. Бог који је некада много пута и различитим начином говорио очевима преко пророка, говори и нама у последак дана ових преко сина,
Sta Pavle kaze? Da li nam Bog govori direktno? Ne!
Bog nam
govori preko sina! Gde ti vidis ovde da Pavle kaze preko "Boga sina"? U ovom slucaju Hrist je posrednik izmedju Boga i ljudi sto je u skladu sa Pavlovim verovanjem i ucenjem koje je zapisano na svim drugim mestima.
Siguran sam da Pavle veruje (zna) da je Hrist "Bog sin" to bi bar jednom zapisao. Imaj u vidu da Pavle ima veliku ulogu, mozda i najvecu, u objavljivanju jevandjelja i istinitog Hriscanskog verovanja i zivljenja.
Sobzirom da na Hrista nije gledao kao na "Boga sina" vec "Bozijeg sina", meni ostaje da verujem isto, a niposto drugacije.
2. Ког постави наследника свему, кроз ког и свет створи.
Tog istog (Isusa Hrista) preko koga nam govori, Svevisnji Bog postavi naslednika svemu.
Ako je Hrist Svevisnji Bog, sta njega ima ko da (
postavlja).... i zar njemu (
sve) vec ne pripada?
Ocigledo je iz Pavlovih reci zakljuciti, da "naslednik" nije Svevisnji Bog, vec da naslednik ima nekog veceg iznad sebe. Sto je u skladu sa onim sto je sam Hrist ucio.
3. Који будући сјајност славе и обличје бића Његовог, и носећи све у речи силе своје, учинивши собом очишћење греха наших, седе с десне стране престола величине на висини,
Pavle kaze da Isus Hrist "sedi sa desne strane prestola velicine na visini".
Sta ce Svevisnji Bog Isus Hrist pored prestola?
U Bibliji se na dosta mesto opisuje Hristov polozaj na nebu. I znas sta je zanimljivo?! Svi oni koji su opisivali taj polozaj su rekli isto. Hrist se nalazi sa desne strane prestola Bozijeg ili sa desne strane Bogu!
Sam Hrist je u toku svog zemaljskog zivota govorio o svom polozaju na nebu. Apostoli su govorili isto! Kao u ovom slucaju Pavle. Takodje u Rimljanima 8:34
"Ko će osuditi? Hristos Isus koji umrije, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas"?
Hrist - umro, vaskrsao, sedi pored Boga i moli za nas! Pavle kaze.
Tesko da Pavle na njega gleda kao na Svevisnjeg Boga!
4. И толико бољи поста од анђела колико преславније име од њихова доби.
Svevisnji Bog bolji postao od andjela i proslavnije ime od njihovog dobi. Da li je moguce da Pavle ovde govori o Svevisnjem Bogu. Tesko.
Ko ce Svevisnjem Bogu dati slavnije ime?
Zar svevisnji Bog nije uvek bolji od andjela?
5. Јер коме од анђела рече кад: Син мој ти си, ја те данас родих? И опет: Ја ћу Му бити Отац, и Он ће ми бити Син.
Po prirodi stvari Otac je veci od Sina, pa i u ovom slucaju. Sam Hrist je tako govorio. Jos jednom pogledaj iznad pa ces videti koliko je stvari Sin dobio od Oca....Pavle ti svedoci.
Nigde se u Bibliji ne moze naci da je Otac od Sina dobio nesto. Ne kaze se da Bog Otac sedi pored Boga Sina, vec da Boziji Sin sedi pored svoga Oca Svevisnjega Boga i to uvek! Ne kaze se da je Hrist glava Bogu, vec da je Bog glava Hristu. Ne kaze se da je Sin pokorio sve Ocu, vec Otac Sinu. Ne kaze, da ce se na kraju Otac pokoriti Sinu, vec Sin Ocu. Nije Pavle rekao, evo preklanjam kolena pred Bogon Isusom Hristom, Vec pred Ocem Gospoda nasega Isusa Hrista. Ne kaze, ja verujem da je Isus Bog Sin, vec ja verujem da je Isus Sin Boziji. Ne kaze, ja priznajem da si ti Bog Sin, vec ja priznajem da si ti Sin Boga zivoga. Ne kaze da su propovedali Hrista da je on Bog Sin, vec da je on Sin Boziji. Ne kazu, blagosloven Bog Isus Hrist, vec Blagosloven Bog i Otac gospoda nasega Isusa Hrista.
Druga stvar koja moze ovde da se zapazi je da, Hrist ima pocetak. Sto je u skladu sa pismom.
Nebih sada da duzim.
6. И опет уводећи Првороднога у свет говори: и да Му се поклоне сви анђели Божији.
Cim se ovo procita, odmah se namece jedno pitanje.
Ako je Isus Svevisnji Bog, zar andjeli nisu njegovi? Bilo bi potpuno logicnije da je Pavle rekao: I da mu se poklone svi andjeli njegovi!
Kome se klanjaju andjeli Boziji? Hristu sinu Bozijemu! Dakle, Hrist nije Svevisnji Bog! Logicno. Zato to Pavle nije nigde ni zapisao.
8. А сину: Престо је Твој, Боже, ва век века; палица је правде палица царства Твог
9. Омилела Ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза Те, Боже, Бог Твој уљем радости већма од другова Твојих.
Odmah da se razumemo, ja nikada nisam sporio prema Biblijskom saznanju da se Hrist s'pravom moze nazvati Bogom. Ono sto ja sporim, a ponovo na temelju Biblijskog spoznanja je, da je Hrist Svevisnji Bog, da je ravan svom Ocu, da je Svemoguci Bog. Za to postoji bezbroj Biblijskih dokaza.
Bog se moze nazvati svako, ali jedan je svemoguci.
U Bozanskom uradjenju Hrist ima veliki polozaj, odmah pored svog Oca Svevisnjeg Boga, sto je vidljivo iz predhodnih stihova.
Ali taj polozaj je Hrist dobio, nije oduvek bio na njemu....jasno ti pise u 4. stihu: "И толико
бољи поста од анђела". 2. stih kaze:"Ког
постави наследника свему".
Da ponovim...
Bog ne govori direktno, vec preko svog sina! Bog ga postavlj naslednikom svemu! On sedi pored Bozijeg prestola! Postao je bolji od andjela! Bog polaze neprijatelje pod noge njegove.
Jasno da jasnije ne moze biti.... Hrist se moze nazvati Bogom ali nije Svevisnji Bog!
Na stranu to koga mi treba da obozavamo, to je druga prica.
Da je ovako kao sto sam rekao govori ti i sledeca cinjenica iz ovog stiha.
Po ovom sto je Pavle rekao, ispada da Bog ima svog Boga, sto nikako ne moze biti. Dalje, kaze da Bog ima svoje drugove, jesu li i oni Bogovi. Jedan od Bogova je imao drugove i to ovaj pomazani. Sto je jasno da je nizi.
Takticar, govori li Bog otac za Sina - Presto je Tvoj Boze ? Naziva li svog sina Bogom ?Govori li za sina: pomaza Te, Boze, Bog Tvoj ? Naziva li svog sina Bogom ?
Jehova je Svevisnji i Svemoguci Bog. Hrist je njegov prvorodjeni sin i nije ravan svome ocu Jehovi. S'pravom se moze nazvati Bogom s'obzirom na ulogu i nivo koji je dobio u Jehovinom uredjenju.
Apostol Pavle ovde na dosta mesta tako jasno iznosi tu razliku. Na svim drugim mestima svoje obozavanje koje pripada jednom Bogu (prema prvoj i najvecoj zapovesti) daje Hristovom Bogu i ocu Jehovi. A nikada Hristu. Mogu izneti nebrojeno dokaza za to. Naravno iz Biblije.
Je li Pavle uci ljude da je Sin Bozji, Isus Hristos, Bog ?
Ne.
Apostoli su ucili da je Hrist sin Boziji, ne kao vi Bog sin. Pavle je ucio da Hrist ima poglavara. Da Hrist ima svoga Boga. Da je Bog poslao sina, a ne da je dosao Bog sin. Da je Hrist pored Boga.
Dela 10:20 I odmah po zbornicama propovijedaše Isusa da je on sin Božij.
1.Korincanima 11:3 a Bog je glava Hristu.
Efescima 1:17 Da Bog Gospoda našega Isusa Hrista
Rimljanima 8:3 posla Bog sina
Rimljanima 8:34 koji je s desne strane Bogu,
Je li Pavla uci Bog, da je Sin Bozji Bog ?
Ne.
Pavle kaze da im je Hrist
"zapovedio", da propovedaju da je on nareceni sudija od Boga. Ni pomena da treba da uce da je Bog, zato su uvek ucili da je Boziji sin.
Bog je dao dosta stosta da se zapise u njegovoj reci. Ali nigde Bog ne kaze da treba da obozavamo Hrista, vec njega. Tako je i Hrist ucio, tako su i apostoli radili. Mogu izneti koliko hoces dokaza.
Je li Bog Otac ukazuje slavu i pomazanje Sinu Bogu ?
Da, ali svom sinu. Evidentno je iz celog Pisma da Sin ima svog Boga i u zemaljskoj i nebeskoj poziciji. Dok se to nigde za Boga oca ne kaze!
Je li ti Takticar i dalje odbijas i neces da ukazes slavu Isusu Hristu da je Bog ?
Obozavanje pripada samo jednom i jedinom svevisnjem Jehovi Bogu, nasem ocu i ocu Isusa Hrista.
Tako je Hrist ucio, tako su i apostoli radili.
Dokazi....nema problema, iznecu ih koliko hoces iz S.Pisma
Kada ponovo dodje Gospod, Isus Hristos, kako ces Ga nazvati ?
Sine Boziji.