Subotari sve znaju, zato pitajte njih

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bravo. Mislim da si željan roštilja pa samo divljinu pominješ.

Za tebe bi ova njegova pesma bila prikladnija "svi kockari gube sve, kasnije il pre"

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mučenici su umirali za Krista i Njegovu Riječ.

Upravo tako. Nisu naime umirali za nešto što tada nije ni postojalo, još manje bi umirali za nešto što pročitati nisu mogli.

Ti praviš razliku između Krista i Njegove Riječi, ja ne.
Živog Boga ne nalazim samo u Njegovoj Riječi, nego i u Euharistiji, u sakramentima, u Crkvi...(ima sedam načina po kojima Crkva uči da je Isus prisutnosti, ali sam zaboravila, ali ti ionako nećeš vjerovati, pa neću ni tražiti :beee:

Ne, on Krista i ne vidi u Njegovoj Reči. U tome je razlika.

Krist za njega se "mora" uklopiti u njegovu zamisao o Kristu. Ljudsku zamisao, materijalističku zamisao.

Ti kažeš da treba samo Biblija. A živa osoba Isusa Krista?

Za njega Krist nije živ. Kako ne shvataš. Sve što o Kristu uči Crkva Njegova, njemu je (Jovanu, ali i njima sličnima) nepoznanica, nelogičnost, i u tome ne vide Krista.

A kako će ga i vidjeti kada Crkvi negiraju poslanje, negiraju autoritet. Za njih je Crkva zločinac koji je "lagao", te se prava "istina" (za njih, ne za nas) može naći forenzičkim iščitavanjem PIsama, koje je po njima pisao sam Bog lično.

Čitaj svaku knjigu na taj način i dobićeš aposlutno suprotne zaključke od onih koji su i bili namera autora.

No stvar biva još i gora, jer oni idući logikom, materijalističkom, logikom, držeći da je eto istina da smo mi Imago Dei, onda shodno tome i Bog mora imati samo jednu glavu, dve ruke, dve noge i telo. A onda kada je čovjek isto što i telo, i Bog je isto što i "Božije" telo, te nikako ne može imati više od jednog lica (ipostasa), onda sledi da je trojstvo nelogičnost, a kako je trojstvo po njima, ne po nama, nelogičnost (sjeti se Laodikejinih budalaština po kojima je Bog u stvari Božanstvo, skup TRIJU BIĆA, a naše pojašnjavanje Trojstva on naziva ČUDOVIŠNIM jer zaboga onda bi Bog morao imati tri glave, šest ruku, šet nogu i tri tela) onda Isus nije i ne može biti Bog.

Shvataš li sada odakle sve one blasfemije, sva oba bulažnjenja adventista i njima sličnih?

Ti kad sretneš neku dragu osobu, ti ne gledaš nju nego njezino pismo koje držiš u ruci? Ili kako?

Ah, pa on tu dragu osobu ne bi ni prepoznao.

Uostalom kako bi i mogao kada bi se ono što je forenzikom "spoznao" razlikovalo od onoga što pred njim stoji.

Upravo zato ja i ponavljam, stalno ponavljam. Isto kao što židovi ne prepoznaše da pred njima stoji YHWH u tijelu, tako ni Jovan i njemu slični "forenzičari", materijalisti, ISUSA KAD DOĐE U SLAVI PREPOZNATI NEĆE.

Uostalom, sjeti se što je Isus rekao farisejima, sadukejima, pismoznancima.. Sjeti se Njegovih reči da Pisma govore o Njemu, a da Ga oni koji navodno PIsama poznaju, NE PREPOZNAJU.

Zato i govori da im je otac Sotona. Ne zato što su lašci i oportunisti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Krist za njega se "mora" uklopiti u njegovu zamisao o Kristu. Ljudsku zamisao, materijalističku zamisao.

Židovi: Iv 10,33: Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš."

Kuran: Меѕіh, ѕіn Меrјеmіn, ѕаmо је роѕlаnіk – і рrіје nјеgа ѕu dоlаzіlі і оdlаzіlі роѕlаnісі – а mајkа nјеgоvа је uvіјеk іѕtіnu gоvоrіlа; і оbоје ѕu hrаnu јеlі. Роglеdај kаkо Мі іznоѕіmо јаѕnе dоkаzе, і роglеdај, zаtіm, nјіh kаkо ѕе оdmеću.

Masoni: Isus Krist je samo čovjek i u rangu je religioznih propovjedika kao što su Buda, Muhamed, Zaratustra, ....

Thomas Paine - "protestantski prosvjetitelj": Po rođenju i po vjeroispovijedi bio je Židov [Isus] i bio je Božji sin na isti način kao i svaka druga osoba, jer je Stvoritelj Otac Sviju.

Jovan Prezviter je napisao(la):
Pismo veli da je Isus samo Čovek.

'Niđe razlike' među antikristima. :)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ne, on Krista i ne vidi u Njegovoj Reči. U tome je razlika.
Za njega Krist nije živ. Kako ne shvataš. Sve što o Kristu uči Crkva Njegova, njemu je (Jovanu, ali i njima sličnima) nepoznanica, nelogičnost, i u tome ne vide Krista.

:oops:

Hvala što si mi rekao. Ja Jovana često puta ne razumijem, ali sam mislila da izbjegava moja pitanja ili da odgovara samo na ono što hoće, pa zato ne inzistiram. Ali ovo što kažeš..znači on nema iskustva?

Ah, pa on tu dragu osobu ne bi ni prepoznao.
Uostalom kako bi i mogao kada bi se ono što je forenzikom "spoznao" razlikovalo od onoga što pred njim stoji.

:oops:

Upravo zato ja i ponavljam, stalno ponavljam. Isto kao što židovi ne prepoznaše da pred njima stoji YHWH u tijelu, tako ni Jovan i njemu slični "forenzičari", materijalisti, ISUSA KAD DOĐE U SLAVI PREPOZNATI NEĆE.
Uostalom, sjeti se što je Isus rekao farisejima, sadukejima, pismoznancima.. Sjeti se Njegovih reči da Pisma govore o Njemu, a da Ga oni koji navodno PIsama poznaju, NE PREPOZNAJU.
Zato i govori da im je otac Sotona. Ne zato što su lašci i oportunisti.

Ima logike.
Moram malo razmisliti o svemu ovome. U svakom slučaju napredovanje u duhovnom životu se odvija tako. Trebamo Riječ Božju ( kao hranu), trebamo tumačenja, molitvu razmatranja Božje Riječi, Crkvu, sakramente....ali na kraju svega ostaje -tišina. I Isus kao živa Osoba koji nam govori u dubini duše.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Moram malo razmisliti o svemu ovome. U svakom slučaju napredovanje u duhovnom životu se odvija tako. Trebamo Riječ Božju ( kao hranu), trebamo tumačenja, molitvu razmatranja Božje Riječi, Crkvu, sakramente....ali na kraju svega ostaje -tišina. I Isus kao živa Osoba koji nam govori u dubini duše.

Porazmisli. No vjerujem da ćeš imati ako ne isto, onda slično mišljenje o tome.

Vidim da si baš mnogo začuđena. Mnogo, no nema mjesta čuđenju.

Nema jer ako u jednažbu njihovog (subotarskog, Jovanovog, kako god), "Kršćanstva" staviš činjenicu da oni Krista onakvog kakav On Jest, ne poznaju, niti Ga takvog kakav Jest i traže, onda će ti svako razlog za čuđenje prestati.

U pitanju je možda najopasniji vid duhovne osakaćenosti, duhovni materijalizam kombinovan s samoljubljem i solspticizmom.

Naime, ne možeš spoznati Osobu ako se isključivo oslanjaš na "forenzičku" analizu onoga što Pismo te osobe o njoj samoj govori, tražeći pri tome (a to je veoma važno napomenuti) ono što se tebi čini logičnim i poželjnim.

Hvala što si mi rekao. Ja Jovana često puta ne razumijem, ali sam mislila da izbjegava moja pitanja ili da odgovara samo na ono što hoće, pa zato ne inzistiram. Ali ovo što kažeš..znači on nema iskustva?

Nitko od njih i nema iskustva. Da ima ne bi ni prišao ili ostao u kultu. Ono što imaju, a nazivaju "isusktvom" duhovno iskustvo nije, nego samozavaravanje. Ili da budem malo oštriji, ono što sve ove sekte i kultovi, tačnije njihovi promoteri, akoliti nazivaju "duhovnim iskustvom" je jedonstavno "duhovno" samozadovoljavanje.

Ne traže Boga, nego traže ono što oni zamišljaju da Bog jeste.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dostitej Obradović je nabolji primer. Pokret prosvetiteljstva je njemu pomogao da uzdigne evanđelje iznad svih ljudskih tradicija i da se izdigne iznad svojih savremenika. Prosvetiteljstvo uzdiže Evanđelje koje je dobra vest i koje oslobađa od ropstva ljduskim autoritetima i grehu.

Vi divljaci - 'prosvijetljeni' protestanti - ste se oslobađali ropsta tek u 18. stoljeću, a mi katolici smo to učinili skoro tisuću godina prije toga. :) Vidi:

Moralni napredak

Sva antička društva bila su robovlasnička. U biti, sva poznata društva osim onih na jako primitivnoj razini bila su robovlasnička društva - čak su i mnoga sjevernoamerička indijanska plemena imala robove puno prije Kolumbova putovanja. Među tim općeprihvaćenim robovlasništvom samo je jedna civilizacija u povijesti odbila ljudsko ropstvo: kršćanstvi svijet. I to su učinili čak dvaput!

Prvo ukidanje robovlasništva u svijetu nije se dogodilo za vrijeme renesanse ili prosvjetiteljstva, nego za vrijeme mračnoga doba. To su postigli mudri crkveni vođe koji su prvi dijelili sakramente robovima, uskraćujući im samo zaređenje za svećenike. ... Kako su robovi bili kršćani, svećenici su počeli podsticati njihove vlasnike da ih oslobode, jer bi to bio "beskrajno pohvalan čin” koji bi vlasnicima robova pomogao osigurati spasenje. U sačuvanim oporukama zabilježena su mnoga oslobođenja. Uskoro se pojavio i drugi činitelj: sklapanje brakova između slobodnih ljudi i robova. Usprkos tome što je to u većini Europe bilo protuzakonito, postoji dosta dokaza o miješanim brakovima do 7. stoljeća, koji su obično uključivali slobodne muškarce i ropkinje. Najpoznatiji od tih brakova sklopljen je 649. kada je franački kralj Klodvig II. oženio svoju britansku ropkinju Batildu. Kada je Klodvig 657. umro, Batilda je nastavila vladati kao regent do punoljetnosti svoga najstarijega sina. Ona je iskoristila svoj položaj kako bi pokrenula kampanju za zaustavljanje trgovine robovima te otkupila one koji su bili u ropstvu. Nakon smrti Crkva ju je proglasila svetom.

Krajem 8. stoljeća Karlo Veliki protivio se ropstvu dok su papa i mnogi drugi moćni i učinkoviti pripadnici klera ponavljali riječi svete Batilde. U osvit 9. stoljeća biskup Agobard iz Lyona grmio je: "Svi su ljudi braća, svi zazivaju istoga Boga Oca: rob i gospodar, siromah i bogataš, neznani i učeni, slabi i jaki .... Nitko nije uzdignut iznad nikoga drugog…. Ne postoji ... rob ili slobodnjak, nego u svim stvarima i uvijek postoji samo Krist.“ Uskoro nitko „nije sumnjao u to da je ropstvo po sebi protivno božanskom zakonu“. Zaista, za vrijeme 11. stoljeća i Sveti Wulfstan i sveti Anselmo pokrenuli su uspješne kampanje kojima su uklonili posljednje tragove ropstva iz kršćanskoga svijeta. Dokidanje ropstva najdramatičniji je primjer moralnoga napretka tijekom mračnog doba.

Rodney Stark, Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti

Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest. -piše u Uvoduknjige Rodney Stark.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jaki smo divljaci, što se zalažemo za slobode i prava čoveka i građanina.

E ako su tebi slobode divljaštvo, bravo. To govori o tebi ponajviše.

Natrag