Sta se desava.....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
samo bih pitao ovde neke koji se hvataju tekstova Sv. Vladike Nikolaja da li su procitali njegovu besedu Izmedju istoka i zapada?

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
sve sto je Magdalina napisala napisala je jer se morala nekako odbraniti od "pravih" pravoslavaca.... A da li je to ironija ili ne.... pa zar je bitno? nazivmo to odbrambeni mehanizam...

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Ne može se pomoći onome ko ne želi ili ne misli da mu je pomoć potrebna. Ne može se spasiti onaj ko ne želi ili misli da mu spasenje nije potrebno. Sve dok čovek sam ne dođe do toga da mu je pomoć potrebna i da želi spasenje ne može niko učiniti ništa. Tada i samo tada čovek se otvara, omekšava, počinje da traži i najčešće nalazi put. Uz pomoć Božju.
Do tada može mu se samo ljubavlju pomoći. Dabome da inoverni i jeretici ne mogu biti spaseni i ući u Carstvo Nebesko, ali je tačno i da ti isti jeretici i inoverni mogu ući u Carstvo Nebesko ako shvate kuda idu i vrate se na pravi put. Grešniku je put zatvoren ali pokajanom grešniku nije. Jedan razbojnik na krstu se spasao a drugi, odmah pored njega nije. Hrist nije odustao ni od jednog ni od drugog, odustao je razbojnik...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Pobedili ste!!!!!
Dobro je bilo na vašoj strani!!!!
Pomolite se za mene ako Ljubavi imate!!!!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Ja se stvarno izvinjavam, ali verovatno sa mnom ensto nije u redu....Jer ja stvarno ne vidim kakve veze sve ovo ima sa ovom temom? Sto bi bilo kome trebala bilo kakva pomoc i koji to mi, kome i zasto da pomognemo? I ko je to pobedio? Stvarno ne razumem....

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
samo bih pitao ovde neke koji se hvataju tekstova Sv. Vladike Nikolaja da li su procitali njegovu besedu Izmedju istoka i zapada?
Vise puta. Preporucila bih je svima da je procitaju.Cak je i prva beseda odlicna ilustracija citata koji sam navela, govori o Hristu koji je IZNAD Istoka i Zapada.U ostalom, on je BOG, pa samim tim iznad svih ljudskih umovanja, bilo zapadnjackih, bilo istocnjackih.
A Njemu se prilazi cistim srcem i verom, nikako nadmetanjem u znanju i poznavanju materije.Upravo zato je i mogao da dopre do srca NISTIH, onih koji su bili neuki, koji nisu visoko mislili o sebi i upravo zbog toga ga fariseji i ucenjaci nisu prepoznali kao Boga...Mada ,ko sam ja da komentarisem svetog Nikolaja Srpskog?Ili ti?Ili...?
A sve receno je u skladu je sa tvojim potpisom.Upravo je to sustina.Hvala simi:)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
A Njemu se prilazi cistim srcem i verom, nikako nadmetanjem u znanju i poznavanju materije.Upravo zato je i mogao da dopre do srca NISTIH, onih koji su bili neuki, koji nisu visoko mislili o sebi

Budisticki ucitelji obicno to kalista nazivaju: "Don't know mind". :) Um koji nije siguran da zna sve ali je uvek spreman da vidi stvari kakve jesu :)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ko god to zvao, ovako ili onako, to je tako.
Razumem da su pitanja vere ono sto ljude najvise moze da pogodi, ali upravo to da smo ranjivi zbog drugacijih gledista predstavlja signal ne da menjamo druge, da bi bili isti kao mi, nego da mi postanemo ne ranjivi.Ne usmislu bezosecajni, vec da svoju veru dokazujemo svojim nacinom zivota.Tek onda ce ljudi oko nas moci da njome budu dotaknuti i promenjeni.To je jedini put.Nikako drugacije.Jer u meri u kojoj smo mi ispunjeni Svetim Duhom, u toj meri On moze da pokrece ljude oko nas na promenu i priblizavanje Bogu.
Zbog toga su krajnje jalovi, neproduktivni i gresni (u krajnjoj liniji)pokusaji da svoju veru sirimo putem foruma (?!)
Otuda svaki pokusaj da se predje granica diskusije i predje u ubedjivanje i svedocenje, misionarenje, cak, ne moze da se dobro zavrsi - iz nje svi izlazimo povredeni i neshvaceni.

Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Pomaze Bog!

Ako kome nije jasno sta se ovde desava pokusacu da objasnim, licemerima ne treba pojasnjavati oni odlicno znaju o cemu se ovde radi.Doslo je do sukoba izmedju pravih Pravoslavaca koji drze do tipika Svetog Oca Save Nemanjica i Svetog Vasilija Ostroskog i ekumenista izdajnika SPC koji pripremaju dolazak pape 2013.god.Ekumenisti,novotarci i sluge antihrista imaju zadatak da pripreme narod na ujedinjenje sa katolicanstvom i tako izgubimo zastitu Duha Svetoga koji nas cuva kako smo primili Hriscanstvo.E kada to urade i ne budemo pod zastitom onda ce nas istrebe ko vaske da nam se za kosti ne zna.Ovo svaki Srbin Pravoslavac treba da zna!

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Ja se stvarno izvinjavam, ali verovatno sa mnom ensto nije u redu....Jer ja stvarno ne vidim kakve veze sve ovo ima sa ovom temom? Sto bi bilo kome trebala bilo kakva pomoc i koji to mi, kome i zasto da pomognemo? I ko je to pobedio? Stvarno ne razumem....

Onda da ti pojasnim. Ne možeš nikoga ubediti da nije na pravom putu i pomagati mu da to spozna ako on misli suprotno. To je tema ili i sa mnom ne nešto, nego ništa nije u redu. Zato su jedni pisali ovako a drugi onako. Zato se međusobno optužujemo i gložimo.
Rekao si, otišli su tebi dragi ljudi jer su pokušali da objasne ovim drugima da greše. Međutim ovi drugi ne prihvataju da oni greše, već misle da greše ti što su tebi dragi. U tom smislu niko nikoga ne može da UBEDI na ovakav način, na silu. Jednostavno, nije način. Samo kao što već rekoh i kao što je rekao patrijarh Pavle (negde iznad ima citat) ljubavlju i hrišćanskim životom.

Uostalom, baš me i briga, neka misli ko šta hoće i neka piše ko šta hoće, pa ko kako koga razume. Svako odgovara za svoju dušu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag