Sta se desava.....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Kalimercice molim te predstavi se pod svojim pravim imenom urednika da te ja ne moram predstavljati ostalima.;)

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
:(:(:(:(:(

Dodato posle 9 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Onda da ti pojasnim. Ne možeš nikoga ubediti da nije na pravom putu i pomagati mu da to spozna ako on misli suprotno. To je tema ili i sa mnom ne nešto, nego ništa nije u redu. Zato su jedni pisali ovako a drugi onako. Zato se međusobno optužujemo i gložimo.
Rekao si, otišli su tebi dragi ljudi jer su pokušali da objasne ovim drugima da greše. Međutim ovi drugi ne prihvataju da oni greše, već misle da greše ti što su tebi dragi. U tom smislu niko nikoga ne može da UBEDI na ovakav način, na silu. Jednostavno, nije način. Samo kao što već rekoh i kao što je rekao patrijarh Pavle (negde iznad ima citat) ljubavlju i hrišćanskim životom.

Uostalom, baš me i briga, neka misli ko šta hoće i neka piše ko šta hoće, pa ko kako koga razume. Svako odgovara za svoju dušu.

Dzabe je ubedjivanje da neko gresi kada je u pitanju vera i religija jer je poenta da po tom pitanju niko ne gresi i da su svi upravu. Ko je taj koji gresi? Gresi onaj koji misli da to nije tacno. Nema razloga za bilo kakvim pokusajima da neko nekom dokaze da gresi i da je njegova vera ispravnija od druge jer to prosto nije istina. Svacija vera je ispravna za njega ili nju samog/samu. Takva vera nije korisna drugom ali jeste toj osobi.

Svi posmatraju svoju veru i ispravnost te vere ali da li neko postavlja pitanje: "Zbog cega verujemo u to sto verujemo"? "Zasto uopste verujemo u nesto"? Nakon pronadjenih odgovora, vise nikom nece biti bitna ispravnost vere. Sama vera nikada nije problem ali jeste problem um koji pogresno sagledava sopstvenu veru. Tu je zamka.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Stara je to stvar, a ne od juče;
ljudi kude one koji govore mnogo,
čak i one koji govore malo
i druge koji uopšte ne zbore.
Nekuđenoga na ovom svetu nema.
Nije bilo, neće biti, niti sada ima takvoga
koga bi ljudi samo kudili ili samo hvalili.

Strofe 227-228 Dhammapada

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Onda da ti pojasnim. Ne možeš nikoga ubediti da nije na pravom putu i pomagati mu da to spozna ako on misli suprotno. To je tema ili i sa mnom ne nešto, nego ništa nije u redu. Zato su jedni pisali ovako a drugi onako. Zato se međusobno optužujemo i gložimo.
Rekao si, otišli su tebi dragi ljudi jer su pokušali da objasne ovim drugima da greše. Međutim ovi drugi ne prihvataju da oni greše, već misle da greše ti što su tebi dragi. U tom smislu niko nikoga ne može da UBEDI na ovakav način, na silu. Jednostavno, nije način. Samo kao što već rekoh i kao što je rekao patrijarh Pavle (negde iznad ima citat) ljubavlju i hrišćanskim životom.

Uostalom, baš me i briga, neka misli ko šta hoće i neka piše ko šta hoće, pa ko kako koga razume. Svako odgovara za svoju dušu.

E pa Kalimercice, znam ja vrlo dobro zasto sam ovo rekao sto ste vi citirali. JEL EKUMANIZAM DOBAR? mislim da ce svaki istinski pravoslavac reci da nije...E o tome su neki ziloti koji su "proterani" sa ovog foruma zeleli da pricaju.... O ISTINSKOM PRAVOSLAVLJU.... Ali im lazni pravoslavci tj. ekumanisti koji se ovde predstavljaju kao pravi pravoslavci a koji su provaljeni inace nisu dali! i zato nisam hteo da cutim...jer nije fer da neko bude prozivan jer veruje u nesto....I jel vidite, opet se vracamo na ono da neko nekom ne da da iskaze svoje misljenje.....

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Lepo rekoh, samo sudi, to je hrišćanski. Ja kažem da pripadam Crkvi. I misliš da me je briga šta imaš da kažeš i kome da kažeš da li pripada ili ne. Usuđeješ se ti da nekom određiješ. Ko si ti? Nije čudo o kom nerazumevanju pričaš. Samo si obrnula uloge. Osećam hladnoću koju pružaš drugima.

O kompromisu nisi kompetenta da govoriš i misliš. Jer ga doslovce nemaš. Najverovatnije da su svi protiv tebe na ovom svetu ili da svi pokušavaju da te smetnu sa puta kojim hodaš. Breme neviđeno.

Da ne budem prijatelj sa nekim samo zato što je neko druge vere? Ili da se brecam ili da grčevito branim svoje stavove? Nikada.
Niko ne može da promeni moje mišljenje i moje stavove u kokliko ja to ne želim.

Da odbijam druge u njihovim kazivanjima zbog različitih stavova??? Bože sačuvaj. Ali znam sigurno da nećeš biti sama u raju. Tamo će da budu samo pravoslavni hrišćini koji nepropovedaju ekumanizam. Negde oko 147 ljudi. A i sigurno si revoltirana ponašenjem sadašnjih crkvenoslužitelja i monaha, tako da oni isto ne pripadaju Crkvi. Jer poštuju ostale ljude koji imaju svoje stavove izgrađena na ‚‚iskrivljenom" hrišćanstvu.

Ti ne bi trebala da se bojiš, ti si već 3458 puta zaslužila mesto u Raju. Nema više potrebe da se boriš protiv ‚‚iskrivljača" i jeretika. I da sebe dokazuješ i Bogu i drugim smrtnicima. Imaš čelični štit vere, to se, nadam se, slažemo.

Samo na jedno si zaboravila. Dete se rađa bez ikakvih spoznaja/znanja/prestava o narodima, nacijama i veroispovesti. Kada bi nagovarala dete od 5 godina da ti kaže da je hrišćanin, on će da te pogleda i rećiće ne lupaj gluposti, ja sam dete i otićiće da se igra i sa vršnjakom crncem i sa kinezom i sa tibentacom jer ono što ti vidiš on to ne vidi. Jer nema usađene filtire u očima. I jako je srećan zbog toga. Jer je potpuno oduzet od svih predstava koje imaju odrasli ljudi. U njemu je prisutno samo IGRA=ISTRAŽIVANJE. Garant, da si vaspitačica ti bi zabranila deci da igraju lopte protiv tima ‚‚iskrivljača". Čak mislim da bi se namerno preselila iz ulice Gandijeve (primera radi, jer zna se koje bio on!!!).

Ma šta ja pričam. Za tebe niko nije vredan ko nije hrišćanin. Ali onaj pravi, kojeg samo ti možeš da prepoznaš. Ti si samo tužna osoba sa velikim osmehom na licu u iluziji sreće.
Pozdrav i neka ti se namere ispune!
Narvno budi s Bogom (na sa mojim u kojeg verujem, to ni slučajno!!!!!!!)

Nemoj biti tako ogorcen...Ocigledno ne razumes sta je Magdalina rekla....ne mrzi ni ona kao ni bilo koji revnitelj nikoga...ali je itekako svesna i dobila je dovoljno dokaza kroz Veru o vecnosti i strasnoj plati gresnika i jeretika....i kao hriscanin i potvrdu svetih otaca o istinitosti te strasne cene...i zato ne zeli da ucestvuje u necemu sto je em veliki greh za nju em utvrdjuje nekakvim povladjivanjem jeretika u svom pogresnom verovanju...jer zaista je strasna cena koja se placa za to...pricas kako nema ljubavi zbog toga u njoj...pa zar nije bas zato velika ta ljubav sto ne zeli da utvrdjuje nikoga u lazi cak iako je svi ovde omrznu i prezru zbog toga...i ne cese nikome usi vec se drzi jedino i samo Istine na jedini nacin kako nam je dato i kako samo mozemo da se spasemo....kroz ocuvanje cistote Pravoslavne Vere onako kako smo je dobili od Hrista i svetih otaca......jer zamisli kako Otac gleda na one koji preziru Njegovog Sina...zar mislis da je zbog toga Hrist zrtvom otkupio nase grehe?da bi mi sad rekli da je svejedno da li cu verovati u Hrista ili nekog budu recimo?ne bih rekao da je tako...a ako se dovoljno zabrines,siguran sam da ni tvoj odgovor ne moze biti drugaciji....ili plasticno:zar cinis uslugu coveku kome smeta buka ako mu ne doviknes najglasnije sto mozes da na njega juri kamion....?jel vaznije dal ce da ga bole usi ili da li ce da se spase?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Milose, svako moze da iskaze svoje misljenje sve dok to misljenje ne vredja drugog. Ali, to sto to misljenje vredja drugog ne treba da bude problem onoga koji je to rekao, vec onoga koji se uvredio jer je uopste nasao razloga da se uvredi. Ipak - postoje odredjena pravila koja se koriste u dijalozima pa ipak ostaje pravilo da ne treba govoriti nesto sto moze drugog povrediti.

ZBog cega kazes da su proterani? Pa Magdalina je tu, zar ne?

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Milose, svako moze da iskaze svoje misljenje sve dok to misljenje ne vredja drugog. Ali, to sto to misljenje vredja drugog ne treba da bude problem onoga koji je to rekao, vec onoga koji se uvredio jer je uopste nasao razloga da se uvredi. Ipak - postoje odredjena pravila koja se koriste u dijalozima pa ipak ostaje pravilo da ne treba govoriti nesto sto moze drugog povrediti.

ZBog cega kazes da su proterani? Pa Magdalina je tu, zar ne?

Ko je rekao da ja pricam o Magdalini? Ne razumem.... govorim o NEKIM zilotima....

P.S. Magdalina nije tu.... ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag