Ne bih da ovde otkrivam toplu vodu kada kažem da je prepucavanje na internet forumima besmisleno, ali stvar je u tome da bi ovde trebalo da je vrlo lako ignorisati nečije mišljenje - niko ne može da podiže glas na vas (CAPS LOCK nikog ne bi trebao da plaši), niko me može da vam se unosi u lice, da vam ne da da završite rečenicu (ovo je posebno interesantno) i niko ne može da podigne ruku ni na kog. Ovo poslednje i jeste razlog za toliko provokacija - lako je provocirati iza tastature.
Ne pratim dovoljno ove teme da bih mogao da dam dovoljno dobru ocenu ko je "više kriv" za verbalne sukobe, ali i da znam ko je, nema previše smisla da sad ovde "biram strane i tabore". Zato bih uzeo slobodu da dam po savet pravoslavcima i "istočnjacima" (u nedostatku bolje reči). Saveti su dobronamerni, a kome budu parali uši - neka proba da vidi zašto je to tako. Ako su nekome izlišni - nadam se da nije previše vremena potrošio na ovaj tekst.
Dragi pravoslavci, znam da je rečeno "Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме. Јован, 14,6." ali mnogi jednostavno ne žele taj put. Ako to znači da će završiti u "огњу пакленом" - to je prevashodno posledica njihovog izbora. A ako je vaše pisanje posledica dobronamerne brige za njihove duše i usmereno na njihovo izvođenje na pravi put, kako je onda moguće da ste, s jedne strane, toliko zabrinuti za njihovu dušu, a sa druge strane toliko agresivni i sarkastični napadajući ih po forumu. I to sa argumentima često izvedenim i literature koja nije i sama "istočnjačka", već naprotiv - usmerena protiv tih tradicija, i samim tim puna osude i omalovažavanja i jako praktična za copy/paste-ovanje na svaki pomen reči meditacija, buda, joga, zen itd. Pa da "istočnjaci" zaista mare za tu (osuđujuću i fantastično neobaveštenu) literaturu odavno se ne bi bavili time čime se bave. Previše je nečeg starozavetng, osvetničkog, proročkog, naše-će-vreme-doći govora, premalo ljubi-bližnjeg-svog govora.
Dragi "istočnjaci", neka vaš rad nas sebi bude upravo to: rad na SEBI. Nikad nije bilo popularno ukazivati ljudima na njihove iluzije, direktno ili indirektno. Čak i ljudi koji su sami pitali nekoga da im pomogne oko svojih problema su doveli i sebe i tog nekog u nezgodan položaj, kada im ovaj ukaže na to šta je njihov problem. Ne znam da li znate da psihoterapeuti dosta moraju da okolišaju kada pacijentu treba da objasne šta im je problem, i nekako ih puštaju da ovi to sami uvide kada god mogu. I opet nije lako. A kako će onda biti uspešna komunikacija sa nekim ko nije ni tražio da mu se objasni da je u iluzijama? (mada moram da dodam da je ukazivanje na netoleranciju čak i potrebno - što i sledi u sledećem pasusu) Može vaš motiv biti najplemenitiji (na primer, oslobađanje nekoga od iluzija koje mu prouzrokuju probleme), a da ipak bude shvaćen kao nezaslužena kritika, pa i "duhovno hvalisanje" i samim tim i iritiranje. Naravno, ko je sam pitao ili "uzimao Budu u usta" (tj. copy/paste sa srbende.com) - taj neka otrpi odgovor.
Ovo su samo moji mali saveti, ali ono što sledi je daleko ozbiljnija stvar: Kako su pravoslavci u ovoj zemlji tolika većina u odnosu na "istočnjake", da je čak i onaj "zilotski" deo pravoslavaca daleko brojniji od svih praktikanata budizma, joge, tao-te-nečega i svega ostalog istočnijeg od reke Ind, samim tim nose daleko veću odgovornost. Mislim da je jako bitno podsetiti ih na toleranciju i duh koji je gajio, na primer, Patrijarh Pavle - ja ne mogu da ga zamislim da kritikuje budistu/hinduistu i obećava mu pakao jer ne misli isto kao i on. Ova zemlja je u ogromnim problemima, i samo nam još fali dodatnog radikalizma, fundamentalizma i netrpeljivosti, da se dokrajčimo. (Ako vas zanima kuda vodi fundamentalizam, slobodno kliknite na
YouTube - razbijanje gej parade u Beogradu!!! - počinje od 2min50sec, dovoljno je pogledati do 3min30sec.) Nemojmo ići ka tome.
Pozdrav!