Sta se desava.....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Nema niceg loseg u ispovedanju svesteniku i nema razloga da bilo koga bude sramota da to uradi ali ja pokusavam da naglasim koliko je bitna promena iznutra, iskreno pokajanje. Kada resis stvari sam sa sobom i kada prestanes da gresis, tada ce pokajanje biti potpuno. A svesteniku mozes da se ispovedas do kraja zivota i Bog ti nece oprostiti zbog toga, vec samo ako se stvarno promenis i Ohristovis.
Posto zurim, da ne pisem puno: moje i tvoje glediste Boga se razlikuje, pa zbog toga i nastaje ova suprotnost u misljenju. Ustvari, ja ne mislim suprotno od tebe. Mislim isto sto i ti, samo ukazujem na znacaj unutrasnjeg rada, duhovnog rada. Za mene je Hrist danas, ustvari Duh koji se nalazi u svakom coveku i koji sam covek treba da otkrije kako bi se Ohristovio. Kada se Ohristovis, ti zivis u zajednici sa Hristom i sa Bogom nakon cega vise nema greha. Nesto slicno je i sa Budom. Buda (Gotama Sidarta) je davno umro. Ali to ucenje, ta Buda priroda se nalazi u svakom coveku i kada je pronadje, covek zivi prosvetljen. Tu postoji jednakost izmedju Hrista i Bude. Unutrasnja potraga je ono sto je po meni bitno. Boga spolja mozes da trazis i on mozda postoji ali ti nikada sa sigurnoscu ne mozes to znati. On nije vidljiv na taj nacin. Zato i verujes u njega. Ali ono sto je u nama, to je vidljivo. Ono sto je u prirodi i svuda oko nas, to je vidljivo. Ako to proucavas, posmatras i ujedinis se sa time, po meni, ti se ujedinjujes sa Bogom. Nema tu prelasti i slicnih stvari. To je jedan Bogougodan zivot.
Zapravo Jeremija, nema mnogo razlike izmedju tebe i mene. Gledamo drugacije na Boga ali i jedan i drugi tezimo dobrim stvarima i dobrim delima u zivotu. To je ono sto nas spaja. A sad, misljenje...to mi je nesto sporedno kada je u pitanju duhovnost.

Bicu naredna tri dana zauzet ali od ponedeljka cu naci vremena pa cu opet pisati. Do tada, ne zameri ako kasnim sa odgovorima.

Pozdrav :)

Nemaju veze buda i Isus...nemoj te dve stvari da poredis jer je nemoguce porediti Boga sa bilo cim.....u budizmu opstis sa raznim demonima cim ne opstis sa Bogom......jer Isus je i rekao da samo kroz Njega mozemo doci do Njegovog Oca....nemoj sebi dozvoliti da se salis sa ovim stvarima jer nije sala...niti je duhovni zivot nesto sto sluzi za uzivanje na ovom svetu i neko "prosirivanje svojih vidika","ujedinjenje sa prirodom" ili sta vec...vec ustrojavanje novog coveka,Ohristovljenje...koje pocinje Krstenjem a nastavlja se do kraja zivota kao velika borba sa sopstvenim demonima i gresima u kojoj mozes pobediti samo uz pomoc Boga....nikako drugacije.....znam da ce ti ove reci zvucati iskljucivo ali ne shvataj ih kao neko licno kritikovanje vec ih shvati kao dobronamerne.....

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
sve sto je bilo bitno, rekao sam!
A zapravo ništa nisi rekao, sem da su oterani i da ih je neko oterao . A nisi rekao ko je oteran , zašto i ko ih je oterao? Ovo već ponavljam. Odgovori na ova pitanja da bi tema imala neki smisao , ovako je treba zaključati.
To bi bilo kao kad bih ja rekao da su oterani neki kosmonauti sa ovog foruma a neću ništa drugo da kažem.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
sve sto je bilo bitno, rekao sam!
Ništa ti bitno nisi rekao. Samo iznosiš sumnje, a ničim ih ne potrepljuješ. Ne odgovaraš ni na jedno pitanje koje ti ljudi postavljaju u vezi tih sumnji. Pa šta očekuješ, da ti neko povjeruje na lijepu riječ?
Dokaze na sunce, drugar, pa će onda tvoje riječi imati određenu težinu, ovako su samno dim i magla. Pored toga, takvim ponašanjem ostavljaš samo sumnju u tvoje dobre namjere.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Citajte malo, rekao sam da je jedna osoba koja je meni draga morala da ode jer nije imala drugog izbora jer su je proganjali ekumanisti i lazni pravoslavci. Vise nista ne mogu da kazemm...

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
milose to nisu dokazi , samo optuživanje i sumnjičenje N.N. lica . Ovde nemamao ni jednu činjenicu čak ni indiciju . Niko nije imenovan ,a nemamo ni vreme ni sredstvo ni pomagače ni motiv ni način na koji je oteran - zapravo nemamo ništa.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ja mislim da je krajnje vreme da angazujete Serloka Holmsa... ;)

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
pevaj ptičice, ako ne budeš rekao, sad će urednik da zaključa temu, a onda će te tvoji ::gun:

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Miloš je još dete, jedno divno, nevino i naivno dete od 17 godina i naseo je na provokaciju, izmanipulisan, a zbog neiskvarenosti i mladosti - lakoveran. Lako ga je zavesti.

SF je nekada imao lep PDF Religija, gde smo se svi mi, koji sebe nazivamo pravoslavcima lepo družili, dopunjavali, poštovali i uvažavali. Verujem i da smo dosta toga naučili jedni od drugih. Polemisali smo, ne među sobom, nego sa ostalima koji su se uključivali u naše teme.

Ali, ne leži vraže, sada smo etiketirali jedni druge kao ekumeniste, jeretike, nasilnike, netolerantne, bogohulnike, raskolnike....a pravoslavci u stvari nisu takvi ljudi...

Onda smo, što ne priliči pravoslavcima, počeli da se busamo u grudi ko je veći vernik i pravoslavniji pravoslavac, bacajući klevetu i laž na bližnjega uz to vređajući i optužujući. Čak je bilo i pretnji kome će i kako Bog suditi. Dragi moji, to je sve hula i najveći je greh.

I zašto? Zato što je jedna jedina osoba bacila zlu reč, napisala nekoliko kilometarskih postova, ispucala sve što je imala da kaže i ODMAH izmislila kako je neko proganja (?), maltretira, vređa, ponižava i šta ti ja znam šta sve ne, pa je ta "jadna osoba" "morala" da ode. Kukolj je odradio svoje. Pokvario je žito.

Ne znam kako je to ta osoba zaključila kada je za svoje postove dobijala pohvale od svih nas? To je bar javno i vidi se. Ko tu sada laže kaži ti meni dragi Mimi? Ta tvoja osoba ili ostali? Nemam nameru da te ubeđujem, shvatićeš jednoga dana i sam.

Pravoslavlje ima mnogo neprijatelja i jednom od njih, kome je naše druženje ovde zasmetalo, želeo je da to poruši, prerušen u obaveštenog i dobronamernog velikovernog "Zilota", bacio je otrov koji smo mi dobrovoljno popili i..... napravio razdor, na našu žalost a na svoju sreću, uspešno.

Otišao je Simi, Kalista, Vessna, i još neki. Htedoh i ja da odem. Međutim, predomislila sam se. Ostajem, makar na ovom parvoslavnom podforumu ostala potpuno sama. Jer, pravoslavlje nema alternativu!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.05.2010
Poruka
33
Dobro kažeš Jeremija. Kao što vidiš brate, znanja je sve više, ali u srcu je Ljubavi sve manje. Još uvek tražimo znake kao negda učeni fariseji, a ne radujemo se Vaskrsenju, i Životu.

Dodato posle 8 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Ko izdrži do kraja, taj će se i spasiti. Ono o čemu pišemo, i govorimo, dužni smo i da tvorimo. Naravno, u sabranju i molitvi. Sutra je praznik, i u Zemunu je slava, u Nikolajevskoj crkvi. A u nedelju su Duhovi, kada će se pevati -Carju Nebesni, utješitelju Duš istini...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag