Sama Ellen White priznaje i govori o svojoj teškoj ovisnosti o octu (sirćetu). Zapravo, da ti ne prepričavam, evo njenih riječi o toj njenoj ovisnosti:
"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću, ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)
Evo Mire. Sama Ellen White svjedoči o svojoj ovisnosti. Nije riječ o tome da ocat u njenom želucu izaziva bolove, nego se radi, kako sama Ellen White kaže o ovisnosti. Da je riječ samo o tome da je njezin želudac osjetljiv i da ne podnosi ocat, naprosto ga ne bi pila i 'mirna Bosna". Međutim, kod Ellen White se radi naprosto o onome što je i sama priznala - radi se o ovisnosti. Ja ću ovdje sada stati, a tebi samome ostaviti da se pitaš - Što je to u tom octu moglo biti, da je Ellen White postala teška ovisnica o octu? Je li možda postala ovisnica o vodi koju sadrži ocat!? Ili ...... !?!?!?
Slape, objasni mi samo ko to pije 'cisto sirce' (alkoholno)? I ko uziva u tome? Alkoholicar sigurno nece uzvati u cistom alkoholnom sircetu, niti ijedan covek moze uzivati u tome. Niko nije lud pa da pije obicno sirce, jer ono se koristi kao zacin za salatu i dodatak jelima..
Nema tu govora o alkoholizmu! Niti je rec o obicnom sircetu!
Medjutim, ona na drugim mestima kritikuje i obicno sirce koje se "stavlja u salatu" i naziva ga stetnim. Dakle, kritikovala je i obicno sirce zbog nagrizajucih svojstava..
Isti je slucaj i sa zelenim cajem, i njega kritikuje i kafu, te istice njihovo negativno dejstvo na zeludac..
Ja bi sad upitao, da nije ona mozda bila ovisnica i o caju i kafi, pa zato pise o tome???
Da upravo zbog toga i pise!
Objasnicu..
Ona je koristila svo ovo troje (caj kafu i sirce), i to zbog bolova koje je trpela, sto je bila posledica udarca u glavu.. I na kraju je na to razvila zavisnost!
Dakle, rec je o nekoj vrsti sirceta (koje nije nuzno i alkoholno), koje sluzi ublazavanju bolova. Cak i Hristu su davali sirce pomesano sa zuci da pije, da time ublazi muke i bolove na krstu. (inace sirce ima terapeutska svojstva i koristi se za ublazavanje raznih tegoba). I ona je vremenom na to razvila zavisnost!
Vi mozete pricati sad svasta. Ali ona nije bila alkoholicarka, vec je postala ovisna od sredstava koje je koristila za ublazavanje bolova. I kasnije kada su ti bolovi utihnuli ona je nastavila to da koristi.
Nakon sto je citala bibliju, zapazila je da su i Isusu Hristu davali ocat pomesan sa zuci da pije i on nije hteo, pa se i ona trudila da to izbegne.. To joj je stvorilo strahovite muke.. O tome tekst govori, samo vi izgleda ne razumete..
Odatle i njena averzija prema alkoholu..
Zalosno je sad zenu optuzivati zbog toga, pa nije ona kriva.. Pozdrav.