Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Pitao sam to, jer želim da razjasnimo motive.
Znači kada govori o "ovisnosti" ona zaista govori o ovisnosti koja nije povezana sa alkoholom i to i sam smatraš.
Dobro je da smo se konačno u nečemu složili.
Ok, što se tvog pitanja tiče, ja ću reći da je ta ovisnost od svičela povezana sa njegovim osvežavajućum svojstvom i spuštanjem telesne temperature, koja je omogućavala teške poljoprivredne poslove. To je jedna varijanta zašto joj je bio potreban svičel i što je teško ga mogla ostaviti.
Kakav "svicel" te spopao? Ona je koristila sirce zbog zdravstvenih problema koji su povezani sa sinusima i povredom nosa. Koristila je i druga umirujuca sredstva protiv bolova poput zelenog caja.. Zna se da recimo jabukovo sirce kada se pije deluje umirujuce na sinuse. Vremenom je postala zavisna od toga. Citajuci bibliju zapazila je da je Isus odbio da pije sirce pomesano sa zuci da bi umanjio bolove pa je i ona zakljucila da to ne treba da radi. Molila se Bogu da joj pomogne da i bez tih sredstava ozdravi i bude u stanju da funkcionise, i to se cak vidi i iz teksta da su 'molili za njeno zdravlje'.
Kasnije je zbog iskustva i zeleni caj kafu i slicne napitke smatrala nepozeljnim i stetnim, prvenstveno zbog svog shvatanja biblije i Hristovog odbijanja da koristi ta umirujuca sredstva..
Drugi razlog za njeno insistiranje da vernici ne treba da koriste sirce, zeleni caj, kafu ili ljute proizvode zapravo i ne postoji. Ona je izgradila stav na svom iskustvu. To nije generalno biblijski stav, odnosno nigde nije zabranjeno, vec je pre svega to njeno razumevanje! I nikada to i nije bilo zabranjeno vernicima, vec je bila "preporuka" i savet da ne koriste.. Nikakav fanatizam tu i ne postoji da ti ne smes uzeti malo alkohola zbog zdravstvenih tegoba, nego su kasnije neki izvrnuli ono sto je ona govorila i njene preporuke i savete shvatili kao dogmu i "moranje".