Sta je Sabat i da li Hriscani treba da ga drze.

Da li Hriscani ne smeju nista da rade subotom

• Hriscani smeju i mogu da rade subotom sta god pozele

Votes: 3 60,0%
  • Hriscani Ne smeju da rade subotom

Votes: 0 0,0%
  • Hriscani mogu subotom da lece ,ali ne smeju da rade

• Hriscani mogu subotom samo da poucavaju Biblijom .

• Hriscanima je nesto dozvoljeno,a nesto nije dozvoljeno da rade subotom

Votes: 2 40,0%
  • Hriscani imaju crveno slovo subotom -pravoslavni kalendar

• Total voters
    5
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pitanje je sta covek koji pise ovakve stvari vredjajuci druge - pije.

Ja bih rekao "NISTA" vec da je na nekim teskim haucigenim drogama.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitanje je sta covek koji pise ovakve stvari vredjajuci druge - pije.

Ja bih rekao "NISTA" vec da je na nekim teskim haucigenim drogama.

"Pijana" Switchom bezalkoholnim pićem. Ne alkoholom.

A kakvi su plodovi onih koje sotona do dana današnjega zavodi i sokoli ih da judaiziraju, najbolji primjer su vam upravo subotari, EGWisti, s ovoga foruma. Naime, neki subotari ovdje kažu da je Isus Bog (Marko, Laodikeja), dok Jovan i tripo tvrde da je Isus obični čovjek, a sva četvorica ovih subotara deklariraju se pripadnicima iste adventističke sekte. Dakle, što ovu četvoricu povezuje? Isti Bog nije, jer dvojica tvrde da je Isus Bog a dvojica njih da je Isus samo čovjek. Prema tome, Bog ih ne povezuje, nego ih povezuje Ellen White, osnivačica njihove sekte. Uostalom, oni prilikom krštenja moraju ispovjediti vjeru u Ellen White, a svjedočimo ovdje da o Bogu potpuno suprotno vjeruju. Dakle, njihov vrhovni religiozni i vjerski kriterij nije vjerovanje u istog Boga, nego prijanjanje uz istu ženu, osnivačicu njihove sekte.

P.S. Važno je znati da je Ellen White, prema vlastitom priznanju, bila alkoholičarka, i to teška alkoholičarka. Sama Ellen White svjedoči da su svi oko nje mislili da se neće moći čak ni izvući iz te teške ovisnosti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Važno je znati da je Ellen White, prema vlastitom priznanju, bila alkoholičarka

Važno je znati da Elen nigde ne pominje alkohol, već isključivo bezalkoholno piće(sirće), američki switchel, za farmere. Zbog svog osvežavajućeg ukusa mnogi su se navikli na swichel da su ga teško ostavljali. To je prava istina. Zaista je potrebno ovu neistinu prokazivati.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Važno je znati da Elen nigde ne pominje alkohol, već isključivo bezalkoholno piće(sirće), američki switchel, za farmere. Zbog svog osvežavajućeg ukusa mnogi su se navikli na swichel da su ga teško ostavljali. To je prava istina. Zaista je potrebno ovu neistinu prokazivati.

Da, ona svo vreme govori o sircetu i da je ono stetno, ne zbog alkohola u sebi vec inace zato sto nagriza zeludac itd.. Ona savetuje da se ne koristi ni u salatama niti da se pije. Isto tako je i protiv drugih nadrazujucih pica koja nisu povezana sa alkoholom iskljucivo, kao na primer kafom..

E sad kako to neki povezuju sa alkoholom (da se bas radi o alkoholnom sircetu), stvarno ne znam.. Njena kritika u vezi sirceta uopste nije bila vezana za alkohol..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno, na drugim mestima govori konkretno protiv alkohola i upotrebe istog.

Ali sama ga ne koristi, već piće "sirće" koje se odnosi na switchel i pića na toj bazi u SAD-u koja se sastoje od sirćeta, vode i melase. Samo po sebi ono nije smatrala apsolutno štetnim, ali je uvidela da njoj lično ono ne prija i da se mora ovoga potpuno osloboditi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
E sad kako to neki povezuju sa alkoholom (da se bas radi o alkoholnom sircetu), stvarno ne znam.. Njena kritika u vezi sirceta uopste nije bila vezana za alkohol..

Sama Ellen White priznaje i govori o svojoj teškoj ovisnosti o octu (sirćetu). Zapravo, da ti ne prepričavam, evo njenih riječi o toj njenoj ovisnosti:

"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću, ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Evo Mire. Sama Ellen White svjedoči o svojoj ovisnosti. Nije riječ o tome da ocat u njenom želucu izaziva bolove, nego se radi, kako sama Ellen White kaže o ovisnosti. Da je riječ samo o tome da je njezin želudac osjetljiv i da ne podnosi ocat, naprosto ga ne bi pila i 'mirna Bosna". Međutim, kod Ellen White se radi naprosto o onome što je i sama priznala - radi se o ovisnosti. Ja ću ovdje sada stati, a tebi samome ostaviti da se pitaš - Što je to u tom octu moglo biti, da je Ellen White postala teška ovisnica o octu? Je li možda postala ovisnica o vodi koju sadrži ocat!? Ili ...... !?!?!?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
S obzirom da Jovan pojma nema o tome zašto su Adventisti "krali Bogu njegovo sveto vrijeme" i subotu počinjali petkom u 18 sati, umjesto zalaskom sunca u petak, niti 99% članova adventističke sekte o ovome ima pojma, ja ću ovdje iznijeti činjenice onako kako stoje.

Adventizam sedmog dana nije moguće razumijeti bez poznavanja perioda 1844. – 1851. god. Osim što su u tom periodu adventisti oformljeni kao zajednica, u tom periodu su nastala sva glavna vjerovanja adventista, kasnije Crkve ASD, koja su na snazi i danas, osim Trojstva koje su prihvatili i preuzeli od „pale Crkve – Babilona“ čitavo stoljeće kasnije 1980. godine.

Odakle adventistima subota i odakle im početak subote u 18 sati?

Joseph Bates je u tom periodu bio jedan od vodećih aktera u čitavom tom pokretu i procesu njegova formiranja. "Istinu o suboti“ Ellen White i ostali „pioniri“ preuzeli su upravo od Joseph-a Bates-a (nije ni njegova originalna ideja). Osim što su prihvatili svetkovanje subote, od Bates-a su prihvatili i računanje početka subote. Joseph Bates, kao pomorski kapetan, odlučio je kako subota počinje po nautičkom računanju vremena u petak u 18 sati, i „svako drugo računanje je gubljenje vremena“, ustvrdio je Bates. Da je Bates umjesto pomorac bio rudar iz treće smjene, adventistima bi subota vjerojatno počinjala u petak u 22 sata. Sedam mjeseci nakon što je prihvatila subotu od Batesa Ellen White ima viđenje koje potvrđuje baš ono što je prihvatila, evo tog viđenja:

Gospodin mi je sljedeće viđenje dao 1847. u Topshamu u saveznoj državi Maine, za vrijeme okupljanja braće u subotu. ..... Vidjela sam kako je jedan anđeo brzo doletio k meni. Ponio me sa Zemlje u Sveti Grad. U gradu sam ugledala hram u koji sam ušla. Prošla sam kroz vrata i stigla do prvog zastora. Zastor je bio podignut i ja sam ušla u Svetinju. ...... Nakon što sam vidjela slavu Svetinje, Isus je podigao drugi zastor i ušao u Svetinju nad svetinjama. ..... Isus je stajao pokraj Kovčega i kad su se k Njemu dizale molitve svetih, iz kadionice se dizao dim tamjana, a On je njihove molitve s dimom tamjana prinosio svojem Ocu. U Kovčegu sam vidjela zlatnu posudu s manom i Aronov procvjetali štap te kamene ploče složene kao knjiga. Isus ih je otvorio i ja sam na njima ugledala Deset zapovijedi napisanih Božjim prstom. Na jednoj ploči bilo je četiri, a na drugoj šest zapovijedi. Četiri zapovijedi na prvoj ploči sjale su jače od ostalih šest. Ali četvrta, zapovijed o suboti, sjala je jače od svih ostalih jer je subota bila odvojena da sačuva čast Božjeg svetog imena. Sveta je subota izgledala veličanstveno, okružena vijencem slave. Vidjela sam da zapovijed o suboti nije bila prikovana na križ jer da je bila ona, bilo bi i ostalih devet; u tom bismo ih slučaju smjeli prekršiti kao i četvrtu. Vidjela sam da Bog nije promijenio subotu, jer se On nikada ne mijenja. Ali ju je papa promijenio iz sedmog u prvi dan tjedna jer je prorečeno da će promijeniti blagdane i Zakon. (Ellen White, Rani spisi)

Često će nakon ovoga Ellen White posjećivati Nebesa i biti Isusova gošća. Evo par interesantnih epizoda:

U viđenju koje mi je dano 27. lipnja 1850. moj je anđeo pratilac rekao: „Vrijeme je gotovo na izmaku. Odražavaš li kao što bi trebala Isusov umilni lik?“ ..... Jako me čudilo da itko može prestupati Božji zakon i gaziti Njegovu svetu subotu kad su protiv njih izrečene takve prijetnje i optužbe. Papa je promijenio dan odmora sa sedmoga na prvi. On je pogazio Božji posvećeni dan i svojom vlašću stavio na njegovo mjesto jedan od šest radnih dana. Sav narod slijedi zvijer i svakog tjedna otima Bogu Njegovo sveto vrijeme. (Ellen White, Rani spisi)

U Oswegu u saveznoj državi New York Gospodin mi je 7. rujna 1850. pokazao veliko djelo koje treba obaviti za Njegov narod da bi mogao opstati u bici u dan Gospodnji. .... Vidjela sam da protivnici Gospodnje subote ne mogu uzeti Bibliju i dokazati da je naše stajalište pogrešno. ..... Moramo paziti da svaki naš korak bude u skladu s Biblijom, jer će oni koji mrze Božje zapovijedi likovati zbog naših pogrešaka i mana kao što su to zli činili 1843. godine. (Ellen White, Rani spisi)

Mogli bismo još nabrajati, ali i iz ovih citata jasno saznajemo kako Ellen White razgovara s anđelima, posjećuje Svetinju nad svetinjama, Isus joj tamo pokazuje i otkriva kako zapovijed o suboti sjaji jače od svih ostalih i kako je odvojena od svih ostalih da sačuva čast Božjeg svetog imena. Čitavo ovo vrijeme Ellen White i ostali adventisti svetkuju subotu od 18 sati u petak do 18 sati u subotu.

Slabljenjem Bates-ove pozicije sve je više zahtjeva za promjenu početka subote. Kako je došlo do velikih razmimoilaženja, tako da je čak prijetio i raskol, 1955. god. vodstvo crkve zadužuje J. N. Andrews-a da istraži to pitanje i predloži riješenje. Andrews je zaključio da subota počinje u petak sa zalaskom sunca i traje do zalaska sunca u subotu. Takav zaključak vodstvo crkve prihvatilo je glasovanjem.

Četiri dana nakon što su Andrews i Konferencija odlučili kad je početak subote, Ellen White imala je "viđenje" u kojem joj je anđeo rekao da je zalazak sunca bilo pravo vrijeme! Sve ovo u potpunosti je „pojasnio“ starješina Smith u "Viđenja – Odgovori na prigovore". Smith kaže: "Nakon Konferencije, 20. studenoga, dobiveno je viđenje, kako bi učvrstilo one neodlučne oko vremena zalaska sunca, kao početka subote." Ovo je Ellen White dovelo u nezgodnu situaciju. Tako se ona u tom viđenju požalila anđelu i pitala za objašnjenje. Ona kaže: "Raspitivala sam se zašto je bilo tako, da sada moramo promijeniti vrijeme početka subote, a anđeo je rekao: "Razumijet ćeš, ali ne još, ne još." (Svjedočanstva, Vol. I., str 116).

Prošlo je od tada 170 godina ali odgovori od adventista još nisu stigli, zagubio im se izgleda "Jelenin anđeo". Zašto su Ellen White i ostali adventisti devet godina „otimali Bogu Njegovo sveto vrijeme“ svetkujući subotu od 18-18 sati? Kako to da ju Isus, kada ga je posjećivala u Svetinji nad svetinjama, nije nikada upozorio na krivo svetkovanje subote. Kako to, kada su već nastale razmirice oko početka subote, sama Ellen White nije pitala Isusa ili anđele kada počinje subota? Mnoštvo je pitanja, a samo je jedan razumljiv i razuman odgovor. 1847. god. najveći utjecaj imao je Joseph Bates, i Ellen White je "vidjela" upravo ono što je Bates tražio da vidi. Devet godina kasnije, odnos snaga se promijenio i Ellen White "vidi" baš ono što su zaključili J. N. Andrews i Generalna Konferencija. Anđeo, koji je Jeleni donosio "viđenja", više liči na "poštara" Josepha Batesa četrdesetih godina, a onda vodstva Crkve i nekih drugih pedesetih godina, nego na glasnika s Neba.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovane.

Uzalud je ubedjivati se sa lazovom i izmisljacem zala i gadosti kao sto je Stvarnoslap.

Zato ja i ne ucestvujem vise aktivno u diskusijama.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane.

Uzalud je ubedjivati se sa lazovom i izmisljacem zala i gadosti kao sto je Stvarnoslap.

Zato ja i ne ucestvujem vise aktivno u diskusijama.

Hvala brate na podršci, no, ne brinem jer govorim istinu. Neka svako radi svoj posao, Željko svoj ja svoj.

Vidi, ja razumem donekle Želju, jer savest ga muči znajući da mu treba promena. Ali nema snage. Zato tako i piše, to je bežanje od osvedočenja. On je veliki potencijal, veoma načitan, pravi erudita. Samo sam mu skrenuo pažnju da kada bi tu erudiciju upotrebio na ono što ne mora da kvarnim metodama opravdava, i kada bi on to upotrebio na ono što ne mora pravdati i iznalaziti lažne argumente, to bi teklo kao voda, kao što i ja radim. Ne moram da se trudim uopšte nategnutim argumentima, već jednostavno samo iznoseći istinu, ide kao voda. Meni je lakše nego njemu, i nije mu posao lagan. Ali dobro, pozvao sam ga da promeni stranu i da erudiciju upotrebi u odbrani argumenta kojima ne treba ljudska potpora i iskrivaljavanje činjenica i teorije zavera. Pa videćemo. Bog neka mu pomogne. Veliki je potencijal, samo da smogne snage da brani pravu stranu, kojoj rekoh ne treba natezanje i potpora.

No, šta god pisao, važno je samo biti pribran, smiren i istrajan. Ništa više. Verujem da Bog deluje na srca ljudi, te nijedna otvrdnulost srca nije Bogu prepreka da osvedočava.

Budi u Hristu blagosloven.

Poslednja izmena:
Natrag