[FONT=&]Откровење 17[/FONT][FONT=&]:[/FONT][SUP][FONT=&]14[/FONT][/SUP][FONT=&] Ови ће се побити с Јагњетом и Јагње ће их победити, јер је Господар над господарима и Цар над царевима; и који су с Њим, јесу позвани и изабрани и верни. [/FONT][SUP][FONT=&]15[/FONT][/SUP][FONT=&] И рече ми: Воде, што си видео, где седи курва, оно су људи и народи, и племена и језици.[/FONT]
Dobri su ti stihovi brate Miko. Nisam razmišljao o njima.
I sada me zaista interesuje na koga se odnosi 15-ti stih?
Možda bi nam pomogli sledeći stihovi:
[FONT=&]Откровење 13[/FONT][FONT=&]:[/FONT][SUP][FONT=&]4[/FONT][/SUP][FONT=&] И поклонише се звери говорећи: Ко је као звер? И ко може ратовати с њом? [/FONT][SUP][FONT=&]5[/FONT][/SUP][FONT=&] И дана јој бише уста која говоре велике ствари и хуљења, и дана јој би област да чини четрдесет и два месеца. [/FONT][SUP][FONT=&]6[/FONT][/SUP][FONT=&] И отвори уста своја за хуљење на Бога, да хули на име Његово, и на кућу Његову, и на оне који живе на небу. [/FONT][SUP][FONT=&]7[/FONT][/SUP][FONT=&] И дано јој би да се бије са светима, и да их победи; и дана јој би област над сваким коленом и народом и језиком и племеном.[/FONT]
Voleo bih čuti i druge, da razrešimo ovu misteriju. Ali samo da ne odgovaraju:
15-ti stih se odnosi na sve Crkve sem na moju. Jer već znamo da je Crkva u kojoj neko pripada za njega prava, jedina, sveta i bez mane. A ostale su kriva religija.
Postovanje Sharrdy,
Mislim da si dobro poceo da objasnjavas ove istine iz Otkrivenja.
Ja upravo sada ponovo proucavam dva poglavlja, 13. i 17. poglavlje.
Samo kad se zajedno proucavaj ova dva poglavlja moze se doci do dobrog zakljucka i razumeti o cemu prorok pise.
Tu se govori o silama koje su progoniule Bozji narod.
U prvoj perspektivi bili su to mnogobozacki narodi, Egipa, Asirija, Persija, Grackas i carski Rim.
Rimsko carstvo nalsedila je verska institucija koja je progonila, zatvarala i spaljivala neistomisljenike.
Ona je vekovima vladala i nad svetovnim vladarima i neke od njih postavljala na vlast.
Jovan je video: "I videh jednu od glava njezinih kao ranjena na smrt, i rana smrti njezine izleci se."
Vodeca duhovana sila srednjega veka dozivela je smrtnu ranu, jer je izgubila svoju moc,
ali Jovan je video da ce se ta sila ponovo pojaviti, oziveti.
U poslednjoj perspektivi, nece biti samo ona sila koja je nekad bila, oslabila i ponovo ozivela, nego ce ona, u
poslednjoj fazi usko saradjivati sa svetovnim vladarim i svi zajedno postici ce ono sto je ona sama postizala u proslosti. To najbolje objasnjava Otkrivenje 17,16.
U poslednjoj fazi ozivela sila ce oko sebe okupiti mnoge religije i hriscanske zajednice udruzene sa vladarima sveta i to ce
biti ZVER o kojoj govori Otkrivenje.
BIBLIJA ODGOVARA
KAKO SE BOG OTKRIVA COVEKU?
Bog se u prirodi otkriva
"Jer {to se ne moze doznati za Boga, poznato je njima, jer ima je sam Bog javio.
Jer {to se na Njemu ne moze videti, Njegova vecna sila i bozanstvo,
moze se od postanja sveta videti duhovnim ocima na Njegovim delima,
tako da nemaju izgovora." Rimljaniam 1,19.20.
"Nebesa kazuju slavu Bo`ju i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski.
Dan danu dokazuje i noc noci javlja. Nema jezika niti ima govora,
gde se ne bi cuo glas njihov. Po svoj zemlji ide kazivanje njihovo, i rec njihova na kraj vasiljene." Psalam 19,1-4.
Bog se otkriva kroz nasu savesst
"Neznabisci koji ne imajuci zakon, sami od sebe cine {to je po zakonu,
onda su oni nemajuci zakona, sami sebi zakon. Jer oni pokazuju da je ono sto se
cini po zakonu napisano u srcima njihovim, {to svedoci i njihova saves i
njihove misli." Rimljanima 2,14.15.
Bog se otkriva kroz Sveto pismo
"Trazite u knjizi Gospodnjoj i citajte, nista od onoga nece izostati i nijedno
nece biti bez drugoga; jer {to kazem, On je zapovedio i Duh ce ih Njegov sabrati."
Isaija 34,16.
Hristos je u ljudskom telu otkrio Boga
"Mnogo puta i na razlicite nacine govorio je Bog nekada ocima nasim preko proroka, a kraju ovih dna govorio je nama preko svoga Sina." Jevrejima 1,1,2.
"Ko vide mene, vide Oca." Jovan 14,9.
"Ja i Otac, jedno smo." Jovan 10,30.
Oni koji ne zele ne mogu Ga uposnati
"Jer kad poznase Boga ne proslavi{e Ga kao Boga, niti Mu zahvalise,
nego zabludesi u svjom milsima i potamnje nerazumno srce njihovo.
Kad se gradjahu mudri, poludese." Rimljanima 1,21-23.
"Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim i svim umom svojim."
Lika 10,27.
"Jer je ovo ljubav Bozja DA ZAPOVESTI NJEGOVE DRZIMO.' Jovan 5,3.