SOTONA - DJAVO ko je on i taktike varanja ?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
A cuj drugi veruju u svakave gluposti. bezgresno zacece Marijino, u apostole koji to nisu, u fizicki vaskrs i da ne nabrajam vise...
A kad dodje vreme shvatit cemo u sta smo sve verovali i tracili svoje vreme.
Smisao foruma je da svako ostavi svoje misljenje. Nije mi namera da se ovde svadjam. ;)

Pa ipak se svadjas kada napises da drugi vjeruju u gluposti.
Vjera je sasvim privatna i zatvorena sfera. ne postoje dva covjeka na svijetu kojima je (ne)vjera jednaka, ma bila to dva katolika ili dva ateista.
Samim tim (ne)vjeru drugoga postujes kao i svoju.

Ali mislim da je dobro da kometarises knjige, a ne vjere.

Doduse ima problem s sljedbenicima knjiga da se svadjaju kada stavis komentar kao da diras njihovu privatnu vjeru - jer se identifikuju neopravdano, kao da kazu: Ja sam Biblija!
A zna se da nije. Kur'an i Biblija itd su knjige svoma dosptupne. I neka vjeruju sta hoce, ali neka ne tvrde da znaci drugacije nego sto pise. Ili neka kazu: mi to ne razumijemo. To je ljudski.

Član
Učlanjen(a)
26.01.2012
Poruka
13
Doduse ima problem s sljedbenicima knjiga da se svadjaju kada stavis komentar kao da diras njihovu privatnu vjeru - jer se identifikuju neopravdano, kao da kazu: Ja sam Biblija!
A zna se da nije. Kur'an i Biblija itd su knjige svoma dosptupne. I neka vjeruju sta hoce, ali neka ne tvrde da znaci drugacije nego sto pise. Ili neka kazu: mi to ne razumijemo. To je ljudski.

Na ovo iznad se necu osvrtat jel si fulao ceo fudbal. Ali na ovo boldano hocu. Kad nezelis da ti je tumacim kako pise u bibliji zamoleo bi tebe da nas prosvetlis kad smo mi neukii i nerazumemo.

2 Samuel 24:1

2Sa 24:1 Jos je jednom srdzbaa Jahvina planula na Izraelce te potakla
Davida protiv njih govoreci: Idi, izbroj Izraelce i Judejce!

1 Ljetopisi 21:1

1Lj 21:1 Tada Satan ustade na Izraela i potice Davida da izbroji Izraelce.

Ima jos toga na stotine..

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573

Ima jos toga na stotine..

Ovo ti nije bas neki primjer. Ima drugih na stotine neoborivih, ovaj je oboriv ukoliko mislis na kontradikciju?

Planu srdzba Jahvina te ga potaknu: idi broj Izraelce
Tada Satan ustade na Izraela i ptaknu ga da broji Izraelce.

Tamo gdje je Srdzba Jahvina, moze biti i Satan, Bog mu dopusti, je su Boga napustili.

Član
Učlanjen(a)
22.12.2011
Poruka
8
Izvinjavam se, moram da se umesam u ovu teme iako sam je samo na blic pogledao. Ovo se odnosi na pitanja koja je postavio Jurivaka. Juce proslavismo Svetog naseg oca Savu koji je mirio zavadjenu bracu, a evo braca u Hristu se bore i danas i svaki dan i nikako se ne mogu sloziti, bore se Srbi medjusobno, bore se Hriscani! Djavo je pao zbog neposlusnosti Bogu, Adam i Eva su pali zbog neposlusnosti, mnogi su umrli i dusom i telom zbog neposlusnosti, zbog svojevoljnosti, zbog prkosenja. Tako i mi prkosimo kada nasom malom, zanemarljivom misaonom silom pokusavamo rastumaciti i shvatiti neke tako velike stvari. Zato bismo se zaista obavezno prvo trebali pomoliti Bogu da nam pomogne da shvatimo i razumemo neke stvari, da nas opameti, umudri, blagoslovi, pa i da posalje blagodat Duha svoga Svetoga na nas, kao sto je poslao na apostole i na mnoge druge izabranike Hristove.

Dakle, Jurivaka, pitao si zasto je djavo medju ljudima, zasto je Gospod to dozvolio ako nas voli? Djavo hodi zemljom i ne samo djavo vec i mnostvo demona – takodje palih andjela. Zasto je on tu ne bih znao. Mozda se Bog nada da se i oni kao i mi koji smo potomci palih roditelja Adama i Eve, pokaju i operu pokajanjem i ponovo prihvate Boga svim srcem i svim bicem svojim, a Gospod prasta. Cuo sam pricu iz jednog zitija da je jednog svetog oca preruseni djavo pitao ima li pokajanja za mene? U viziji starcu je receno da je covek sa kojim je pricao djavo i da za njega ima pokajanja ako se pokaje na takav i takav nacin…
Kako kaze nas divni svetitelj vladika Nikolaj Velimirovic “Sreca je dar Boziji, nesreca dopustenje Bozije, a smrt pobeda Bozija” i zaista niti djavo, niti demoni, niti iko nama moze ista, ako Gospod to ne dopusti. Tek ako Bog to dozvoli zbog greha naseg ili nasih roditelja, zbog otstupnistva, samovolje, tek tada Bog nas kori pustajuci na nas nesrecu, ili kakve druge opomene, pa u tezim slucajevima mozemo potpasti i pod uticaj demona, kojima su takve osobe i izabrale da sluze. A covek ima slobodnu volju. Nista od ovoga ne bi imalo smisla ako covek ne bi imao slobodnu volju. Bog je stvorio coveka tako da ima slobodu izbora, da se odluci “kome ce carstvu pripasti”. Ne znaci da djavo i demoni ne mogu ometati i verne. Oni to mogu i to rade, zato je ovaj zivot neprestana borba, kao sto u Svetom Pismu pise “Nije ovde mesto tvoga odmora”. U mladosti vise osecamo kako i sta treba ciniti, kasnije taj osecaj treba da dopunimo znanjem, ali to se nazalost ne dogodi - roditelji i skola nas tome ne uce ili uce vrlo malo, tako da gubimo i osecaj o dobru i zlu. Zato se kasnije gresi, strada, ili lako upada u kojekakve sekte, organizacije. Trebamo sa ljubavlju pristupiti Bogu i biti poslusni.
A sta je sudbina? Moze se reci da je sudbina nepromenljiva volja Bozija i kao takvu je mogu prihtatiti. Sudbina kao nepromenljiva volja Bozija postoji za neke vece stvari, npr. gde cemo se i kada roditi, zemljotresi, poplave…
Silna je moc Bozija koja se potvrdila preko Gospoda naseg Isusa Hrista, preko Bogorodice i apostola i preko proroka i andjela i preko mnostva znanih i neznanih svetih mudraca, mucenika, pustinjaka, svetitelja od kojih je dosta svetih Srba, hvala Bogu.
A ka cemu svet ide, da li ce na ovom svetu biti uopste vere i dobra kada Gospod nas Isus Hristos bude dosao drugi put da sudi zivima i mrtvima, to ne znam.

Molite se Bogu, citajte dobre knjige, slusajte dobre, mudre ljude, radi vaseg spasenja, radi sloge i svakog dobra… Pa da i mi Srbi ne nestanemo, da nas ne bije svaka sila.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne izvinjavaj se, Vremenko! Svako ima pravo da piše na svakoj temi i da iznese svoje mišljenje o bilo čemu.
Dakle, ti ne znaš zbog čega je Đavo među nama, odnosno, zbog čega je Bog to dozvolio, ali znaš da prkosimo Bogu kada "našom malom, zanemarljivom misaonom silom pokusavamo rastumaciti i shvatiti neke tako velike stvari." Drugim riječima, kada Božija riječ kaže da je nešto bijelo, a naše oči vide da je to crno, mi se ne smijemo pitati zašto je to tako, a pogotovu ne smijemo javno postavljati pitanja o tom nesuglasju, jer time prkosimo Bogu!? Pa, vidiš, ta mala zanemarljiva sila koju zovemo razumom i koja je, po tebi i drugim vjernicima, Božiji dar, u mogućnostima koje su joj date od Boga, (samo u tim miogućnostima) postavlja takva pitanja i pošto ne nalazi suvislog odgovora na njih, sumnja i u samo Božije postojanje.
Dakle, temeljno pitanje je: Zašto ta mala zanemarljiva sila, koliko god bila mala i zanemarljiva, u sebi nosi negaciju Boga, ako je data od Boga???! Isto, ili slično pitanje se može postaviti i za slobodnu volju. Ako je slobodna volja data od Boga, zašto je u njenim" opcijama" ostavljena i "opcija" o zlu, ako Bog nije i ne želi nikakvo zlo svome stvorenju - čovjeku? A da ne govorimo o logičnoj neodrživosti ove teze uopšte, jer govoriti o datoj slobodnoj volji, uz istovremeno gomilu datih Božijih zakona po kojima se ljudi moraju ponašati, inače odoše u pakao, nije ništa drugo do krajnja besmislica.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.01.2012
Poruka
13
Kur'an i Biblija itd su knjige svoma dosptupne. I neka vjeruju sta hoce, ali neka ne tvrde da znaci drugacije nego sto pise. Ili neka kazu: mi to ne razumijemo. To je ljudski.

Ovo ti nije bas neki primjer. Ima drugih na stotine neoborivih, ovaj je oboriv ukoliko mislis na kontradikciju?

Planu srdzba Jahvina te ga potaknu: idi broj Izraelce
Tada Satan ustade na Izraela i ptaknu ga da broji Izraelce.

Tamo gdje je Srdzba Jahvina, moze biti i Satan, Bog mu dopusti, je su Boga napustili.

S ovim odgovorom mos bez problema u politicare ili popadiju.
Pozvao si se na to sta je ljudski a napravio si suprotno.
Toliko o tome...

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
S ovim odgovorom mos bez problema u politicare ili popadiju.
Pozvao si se na to sta je ljudski a napravio si suprotno.
Toliko o tome...

Svako ocito ima svoju pricu. Cini mi se da nisam razumio sta hoces da kazes?

Koliko da ponovimo, naveo si dva citata koja se tebi cine kontradiktorna?

Imamo ih pred nama, napisao si ih:

Gledam mojim ocima i razumijem ono sto pise: Planula je srdzba Jahvina te ta srdzba je potakla Davida da broji...

Srdzba je, Jahve je dopustio Satanu da ih navede da broje, iako su znali za Bozji Zakon koji je zabranjivao brojanje!

N sta si tacnio mislio pa mi upucujes kritiku? Sta nije u redu?

Mozda moze i Jurivaka da ovdje nadje odgovor zasto postoji negacija.

Mislim da nije dobro (kazem kao onaj koji vjeruje cvrsto i bez sumnje) napustati Boga zbog sotonske mrznje koja se prenosi u propovjedi i najistaknutijih svecenickih poglavara.
Ljudi kao drug Jurivaka prepoznaju nepogresivo svojim razumom govore mrznje, i djeluju u skladu sa Bozjim i ljudskim takonima prema svojim sposobnostima protiv, a ja sam zahvalan Bogu da postoje takvi.
Oni koji okupljaju nacije pod okrilje Boga putem svojih religija, negioraju da je Bog Bog svima.
Oni nose neznanje u sebi i cesto izazivaju sukobe u takmicenju koja ce nacija biti "bolja" a ne bliza Bogu!
Tamo gdje se takmice da budu blize Bogu, tamo nema sukoba!

Član
Učlanjen(a)
26.01.2012
Poruka
13
Mozes sesti, imas keca iz zalaganja....
Reci si uspeo da preturas (iako neuspesno)
Pa da vidim kako ti ide matematika:

2Sa 24:9 Joab dade kralju popis naroda: Izraelaca bijase osam stotina
tisuca ratnika vicnih macu
, a Judejaca pet stotina tisuca ljudi.

1Lj 21:5 Joab dade Davidu popis naroda; Izraelaca bijase milijun i sto
tisuca ljudi vicnih macu
, a Judejaca cetiri stotine i sedamdeset tisuca
vicnih macu.

Nagradno pitanje glasi: Je li inace sotona vican macu ili jahve ili oboje ili izraelci?

Član
Učlanjen(a)
22.12.2011
Poruka
8
Ako ne verujes, ne moras huliti nazivajuci Bozije zakone besmislicom.

Da li bi mogao definisati svetlost, ako ne bi postojala tama? (Kada kazem tama mislim na tamu kao pojavu i na tamu kao rec kojom ljudi nazivaju tu pojavu) Ako ne bi postojala tama onda ne bismo ni definisali svetlost (ne bi postojala rec kojom ljudi nazivaju pojavu svetlosti). Ili kad bi postojala samo tama, samo mrak, uvek i svuda i da ne znamo uopste za svetlost, da li bismo u tom slucaju uopste definisali pojmove: tama ili mrak – ne bismo ih definisali, ne bismo ih ni mogli definisati, u tom slucaju ne bi ni postojali pojmovi: tama i mrak, jer tama bi bila jedina vidljiva stvarnost, ne bismo znali za drugu stvarnost, tako da ni samu tamu ne bismo definisali.

Isto vazi za pojave dan-noc, zivot-smrt, dobro-zlo… Da li bi postojala rec zivot, ako mi ne bismo znali za smrt, ne bi. Da li bi postojala rec dobro, ako ljudi ne bi znali za zlo, tj. ako zlo ne bi postojalo? Tada ne bi postojala ni rec dobro. Dakle u ljudskom razumu ovi pojmovi ne mogu postojati jedan bez drugog, ako nemamo pojam o zlu, onda nemamo pojam ni o dobru, onda se ne moze definisati dobro, niti postoji rec DOBRO, jer ne znamo za drugu realnost sem za dobro. Dakle ti mene tad ne bi ni mogao da pitas uopste zasto postoji samo dobro? Ne bi mogao da me pitas zasto je Bog stvorio samo dobro, jer i ne bi znao za drugo sem dobra. Dakle da bismo imali pojam o dobru moramo imati i pojam o zlu, sto je neophodno da bismo iskazali svoju slobodnu volju, da bismo svojevoljno izabrali svoj put.

Dobro mozemo definisati kao ispunjavanje Bozijih zapovesti. Zlo je neispunjavanje Bozijih zapovesti. Iz ovoga se moze videti da je zlo rec kojom nazivamo nedostatak dobra, kao sto je tama rec kojom se oznacava nedostatak svetla, kao sto je tuga rec koja oznacava nedostatak radosti. Jer zlo nije biće, nego nedostaci koje neko biće ne bi trebalo imati. Mudrom coveku je dovoljno da ispunjava samo prve dve Bozije zapovesti i da nikada u zivotu ne pogresi:

1. Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim i svom dusom svojom, svim umom svojim i svom snagom svojom.

2. Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe.

Ko ljubi Gospoda Boga njemu su svi ljudi bliznji, on nikoga ne mrzi. A ako covek ljubi svoje bliznje kao samoga sebe, da li ce onda od bliznjih krasti, da li ce osecati zavist, da li ce ih povredjivati, ubiti? Ne, sve je ispunjeno ispunjavanjem ovih zapovesti. A ljubiti nekoga mozemo samo svojevoljno, srcem, iskreno. Bog zeli da i njega tako ljubimo, da mu sami pristupimo, nikako na silu. A Gospod Isus kaze:

“Ko me ljubi drzace rec moju, i Otac ce moj njega ljubiti. Mi cemo k njemu doci i u njega cemo se staniti.” Vidite kako blage reci, kao kad otac detetu kaze - ako me volis budi dobar, poslusaj me.

Covekova misaona sila u odnosu na zivotinje se ne moze dovesti u pitanje, ali covekova mala, zanemarljiva misaona sila u odnosu na divnu premudrost tvorca, je nistavna. I mi tom malom silom pokusavamo dokuciti najvise nepoznanice za coveka? Tek borbom, trudom, molitvom ulazimo u sustinu stvari. A nasa dusa tezi Bogu i uvek je tezila. I niko ti ne brani da svojom malom, zanemarljivom misaonom silom pitas o Bogu, dovodis postojanje Boga u pitanje ili cak negiras Boga. Ali pazi, jer i djavo zna za Boga i plasi ga se, a pametni covek kaze “nema Boga”. I to na osnovu cega dolazimo do tog zakljucka, na osnovu silnog naseg neznjanja i kvazi-mudrosti? Pa nismo se mi sami na svetu rodili, ako savladamo gordost i pocnemo da citamo i da se molimo, mnogo toga ce nam se otkriti. Treba pitati i traziti Boga, ali covek bezboznik ce se mnogo saplitati na tom putu, ako se ne moli da mu se otkriju tajne. A nasa dusa tezi Bogu od kad postoji covek postoji i njegova teznja za Bogom. Tako da svi mi kada tezimo Bogu razmisljamo, mucimo se, pitamo, a ne znamo da treba i da se pomolimo. I u Bibliji stoji: “Molite i dace vam se; trazite i naci cete; kucajte i otvorice vam se”. Ali pozurite, u grob niko nista nece poneti, samo je pitanje da li ce spasti ono jedino sto se moze spasiti - dusu.

Idite u crkvu, citajte knjige poput “Ohridskog prologa”. I na sajtovima moze ponesto da se nadje, npr. www.molitvenik.in.rs i TV LAV Uzice - video vesti iz Uzica i zlatiborskog regiona

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Mozes sesti, imas keca iz zalaganja....
Reci si uspeo da preturas (iako neuspesno)
Pa da vidim kako ti ide matematika:

2Sa 24:9 Joab dade kralju popis naroda: Izraelaca bijase osam stotina
tisuca ratnika vicnih macu
, a Judejaca pet stotina tisuca ljudi.

1Lj 21:5 Joab dade Davidu popis naroda; Izraelaca bijase milijun i sto
tisuca ljudi vicnih macu
, a Judejaca cetiri stotine i sedamdeset tisuca
vicnih macu.

Nagradno pitanje glasi: Je li inace sotona vican macu ili jahve ili oboje ili izraelci?

Poslusaj brate. Nismo ovdje da provjeravamo osim da odijelimo istinu od nesitine.

Naao si stihove od kojih je sigurno da je jedan netacan. Bilo koji od prilozena dva.
Moguce je i da su obadva netacna.

Obadva sitiha u sebi sadrze sumnjiva znacenja:
Juda je jedan od Izraleovih sinova.

Tako da je mogao reci: Judejaca je bilo..... a ostalih potomaka Izarela ......

Ako vec pominjes mac, Jahve ga je propisao. Isusovi ucenici su ga nosili. Vecina krscanskih svetaca je s macem.

Samo.... zlouputreba maca nosi unistenje od Jahve onim koji prelaze granice u sili.

Natrag