Ako ne verujes, ne moras huliti nazivajuci Bozije zakone besmislicom.
Da li bi mogao definisati svetlost, ako ne bi postojala tama? (Kada kazem tama mislim na tamu kao pojavu i na tamu kao rec kojom ljudi nazivaju tu pojavu) Ako ne bi postojala tama onda ne bismo ni definisali svetlost (ne bi postojala rec kojom ljudi nazivaju pojavu svetlosti). Ili kad bi postojala samo tama, samo mrak, uvek i svuda i da ne znamo uopste za svetlost, da li bismo u tom slucaju uopste definisali pojmove: tama ili mrak – ne bismo ih definisali, ne bismo ih ni mogli definisati, u tom slucaju ne bi ni postojali pojmovi: tama i mrak, jer tama bi bila jedina vidljiva stvarnost, ne bismo znali za drugu stvarnost, tako da ni samu tamu ne bismo definisali.
Isto vazi za pojave dan-noc, zivot-smrt, dobro-zlo… Da li bi postojala rec zivot, ako mi ne bismo znali za smrt, ne bi. Da li bi postojala rec dobro, ako ljudi ne bi znali za zlo, tj. ako zlo ne bi postojalo? Tada ne bi postojala ni rec dobro. Dakle u ljudskom razumu ovi pojmovi ne mogu postojati jedan bez drugog, ako nemamo pojam o zlu, onda nemamo pojam ni o dobru, onda se ne moze definisati dobro, niti postoji rec DOBRO, jer ne znamo za drugu realnost sem za dobro. Dakle ti mene tad ne bi ni mogao da pitas uopste zasto postoji samo dobro? Ne bi mogao da me pitas zasto je Bog stvorio samo dobro, jer i ne bi znao za drugo sem dobra. Dakle da bismo imali pojam o dobru moramo imati i pojam o zlu, sto je neophodno da bismo iskazali svoju slobodnu volju, da bismo svojevoljno izabrali svoj put.
Dobro mozemo definisati kao ispunjavanje Bozijih zapovesti. Zlo je neispunjavanje Bozijih zapovesti. Iz ovoga se moze videti da je zlo rec kojom nazivamo nedostatak dobra, kao sto je tama rec kojom se oznacava nedostatak svetla, kao sto je tuga rec koja oznacava nedostatak radosti. Jer zlo nije biće, nego nedostaci koje neko biće ne bi trebalo imati. Mudrom coveku je dovoljno da ispunjava samo prve dve Bozije zapovesti i da nikada u zivotu ne pogresi:
1. Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim i svom dusom svojom, svim umom svojim i svom snagom svojom.
2. Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe.
Ko ljubi Gospoda Boga njemu su svi ljudi bliznji, on nikoga ne mrzi. A ako covek ljubi svoje bliznje kao samoga sebe, da li ce onda od bliznjih krasti, da li ce osecati zavist, da li ce ih povredjivati, ubiti? Ne, sve je ispunjeno ispunjavanjem ovih zapovesti. A ljubiti nekoga mozemo samo svojevoljno, srcem, iskreno. Bog zeli da i njega tako ljubimo, da mu sami pristupimo, nikako na silu. A Gospod Isus kaze:
“Ko me ljubi drzace rec moju, i Otac ce moj njega ljubiti. Mi cemo k njemu doci i u njega cemo se staniti.” Vidite kako blage reci, kao kad otac detetu kaze - ako me volis budi dobar, poslusaj me.
Covekova misaona sila u odnosu na zivotinje se ne moze dovesti u pitanje, ali covekova mala, zanemarljiva misaona sila u odnosu na divnu premudrost tvorca, je nistavna. I mi tom malom silom pokusavamo dokuciti najvise nepoznanice za coveka? Tek borbom, trudom, molitvom ulazimo u sustinu stvari. A nasa dusa tezi Bogu i uvek je tezila. I niko ti ne brani da svojom malom, zanemarljivom misaonom silom pitas o Bogu, dovodis postojanje Boga u pitanje ili cak negiras Boga. Ali pazi, jer i djavo zna za Boga i plasi ga se, a pametni covek kaze “nema Boga”. I to na osnovu cega dolazimo do tog zakljucka, na osnovu silnog naseg neznjanja i kvazi-mudrosti? Pa nismo se mi sami na svetu rodili, ako savladamo gordost i pocnemo da citamo i da se molimo, mnogo toga ce nam se otkriti. Treba pitati i traziti Boga, ali covek bezboznik ce se mnogo saplitati na tom putu, ako se ne moli da mu se otkriju tajne. A nasa dusa tezi Bogu od kad postoji covek postoji i njegova teznja za Bogom. Tako da svi mi kada tezimo Bogu razmisljamo, mucimo se, pitamo, a ne znamo da treba i da se pomolimo. I u Bibliji stoji: “Molite i dace vam se; trazite i naci cete; kucajte i otvorice vam se”. Ali pozurite, u grob niko nista nece poneti, samo je pitanje da li ce spasti ono jedino sto se moze spasiti - dusu.
Idite u crkvu, citajte knjige poput “Ohridskog prologa”. I na sajtovima moze ponesto da se nadje, npr.
www.molitvenik.in.rs i
TV LAV Uzice - video vesti iz Uzica i zlatiborskog regiona