SOTONA - DJAVO ko je on i taktike varanja ?

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
ako ne verujes, ne moras huliti nazivajuci bozije zakone besmislicom.

Da li bi mogao definisati svetlost, ako ne bi postojala tama? (kada kazem tama mislim na tamu kao pojavu i na tamu kao rec kojom ljudi nazivaju tu pojavu) ako ne bi postojala tama onda ne bismo ni definisali svetlost (ne bi postojala rec kojom ljudi nazivaju pojavu svetlosti). Ili kad bi postojala samo tama, samo mrak, uvek i svuda i da ne znamo uopste za svetlost, da li bismo u tom slucaju uopste definisali pojmove: Tama ili mrak – ne bismo ih definisali, ne bismo ih ni mogli definisati, u tom slucaju ne bi ni postojali pojmovi: Tama i mrak, jer tama bi bila jedina vidljiva stvarnost, ne bismo znali za drugu stvarnost, tako da ni samu tamu ne bismo definisali.

Isto vazi za pojave dan-noc, zivot-smrt, dobro-zlo… da li bi postojala rec zivot, ako mi ne bismo znali za smrt, ne bi. Da li bi postojala rec dobro, ako ljudi ne bi znali za zlo, tj. Ako zlo ne bi postojalo? Tada ne bi postojala ni rec dobro. Dakle u ljudskom razumu ovi pojmovi ne mogu postojati jedan bez drugog, ako nemamo pojam o zlu, onda nemamo pojam ni o dobru, onda se ne moze definisati dobro, niti postoji rec dobro, jer ne znamo za drugu realnost sem za dobro. Dakle ti mene tad ne bi ni mogao da pitas uopste zasto postoji samo dobro? Ne bi mogao da me pitas zasto je bog stvorio samo dobro, jer i ne bi znao za drugo sem dobra. Dakle da bismo imali pojam o dobru moramo imati i pojam o zlu, sto je neophodno da bismo iskazali svoju slobodnu volju, da bismo svojevoljno izabrali svoj put.

Dobro mozemo definisati kao ispunjavanje bozijih zapovesti. Zlo je neispunjavanje bozijih zapovesti. Iz ovoga se moze videti da je zlo rec kojom nazivamo nedostatak dobra, kao sto je tama rec kojom se oznacava nedostatak svetla, kao sto je tuga rec koja oznacava nedostatak radosti. Jer zlo nije biće, nego nedostaci koje neko biće ne bi trebalo imati. Mudrom coveku je dovoljno da ispunjava samo prve dve bozije zapovesti i da nikada u zivotu ne pogresi:

1. Ljubi gospoda boga svojega svim srcem svojim i svom dusom svojom, svim umom svojim i svom snagom svojom.

2. Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe.

Ko ljubi gospoda boga njemu su svi ljudi bliznji, on nikoga ne mrzi. A ako covek ljubi svoje bliznje kao samoga sebe, da li ce onda od bliznjih krasti, da li ce osecati zavist, da li ce ih povredjivati, ubiti? Ne, sve je ispunjeno ispunjavanjem ovih zapovesti. A ljubiti nekoga mozemo samo svojevoljno, srcem, iskreno. Bog zeli da i njega tako ljubimo, da mu sami pristupimo, nikako na silu. A gospod isus kaze:

“ko me ljubi drzace rec moju, i otac ce moj njega ljubiti. Mi cemo k njemu doci i u njega cemo se staniti.” vidite kako blage reci, kao kad otac detetu kaze - ako me volis budi dobar, poslusaj me.

Covekova misaona sila u odnosu na zivotinje se ne moze dovesti u pitanje, ali covekova mala, zanemarljiva misaona sila u odnosu na divnu premudrost tvorca, je nistavna. I mi tom malom silom pokusavamo dokuciti najvise nepoznanice za coveka? Tek borbom, trudom, molitvom ulazimo u sustinu stvari. A nasa dusa tezi bogu i uvek je tezila. I niko ti ne brani da svojom malom, zanemarljivom misaonom silom pitas o bogu, dovodis postojanje boga u pitanje ili cak negiras boga. Ali pazi, jer i djavo zna za boga i plasi ga se, a pametni covek kaze “nema boga”. I to na osnovu cega dolazimo do tog zakljucka, na osnovu silnog naseg neznjanja i kvazi-mudrosti? Pa nismo se mi sami na svetu rodili, ako savladamo gordost i pocnemo da citamo i da se molimo, mnogo toga ce nam se otkriti. Treba pitati i traziti boga, ali covek bezboznik ce se mnogo saplitati na tom putu, ako se ne moli da mu se otkriju tajne. A nasa dusa tezi bogu od kad postoji covek postoji i njegova teznja za bogom. Tako da svi mi kada tezimo bogu razmisljamo, mucimo se, pitamo, a ne znamo da treba i da se pomolimo. I u bibliji stoji: “molite i dace vam se; trazite i naci cete; kucajte i otvorice vam se”. Ali pozurite, u grob niko nista nece poneti, samo je pitanje da li ce spasti ono jedino sto se moze spasiti - dusu.

Idite u crkvu, citajte knjige poput “ohridskog prologa”. I na sajtovima moze ponesto da se nadje, npr. www.molitvenik.in.rs i tv lav uzice - video vesti iz uzica i zlatiborskog regiona

bar neko misli kao ja da su sve bozije zapovesti u prve dve najvaznije,vi ateisti stalno zelite da dokazu teisti da bog postoji hajte vi dokazite da da ne postoji odgovarajuci na pitanja

po prirodnim naukama u koje ateisti veruju sve je realno a sve sto je realno ima pocetak i kraj gde je onda pocetak vremenu a gde je pocetak svemiru a gde je kraj oboma i ko je sve stvorio nije se covecanstvo i svaki organizam i planeta i biljke i zivotinje samo stvorilo samo od sebe hajde mi vi ateisti pojasnite malo odgovore na pitanja??????teisti kazu bog je stvorio sve a posto vi verujete da on ne postoji kako ovo objasnjavate i npr delovanje medju telima (gravitaciona sila) ajde dokazite nam da bog ne postoji!!!!ako nemozete da dokazete zapitajte se dali je covek samo krv i meso,hajde da nauka klonira coveka sa razumom i dusom nemoze jer samo bog daje dusu,ali slusajte ko se boga odrekne i bog se njega odrice kad neko umre dusa negde odlazi i bog je ne prima u raj jer ga je stvorio za one koji u njega veruju a pakao je stvorio za nevernike,forum dali smo robovi kad nas je bog stvorio da ga obozavamo
on nikad nije rekao da ga obozavamo vec da verujema da nas je stvorio i da zivimo po pravilima kako bi nam svima bilo dobro a da bog moze da predvidi sta greh moze da ucini i djavo jer da nije greha i djavola bog bi mogao da vidi buducnost on je i vidi ali delimicno jer su tu uvek greh i djavo da je bog znao da ce ljudi napraviti greh nebi ih ni stvorio u bibliji pise i bog se pokaja sto je stvorio coveka,bog je coveka stvorio da bi napravio boga od njega kad sazre ali je adam ubrao sa zabranjenog drveta pre vremena,a bog nece da unisti ovo iskvareno covecanstvo on to nece jer se zavetovao sa nojem da vise nikad nece unistiti ljude i da ih je jos 100 puta unistio i dalje bi vrsili greh a danas ima stotine miliona hriscana koji veruju zbog njih jer danas ima 7 milijardi i kad bi nas unistio unistio bi i dobre,dali znate zasto se on ne prikazuje svima zato sto oni koji samo malo sumnjaju i vide ga oni oslepe zauvek a oni sto veruju i vide ga njima koza svetli,sv apostol pavle je video boga na putu za damask i oslepeo mojsije ga je video i prosvetlio se svi ostali koji su imali kontakt nisu gledali u boga vec slusali.
Postoje materijalni dokazi o tacnosti biblije postoje arheoloski ostaci 2 grada za koje se veruje da su sodoma i gomora,u crvenom moru su pronadjeni ostaci oklopa i koplja kao i dvokolica pola egipatske armije postojale su spise u aleksndrujskoj biblioteci o coveku koji je spasio egipad od gladi o josifu.
Zar kao neki mislite da bi radi kontrolisanja mase neko unistio 2 grada i pobio pola najmocnije vojske na sred vode pa nisu ih gadjali helikopterima i bonbardovali avionima kako bi izmislili boga a bog nije izmisljen on postoji i ja cu mu se klanjati do kraja zivota bolje da jedem mrvice i 200 godina nego da se zauvek patim u paklu nemoze se niko kajati kad umre vec pre smrti nemozes na sudu reci kajem se predajem se mogu li dobiti manju kaznu,ne pre suda se treba predati pre sudnjeg dana.
Sudnji dan se blizi zato se pokajte i vratite se na put gospodu i svi cete biti nagradjeni!!!!

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Zdravo svima
nisam uspeo sve da procitam ,ali mi je drago da ste ovoliko puno pisali.

za Jureta
Kao prvo zdravo.
kao drugo tacno je da Bog neke stvari NE ZNA,a NE ZNA one stvari koje ga ne zanimaju,koje su intimne ,koje su stvari njegove dece.,ako znas sta je intima.On je stavio izbor Adamu i Evi,ali i nama svima,i on NE ZNA,sta ce ko da izabere.Stavio je samo svoje blagoslove za dobar izbor,i prokletstvo za los izbor.Moze li za tebe ovo da bude jasnije???On bi zeleo da svi napravimo pravi izbor,da zivimo,ali to je do nas,a ne do njega.U tom smislu Bog "Ne zna"!!!

za poulbustera
Luka 4:5-8 jasno govori o dijalogu izmedju Isusa i djavola.Da li je Isus osporio djavolu da ovaj ima vlast nad celom zemljom?
5 I izvedavši Ga đavo na goru visoku pokaza Mu sva carstva ovog sveta u trenuću oka,
6 I reče Mu đavo: Tebi ću dati svu vlast ovu i slavu njihovu, jer je meni predana, i kome ja hoću daću je;
7 Ti, dakle, ako se pokloniš preda mnom biće sve tvoje,
8 I odgovarajući Isus reče mu: Idi od mene, sotono; u pismu stoji: Poklanjaj se Gospodu Bogu svom, i Njemu jedinom služi.

Matej 28:18 I dade mi se svaka vlast i na nebu i na zemlji.
Sta mislis ko je i kada dao tu vlast Isusu?To je bilo tek nakon sto je Isus uskrsnuo na nebo.
A sta mislis ti ko je Bog iz 2.Kor 4:4?i sto ga pise Karadzic malim slovom "b"? Da nije mozda Isus,ili pak Jehova ili neko treci?
4 U kojima bog sveta ovog oslepi razume nevernika, da im ne zasvetli videlo jevanđelja slave Hristove, koji je obličje Boga, koji se ne vidi.
Ko je bog ovog sveta???Ko je taj bog?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Kao prvo zdravo.
kao drugo tacno je da Bog neke stvari NE ZNA,a NE ZNA one stvari koje ga ne zanimaju,koje su intimne ,koje su stvari njegove dece.,ako znas sta je intima.On je stavio izbor Adamu i Evi,ali i nama svima,i on NE ZNA,sta ce ko da izabere.Stavio je samo svoje blagoslove za dobar izbor,i prokletstvo za los izbor.Moze li za tebe ovo da bude jasnije???On bi zeleo da svi napravimo pravi izbor,da zivimo,ali to je do nas,a ne do njega.U tom smislu Bog "Ne zna"!!!

Strašno !!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nase spasenje iskljucivo zavisi od nase slobodne volje, da li ce mo biti spaseni ili ne, i u tom smislu buducnost vezana za nase spasenje je u stalnom pokretu, mi odlucujemo da li ce mo se jednog dana naci gore ili ne.
Primer, ako sam ja u jednom trenutku gresan, ja mogu u tom stanju ostati, a mogu se i obratiti Bogu, Bog mene Duhom svojim navodi da se obratim i budem spasen, a Djavo cini suprotno, da me od toga odgovori, sto znaci da je sve pitanje moje slobodne odluke ciji cu glas poslusati u datom trenutku, i da li cu ako se predam Bogu do kraja ostati sa njim, produzavajuci svoju zajednicu sa njim iz dana u dan, sto ce mi omoguciti da se jednoga dana nadjem na nebu, ili cu otpasti i naci se na drugoj strani..

U biblijskom kontekstu Bog je apsolut, i zna sve o svim stvarima, ali se on ne bavi time da predvidi da li ce mo mi na kraju biti gore ili ne, jer kada bi se time bavio, on bi vec unapred kao na nekom filmu vec imao uvid u to ko ce biti na nebu a ko ne, i ne bi imao potrebe da se bori za coveka, i da ga poziva da mu se preda.
Nasuprot tome, Bog nije bice koje gubi veru i nadu u coveka, on konstantno deluje na covekov um da bi ga privoleo da poslusa ono sto ce mu doneti vecno dobro.
Jedno je sigurno, Bog vidi gde ce nas odvesti nase odluke koje donosimo u skladu sa nasom slobodnom voljom, zato i kaze u jednom tekstu staroga zaveta `VRATITE SE, VRATITE SE SA ZLIJEH PUTEVA SVOJIH, JER ZASTO DA MRETE DOME IZRAILJEV..

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Najveci uspjeh Sotone jeste da ljudi izgube smisao vjere i da govore o Bogu lazi.

Mogu primjetti da je RISBG podlegao, jer kaze da Bog nesto ne zna!

Ukoliko nisi nasao negdje odgovor, ne znaci da Bog ne zna!

Negop to sto citas ne pöotice od Njega, iako spakovano u "svetu" knjigu!

Bog je dao Satanu vrijeme do Sudnjeg dana da zavodi ljude koji ne vjeruju Bogu, nego svima osim Bogu!

Nosu zasuzlili nimalo vise od onoga cime im se prijeti.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
dao si dobar odgovor da sve zavisi od nase slobodne volje.
Hary
Voleo bi da se slozim sa tvojim "da Bog zna bas sve",ali ne mogu.
Ne mogu iz jednostavnog razloga.
Prvi pocinje sa Mojsijem
Prvo je receno Adamu i Evi,a potom i Izraelcima.
5.Mojsijeva 30:19
[SUP]19[/SUP] Svedočim vam danas nebom i zemljom, da sam stavio pred vas život i smrt, blagoslov i prokletstvo; zato izaberi život da budeš živ ti i seme tvoje,
Da li ti mislis da Bog zna sta ce neko izabrati?Zasto bi on to rekao Adamu,Evi i Izraelcima da zna???

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Laodikejac
dao si dobar odgovor da sve zavisi od nase slobodne volje.
Hary
Voleo bi da se slozim sa tvojim "da Bog zna bas sve",ali ne mogu.
Ne mogu iz jednostavnog razloga.
Prvi pocinje sa Mojsijem
Prvo je receno Adamu i Evi,a potom i Izraelcima.
5.Mojsijeva 30:19
[SUP]19[/SUP] Svedočim vam danas nebom i zemljom, da sam stavio pred vas život i smrt, blagoslov i prokletstvo; zato izaberi život da budeš živ ti i seme tvoje,
Da li ti mislis da Bog zna sta ce neko izabrati?Zasto bi on to rekao Adamu,Evi i Izraelcima da zna???

Naravno da zna!
Upucuje ih da izaberu ono sta je dobro, ako hoce.
Toliko je ljudima dao slobodne volje.
Tacno je znao sta ce ko izabrati i sta sada u ovom trenutku bira.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Da li ti to hoces da kazes da se on igra sa nama.?
Da nam je dodelio sudbine.?
Nekome da zivi kao car,a nekome da umire u najgorim mukama???
Zar se ne secas da je stvorio Adama i Evu da se raduju zivotu i da uzivaju?
Zar ne vidis da okrivljujes Boga da je zao?
Zar ne vidis da je sotona taj koji zeli da se Bog okrivi za sve,a da se sotonske nauke slave i slusaju.
I verovanje u sudbinu jeste sotonska nauka.
Znas li korene nauke o sudbini?gatanje u ruke,u pasulj..itd...znas li sta Bog misli o tome???

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
РИС, пре свега све похвале за тему. Поздрав за све који су већ коментарисали или намеравају. Видим да су се и атеисти ангажовали што је одлично. Без њих не би била потпуна и квалитетна расправа на ову тему. Да пробам да је вратим на колосек прво, ако ми успе.

Постоје две нераскидиве ствари: ако има Бога - има и сотоне, ако нема Бога - нема ни сотоне. РИС је у старту навео ко је сотона био пре пада (издаје) и шта га је навело да изазове оволике пустоши и зла вековима. Такође не треба подцењивати и његову лукавост јер је огромна. Изнео је оптужбе на рачун Бога - побунио се. Његов бунт нам се последњих деценија толико јавно нуди кроз филмове и музику највише (онај дан кад си се родио начињени ти бише бубњи твоји и свирале), али и кроз остале видове. То је, наравно, представљено као позитивна особина (бити бунтовник), говорим из личног искуства. Знао сам да се буним и дивљам, имао сам узоре (скоро идоле) који су неславно завршили као пропалитети, али то је било популарно и представљало је "слободу". Е, ту је проблем. Изврнуто схватање слободе! Сотона нам је преваром "дао" знање и слободу. Међутим, све је то привид јер смо бачени у ропство за какво нисмо предвиђени (грех).

Бог решава да нам опрости и много чини како би нас вратио назад, јер непослушношћу у Едему ми смо се Бога одрекли и поверовали сотони (лажову). Преко свакодневних искушавања и наших грехова ми се и даље одричемо Бога и послушности према Њему. Зато ђаво стимулише наше мане и слабости како се не би ми успротивили и одрекли греха - извукли из његових канџи. Ту настаје још већи проблем - неки људи заволе свој(е) грех(е). Тада настаје унутрашњи сукоб у човеку и он бира између онога који осуђује тај грех и самог греха. Ако је грех пресладак, онда одбацује тог који осуђује и одлучује да он уопште и не постоји јер је тако савест мирнија. Ми који смо били у заблуди веома добро познајемо тај пут.

Али постоји нешто веома очигледно и то људима ускраћује да имају изговор касније пред Судом. У свачије срце је закон уписан, тако да наша савест ради 24 сата, иако је ми ућуткујемо. Сваки пут када имамо моралну дилему то можемо да приметимо код себе, а поготову када се одлучимо да згрешимо. Онда смо надмени и осећамо се као да смо учинили неко огромно дело.

Poslednja izmena:
Natrag