Ovo već prelazi granice lijepog ukusa. Ili stvarno ne razumiješ o čemu ja govorim ili si tendeciozan. Izgleda da ti pojam indoktrinacije smatraš uvredljivim? Informiši se šta on znači. Sve ove atribute koje si naborjao kao uvredljive, sam si izmislio, jer ja to nisam nigdje rekao, niti tako misslim.
Наравно да знам шта је индоктринација. Не мора само да буде религиозна. То је у ствари унижавајући израз који се повезује за насилно или присилно усвајање неких форми понашања и веровања. Да си рекао научени или подучени, то већ не би звучало унижавајуће, овако је крајње лоше. Можда по теби није, наравно. За мене лично је увреда мог интелекта и образовања, које свакако не истичем нити се поносим, али ипак нисам неки "програмирани" или по теби индоктринирани верник који све олако прихвата. то и није ствар присиле већ слободне воље. Ако неко мисли да је неопходно да буде православац само зато што је Србин и да му околина не замери нешто, онда он глуми верника, обично површно, али и мрзи све остало само да би некоме доказао како је велики патриота и сл. То није случај са хришћанима који православље или хришћанство уопште прихватају слободном вољом и заиста испитују вољу Божију.
Ствар је у томе да атеиста тешко да не мисли да је теиста у заблуди, такоће и теиста то исто мисли за атеисту, да се не лажемо. То је јаз који се може само избегавати, поготову што свако од нас има и вернике и безбожнике у породици и фамилији, међу пријатељима. Ја теби не натурам религију, ти мене не убеђујеш да сам индоктриниран и испраног мозга. Ја такве са испраним мозгом видим и међу политичким следбеницима, разним организацијама и др., па опет није на мени да им говорим стално да су заведени и индоктринирани. Могу да напоменем неке ствари које им штете и мане те организације и њеног деловања/учења/идеологије, ако не желе да слушају, ја ту стварно ништа не могу више. Све је на појединцу.
Оба појма су управо последица одбацивања Бога и "разбољевања" човека. Ево када је почело:
"Netačno. Pitao sam zašto se čovjek ne rađa sa pojmom o Bogu, a ti odgovaraš da je to posledoca odbacivanja Boga!??? Kako će se odbaciti nešto što nije ni usvojeno?
I ne citiraj Bibliju kada raspravljaš sa ateistima. Trebalo bi da ti je jasno da takvi citati za ateiste ne predstavljaju nikakve argumente."
О каквом појму говоримо када је новорођенче скоро табула раза, тек са узрастом добија свест о околини, духовним и моралним питањима. Ти кажеш да је усађена негација Бога, ја ти одговарам да је то директна последица чина наших прародитеља. Та свест о којој говориш се тада изгубила и веза између човека и његовог Творца. То је мој одговор, ја други философски и научни немам, а то што си атеиста и не прихваташ, ја ту ништа не могу.
Од материјалних доказа имам само потврду генетичара да сви имамо заједничког претка (зову ка "биолошки Адам". живео је на територији Африке и био је црн - претпоставка), а остало је на појединцу да ли ће га то окренути коначно ка Библији или ће опет одбацити истину.
Ја да ти цитирам Дарвина или Хегела вероватно нећу, тако да могу само да ти дам библијске чињенице, све остале су споредне. У философирање више нећу да се упуштам јер док сам то радио никакве одговоре нисам налазио, а нисам ни могао да дам. То је и дефиниција философије да не даје коначне одговоре.
"Sve ove atribute koje si naborjao kao uvredljive, sam si izmislio, jer ja to nisam nigdje rekao, niti tako misslim."
Да ли треба да поново тражим твоје раније постове? Већ сам читао раније и због неких сам се згрозио. Сада тако више не пишеш и не говориш о верницима, што је свакако добро и поштено са твоје стране. Овај израз "индоктринација" је био знак да ипак гледаш на нас као на програмиране људе без разума (не користимо га), већ се слепо држимо усађених ствари. Можда треба да се подсетиш шта тај израз значи, а не ја.