Član
- Učlanjen(a)
- 25.08.2010
- Poruka
- 2.919
Ne, nisi razumio. Da jesi ne bi ovako pisao. Ovo je sasvim druga stvar i nema nikakve veze sa suštinom rasprave. Kako će ko prihvati i shvatiti učenje o vjeri, njegova je stvar, ja govorim o tome kako se postaje vjernik - dobar ili loš, irelevantno je. I to itekako ima veze sa sredinom u kojoj čovjek odrasta, sa čime bi drugim imalo veze? Kažeš da si ti slobodnom voljom odabrao da vjeruješ kao što sam i ja odabrao da ne vjerujem. Tačno, ali to smo i ja i ti mogli uraditi tek onda kada smo mogli provesti našu slobodnu volju. Zato sam u prošlom postu rekao da čovjekovo vjrovanje nije rezultat neslobodne volje.
То што ти зовеш верником, ја кажем по узору на Христове речи да су све по "површни" верници и да они у свом срцу немају реч Божију. Маска коју носе као велики верници молећи се по трговима и црквама, сликајући се са реликвијама и осталим материјалним детаљима, нема ама никакве везе са срцем. То је Христ изричито напомињао више пута, зато и они верници који су такође долазили у Храм нису схватали науку Божију, смисао пророчких књига и упозорења, пророчанства и речи самог Христа који је управо "препричавао" Стари завет.
Ти не схваташ, то је проблем. Погледај Јерусалем у време Исусове службе, па има ли веће и чвршће религије него те? Ипак, многи нису прихватили Бога иако су васпитавани, научени, индроктринирани (е, овде важи јер у то време ако згрешиш следи каменовање), а ипак немаше вере и одбацише Сведочанство. Тачно видимо исте мане и таквих људи, потпуно је иста ствар и у данашње време.
Уосталом, о каквом утицају и индоктринацији говоримо када се до јуче човек гледао као идол и бог (Тито), ниси смео за њега реч да проговориш да те не линчују, а наводно религија је имала велики утицај...немогуће. Чак многи са сетом очекују то безбожно и неслободно време, важно да им је лепо у материјалном смислу, да могу да путују, краду по својим фирмама итд.
Poslednja izmena: