SOTONA - DJAVO ko je on i taktike varanja ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
indoktrinacija (lat. doktrina nauka, učenje)
u ideloško-političkom smislu znači nastojanje neke organizacione snage da pomoću raspoloživih sredstava nametne određena shvatanja, verovanja i načine ponašanja.
(M. Vujaklija, str, 341)

Dakle, kao što vidiš Adriane, indoktrinacija znači, pored ostalog, i učenje, pa se može reći, da smo svi koji smo završili bilo kakvu školu indoktrinirani znanjem koje smo tamo usvojili. Ne izgleda li ti sada smiješna tvoja tvrdnja da je termin indoktrinacija uvredljiv?

Član
Učlanjen(a)
24.08.2012
Poruka
13
(Извините ако ми више пута изађе одговор на овом посту, послао сам неколико порука, а и нов сам :))
Пре свега постављена је добра тема. Али ово је само једна од многих расправа, ми нећемо постићи ништа. Али нема везе :). Прво да кажем да нисам прочитао све поруке на овом посту. Друго бих волео да се вратимо на почетак стварања света. Бог је тадашњем архангелу, данашњем ђаволу дао контролу над читавим материјалним светом. То значи да он поседује све од космоса до наше планете и на нашој планети. Такође, када смо код његових обмана, он ће урадити све што може да нас окрене од Бога. На пример: ми се рађамо без познавања Бога, телесна задовољства која воде у грех, многим људима који имају неке веће способности а не користе их у Божије име (као на пример астролози, врачаре...), такође научници причају да се све може објаснити, а они истражују оно што припада ђаволу, и ту наравно неће наћи Бога, и многим другим стварима. И још нешто људи имају слободу и могућност бирања.
Поздрав!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"Поред осталог" је пресудно, а још битније је "u ideloško-političkom smislu znači...". Тренутно немам Вујаклију при руци, али имам интернет. Углавном знам да је унижавајући термин, поготову у политичко-социјалном погледу, а у религијском да не говорим.

Индоктринација
је процес насилног усађивања идеја, ставова, когнитивних стратегија или професионалних методологија. Често се разликује од образовања због чињенице да се од индоктринисане особа очекује да не доводи у питање и критички не испитује доктрину коју је научила. Као такав, термин се може користити пежоративно, често у контексту образовања, политичког мишљења, теологије или религијске догме. Учење научним методом, посебно, се не може правилно назвати индоктринацијом, у смислу да се основни принципи науке базирају на критичкој евалуацији и скептичном испитивању сопствених идеја, што је став ван било које доктрине.http://sr.wikipedia.org/sr/Индоктринација#note-2

[h=2]Извори[/h]
  • ^ Funk and Wagnalls: "To instruct in doctrines; esp., to teach partisan or sectarian dogmas"; I.A. Snook, ed. 1972. Concepts of Indoctrination (London: Routledge and Kegan Paul).
  • ^ Wilson, J., 1964. "Education and indoctrination", in T.H.B. Hollins, ed. Aims in Education: the philosophic approach(Manchester University Press).

Ако погледамо и остале теме о штетности индоктринација на децу и друштво уопште, то никако није позитиван термин, бар у модернијем схватању те речи. Како год.

Član
Učlanjen(a)
24.08.2012
Poruka
13
Још нешто, да исправим грешку, ђаво је био у Херувимском анђеоском чину. А и ви сте се одвојили од теме, овде се прича о ђаволским преварама, а ви сте почели да причате о тотално другој ствари!
Поздрав!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, to je tvoj način rasprave, ne samo u ovom slučaju, nego uopšte. Ovo isto radiš i sa Biblijskim citatima - uzimaš ono što ti odgovara u datom trenutku, da bi potkrepio neku svoju misao, a što u toj istoj Bibliji postoje i potpuno oprečne rečenice, na to se ne osvećeš. U ovom slučaju, uzimaš samo onaj smisao idoktrinacije koji se odnosi na ideološko-političko značenje, ali ne i onaj koji se odnosi na opšte značenje, tj. nauku, učenje, spoznavanje... E, vidiš ja sam na to mislio kada sam napiso taj pojam, a što ga ti pogrešno shvataš, tvoj je problem, jer objektivno u onome što sam rekao, ne može se ni implicite zaključiti da se radi o nekom vrijeđanju.
Ti ne možeš suvislo odgovoriti na pitanja koja sam ti postavio, pa pribjegavaš napadu i poturanju "kukavičijeg jajeta", o tobožnjem vrijeđanju svih vjernika. Nisam jednom rekao na ovom forumu, da teiste ne smatram ni manje pametnim ni manje inteligentnim od ateista, a to što mi ti poturaš, jeste neka vrsta paranoje ili kompleksa - na sreću, nisu svi teisti takvi.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ја сам конкретно одговорио, а што се тиче "кукавичјег јајета", просто твоје речи саме говоре за себе:

"Adriane, stvar si malo postavio naglavčke! Strah jeste osnovni razlog što postoji vjera i vjernici... i na kraju i Bog. Strah od nepoznatog, strah od smrti..., to su bili glavni motivi koji su nekada davno pokrenuli ljudsku misao da osmisli i Boga i đavola. S druge strane, vjernikom se ne postaje slobodnom voljom, nego indoktrinacijom. Nevjernik ili ateista postaje slobodnom voljom."

Значи, по теби, ти си безбожник слободном вољом, а ми смо набеђени или убеђени на силу. Нисмо имали слободни избор - слободну вољу. Ове речи управо то говоре и самим тим јасно потврђују на шта си мислио под индоктринацијом. После ја лажем и криво тумачим речи. И онда још имам комлексе или сам параноик. Колико знам и како ме људи познају, ја то дефинитивно нисам, Богу хвала.

"to su bili glavni motivi koji su nekada davno pokrenuli ljudsku misao da osmisli i Boga i đavola."

Бога и све што се десило нико није могао да осмисли. Све што се десило је просто немогуће смишљати и спровести у дело. Исус Христ није био глумац или преварант, а такође ни апостоли који су свој живот дали за своју веру и сведочанство. Све обмане је учинио тај ђаво који веома лако манипулише са појединцем или масама када имплементира неке своје лажи. Пуна је историја његових превара, а кључна је да човек одбаци Христа и Спасење.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ima li iko od ljudi spoznaju o Bogu kada se rodi? Nema. Da li bi tu spoznaju imao da odrasta sam, bez kontakta sa drugim ljudima? Ne bi. Dakle, spoznaja o Bogu jeste rezultat učenja, uticaja sredine, uticaja roditelja..., a sve je to indoktrinacija. Da li je čovjek izložen takvoj indoktrinaciji to odabrao slobodnom voljom? Nije. To je naprosto sticaj oklnosti u kojima se čovjek nađe, odnosno u kojima odrasta. I pazi, rekao sam, vjernikom se ne postaje slobodnom voljom, a nisam rekao da je čovjekovo vjerovanje rezultat neslobodne volje. To je ogromna razlika, koju ti, nažalostm nisi razumio.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Разумео сам веома добро. Имаш много "верника" које су учили вери, па опет немају представу о чему се ту ради или их уопште не интересује. Такође, имамо случај да се код нас последњих шездесет година учи безбожништво или у последње време по нешто од религије, па опет ево нас потпуно посвећених Господу и науци Његовој. То нема никакве везе са средином, већ са слободном вољом појединца. Као што си ти бирао неверу (одбацивање Бога), ја сам бирао веру (верност Богу).

Постоји и јасан одговор Исусов у Библији, како се ко односи према речи Божијој:

5. Изиђе сејач да сеје семе своје; и кад сејаше, једно паде крај пута, и погази се, и птице небеске позобаше га, 6. А друго паде на камен, и изникавши осуши се, јер немаше влаге.
7. И друго паде у трње, и узрасте трње, и удави га.
8. А друго паде на земљу добру, и изникавши донесе род сто пута онолико. Говорећи ово повика: Ко има уши да чује нека чује.
9. А ученици Његови питаху Га говорећи: Шта значи прича ова?

10. А Он рече: Вама је дано да знате тајне царства Божијег; а осталима у причама, да гледајући не виде, и чујући не разумеју.
11. А прича ова значи: Семе је реч Божија.
12. А које је крај пута то су они који слушају, али потом долази ђаво, и узима реч из срца њиховог, да не верују и да се не спасу.
13. А које је на камену то су они који кад чују с радости примају реч; и ови корена немају који за неко време верују, а кад дође време кушања отпадну.
14. А које у трње паде, то су они који слушају, и отишавши, од бриге и богатства и сласти овог живота загуше се, и род не сазри.
15. А које је на доброј земљи то су они који реч слушају, и у добром и чистом срцу држе, и род доносе у трпљењу. Ово говорећи повика: Ко има уши да чује нека чује. (Лука 8)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Разумео сам веома добро. Имаш много "верника" које су учили вери, па опет немају представу о чему се ту ради или их уопште не интересује. Такође, имамо случај да се код нас последњих шездесет година учи безбожништво или у последње време по нешто од религије, па опет ево нас потпуно посвећених Господу и науци Његовој. То нема никакве везе са средином, већ са слободном вољом појединца. Као што си ти бирао неверу (одбацивање Бога), ја сам бирао веру (верност Богу).

Ne, nisi razumio. Da jesi ne bi ovako pisao. Ovo je sasvim druga stvar i nema nikakve veze sa suštinom rasprave. Kako će ko prihvati i shvatiti učenje o vjeri, njegova je stvar, ja govorim o tome kako se postaje vjernik - dobar ili loš, irelevantno je. I to itekako ima veze sa sredinom u kojoj čovjek odrasta, sa čime bi drugim imalo veze? Kažeš da si ti slobodnom voljom odabrao da vjeruješ kao što sam i ja odabrao da ne vjerujem. Tačno, ali to smo i ja i ti mogli uraditi tek onda kada smo mogli provesti našu slobodnu volju. Zato sam u prošlom postu rekao da čovjekovo vjrovanje nije rezultat neslobodne volje.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Још нешто, да исправим грешку, ђаво је био у Херувимском анђеоском чину. А и ви сте се одвојили од теме, овде се прича о ђаволским преварама, а ви сте почели да причате о тотално другој ствари!
Поздрав!

Нисмо, баш говоримо о правој ствари јер тактика ђавоља је управо да човек одбаци Христа као Спаситеља, а све се то дешава ако човек одбаци реч Божију (Јеванђеље, Библију). Јури каже да је ђаво измишљен исто као и Бог, док ја кажем да је и та идеја ђавоље масло, његова лаж коју многи прихватају олако иако им је реч Божија доступна. Ипак, они су је одбацили и "ђаво је дошао по своје".

11. А прича ова значи: Семе је реч Божија.
12. А које је крај пута то су они који слушају, али потом долази ђаво, и узима реч из срца њиховог, да не верују и да се не спасу.

Natrag