- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Dvije su temeljne razlike. Prvo, Crkva i crkveno učiteljstvo nisu nikada vjerovali i naučavali da je Bog digao ruke od grešnika i poručio da je za grešnike završilo vrijeme pokajanja, a vaši proročica i pioniri su upravo tako vjerovali i naučavali. Drugo, Crkva nikada nije zastupala Sola Scriptura princip, pa naravno da može valjanim prihvaćati i Predaju i crkveno učiteljstvo. Od vas "SS-pismolatra" (Samo Pismo) licemjerno je Pismu dodati 100 000 stranica Jeleninih spisa.
Ne, stvar je u tome ne vezano sada za ispravno ili neispravno vanapostolsko učenje...već u samom pristupu. Zašto dakle sudiš Adventiste za spise Elen Vajt kao da ti podržavaš tezu da samo Pismo je dovoljno. Mi znamo da si ti protiv te ideje pa samim tim nije logično da sudiš druge za korišćenje duhovnih spisa van Pisma. Eto to je moja mala zamerka tebi. A o spisima Elen Vajt i njnim učenjima možemo raspravljati da li su u skladu sa Pimom jel ali hajde onda da isto uradimo učenjem tvoje crkve i dogmama koje ona promoviše a koje su zasnovane na učenju postapostolskih spisa i koncila. Jel bi ti moglo tako? E onda je to sasvim ravnoravno.
Ali ja znam da ćeš ti reći..pa ne možemo suditi ta učenja Crkve jer Crkvu ne smemo suditi te ona ima pravo da donosi dogme itd..ako je tako zašto onda Adventiste i Elen Vajt sudiš prema učenju Pisma. Hajde onda svaku dogmu crkava da prostudiramo Pismom. Zato kažem ako ustaješ protiv Adventističkih dogmi i Elen Vajt kroz učenje Pisma..može svakako ali samo ako to isto dopustiš za svoju crkvu da se ispita istim aršinom.
Onda je tvoje na mestu i možemo...eto pokrenuh pitanje pričesti i nigde u Pismu nema transupstancijacije ili pretvaranja. Pavle kaže da je to "spomen" a ne ponavljanje istog događaja. Dakle vidimo da te dogme RKC nema u Pismu i među spisima ranih pisaca i otaca. Ali to ne znači da je sve u RKC pogrešno. To ja ne tvrdim i to niko ne tvrdi. Ima i ispravnih stvari ali samo kroz Pismo da vidimo. Onda možemo i o Elen Vajt i čemu god.
Pozdrav.