Sola Scriptura- da li je dovoljno

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
U viziji? Slape, oni nas optužuju za narkomaniju i svakave gadosti, jer eto pojedemo prasence, popijemo koju čašicu, neko puši duhan,

Pa nismo mi vi d ato radimo.

a ne vide da im je "poslanica" upotrebljavala neke čudne travke.

Ovo je već projekcija sebe kroz druge. Psihološka potreba ljudi čije srce nije obrezano.

Dakle umirivanje savjesti "pa i oni su isti kao i mi, puše, piju itd." Znači da ste osvjedočeni u grijeh koji činite, ali ne želite da ga pobijedite.

Dakle u vama nema duha Božjeg.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Opet projekcija.

Ellen White nije pila alkoholna pića.
Za takvu izjavu treba priložiti dokaz.

Tijekom protekle godine dana gospođa White je, u tri ili četiri navrata, osjećala veliki umor i slabosti u jutarnjim satima. Jedan takav slučaj bio je u vrijeme sazivanja skupštine u Johnstown-u, Wisconsin. Kako bi ublažila te mučne slabosti ona je odmah nakon ustajanja uzimala jedno jaje s malo čistog domaćeg vina, možda jednu žlicu, i ona je smatrala da to nema nikakve veze s uzimanjem opojnih sredstava, o čemu ona govori u svojim spisima. Tijekom protekle godine dana ona je uzela možda jedan "pint" vina. Samo u ekstremnim slučajevima može se opravdati uporaba vina, a onda neka to bude "malo vina", za blago stimuliranje onima koji su u stanju klonulosti. (James White; Advent Review and Sabbath Herald 17. ožujak 1868. god.)

Evo. Proročica vam pila alkoholna pića a vama zabranila. Ogadila vam ih je, poučivši vas da je to "usmrđeli sok" koji se ni po čemu ne razlikuje od sadržaja debelog crijeva. Silna vam je proročica.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Tijekom protekle godine dana gospođa White je, u tri ili četiri navrata, osjećala veliki umor i slabosti u jutarnjim satima. Jedan takav slučaj bio je u vrijeme sazivanja skupštine u Johnstown-u, Wisconsin. Kako bi ublažila te mučne slabosti ona je odmah nakon ustajanja uzimala jedno jaje s malo čistog domaćeg vina, možda jednu žlicu, i ona je smatrala da to nema nikakve veze s uzimanjem opojnih sredstava, o čemu ona govori u svojim spisima. Tijekom protekle godine dana ona je uzela možda jedan "pint" vina. Samo u ekstremnim slučajevima može se opravdati uporaba vina, a onda neka to bude "malo vina", za blago stimuliranje onima koji su u stanju klonulosti. (James White; Advent Review and Sabbath Herald 17. ožujak 1868. god.)

Evo. Proročica vam pila alkoholna pića a vama zabranila. Ogadila vam ih je, poučivši vas da je to "usmrđeli sok" koji se ni po čemu ne razlikuje od sadržaja debelog crijeva. Silna vam je proročica.

Slape, vidiš da se mi projektujemo na njih. Počinili smo teške grehe, i nije lepo da se tako govori o "božijem poslaniku/ci".

A sada ozbiljno, koliko je to moguće na forumu. Tripo, ili ko je već iza tog profila, konstantno ponavlja da mi vršimo projekciju svojih "greha" na EGWizam, iako niko od nas, ni ti, ni mire, ni antonija, ni ja nismo tvrdili da smo bezgrešni. Šta to gpvori? Pravu dijagnozu neka da neko drugi, jer mi je dosadilo da mi se postovi brišu jer se EGWističke snowlakes nađu uvređenima. Reći ću samo ovo, papagajsko ponavljanje "projekcija, projekcija", kvazi psihoanaliza i nazivanje lažovom svakoga ko iznese činjenice o EGW i greškama njihovih verovanja, nije argument.

Što se tiče EGW i ovoga što si naveo, to je samo još jedan primer ljudskim umom stvorenih "zajednica", da ne kažem kultova, u kojima vođe sebi dozvoljavaju mnoge stvari, pravdajući to time da im tako "Bog kaže", dok su sledbenici obavezni da poštuju kojekakve izmišljotine i pravila. Takav je i islam, gde je Muhamedu, "bog", zujeći mu oko ušiju, dozvolio da ima koliko god hoće žena, dok su sledbenici ograničeni samo na četiri. I on je kao i EGW, imao svojih naučnih "bisera", tipa da će znak Kraja Sveta biti prepolovljavanje meseca, zvezde su mu raketle kojima alah gađa đavole, a sunce mu zalazi u nekoj bari.... da ne pominjem Sajentologiju sa istim principima. Problem sa ovakvim "zajednicama" u Sola Scriptura taboru je u tome što za svoja "verovanja" nalaze opravdanje u Bibliji, iskrivljujući tako evanđelje. Umesto nade, oni nude strah, umesto pokajanja, prazno ponavljanje zakona, koga i ne razumeju, kao što ga ni Hebreji nisu razumeli, jer da jesu, ne bi odbacili Isusa. Uostalom, i ovi ga odbacuju, a tvrde da u njega veruju. Njima je on samo neka vrsta pravnog zastupnika, manjeg od Boga, neki vid advokata, koji ne može da se odluči da li su vrata sudnice zatvorena 22.10.1844, ili su ostala odškrinuta.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pravu dijagnozu neka da neko drugi, jer mi je dosadilo da mi se postovi brišu jer se EGWističke snowlakes nađu uvređenima. Reći ću samo ovo, papagajsko ponavljanje "projekcija, projekcija", kvazi psihoanaliza i nazivanje lažovom svakoga ko iznese činjenice o EGW i greškama njihovih verovanja, nije argument.

Evo što sugerira Raymond E. Brown, u knjizi "Biblija - 101 pitanje i odgovor", kako tretirati ovakve.

Kako biste se suprotstavili biblijskom fundamentalizmu?

1. Ne gubite vrijeme svađajući se s fundamentalistima oko nekih biblijskih tekstova. Ima mnogo važnijih pitanja koja se tiču vjerskih stajališta kršćanstva te same naravi Biblije.

2. Ne napadajte fundamentaliste kao da su glupani ili neznalice. Biblijski je literalizam često vid samoobrane, čak i kod veoma inteligentnih ljudi koji su se našli u zamci. Oni žele sačuvati vjeru u Boga i to im se čini jedinim načinom. Napad na sebe smatraju napadom na svoju vjeru.

3. Ako susretnete uvjerenog fundamentalista, ne pokušavajte ga obratiti previše naglo. Rezultat ne mora biti njegovo pristajanje uz umjerenije kršćansko stajalište, nego potpuni gubitak vjere. Najvažniji cilj nije uništiti fundamentaliste, nego ponuditi onima koje fundamentalizam još nije potpuno obuzeo bogatiju vjeru i inteligentniji prikaz Biblije.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Evo što sugerira Raymond E. Brown, u knjizi "Biblija - 101 pitanje i odgovor", kako tretirati ovakve.

Kako biste se suprotstavili biblijskom fundamentalizmu?

1. Ne gubite vrijeme svađajući se s fundamentalistima oko nekih biblijskih tekstova. Ima mnogo važnijih pitanja koja se tiču vjerskih stajališta kršćanstva te same naravi Biblije.

2. Ne napadajte fundamentaliste kao da su glupani ili neznalice. Biblijski je literalizam često vid samoobrane, čak i kod veoma inteligentnih ljudi koji su se našli u zamci. Oni žele sačuvati vjeru u Boga i to im se čini jedinim načinom. Napad na sebe smatraju napadom na svoju vjeru.

3. Ako susretnete uvjerenog fundamentalista, ne pokušavajte ga obratiti previše naglo. Rezultat ne mora biti njegovo pristajanje uz umjerenije kršćansko stajalište, nego potpuni gubitak vjere. Najvažniji cilj nije uništiti fundamentaliste, nego ponuditi onima koje fundamentalizam još nije potpuno obuzeo bogatiju vjeru i inteligentniji prikaz Biblije.

Hvala Slape, ovo je odlično. Ali, postoji problem, koliko sam mogao da primetim, jer nisam toliko dugo na forumu, ne napadamo mi "Biblijske fundamentaliste", nego oni napadaju nas. Svaki post im je povod za pljuvanje, ismevanje i ponižavanje sagovornika. Čemu to? Ujedno, čini mi se da EGWisti ne spadaju baš u grupu "biblijskih fundamentalista", posebno ako uporedimo njihova učenja i samu Bibliju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali, postoji problem, koliko sam mogao da primetim, jer nisam toliko dugo na forumu, ne napadamo mi "Biblijske fundamentaliste", nego oni napadaju nas.

Njima to "njihova vjera" nalaže. Oni nas moraju "opominjati" kako smo "Kurvivni sinovi" i moraju nas pozivati da iziđemo i "Kurve Babilonske". Ako to ne čine, nema im spasa. Eventualno, Bog bi im mogao kroz prste progledati, samo ako donesu potvrde da su odmarali subotom, da nisu jeli pig. i ako Boga uhvate na lijevoj nozi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Antonija, ne žele oni samo mene da oteraju, oni to žele i tebi, Miretu, i Slapu. svako ko se suprotstavi anti evanđelju je na listi za odstrel. Na njihovu žalost, biće potreban ban da bi mene oterali. Jer ja, na žalost subotarčića, neću otići sam. Uz to, da imaju privilegija kod uprave, imaju, jer naši se postovi brišu, dok njihovi uglavnom ne.

Dakle, ako je ovo subotarski forum, neka kažu da je tako, ali onda sve ostale teme, download sekcija, sekcija sa temama o seksu i svemu ostalom, nema šta da traži na forumu. Ali, ako i ima, onda to još više potvrđuje licemerstvo i aroganciju subotarstva, mada to nije za čudo, jer i EGW je sledbenicima zabranjivala meso, kafu, alkohol, a sama je jela meso, pila kafu, pojedini su tvrdili da su je videli kako pije viski. Možda je i njoj kao i onom secikesi i pedofilu, trgovcu kamilama "bog" dao posebna odobrenja, ko to zna, a mene ponavljam to ne bi začudilo. Jer svaka od "religija" nastalih u ljudskom umu, za vođe ima privilegije, a za članstvo, tj sledbenike pravila i pravila, zakone i zakone, a svako ko posumnja biva ostrakovan, proguta ga zemlja, maltretiraju ga, dok u pojedinim slučajevima ostane i bez glave (zamotani kamiloljubci).
Nemaju oni nikakva veca praVa nego umeju da izazovu i podmetnu. Kao sto je meni Tripo podmetnuo pa su me banovali, iako nista strasno rekao nisam, samo samcitirao reci osude koje se nalaze u bibliji. Ali se zeznuo pa su u isto vreme obojicu i mene i njega banovli. - "Ko drugom jamu kopa sam u nju upada" kaze poslovica. A on ce opet prijavljivati, da se osveti a sebe ce smatrati mucenikom. Ja sam po njemu s pravom banovan a on je nepravedno optuzen. Izgubi covek volju i da pise jer ne mozes normalno razgovarati, sve same optuzbe i podmetanja..

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Njima to "njihova vjera" nalaže. Oni nas moraju "opominjati" kako smo "Kurvivni sinovi" i moraju nas pozivati da iziđemo i "Kurve Babilonske". Ako to ne čine, nema im spasa. Eventualno, Bog bi im mogao kroz prste progledati, samo ako donesu potvrde da su odmarali subotom, da nisu jeli pig. i ako Boga uhvate na lijevoj nozi.

Aha, ali nigde u Bibliji ne piše tako, još manje piše da su oni baš pozvani. Doduše piše u Apokalipsi da Isus poručuje anđelu Filadelfije, pa su možda pomislili da se radi o onoj Filadelfiji u SAD.

Inače, oni to ne rade samo nama, radili su to i u vreme Milera, pa su dobijali i batine, jer su ljudima upropaštavali porodice, poslove. Iz tog razloga su i počeli da se prave "miroljubivima" tj pacifistima, jer da su kojim slučajem ostali pri poštovanju drugog amandmana, nije isključeno da bi bili i upucani. Već mogu da zamislim scenu, odlaze u neku zabit u Bible Beltu, i počinju da upadaju u "crkve", spopadaju ljude i govore im da je Isus tu pred vratima (to su Mileriti i radili, objavljivali su novinske članke, knjige, išli od vrata do vrata...) i da dolazi baš tog i tog datuma. I naravno ništa se ne dogodi, oni onda izmisle neku drugu "viziju" i nastave po starom. Nekome to vrdanje dosadi, prelista Bibliju, vidi da ovi lupetaju i ignoriše ih, ali većina ne, nego krenu da ih love i mažu katranom i perjem. Tako se otprilike i dogodilo nakon 1844, e onda okreću list, Postaju pacifisti, umesto napadnog "evangeliziranja" i vikanja "vuk, vuk, vuuk", koriste se podmuklijim načinima. Pitanje je samo kako je neko sa iole malo mozga u glavi, posebno ako je stvarno čitao Bibliju mogao da poveruje u ovakve budalaštine. O kasnijim budalaštinama, ovde na forumu, ali i šire pomenutim da i ne govorim.

Nemaju oni nikakva veca praVa nego umeju da izazovu i podmetnu. Kao sto je meni Tripo podmetnuo pa su me banovali, iako nista strasno rekao nisam, samo samcitirao reci osude koje se nalaze u bibliji. Ali se zeznuo pa su u isto vreme obojicu i mene i njega banovli. - "Ko drugom jamu kopa sam u nju upada" kaze poslovica. A on ce opet prijavljivati, da se osveti a sebe ce smatrati mucenikom. Ja sam po njemu s pravom banovan a on je nepravedno optuzen. Izgubi covek volju i da pise jer ne mozes normalno razgovarati, sve same optuzbe i podmetanja..

Mire, ako je on, i svi njemu slični toliki poštovalac Biblije, znaće šta je Bog rekao: "Osveta je moja," govori Gospodin. Svako ko za sebe uzme pravo da se sveti, sebe postavlja na mesto Boga i time automatski krši Dekalog. Nije naime naše da se svetimo. Sa druge strane, sudeći po izrugivanjima i svećenju za stvari koje se dešavaju drugim Hrišćanima, oni baš to i rade. Grade se Bogom. Samo Bog ima pravo i može da kaže da se nešto dešava jer smo pogrešili. Čovek, ma koliko da je Imago Dei, to ne može, još manje može da tvrdi da mu je da se tako ponaša i tako govori rekao i naredio Bog.

Tako da, nije nama Bog ili naše ne subotarenje donelo loše stvari, nego čovek i njegova pala priroda uz veliku pomoć Sina Pogibli, zornjače, Azazela, Šupljeg i ispunjenog (dobro, ovo nije biblijski, tako alaha predstavja Muhamed u kuranu), oca laži, protivnika božijeg.... da ne nabrajam dalje njegove epitete i imena, bojim se da ih ima tačno 99.

Poslednja izmena:
Natrag