Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vama je dovoljna. Vi ste u njoj pronašli i svoga Mesiju Hitlera.

Biskupa Müllera, prvog biskupa protestantske "Reich church" u Njemačkoj, snažno je podržao profesor Ernst Bergmann, koji je 1934. objavio dvadeset i pet točaka njemačke religije. One su uključivale i ovo:

1. Židovski Stari zavjet, kao i dijelovi Novog zavjeta, nisu prikladni za novu Njemačku.

2. Krist nije bio Židov, nego nordijski mučenik kojeg su Židovi pogubili, ratnik čija je smrt spasila svijet od židovskog utjecaja.

3. Adolf Hitler je novi Mesija poslan na zemlju kako bi spasio svijet od Židova.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Zašto je dovoljna i zašto je treba čitati?

Prvi je što je on ipak prirodno sklon da ispravnu predstavu o razlici izmedju dobra i zla (koja osudjuje ponositost, sebičnost, ..) predstavi da nije bitno koji ga motivi pokreću, već da je bitno da drugoga ne ugrožava, i sl.

Pa i sama iskrivljena crkvena pravila su plod prirodnog pokušaja čovjeka da skrene pažnju sa motiva srca na ispunjenje neke nebitne forme ponašanja.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zašto je dovoljna i zašto je treba čitati?

Prvi je što je on ipak prirodno sklon da ispravnu predstavu o razlici izmedju dobra i zla (koja osudjuje ponositost, sebičnost, ..) predstavi da nije bitno koji ga motivi pokreću, već da je bitno da drugoga ne ugrožava, i sl.

Pa i sama iskrivljena crkvena pravila su plod prirodnog pokušaja čovjeka da skrene pažnju sa motiva srca na ispunjenje neke nebitne forme ponašanja.

Ko je to sklon? Čovek? Frojd i njegova Psihoanaliza. Koristiti jednog ateistu za argument o Sola Scriptura je malo nategnutro.

Iskrivljena? Po kom osnovu su iskrivljena? Ako bi smo se koristili Kritičkom Teorijom, koju inače ne podržavam, sve je iskrivljeno, posebno ono što dolazi od čoveka. Nema autoriteta sa kojim bi se moglo uporediti i tako utvrditi da su pravila iskrivljena ili nisu. Vi konstanto pokušavate da pridate autoritet nečemu što samo po sebi nema autoriteta, i čiji autoritet proizilazi iz drugog autoriteta, iz Crkve. Zato vi i napadate Crkvu, jer bez toga bajka o samostalnom autoritetu Biblije nema osnova.

Naime, da bi neki predmet imao autoritet LJUDI MORAJU DA VERUJU DA TA STVAR IMA AUTORITET. A to mogu samo ako im se kaže, ili je u tom predmetu, napisano doslovno napisano da viši autoritet proglašava autoritet tog predmeta, uz uslov da ljudi veruju u taj viši autoritet. Nigde u Bibliji ne stoji napisano da Bog proglašava pismo autoritetom.. Biblija je Sveta samo zato što je Crkva, kao Božija ustanova na zemlji to rekla. Uostalom, da država kao autoritet ne stoji iza novca, ljudi nikada ne bi prihvatili da rade za šarene papiriće.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ko je to sklon? Čovek? Frojd i njegova Psihoanaliza. Koristiti jednog ateistu za argument o Sola Scriptura je malo nategnutro.

Frojdova analiza je seksizam u svemu, a ne ovo. Baš sam imao priliku da ga čitam dosta.

A moguće da je i to kod vas.

Iskrivljena? Po kom osnovu su iskrivljena? Ako bi smo se koristili Kritičkom Teorijom, koju inače ne podržavam, sve je iskrivljeno, posebno ono što dolazi od čoveka.

Kritička teorija je zakon u Bibliji, znam ja da to tebi ne odg. jer da kritički analiziraš ono što ti se daje, onda bi napustio crkvu kojoj pripadaš.

Nema autoriteta sa kojim bi se moglo uporediti i tako utvrditi da su pravila iskrivljena ili nisu.

Naravno da nema za zablude.

Vi konstanto pokušavate da pridate autoritet nečemu što samo po sebi nema autoriteta, i čiji autoritet proizilazi iz drugog autoriteta, iz Crkve.

dokaz da ti prihvataš nauku Lojole o ovome.

Zato vi i napadate Crkvu, jer bez toga bajka o samostalnom autoritetu Biblije nema osnova.

Naravno zbog njenih zabluda. Šta je radio Isus svo vrijeme nego to.

Naime, da bi neki predmet imao autoritet LJUDI MORAJU DA VERUJU DA TA STVAR IMA AUTORITET.

A vi vjerujete samo jer su vam tako rekli.

Nigde u Bibliji ne stoji napisano da Bog proglašava pismo autoritetom..

Po formalnom tumačenju (tvom) da, ali istinski Bog proglašava Pismo.

Na slapovom primejru se pokazalo da vi Bibliju čitate selektivno.

Biblija je Sveta samo zato što je Crkva, kao Božija ustanova na zemlji to rekla.

Dokaz obožavanja crkve.

kao Božija ustanova na zemlji to rekla.

Tj. ustanove

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na slapovom primejru se pokazalo da vi Bibliju čitate selektivno.

Ti je ne čitaš nikako. A i zašto bi uz 100.000 stranica Jeleninih baljezganja.

Dokaz obožavanja crkve.

Ono što je Tijelo kojem je Krist glava, i što je stup i uporište istine, vrijedno je štovanja. Naravno, vaše štovanje i u vjerovanja uvrštavanje proročice koja je govorila u drskosti, blasfemija je par excellence.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ti je ne čitaš nikako.

I to je bolje od vašeg selektivnog ćitanja.

Pokazalo se ko je to. Marko dade stih i razvali tvoju nauku, a ja onda još stihova.

Ono što je Tijelo kojem je Krist glava, i što je stup i uporište istine, vrijedno je štovanja.

Znači da su vam kipovi, hostija itd. vrijedni poštovanja.

Naravno, vaše štovanje i u vjerovanja uvrštavanje proročice koja je govorila u drskosti, blasfemija je par excellence.

Pa je zato kod vas stanje jadno u svakom pogledu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kritička teorija je zakon u Bibliji, znam ja da to tebi ne odg. jer da kritički analiziraš ono što ti se daje, onda bi napustio crkvu kojoj pripadaš.

Dovoljno ste rekli. Slap je potpuno u pravu kada ono govori o vama. Kritička Teorija u Bibliji??!! Pa tačno su dakle rekli ko stoji iza "Humanizma" koji razjeda zapad. Protestanti i neo judaizatori. Napustio? Da ste vi iole pratili šta sam do sada napiso, videli bi da ja toj Bibliji i prilazim kritički, ali da za razliku od vas, meni je autoritet Bog i Njegova Crkva, a ne tumačenje ljudskih ruku dela potpomognuto "vizijama"

dokaz da ti prihvataš nauku Lojole o ovome.

Stvarno? Ko to kaže? Vi i vaši "bibličari"?

A vi vjerujete samo jer su vam tako rekli.

A vi ste poverovaliu nakon čitanja ljudskih ruku dela? Smanjite malo doživljaj, da Crkva nije proglasila Pismo svetim, ne bi se oko njega otimali raznorazni sektaši. Smatrali su da Biblija nosi moć nad ljudima, i zato su je i ukrali.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kritička Teorija u Bibliji??

Ajd navedi gdje to u BIbliji? Ako znaš.

Da ste vi iole pratili šta sam do sada napiso, videli bi da ja toj Bibliji i prilazim kritički,

Pa baš si ovdje gore naveo kritiku kritičkog razmišljanja.

ali da za razliku od vas, meni je autoritet Bog i Njegova Crkva, a ne tumačenje ljudskih ruku dela potpomognuto "vizijama"

Da ti je Bog autoritet onda ti ne bi bili duhovnici.

a ne tumačenje ljudskih ruku dela potpomognuto "vizijama"

A ti nemaš nijedan konkretan dokaz, samo praznu priču.

Natrag