- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Pomaže Gospod i Bog naš!
Nisam siguran da bi svetog Apostola Pavla trebalo da nazivamo drugačijim
imenom (npr. nazarenom) osim onim kojim on sebe naziva (tj. Apostolom).
Ali to na stranu, mislim da si ovo dobro napisao.
Da brate, nikakav problem za apostola Pavla da ga nazovem nazarenom jer on sam kaže da je u "toj" jeresi kako je nazivaju Jevreji ali on se ne stidi svoje vere i kaže da tako služi Bogu otačkome. Dakle ništa uvredljivo i nepromišljeno brate, već samo preciziranije. No, to smo komentarisali već o ranoj hrišćanskoj zajednici ili nazarenima.
Ako mogu da dodam, Apostol Pavle bira reči u zavisnosti od slušalaca.
Te tako Jevrejima citira ono što je njima bilo autoritet, a od Boga dolazi.
I tih citata ima ponajviše s obzirom da je on bio "diplomirani teolog".
Sa druge strane vidimo da je na primer u Atini citirao u okviru svoje propovedi
Epimenida i Sikiona Kleanta, jer su slušaoci bili Grci, i to filosofi.
A šta drugo očekivati od nekoga ko "sve čini samo da bi se ljudi (slušaoci) spasili"?
Da, ovo je zanimljivo što si pomenuo no ovde Pavle koristi samo na kratko ovu mudru taktiku ali upravo će tim paganima objaviti istinu o Bogu da je Bog jedan i da je On stvoritelj svega što upućuje na Toru opet. On zapravo njima kaže:" ja znam da imate puno bogova i ja ću vam sada ispričati o jednom koga ne znate". E sada kada ih upućuje na Tog nepoznatog Pavle prelazi na jezik Tore i veru otačku i uvodi ih u hrišćanstvo. Tako da on nije njih ostavio da služe i dalje svojim paganskim bogovima već ih je uputio na Boga iz Tore koji je Stvoritelj svega. Tako da brate Tomo i taj događaj u kasnijem delu upućuje na Torah.
Inace, kako zamisljas da ti ja dokazem da su apostoli preneli nesto usmeno a da to nije zapisano, kad bi ti ocekivao da o tome nadjes traga u Pismu?
E pa Mire, u tome i jeste glavno pitanje. Kako mi možemo znati da je to zaista rečeno od apostola? Tu sad mogu nastati brojne kontraverze. A i u samom Pismu ne vidimo da se podržava mnogo usmeno predanje koje kasnije nije zapisano. To sam pak pisao zašto. No, hajde da vidimo samo da li ima nešto što nije zapisano a da je rečeno da su apostoli preneli? Šta recimo?
Što se tiče dogme opet kažem dogma o pričesti odnosno uputstvo o pričesti nije nikakava tajna. Jasno je da se uzima vino i hleb i da je ono spomen na Hristovu žrtvu. Kao što su radili apostoli tako je crkva nastavila. Krštenje u ime Oca, Sina i Duha Svetoga je opisano već u Pismu i ne postoji pitanje da li treba ili ne. Sve je rečeno. I kako se radi.."izašavši iz vode" tj uronjavanjem. A opet imamo i istorijsko svdočanstvo da se tako radilo do IV veka.
Dakle, nije problem razumeti ono što je opisano u Pismu, već je problem razumeti poreklo i svrhu onoga što nije opisano u Pismu a tvrdi se da recimo potiče od apostola. Eto to je problem brate moj.
Naravno, milion puta sam vec dokazao da sve to imas u Pismu! Za slike necu da se ponavljam dugacko je ( i jevreji su koristili svete slike i predmete u posrednom obozavanju Boga [npr. zmijom je predstavljen Hristos], a Hriscani su postovali svete mucenike jos u katakombama i crtali ih ) ali za krstavanje male dece imas na samom pocetku evandjelja da su Isus i Jovan krsteni Svetim Duhom uz pristanak njihovih roditelja! Tako i nasa crkva uz pristanak roditelja krstava malu decu. Nista nije kako se cini. Lazu te brate.
Ok, hajde neka je tako kako kažeš tj. da se može opravdati Pismom. Ali te prakse nemamo u Pismu pa samim tim čak i da se može opravdati Pismom teško da je to onaj "kontinuitet" sa apostolskom crkvom o kojoj govoriš. Mada ja opet imam svoje mišljenje malo drugačije u pogledu opravdanosti Pismom no, da ne ulazimo u detalje ovde. Dakle, samo da se vratimo na glavno pitanje..zašto toga nema u Pismu među ranim hrišćanima ako bi trebao da se održi kontinuitet?
Pozdrav.