- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Ja sam tebe pitao nešto drugo.
Ja znam da si me pitao ovo:
1 Kor 15,1-2: Dozivljem vam, braćo, u pamet evanđelje koje vam navijestih, koje primiste, u kome stojite, po kojem se spasavate, ako držite što sam vam navijestio; osim ako uzalud povjerovaste.
Govori li sveti Pavao ovdje o evanđeljima kao knjigama koje je donio i Korinćanima dijelio? Ili govori o Radosnoj vijesti koju je Korinćanima navijestio?
I ja sam ti odogovrio:
Već smo utvrdili da usmeno i pisano svedočanstvo apostola se ne razlikuje.
To je jedno isto. Knjige ili reč isto je. U knjigama je reč. Nema razlike.
Pa ti postavio pitanje u vezi toga:
Misliš li da ima..u čemu?
Možeš li mi najpre dakle odgovoriti na ovo pitanje.. u čemu je razlika pošto je potenciraš u pisanom predanju-Jevanđelju i usmenom od apostola?
Gdje je u Zakonu (Tori) dato ovo "Pavlovo učenje": Gal 5,2-4: Evo ja, Pavao, velim vam: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti. I ponovno jamčim svakom čovjeku koji se obreže: dužan je opsluživati sav Zakon. Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; .
Dakle, gdje sveti Pavao u Zakonu (Tori) nađe podlogu za ovakvo naučavanje? Ako je Pavao "Sola Scriptura apostol", onda njegovo naučavanje mora biti u Zakonu, Tori. Prema tome, nađi ovo Pavlovo učenje u Tori.
Pavle ne naučava suprotno od Tore. On naučava ono što je u Tori prorečeno:"A u polovini nedelje ukinuće žrtvu i prinos", Danilo 9,27.
Oni koji i dalje drže "žrtvu i prinos" čiji je simbol obrezanje sada krše Toru jer je tamo najavljeno prestanak ovih stvari nakon što Mesija dao svoj život za spas svoga naroda.