Mire, otkuda ti pada na pamet da ja zelim da vas posvadjam, vi ste vec vekovima posvadjani i to nema veze sa mno, to su vam priredile vase vodje.
Pokusavas..
Ja napotiv nastojim da vas pomirim.
Kako mislis da nas pomiris? Tako sto insiatiras da kazem Darthu da li je iskljucen???
Nego moras jasno reci Darthu dali je isklucen ili nije.
Evo dokaza da pokusavas da nas posvadjas. Ne, nije iskljucen, jer mi jedni drugima priznajemo svestenstvo i krstenje. On je clan Hristove crkve!
nisu vas iskljucili neki protestanti ili nekakvui kriticari, nego su vas iskljucili onu koji su bili hirotonisani i njihova odluka je svakako validna.
Ne moze biti validna odluka ako nije prosla proceduru. To sto su se neki celnici posvadjali nista ne dokazuje.
I Pavle se svadjao i odvojio od Varave!
Mire, sta to znaci? Da vrhinske vodje vasih crkava su gresnici koji ne postuju pravila i ustrojstvo crkve.
I Pavle je bio gresnik, i on se svadjao i odelio od Varave, pa to ne dokazuje da je crkva pala. Ova razdeljenost ce se kasnije izleciti.
A to i vas mentor satana zna, pa izokrece prorocanstva u tom smeru da to predstavi negativnim..
Pa kakva je to onda crkva i kakve su to vodje koje preuzimaju samovoljno tako ozbiljne korake koje vekovima podelise Crkvu na dve odvojene organizacije.
Crkva 1.veka je bila u mnogo cemu podeljena! Pavle je isao nebrezanima a drugi apostoli obrezanima, jer se nisu slagali, i cesto je postojala raspra u samoj crkvi oko toga i drugih zakona!
Pavle ih je sve drzao na okupu i umirivao, iskazujuci toleranciju prema njima. Tako je bilo u pocetku.
I kod nas je postojala tolerancija izmedju istoka i zapada u pocetku. Ali je na kraju doslo je do kulminacije sukoba, i dvojica vodecih su se posvadjali oko nebitnih stvari. Sva ta desavanja su veoma nebitna stvar, jer se radi o trivijalnim stvarima.
Mire, nemoj nas zasmejavati. Fariseji i sadukeji su samo dve posobne grupe, koji su oboje pripadali istom svestenickom sistemu, dakle isoj crkvi.
Pa i nas svestenicki sitem (katolika i pravoslavaca) je jedinstven (mi priznajemo jedni drugima hirotoniju), priznajemo svete tajne, priznajemo krstenje. Dakle mi priznajemo jedna drugu, i stoga smo jedna crkva!
Sadukeji , fariseji i drugi su takodje bili razjedinjeni teoloski, ali su se slagali oko svetosti Hrama, oko mesta Bogosluzenja kojeg je Bog odredio sebi za stan i oko svestenstva. Zato su svi u tome ucestvovali.
Dakle radi se o istoj situaciji koju imamo i mi danas - u nasoj crkvi!
I sta Hristos kaze za njih takve razdeljene? - "Na Mojsijevu stolicu sedose fariseji i knjizevnici (sadukeji), sve sto vam kazu drzite i tvorite.."
Bravo Mire! sad si potrevio. Ti znas i kako Bog gleda na svadje, podele i iskljucenja, a oni koji to vide i razumeju za njih tvrdis da nemaju Duha.
Naravno da znam, ali vi necete da znate.
Bog nije tvrdio da je crkva njegovog vremena "pala" zbog postojeceg teoloskog razdora!
Konacno i ja se slazem sa tobom. Hristova crkva zaista ne moze pasti
Pa bas lepo sto se oko toga slazemo!
E sad mi objasni, posto crkva "nemoze pasti", i posto je crkva postojala kroz sve vekove, u neprekinutom nizu! To na kraju znaci i "kontinuitet (ucenja) teologije" koji se morao odrzati kroz sve vekove. Zar ne?
Dakle, mozes li dokazati "kontinuitet dogme" protestanata , pocevsi od 2. veka naovamo???
Kladim se da ne mozes! I bas zato Marko to dokazuje - da vi niste Bozja crkva!!!
Mire, u ove tri recenice rekao si i ono sto nikad ne bih pomislio da bi ti tako nesto izjavio.
Nazvati Biblijsku teologiju "satanizmom" to je veoma opasno.
Marko "sok" umesto vina nije biblijska teologija! Vec satanska teologija izvrtanja i ruganja. Ne mozes me ubediti u suprotno.
Prvi komentar na toj strani gdje sam te citirao
Rekoh, stojim iza svakog komentara! To si zasluzio da ti se kaze. Ti si prvi iskazao nepostovanje, i ne ocekuj od mene da ti cutim. Rekao bih ti ovo i licno, a to ne znaci da te ne volim. I uvek se trudim da ti se obracam sa postovanjem, uprkos tome sto ti skreces na uvrede i ponizenja.
Kad bi ti promenio nacin svog pisanja ne bi se ovo desavalo.