Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, ne radi se o tome. Doslovno tučamečenje pojma Sola Scriptura, isključuje svako drugo tumačenje sem pisma. To naravno ne isključuje apologetiku, ali ne i ono što je EGW radila. Njena dela nisu u skladu sa pismom.

Ok, nemam ništa protiv tvog stava o Elen Vajt. Svakako ako smatraš da se njenim spisima ne može pokloniti poverenje zato što uči u suprotnosti sa Pismom onda taj stav razumem i podržavam. Ali ako smatraš da njeni spisi defacto ne mogu da se prihvate samo zato što nisu u Pismu iako je ona možda dobro naučavala e to je onda ono o čemu govorim da se ne slažem iz prostog razloga jer me Pismo samo upućuje na potrebu duha proroštva.

Eto zato te i pitah kakav je tvoj stav prema duhovnim darovima o kojima govori apostol Pavle? Smatraš li ih i dalje aktuelnim..treba li crkva da ih ima:)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da ponovim, Sola Scriptura jeste princip verujućih hrišćana od samog osnivanja Crkve. Kako Torah tako kasnije i Jevanđelje ..... Dakle, tu nema spora šta je osnova vere.

OK, Jovane. Pročitaj ovo dolje.

Gal 5,212: Evo ja, Pavao, velim vam: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti. I ponovno jamčim svakom čovjeku koji se obreže: dužan je opsluživati sav Zakon. Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; iz milosti ste ispali.... A ja, braćo, ako sveudilj propovijedam obrezanje, zašto me sveudilj progone? Onda je obeskrijepljena sablazan križa! Uškopili se oni koji vas podbunjuju!
--------------------------------------------------------

Jovane, sad nam citiraj iz Tore (Zakona) gdje je sveti Pavao ovo pronašao kad je pisao Galaćanima.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
OK, Jovane. Pročitaj ovo dolje.

Gal 5,212: Evo ja, Pavao, velim vam: ako se obrežete, Krist vam ništa neće koristiti. I ponovno jamčim svakom čovjeku koji se obreže: dužan je opsluživati sav Zakon. Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; iz milosti ste ispali.... A ja, braćo, ako sveudilj propovijedam obrezanje, zašto me sveudilj progone? Onda je obeskrijepljena sablazan križa!
Uškopili se oni koji vas podbunjuju!
--------------------------------------------------------

Jovane, sad nam citiraj iz Tore (Zakona) gdje je sveti Pavao ovo kad je pisao Galaćanima.

Već smo govorili o tome. Voleo bih da se zadržimo na ovoj temi u vezi potrebe duha proroštva za crvku. Slažeš li se da je potreban?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ok, nemam ništa protiv tvog stava o Elen Vajt. Svakako ako smatraš da se njenim spisima ne može pokloniti poverenje zato što uči u suprotnosti sa Pismom onda taj stav razumem i podržavam. Ali ako smatraš da njeni spisi defacto ne mogu da se prihvate samo zato što nisu u Pismu iako je ona možda dobro naučavala e to je onda ono o čemu govorim da se ne slažem iz prostog razloga jer me Pismo samo upućuje na potrebu duha proroštva.

Eto zato te i pitah kakav je tvoj stav prema duhovnim darovima o kojima govori apostol Pavle? Smatraš li ih i dalje aktuelnim..treba li crkva da ih ima:)

Sve to stoji, ali postoji jedan mali problem u potrebi dela proroštva, a to je da su pod jedan veoma retki oni koji su ga izmolili, a pod dva to nije garancija da se neće ući u herezu. Pod uslovom da se zna šta je hereza. Za Crkvu je to sve što je u suprotnosti sa učenjem i pismom,.

Što se tiče EGW, isključiv sam jer je dokazano da su njeni spisi u suprotnosti sa pismom, još više sa učenjem Crkve, tako da niti je imala dar proroštva, niti su njeni spisi potrebni za tumačenje pisma, čak su i totalno suprotni tumačenjima. Ponoviću, to nije moj stva, nego stav drugih koji se takođe pozivaju na Isključivost Pisma (Sola Scriptura. Jedno je pisati apologetiku, a sasvim drugo je izmišljati vizije i zavoditi ljude.

Što se tiče Duha Proroštva, zašto toliko insistirate na njemu? Da li je to da bi se dokazivalo da tvrdnje pojedinih vidilaca jesu dar Duha i time obesmislili zamerke upućene na delovanje tih ljudi? Ponoviću, ako se i jedna reč vidilaca nađe u suprotnosti sa Crkvenium učenjem i tumačenjem pisma, to nije od Boga.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Podsjeti me, što smo to rekli o ovome?

Krivo je pitanje - "je li potreban?" Crkva ga naprosto ima. Naravno, Crkva koju je Krist osnovao i kojoj je Krist glava, a ne sekte koje su nastajale po američkim kukuruzištima.
I ne samo po kukuruzzištima, i ne samo po americi, mada je tamo bilo kako praviti zajednice oko tralala tumačenja pisma. Nema Crkve, samo pismo, i onda neko izmisli da mu je anđeo doneo vest, ispriča to ljudima kojima je Crkva smetnja, i koji veruju u autoritet Biblije, polupismeni su, i ona im je jeidno što su pročitali, i eto "crkve".

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Sve to stoji, ali postoji jedan mali problem u potrebi dela proroštva, a to je da su pod jedan veoma retki oni koji su ga izmolili, a pod dva to nije garancija da se neće ući u herezu. Pod uslovom da se zna šta je hereza. Za Crkvu je to sve što je u suprotnosti sa učenjem i pismom,.

Što se tiče EGW, isključiv sam jer je dokazano da su njeni spisi u suprotnosti sa pismom, još više sa učenjem Crkve, tako da niti je imala dar proroštva, niti su njeni spisi potrebni za tumačenje pisma, čak su i totalno suprotni tumačenjima. Ponoviću, to nije moj stva, nego stav drugih koji se takođe pozivaju na Isključivost Pisma (Sola Scriptura. Jedno je pisati apologetiku, a sasvim drugo je izmišljati vizije i zavoditi ljude.

Što se tiče Duha Proroštva, zašto toliko insistirate na njemu? Da li je to da bi se dokazivalo da tvrdnje pojedinih vidilaca jesu dar Duha i time obesmislili zamerke upućene na delovanje tih ljudi? Ponoviću, ako se i jedna reč vidilaca nađe u suprotnosti sa Crkvenium učenjem i tumačenjem pisma, to nije od Boga.

Darth, slazem se sa tobom. Ako je neko protiv ucenja Svetog pisma, nije potrebno slusati takvoga.
U to i ja verujem.
I sada, ti dodajes i "u suprotnosti sa Crkvenim ucenjem". Ucenjem koje crkve? Ne mislis valjda na onu koja je isklljucena 1054. godine?
Sa ucenjem te iskljucene crkve i mnogim njenim tumacenjima, (ne sa svima) svakako da se ne mogu sloziti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Upravo hoću da razmišljemo uopšteno o ovoj temi koja je u sklopu teme Sola Scriptura, tj. delovanju duha proroštva. Znači u globalu možemo se složiti da je "proroštvo" nešto što je crkvi potrebno. Ne zato što ja tako kažem, ili neko drugi već zato što Pismo tako kaže. Videli smo da apostol Pavle ukazuje na potrebu "za prorokovanjem", 1.Korinćanima 14,1. Taj dar Duha Svetoga je potrebnan crkvi i Bog želi da ga daruje. Zato Pismo kaže:" duha ne gasite" tj. ne ustručavajte se da darove Duha Svetoga primate i tražite. Eto zato ja lično, kao neko ko poštuje Pismo, iz tog Pisma sam uočio da je duh prororoštva izuzetno potreban crkvi. Ako poštujem Pismo i ako sam Sola Scriptura ja upravo imamo obavezu da molim za izlivanje Duha Svetoga u vidu proroštva i traženju onih kod kojih se taj duh ispoljio.

Navodiš da su mnogi se iskompromitovali. Pa jesu. Slažem se. Ali treba li odustati od ove potrebe. Mislim da ne, jer Gospod je rekao ištite i daće vam se, tražite i naćiće te.

Natrag