Slane torte i rolati

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slana torta

Slana torta

17slana-torta.jpg

Za 4 osobe:
350 g boranije, paket smrznutog lisnatog testa, 3 jajeta, čaša kisele pavlake, kašika brašna, 200 g mladog sira, 100 g kačkavalja, kašičica šafrana u prahu, pola kašičice slatke paprike u prahu, 1 dl mleka, so i malo maslaca.

Očišćenu boraniju kuvajte 5 minuta u ključaloj slanoj vodi i ocedite. Testo odmrznite na sobnoj temperaturi, istanjite ga u krug i njime obložite okrugli pleh, prethodno obložen kolačarskim papirom. Prekrijte listom aluminijumske folije, odozgo sipajte šaku pasulja i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Za to vreme umutite jaja sa kiselom pavlakom, dodajte brašno, mladi sir, strugani kačkavalj, šafran i papriku u prahu i mleko. Posolite i promešajte. Pečeno testo izvadite iz rerne, uklonite aluminijumsku foliju i naizmenično do vrha punite barenom boranijom i pripremljenim kremom. Malo boranije sačuvajte da ih lepezasto u krug položite po vrhu krema. Po površini rasporedite listiće maslaca i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slana torta od tikvica

Slana torta od tikvica

news_13579.jpg

Sastojci:

4 tikvice srednje veličine
2-3 kašike brašna
5 jaja
600 gr slanog švapskog sira
1 kisela pavlaka
1 kesica praška za pecivo
soli po ukusu


Priprema:

1.Tikvice iseći na listove, uvaljati u brašno i propržiti u ulju sa obe strane.

2. Mutiti 5 jaja, sir, pavlaku, prašak za pecivo i dodati soli po ukusu.

3. Ređati red tikvica, red fila i zapeći u rerni na 200 C dok ne porumeni (pleh ne morate da podmazujete jer su tikvice vec masne od ulja u kojem su pržene).

Moze da se služi i kao toplo i kao hladno predjelo.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slana torta od krompira, sira i pečuraka

Slana torta od krompira, sira i pečuraka

1.jpg

SASTOJCI:

za testo:

* 250 gr brašna
* 100 ml vode
* 100 ml ulja
* 1 kašičica soli
* 1 kašičica praška za pecivo

za fil:
* 3 srednje veličine krompira
* 100 gr tvrdog žutog sira u listićima
* 200 gr šampinjona
* malo ruzmarina
* so i biber
*
ulje
http://www.smedia.rs/ona/detalji.php?id=13724

PRIPREMA:

1. Prosejte brašno, dodajte vodu, ulje, so i prašak za pecivo i umesite homogeno i
elastično testo.

2. Odmah ga na radnoj površini razvucite oklagijom na veličinu pleha u kojem ćete peći ovu tortu.
Potrebno
je da modla ima i podignute ivice, da bi testo podigli uz ivice modle.

3. Na testo složite listiće sira tako da bude porkiveno celo dno. Krompir isecite ili na secku ili na mandolini kao za čips, pa i njega raspodelite po siru. Posolite i pobiberite.

4. Ugrejte renu na 200C. Preko krompira pospite po malo ruzmarina i stavite tortu da se peče. Pecite tortu 35 minuta.

5. Dok se torta peče, isecite šampinjone na listiće i na malo maslinovog ulja ih ispecite sve dok ne izgube elentualnu vodu. Posolite i njih.

6. Posle 35 minuta pečenja torte, izvadite je iz rerne, pa poređajte pečene šampinjone i vratite tortu da se dopeče još 10-tak minuta.

Izvor: Kulinarika




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Španska tortilja - slana torta od krompira

Španska tortilja - slana torta od krompira

18-krompir.jpg


Za 4 osobe:
6 jaja, 350 g krompira, 120 g ljute, sušene kobasice, glavica luka, maslinovo ulje i so.

U većem tiganju, na tri kašike vrelog ulja propržite seckani luk, dodajte krompir isečen na tanke kolutove, posolite, smanjite temperaturu i dinstajte 25 minuta, uz stalno mešanje. Šupljom kašikom iz tiganja izvadite dinstani krompir sa lukom, rasporedite na upijajući papir da se dobro ocede, ali pazite da se sasvim ne ohladi. U većoj posudi penasto umutite jaja, posolite, dodajte oceđen krompir, luk i oljuštenu, na kolutiće isečenu kobasicu, lagano promešajte i ostavite da odstoji sa strane 15 minuta. U tiganj u kojem ste dinstali krompir i luk sipajte tri kašike maslinovog ulja, dobro zagrejte i sipajte smesu od krompira i jaja, pravilno je rasporedite po tiganju i pecite na umerenoj temperaturi da se masa stegne. Uz pomoć poklopca tortilju okrenite na drugu stranu i nastavite da pečete. Postupak okretanja tortilje ponovite još dva-tri puta, sklonite s ringle, isecite na kriške i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Praška slana torta

Praška slana torta

1.jpg

Za 4 osobe: 500 g krompira, 800 g kupusa, 200 g praške šunke, 100 g mešanog smrznutog povrća, 2 jaja, 50 g maslaca, 40 g struganog kačkavalja, 2 lista lorbera, kašičica semenki komorača, so i biber.

Listove kupusa odvojte, dobro operite i iseckajte na tračice. Na 30 g vrelog maslaca dva-tri minuta dinstajte mešavinu smrznutog povrća, dodajte listove lorbera, seckani kupus i semenke komorača, posolite, pobiberite i na umerenoj temperaturi dinstajte 20 minuta. Izvadite listove lorbera i dodajte seckanu prašku šunku, promešajte dva-tri puta i sklonite s ringle. Krompir oljuštite, isecite na tanke kolutiće i njime obložite dobro podmazanu okruglu vatrostalnu posudu, prečnika 20 cm. Napunite slojem dinstanog kupusa, prekrijte slojem krompira, dodajte jaja umućena sa kačkavaljem, posolite, pobiberite i sve prekrijte još jednim slojem krompira. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite još 10 minuta, da slana torta dobije zlatno-žutu boju. Tortu pažljivo preručite na poslužavnik, ukrasite grančicama aromatičnog bilja i servirajte.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slana torta

Slana torta

1.jpg

Za 8 osoba: 800 g somovine, 4 kriške hleba, 2 jaja, 4 krompira, 5 dl mleka, 2 lista lorbera, 30 g struganog kačkavalja, pola pomorandže, nekoliko listića žalfije, čen belog luka, 30 g maslaca i biber.

Ribu očistite, isecite na veće komade, prelijte mlekom, dodajte lorberov list i kuvajte na umerenoj temperaturi 20 minuta. Dno i ivicu okruglog pleha (obloženog papirom za pečenje) obložite slojem tankih kolutića krompira. Skuvanu ribu očistite od kostiju i kože i izmiksajte zajedno sa jajima, izmrvljenim hlebom, čenom belog luka i nekoliko listova žalfije. Pobiberite i ovom smesom punite kalup, dodajući povremeno i preostale kolutiće krompira. Prelijte otopljenim maslacem, pospite struganim kačkavaljem i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu tortu ohladite, pažljivo preručite na poslužavnik i ukrasite iseckanom pomorandžinom korom i listićima žalfije.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tart od krompira

Tart od krompira

1.jpg

Za 4 osobe: 300 g mladog krompira, 150 g mladog kravljeg sira, struk špargle, 6 jaja, struk vlašca, dve-tri grančice bosiljka, 2 čena belog luka, nekoliko listova žalfije, maslinovo ulje, so i biber.

Mladi krompir dobro operite i kuvajte 15 minuta u ključaloj, slanoj vodi, zatim ga ocedite i ostavite sa strane, a u istoj vodi 5 minuta kuvajte špargle, isečene na komade. Ocedite ih i ostavite sa strane. U većem tiganju zagrejte tri kašike maslinovog ulja, dodajte oceđeni krompir, listiće žalfije, cele i očišćene čenove belog luka i pržite pet minuta, uz stalno mešanje. Listove žalfije i čenove belog luka izvadite iz tiganja, dodajte oceđene špargle i lagano promešajte. Posebno umutite mladi sir sa jajima, dodajte iseckani vlašac i bosiljak, posolite, pobiberite i dobijenu mešavinu sipajte preko povrća, smanjite temperaturu, kuvajte dok se jaja malo ne stegnu, pa sve preručite u podmazan pleh i pecite još pet-šest minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slana torta

SLANA TORTA

2.jpg

POTREBNO JE
ZA TESTO
600 g brašna, 6 kašika maslinovog ulja, malo soli
ZA I FIL

500 g sira, 2 jajeta, so, biber, 30 g parmezana, jogurta po potrebi
ZA II FIL

1 kg spanaća, 2–3 čena belog luka, pola veze peršuna, kašičica origana, 8 jaja

PRIPREMA
Pomešajte brašno, ulje i so. Dolivajte postepeno pomalo vode dok ne umesite meko testo. Podelite ga zatim na 14 delova. Jedan bi trebalo da bude veći tako da kora rastanjena oklagijom može da padne preko stranice kalupa za tortu koji se otvara. Ostale istanjite na veličinu kalupa. Za prvi fil sjedinite sir, jaja, so, biber i parmezan. Ako je masa gušća, dodajte malo jogurta. Za drugi fil na malo ulja izdinstajte spanać sa belim lukom, peršunom i origanom. Na dno kalupa za tortu stavite najveću koru i premažite je maslinovim uljem. Preko nje poređajte još sedam kora i svaku premažite maslinovim uljem. Preko nje nanesite fil sa spanaćem, a na njega stavite fil od sira. Sve poravnajte nožem, pa opranim jajetom napravite kružno osam udubljenja. U svako udubljenje pažljivo razbijte po jedno jaje, ali tako da žumance ostane celo. Preko poređajte sedam preostalih kora premazanih maslinovim uljem. Odsecite višak testa preko ivice kalupa, premažite površinu maslinovim uljem i izbodite viljuškom na nekoliko mesta. Tortu pecite jedan sat na 190 stepeni. Kada se potpuno ohladi, izvadite je iz kalupa i secite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sremuš tortice

SREMUŠ TORTICE

1.jpg

POTREBNO JE

300 ml majoneza posnog, veza sremuša, 1 tikvica, 0,5 kg šargarepe, 2 struka mladog crnog luka, so, stari hleb

PRIPREMA

Šargarepu obarite tako da ostane tvrđa i prohladite je. Polovinu isecite na što sitnije kockice, a ostatak narendajte na sitno rende. Tikvicu operite, izrendajte zajedno s korom, posolite i iscedite kad pusti vodu, pa pomešajte sa sitno iseckanim sremušem i belim delom mladog luka. Majonez podelite na tri dela, pa ga pomešajte s kockicama šargarepe, rendanom šargarepom i smesom od tikvice, luka i sremuša. Hleb isecite na tanje kriške, prepecite ga u tosteru ili rerni, pa premažite namazom od povrća. Namaz nanosite naizmenično, tako da zeleno povrće bude u sredini. Ukrasite majonezom i tankim krutonima od hleba, pa odmah poslužite. Ako imate metalne kalupe, pravite ovakve tortice.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od paprika

TORTA OD PAPRIKA

POTREBNO JE
1 pakovanje tost hleba, 10 pečenih paprika, 400 g majoneza, 2 pavlake, 4 kisela krastavca, 4 kuvana jajeta, 250 g šunke, 100 g feta sira, malo kečapa, 150 g kačkavalja

PRIPREMA
Pomešajte majonez i 1 pavlaku, pa podelite na tri dela. U prvi deo dodajte iseckane krastavce i iseckana kuvana jaja. U drugi deo dodajte sitno iseckanu šunku, izgnječen feta sir i kečap po ukusu. U treći deo umešajte narendan kačkavalj i još jednu pavlaku. Pečene paprika isecite na trake. Ređajte 6 parčadi tost hleba sa koga ste odstranili koricu, pa nanesite prvi fil. Preko rasporedite deo iseckane pečene paprike, pa ponovo red tost hleba. Nanesite i drugi fil, pa još jedan red pečene paprike i na kraju poklopite sa još jednim redom tost hleba. Celu tortu premažite trećim filom i ukrasite pečenom paprikom po želji.

(Blic žena)
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top