Savetovanje i pomoc pri projektovanju - gradjevinski inzenjeri

Član
Učlanjen(a)
21.09.2010
Poruka
141
да ли можда користите "Peaks" за димензионисање стубова?
Мени помаже.
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2010
Poruka
46
Peaks ne koristim. A duktilnost proveravam po clanu 61. pravilnika. I to sam zadovoljila... jedino je usvajanje armature problematicno.... Ako mora peske.... Dajte malo detaljnije najkraci put! ima tu dosta stubova.... Mnogo hvala svima koji svesrdno pomazu! polako se okuplja ekipa pravih ljudi koji zele pomoci....To i jeste cilj ovog foruma! hvala svima!
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2013
Poruka
27
TOWER može da koristi dimenzionisanje po teoriji i I i II reda, ali ja nisam siguran da kosi stubovi mogu pravilno da se tretiraju jer ne mogu da probam (rekao sam da je program zariobao). Sve mi se čini da to mora da bude kosa greda. Treba probati. Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
03.02.2012
Poruka
7
ovako,u sustini se za dimenzionisanje stubova koriste kombinacije ova dva opt:
1. max momenat i odgovarajuca normalna sila
2. max normalna sila i odg momenat
jedna od ove dve kombinacije je u vecini slucajeva merodavna.
da ne zaboravim,najpre odredis vitkost stuba,da bi znala na koji nacin da dimenzionises stub,ovo sigurno znas ali red je da napomenem. e sad, neki laksi nacin ne znam,ja radim svaki stub posebno. mozes sebi i olaksati tako sto ces 2 ili vise stubova sa slicnim uticajima u njima tretirati kao isti stub :)

tower koristi uticaje I i II reda ali samo za odredjivanje uticaja u konstrukcijama,za dimenzionisanje stubova to ne koristi,ili ja gresim? to sto su stubovi moze samo uticati na sile u presecima stuba,a samo dimenzionisanje kosog stuba je identicno dimenzionisanju vertikalnih stubova.

pitanje za branku, kad modeliras temeljnu plocu ili rostilj koristis li istu vrednost koeficijenta posteljice u povrsinskom osloncu za gravitacione i za seizmicke uticaje?

peaks ne koristim,nisam ni cuo za taj program,sad cu ga potraziti na netu pa cu opreneti utiske,hvala kolegi.
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2010
Poruka
46
Koristim isti koeficijent posteljice. obicno 10000. hvala na savetu za stubove. onda ako nista ne resim u programu krenucu pesaka pa sta da se radi....
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2010
Poruka
46
E da, a ako krenem peske, je li ispravno da u toweru automatski generisem kombinacije opterecenja pa napravim njihovu anvelopu i onda na te uticaje dimenzionisem? A za proracun izvijanja.... Ja sam npr. za polaganje strucnog ispita to radila sve po pravilniku i dobila neke velike koeficijente... i to je i logicno jer se to proracunava za pomerljiv sistem. medjutim, mentor na radu mi je to ispravio i rekao da ako je skelet dovoljno ukrucen moze se smatrati nepomerljivim te su onda koeficijenti izvijanja 0.8-1. Dakle, usvoji 1 i na strani si sigurnosti.... Sta vi kazete na to?
 
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
17
Peaks sam koristio i to je jedan dobar program (njegov autor je inače profesor na građevinskom fakultetu), e sad ima jedam mali problem kod njega, a to je što u info fajlu koji ide uz program u poslednjoj rečenici stoji: "autor nije predvideo komercijalnu primenu ovog programa".

Što se tiče Tower-a i dimenzionisanja betona postoji na njihovom sajtu u sekciji download,pri kraju stanice da se skine fajl o dimenzionisanju betona - objašnjenje (Ovde možete dobiti dodatna objašnjenja koja detaljno iznose teorijske osnove ali i praktičnu implementaciju algoritma dimenzionisanja betona, uključujući i postupke pravljenja šeme kombinovanja, proračuna prslina i ugiba.)
-u pitanju je Tower 5 ali se dimenzionisanje nije menjalo.
 
Član
Učlanjen(a)
03.02.2012
Poruka
7
trazih peaks na google-u ali nista ne nadjoh...kolega,pomagaj :)

vi ste svi izgleda sa mnogo vise iskustva od mene,ja jos nemam ni strucni polozen :)

koleginice,pratio sam jedno vreme radimpexov forum,negde sam procitao da se koeficijent posteljice za seizmiku usvaja kao beskonacno krut zato sto za vreme dejstva zemljotresa tlo nema bukvalno nikakva sleganja zbog jake horizontalne sile, a gldeao sam i par projekata sa istom pretpostavkom. da li je ova informacija tacna?
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2010
Poruka
46
.... Pa stvarno ne znam.... Meni je jedan kolega tako rekao... A sada da li je tacno... Ne znam.... Cim saznam javljam ti... Nemam ni ja neko iskustvo. Prvo sam svastarila i tek sada pocinjem ozbiljnije projekte. Ni ja nisam nasla peaks... Ako neko ima neka nam da...:)
 
Natrag
Top