Savetovanje i pomoc pri projektovanju - gradjevinski inzenjeri

Član
Učlanjen(a)
11.02.2010
Poruka
46
Ljudi da li je neko imao slucaj zgrade sa nepravilnom osnovom? Objekat dakle nema X i Y pravac. Nego ima 4 razlicita pravca od kojih ni jedan ne odgovara X i Y osama? Kako to uraditi u TOWER-U?
 
Učlanjen(a)
27.11.2010
Poruka
1
Pobogu kakva 4 pravca? U osnovi se razmotri koji su dominantni x - y pravci i osnova se adekvatno rotira u odnosu na to.
 
Član
Učlanjen(a)
21.09.2010
Poruka
141
Branka, mozda da nam postavis .pdf da vidimo osnovu. Mada mislim da nije problem u modeliranju koji ne moze da se resi.
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2010
Poruka
46
problem je resen... a verovali ili ne ima 4 glavna pravca.... resila sam je tako sto sam armaturu postvljala u ta cetiri pravca... malo vise analiza i vise platna... i ok je... Hvala kolegama koji su se ukljucili u resavanje problema.... pozivam opet sve da se ukljuce i da se pomazemo medjusobno...
 
Učlanjen(a)
22.11.2009
Poruka
13
Postovana koleginice,
Najpre da razjasnimo, statika se ne može da ovlada sa distance a pogotovu elektronski.
Što se prorisa tiče naša zemlja je imala prelazni prtiod u kome je mogla da se u statici i ostalom projektovanju pridržava ili BAB pravilnikom i JUS standardima ili EUROCODOVIMA. Nisam siguran dali je još vreme prelaznog perioda ali svakako neće se pogrešiti ako se koriste EUROCODOVI. Ako je već tako onda se pri proračunu prema graničnom stanju mora proračunavati i ugib bez obuira na ostale pretpostavke. Od statičkih programa izvanredni su TAUER i za proračunavanje detalja armature ARMCAD. Mešutim, prof. Milivoje Stanković - Bapče, penzionisani profesor je program STRESS koji je u mašinskom jeziku doradio, uveo interaktivan rad iz Windovsa, doradio sa proračunom i iscrtavanjem detalja armature kao i dimnzionisanje konstrukcija i po BABU i poEUROCODU i PO ruskim propisima.tako da je primitivan program doveo deo savršenstva. Nemojte biti isključivi sa pravilom L/12 - L/10 jer je to iskustveni polazni osnov za određivanjem geometrije konstrukcije čije se dimenzije kroz proračun koriguju. Takođe, ne razumem razlog da širina grede mora da prati širinu stuba. Postoje tzv. skrivene grede kod kojih postoji razlog da visina bude manja od širine ali ti razlozi moraju imati posebno opravdanje jer mnogo "navlače" armaturu pa su i neekonomične. Za raspon od 5 m nemojte da se čudite obzirom da i kontinualnih nosača i kod ramova postoje promenljivi preseci.
Pozdrav
Kako se može doći do programa prof. Milivoja Stankovića ?
 
Natrag
Top