Religiozno Licemerstvo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
A možeš li ti meni objasniti svojim rečima ljudsku uskogrudost ?

To nije tema. Objasni mi svojim riječima šta je religiozno licemjerstvo? Očigledno je da ne možeš.

Stihove koje si dao sam pročitao barem 50 puta.

Dakle nisi u stanju da daš objašnjenje. Citiranje stihova može i baba neka netu da uzme i da kopira.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Pa šta da si ih pročitao i 1000 puta ?

Jel to promenilo nešto kod tebe ?
Znam neke babe kojima je i jedno čitanje bilo dovoljno.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Ne bih da se mešam, ali bojim se da su te babe "formalno" čitale, pa im je i jedno čitanje bilo dovoljno. Nekima je 1000 puta nedovoljno jer ne čitaju "formalno".

Uz to, babe ne poznaju "karakter Boga", pa im je bilo dovoljno samo jedno čitanje. :)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303

Bilo bi pošteno da priznaš da ne možeš svojim riječima da objasniš šta je religiozno licemjerstvo.

Onda se moraš baviti nečim drugim.

A ti si pročitao 1000 puta i ne možeš da svojim riječima objasniš šta si pročitao.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Bilo bi pošteno da priznaš da ne možeš svojim riječima da objasniš šta je religiozno licemjerstvo.
Onda se moraš baviti nečim drugim.
A ti si pročitao 1000 puta i ne možeš da svojim riječima objasniš šta si pročitao.

Rečitost mi nije jača strana, što mi ti valjda nećeš zameriti, zar ne ?

Znaš li kako se kaže "gluma" i "glumac" na grčkom?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Rečitost mi nije jača strana, što mi ti valjda nećeš zameriti, zar ne ?

Ali ti nije da se baviš sa mnom.

Nego ovako da jednom to razjasnim.

Biblijsko licemjerstvo je kada osoba, dobro priča, dobro djeluje, a srce joj je pokvareno. Dakle spolja je okrečeni grob.

Isus je to objasnio. Dok je islamsko licemjerstvo koji nije pravo to da osoba jedno priča, a drugo radi.

Neću ti zamjeriti, bar si nešto priznao, dok ovi to ne bi uradili.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Pritvornost u srcu, tripo41, pritvornost u srcu, dvoličnost...
Još u S. Zavetu se pominje.

Isa. 29,13
"Zato reče Gospod: Što se ovaj narod približuje ustima svojim i usnama svojim poštuje me, a srce im daleko stoji od mene, i strah kojim me se boje zapovest je ljudska kojoj su naučeni"

Ali ne samo to, još ima toga što se smatra licemerjem, biblijskim kako si ga ti nazvao .

U grčkoj verziji Sv. Pisma za licemera koristi se reč ὑποκριταί -hypokritai koja etimološki potiće od korena ὑπόκρισις - gluma.
Hipokritai je onaj koji glumi, zavodi, koji se pretvara...

Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν.

Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi hteli.

Ali reci mi zašto si toliko insistirao na nečemu što smo svi znali ? S kojim ciljem ?
Toliko si bio uporan da si čak i mene oraspoložio na kraju.

Natrag