Religiozno Licemerstvo

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
A ko kaže da je Pavle licemer ?
Pavle je uočio kod Petra da se udaljuje od učenja i nauka Hristovog, primetio je da je postao dvoličan i zazoran i upozorio ga na to.
Pavle bi bio licemer da to nije učinio.
Što se Petra tiče njega je Gospod ranije upozorio kao i ostale apostole

Marko, glava 14
29. A Petar Mu reče: Ako se i svi sablazne, ali ja neću.

30. I reče mu Isus: Zaista ti kažem: noćas dok dvaput petao ne zapeva tri puta ćeš me se odreći.

31. A on još više govoraše: Da bih znao s Tobom i umreti neću Te se odreći. Tako i svi govorahu.

No nije mu zamerio kao što ti činiš već oprostio i razumeo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izvinjavamse, napravio sam lapsus.

Mislio sam na Petra.

Petar nije bo Licemer niti je ucio apostole da zive Jevrejski, vec su oni njega nagovorili da ode u hram i da uradi odredjene radnje kako bi Jevreji videli da nije neprijatelj Judaizma.

Dakle, moze se reci da je Pavle malo preuvelicao njegovo delo, i cak se moze reci Lagao iz neznanja, na osnovu onoga sto je cuo od ostalih, a ne sam video.

Tako da Bog nije osudio ni jednog ni drugog jer su oboje pogresili.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ok Laodikeja, znam da je lapsus.
Pročitaj ponovo Galatima glava 2 i ako možeš navedi gde je i za šta to Pavle slagao jer vrlo je izričit u onome šta prebacuje u lice Petru koji je odstupio od Nauka Gospodnjeg.
I dakako da ih Gospod nije osudio jer je Pavle rekao istinu a Petar uvideo svoju grešku.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ni jednom crticom Petar nije odstupio od naukaGospodnjeg, jer sve sto su Jevreji cinili bilo je od Boga uspostavljeno u starom zavetu.

Petar je samo iz dobrih pobuda hteo da uradi nesto sto je vec Hristos ispunio svojim dolaskom iz razloga koji sam naveo.

Pavle jeste nesvesno slagao, jer je rekao "zasto neznabosce navodis da zive Jevrejski" a on to nije ni ucio ni navodio bilo koga, vec je to cinio za sebe licno, i iz razloga koji sam vec naveo.

Tako da Pavle nije bio Licemer, vec sve sto je proimio od Hrista on je to i zivotom pokazivao.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Na žalost nisam taktičan samo se trudim da budem razložan i jasan u izlaganju što je u ovakvoj, digitalnoj formi komunikacije puno lakše no u stvarnom životu i razgovoru licem u lice sa sagovornikom sa kojim se ne slažemo u mišljenju. To je jedina prednost ovih prepiski , uz mogućnost da se malo duže promisli pa i nešto izmeni ili doda u napisanom, u odnosu na živi razgovor, interakciju dva čoveka gde se procenjivanje i ispoljavanje ne zasniva samo na fotmi napisanog već i na mnogo drugih istančanijih načina.
Zato sam i oprezan u procenjivanju i sudjenju sagovornika ovde jer nemoguće je samo na osnovu onoga kako se neko prikazuje i pokazuje na forumu proceniti i kakav je u stvarnom životu, kakav je kao čovek, kakve su mu namere ili šta stvarno misli. Takodje i svakoga sagovornika treba ispoštovati u onoj meri koju zahtevaju osnovni normativi pristojnog inače sve ovo ne bi ni funkcionisalo, ili bar ne bi to dugo trajalo.

Razumem, sve i mogao bih se složiti. Da nije jedne male smetnje u vidu onih koji za sebe bez ikakvog čvrstog osnova zahtevaju "autoritet". A to ne da nije pristojno, nego predstavlja klasično trolovanje, čiji cilj i nije da se rasprava vodi normalno, nego da se pretvori u svađu.

1. zašto činjenje zla nije greh
  2. da li misliš da samo zle osobe greše dok one dobre to ne čine
  3. držiš li da je greh dokaz za zlo ili pak da je greh uzrok za zlo tj šta čemu prethodi

Zašto činjenje zla nije greh? Pitanje je o kakvom se zlu ili tačnije "zlu" radi. Tačnije ko smo mi da procenjujemo da li je nešto dobor ili zlo.

Da li samo zle osobe greše? Ne. Greše svi, ali verujem da će ti onaj kome je pitanje upućeno reći da to samo čine zli, jer "krše zakon"

Greh nije dokaz za zlo, on je uzrok zla. Sve naime počiva u nameri. U umu. Recimo primer ubistva, tako drag "zakonomlatiteljima" ili nemorala. Ako neko recimo uzme ljudski život da bi spasio sebe i svoje bližnje, nije počinio greh, ali ako ga uzme sa namerom da ukloni nekoga ko mu predstavlja smetnju za napredovanje, počinio je greh. Jer je prosuđivao. Isto je i sa nemoralom. Ako je neko slab i ne može da kontroliše nagone, nije počinio greh, ali ako je sa namerom krenuo u nemoral, da udovolji sebi, počinio je greh.

A ko kaže da je Pavle licemer ?
Pavle je uočio kod Petra da se udaljuje od učenja i nauka Hristovog, primetio je da je postao dvoličan i zazoran i upozorio ga na to.
Pavle bi bio licemer da to nije učinio.

Naravno da bi Pavle bio licemer da je prećutao Petrovo dvoličenje. Ali, nažalost mnogih, nije bio. Njegovo obraćenje je bilo potpuno.

Pročitaj ponovo Galatima glava 2 i ako možeš navedi gde je i za šta to Pavle slagao jer vrlo je izričit u onome šta prebacuje u lice Petru koji je odstupio od Nauka Gospodnjeg.
I dakako da ih Gospod nije osudio.
Nije Pavle ništa slagao, ali će ovaj kao i svi "zakonomltatitelji" uzeti mu za zlo to što Sveti Apostol Pavle (da svet je ma šta njihovi "proroci"! i knjige laži tvrdile):

"
Vjera opravdava
O bezumni Galaćani, tko li vas opčara? A pred očima vam je Isus Krist bio ocrtan kao Raspeti. 2Ovo bih samo htio doznati od vas: jeste li primili Duha po djelima Zakona ili po vjeri u Poruku? 3Tako li ste bezumni? Započeli ste u Duhu pa da sada u tijelu dovršite?4Zar ste toliko toga uzalud doživjeli? A kad bi doista bilo uzalud! 5Onaj dakle koji vam daje Duha i čini među vama silna djela, čini li to zbog djelâ Zakona ili zbog vjere u Poruku?6Tako Abraham povjerova Bogu i uračuna mu se u pravednost.
7Shvatite dakle: oni od vjere, to su sinovi Abrahamovi. 8A Pismo, predvidjevši da Bog po vjeri opravdava pogane, unaprijed navijesti Abrahamu: U tebi će blagoslovljeni biti svi narodi. 9Tako: oni od vjere blagoslivlju se s vjernikom Abrahamom.
10Zakon, izvor prokletstva
Doista, koji su god od djelâ Zakona, pod prokletstvom su. Ta pisano je: Proklet tko se god ne drži i tko ne vrši svega što je napisano u Knjizi Zakona. 11A da se pred Bogom nitko ne opravdava Zakonom, očito je jer: Pravednik će od vjere živjeti. 12Zakon pak nije od vjere,nego veli: Tko ga vrši, u njemu će naći život.
13Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom – jer pisano je: Proklet je tko god visi na drvetu – 14da u Kristu Isusu na pogane dođe blagoslov Abrahamov: da Obećanje, Duha, primimo po vjeri.
15Zakon ne dokida obećanja
Braćo, po ljudsku govorim: već i ljudski valjan savez nitko ne poništava niti mu što dodaje.16A ova su obećanja dana Abrahamu i potomstvu njegovu. Ne veli se: »i potomcima« kao o mnogima, nego kao o jednomu: I potomstvu tvojem, to jest Kristu. 17Ovo hoću kazati: Saveza koji je Bog valjano sklopio ne obeskrepljuje Zakon, koji je nastao četiri stotine i trideset godina poslije, i ne dokida obećanjâ. 18Doista, ako se baština zadobiva po Zakonu, ne zadobiva se po obećanju. A Abrahama je Bog po obećanju obdario.
19Uloga Zakona
Čemu onda Zakon? Dometnut je poradi prekršaja dok ne dođe potomstvo komu je namijenjeno obećanje; sastavljen je po anđelima preko posrednika. 20Posrednika pak nema gdje je samo jedan. A Bog je jedan.
21Zar je dakle Zakon protiv obećanja Božjih? Nipošto! Jer da je dan Zakon koji bi mogao oživljavati, pravednost bi doista proizlazila iz Zakona. 22Ali je Pismo sve zatvorilo pod grijeh da se, po vjeri u Isusa Krista, obećano dade onima koji vjeruju.
23Doba vjere
Prije dolaska vjere, pod Zakonom zatvoreni, bili smo čuvani za vjeru koja se imala objaviti.24Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista da se po vjeri opravdamo. 25A otkako je nadošla vjera, nismo više pod nadzirateljem.
26Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. 27Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. 28Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! 29Ako li ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju.

Ps. da zatvorim digresijom. Da li ima većeg licemerstva i dvoličnosti od toga da se neko u grdu "junačke" busa kako "poznaje karaktet" Boga, i kako "sve zna", a da za svoj potpis uzima kraj Poslanice koja njegov "ljubljeni" zakon naziva prokletstvom. i koja njegovog "brata" po "zakonomlaćenju" dovodi do toga da Apostola Naroda nazove lažovom.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ionako mi je prebačeno za copy/paste ali izgleda nema druge.

Galatima, glava 2

A potom na četrnaest godina opet iziđoh u Jerusalim s Varnavom, uzevši sa sobom i Tita.

Ali iziđoh po otkrivenju, i razgovorih se s njima za jevanđelje koje propovedam u neznabošcima, ali nasamo s onima koji se brojahu kao najstariji, da uzalud ne trčim ili ne bih trčao.

Ali ni Tit, koji beše sa mnom, i beše Grk, ne bi nateran da se obreže.

I za lažnu braću koja dođoše i privukoše se da uhode slobodu našu koju imamo u Hristu Isusu, da nas zarobe;

Kojima se ni sahat ne podasmo u pokornost, da istina jevanđelja ostane među nama.

A za one koji se brojahu da su nešto, kakvi bili da bili, ja ne marim ništa; jer Bog ne gleda ko je ko; jer oni koji se brojahu kao najstariji, meni ništa ne dodaše;

Nego nasuprot doznavši da je meni povereno jevanđelje u neobrezanima, kao Petru u obrezanima

(Jer Onaj koji pomaže Petru u apostolstvu među obrezanima Onaj pomaže i meni među neznabošcima,)

I poznavši blagodat koja je meni dana, Jakov i Kifa i Jovan, koji se brojahu da su stubovi, dadoše desnice meni i Varnavi, i pristadoše da mi propovedamo u neznabošcima, a oni u obrezanima;

Samo da se opominjemo siromašnih, za koje sam se i starao tako činiti.

A kad dođe Petar u Antiohiju, u oči njemu protiv stadoh; jer beše zazoran.

Jer pre dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onih koji su iz obrezanja.

I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.

A kad ja videh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: Kad ti koji si Jevrejin neznabožački a ne jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive jevrejski?

Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grešnici iz neznabožaca,

Pa doznavši da se čovek neće opravdati delima zakona, nego samo verom Isusa Hrista, i mi verovasmo Hrista Isusa da se opravdamo verom Hristovom, a ne delima zakona: jer se delima zakona nikakvo telo neće opravdati.

Ako li se mi koji tražimo da se opravdamo Hristom, nađosmo i sami grešnici, dakle je Hristos grehu sluga? Bože sačuvaj!

Jer ako opet zidam ono što razvalih, pokazujem se da sam prestupnik.

Jer ja zakonom zakonu umreh da Bogu živim; s Hristom se razapeh.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Najveci licemeri sede u klupama i zborovima crkava i medju svestenstvom ( govoreci o SVIM crkvama ).

Svetovni ljudi nisu licemeri, jer oni se ne izjasnjavaju kao vernici, vec greh cine iskreno ga prihvatajuci kao nacin zivota.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ionako mi je prebačeno za copy/paste ali izgleda nema druge.

Galatima, glava 2

A potom na četrnaest godina opet iziđoh u Jerusalim s Varnavom, uzevši sa sobom i Tita.

Ali iziđoh po otkrivenju, i razgovorih se s njima za jevanđelje koje propovedam u neznabošcima, ali nasamo s onima koji se brojahu kao najstariji, da uzalud ne trčim ili ne bih trčao.

Ali ni Tit, koji beše sa mnom, i beše Grk, ne bi nateran da se obreže.

I za lažnu braću koja dođoše i privukoše se da uhode slobodu našu koju imamo u Hristu Isusu, da nas zarobe;

Kojima se ni sahat ne podasmo u pokornost, da istina jevanđelja ostane među nama.

A za one koji se brojahu da su nešto, kakvi bili da bili, ja ne marim ništa; jer Bog ne gleda ko je ko; jer oni koji se brojahu kao najstariji, meni ništa ne dodaše;

Nego nasuprot doznavši da je meni povereno jevanđelje u neobrezanima, kao Petru u obrezanima

(Jer Onaj koji pomaže Petru u apostolstvu među obrezanima Onaj pomaže i meni među neznabošcima,)

I poznavši blagodat koja je meni dana, Jakov i Kifa i Jovan, koji se brojahu da su stubovi, dadoše desnice meni i Varnavi, i pristadoše da mi propovedamo u neznabošcima, a oni u obrezanima;

Samo da se opominjemo siromašnih, za koje sam se i starao tako činiti.

A kad dođe Petar u Antiohiju, u oči njemu protiv stadoh; jer beše zazoran.

Jer pre dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onih koji su iz obrezanja.

I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.

A kad ja videh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: Kad ti koji si Jevrejin neznabožački a ne jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive jevrejski?

Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grešnici iz neznabožaca,

Pa doznavši da se čovek neće opravdati delima zakona, nego samo verom Isusa Hrista, i mi verovasmo Hrista Isusa da se opravdamo verom Hristovom, a ne delima zakona: jer se delima zakona nikakvo telo neće opravdati.

Ako li se mi koji tražimo da se opravdamo Hristom, nađosmo i sami grešnici, dakle je Hristos grehu sluga? Bože sačuvaj!

Jer ako opet zidam ono što razvalih, pokazujem se da sam prestupnik.

Jer ja zakonom zakonu umreh da Bogu živim; s Hristom se razapeh.

i u čemu je Sveti Apostol Pavle slagao? Da li ti je odgovorio na pitanje? Da li je?
Nije ni bitno, jer je i tebe počeo da optužuje za nekakve stvari koje nisi napisao.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ma nema veze, sve u žaru diskusije.
Mada za ono za licemere u Crkvama je delom i u pravu.
Pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Eto moj dobri Servius Tulius.

Sada si na delu video koliko lazi i lasznih optuzbi se ovde upucuje na moj i racun Adventista, i ako sa ti napisao da nisam mislio na tebe, vec na druge, i da sam napisao da si covek na svom mestu i da sa tobom vredi diskutovati, pojedinci poput DarthShonea ne mogu da pobede svoju patetnicnu strast za laganjem.

Sad se sam uveri.

Natrag