VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Svi tvoji izvori vode do lažova Hislopa.
U tvojim zluradim snovima DA.
U realnosti NE.
Galatima 2,11-21
A kad dođe Petar u Antiohiju, u oči njemu protiv stadoh; jer bješe zazoran.
Jer prije dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onijeh koji su iz obrezanja.
I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.
A kad ja vidjeh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: kad ti koji si Jevrejin, neznabožački a ne Jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive Jevrejski?
Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grješnici iz neznabožaca,
Pa doznavši da se čovjek neće opravdati djelima zakona, nego samo vjerom Isusa Hrista, i mi vjerovasmo Hrista Isusa da se opravdamo vjerom Hristovom, a ne djelima zakona: jer se djelima zakona nikakvo tijelo neće opravdati.
Ovo se odnosi na savet nekih od apostola Petru da ode u Jevrejski hram i da obavi obred ociscenja, da prinese zrtvu, itd, kako bi se dodvorio Jevrejima.
Osim toga, ovde se govori o opravdanju od greha, a iz konteksta biblije o spasenju mi vidimo da se ono vrsilo tako sto su se prinosile krvne zrtve kao sredstvo opravdanja od greha.
( U novom zavetu je opravdanje od greha Hristova zrtva i prihvatanje njega za spasitelja )
Kada bi se ovde radilo o deset zapovesti, to bi znacilo da je Pavle ukoravao Petra sto ne krade, ne cini preljube, ne zeli tudje, sto postuje Boga..itd..
Dakle, ovde se iskljucivo radi o obrednom zakonu.