Religiozno Licemerstvo

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Svi tvoji izvori vode do lažova Hislopa.

U tvojim zluradim snovima DA.
U realnosti NE.
Galatima 2,11-21

A kad dođe Petar u Antiohiju, u oči njemu protiv stadoh; jer bješe zazoran.
Jer prije dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onijeh koji su iz obrezanja.
I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.
A kad ja vidjeh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: kad ti koji si Jevrejin, neznabožački a ne Jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive Jevrejski?
Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grješnici iz neznabožaca,
Pa doznavši da se čovjek neće opravdati djelima zakona, nego samo vjerom Isusa Hrista, i mi vjerovasmo Hrista Isusa da se opravdamo vjerom Hristovom, a ne djelima zakona: jer se djelima zakona nikakvo tijelo neće opravdati.

Ovo se odnosi na savet nekih od apostola Petru da ode u Jevrejski hram i da obavi obred ociscenja, da prinese zrtvu, itd, kako bi se dodvorio Jevrejima.

Osim toga, ovde se govori o opravdanju od greha, a iz konteksta biblije o spasenju mi vidimo da se ono vrsilo tako sto su se prinosile krvne zrtve kao sredstvo opravdanja od greha.

( U novom zavetu je opravdanje od greha Hristova zrtva i prihvatanje njega za spasitelja )

Kada bi se ovde radilo o deset zapovesti, to bi znacilo da je Pavle ukoravao Petra sto ne krade, ne cini preljube, ne zeli tudje, sto postuje Boga..itd..

Dakle, ovde se iskljucivo radi o obrednom zakonu.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Galatima 2,11-21

A kad dođe Petar u Antiohiju, u oči njemu protiv stadoh; jer bješe zazoran.
Jer prije dok ne dođoše neki od Jakova, jeđaše s neznabošcima, a kad dođoše, ustručavaše se i odvajaše bojeći se onijeh koji su iz obrezanja.
I dvoličahu s njim i ostali Judejci, tako da i Varnava prista u njihovo dvoličenje.
A kad ja vidjeh da ne idu pravo k istini jevanđelja, rekoh Petru pred svima: kad ti koji si Jevrejin, neznabožački a ne Jevrejski živiš, zašto neznabošce nagoniš da žive Jevrejski?
Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grješnici iz neznabožaca,
Pa doznavši da se čovjek neće opravdati djelima zakona, nego samo vjerom Isusa Hrista, i mi vjerovasmo Hrista Isusa da se opravdamo vjerom Hristovom, a ne djelima zakona: jer se djelima zakona nikakvo tijelo neće opravdati.

Tema je religiozno licemerstvo, ako ga ne prepoznaješ kod Petra u redu.
Pavle ga je prepoznao.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Bog nam svima pomogao, da Njegovi budemo, baš budemo!

Razmišljam "na glas" sada - zašto je Gospodu Bogu mrsko naše dvoličenje, tj. licemerje (hipokrizija, gluma)?

Verovatno zbog toga što mi time živimo "dva života" - jedan istinit i iskren, a drugi nepostojeći i lažan.
I taj lažan "ja" uljujlkava mene da mislim da sam "dobar" ili još gore - bolji od drugih,
što ima za posledicu neželju da se menjam, da se otvorim za Boga da me On menja,
do pune mere Hristovoga rasta.
Te ja u početku stagniram u duhovnom rastu, a onda počinjem i da se urušavam.

Sve suprotno divnoj i ljubaznoj volji (mislima i osećanjima) Boga Jedinoga!

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Vi nijednu jedinu istinu Biblije ne učite, za vas je licemjerstvo da neko jedno priča,a drugo radi.

To nije biblijsko.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Nije ?

Galatima 2

Luka11
A On reče: Teško i vama zakonicima što tovarite na ljude bremena preteška za nošenje, a vi jednim prstom svojim nećete da ih prihvatite.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nije ?

Galatima 2

Luka11
A On reče: Teško i vama zakonicima što tovarite na ljude bremena preteška za nošenje, a vi jednim prstom svojim nećete da ih prihvatite.

Gdje je tu dokaz koji osporava moje navode.

Tu nijedan stih ne govori o licemjerstvu.

Ne znate uopšte šta je biblijsko licemjerstvo.
Malo se vrati na moj odg. sa prethodne stranice.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ali zato znamo za Jevandjelja po Luki i Mateji da nam to objasne.

Gdje je tu dokaz koji osporava moje navode.

Tu nijedan stih ne govori o licemjerstvu.

Ne znate uopšte šta je biblijsko licemjerstvo.
Malo se vrati na moj odg. sa prethodne stranice.

Luka, glava 11

37. A kad govoraše, moljaše Ga nekakav farisej da obeduje u njega. A On ušavši sede za trpezu.

38. A farisej se začudi kad vide da se najpre ne umi pre obeda.

39. A Gospod reče mu: Sad vi fariseji spolja čistite čašu i zdelu, a iznutra vam je puno grabeža i zlobe.

40. Bezumni! Nije li onaj načinio i iznutra koji je spolja načinio?

41. Ali dajte milostinju od onog što je unutra; i gle, sve će vam biti čisto.

42. Ali teško vama farisejima što dajete desetak od metvice i od rute i od svakog povrća, a prolazite pravdu i ljubav Božiju: ovo je trebalo činiti, i ono ne ostavljati.

43. Teško vama farisejima što tražite začelja po zbornicama i da vam se klanja po ulicama.

44. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što ste kao sakriveni grobovi po kojima ljudi idu i ne znadu ih.

45. A neki od zakonika odgovarajući reče: Učitelju! Govoreći to i nas sramotiš.

46. A On reče: Teško i vama zakonicima što tovarite na ljude bremena preteška za nošenje, a vi jednim prstom svojim nećete da ih prihvatite.

47. Teško vama što zidate grobove prorocima, a vaši su ih očevi pobili.

48. Vi dakle svedočite i odobravate dela otaca svojih; jer ih oni pobiše, a vi im grobove zidate.

49. Zato i premudrost Božija reče: Poslaću im proroke i apostole, i od njih će jedne pobiti, a druge proterati;

50. Da se ište od roda ovog krv svih proroka koja je prolivena od postanja sveta,

51. Od krvi Aveljeve sve do krvi Zarijine, koji pogibe među oltarom i crkvom. Da, kažem vam, iskaće se od roda ovog.

52. Teško vama zakonici što uzeste ključ od znanja: sami ne uđoste, a koji hteše da uđu, zabraniste im.

53. A kad im On ovo govoraše, počeše književnici i fariseji vrlo navaljivati k Njemu i mnogim pitanjem zbunjivati Ga

i znamo da su povezani i da govore isto.

Matej, glava 23

13. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi hteli.

14. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što jedete kuće udovičke, i lažno se Bogu molite dugo; zato ćete većma biti osuđeni.

15. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što prohodite more i zemlju da bi prisvojili jednog, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenim, udvoje većim od sebe.

16. Teško vama vođe slepe koji govorite: Ako se ko kune crkvom ništa je; a ako se ko kune zlatom crkvenim kriv je.

17. Budale slepe! Šta je veće, ili zlato, ili crkva koja zlato osveti.

18. I ako se ko kune oltarom ništa je to, a koji se kune darom koji je na njemu kriv je

19. Budale slepe! Šta je veće, ili dar, ili oltar koji dar osveti?

20. Koji se dakle kune oltarom, kune se njim i svim što je na njemu.

21. I koji se kune crkvom, kune se njom i Onim što živi u njoj.

22. I koji se kune nebom, kune se prestolom Božjim i Onim koji sedi na njemu.

23. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što dajete desetak od metvice i od kopra i od kima, a ostaviste šta je najpretežnije u zakonu: pravdu i milost i veru; a ovo je trebalo činiti i ono ne ostavljati.

24. Vođe slepe koji oceđujete komarca a kamilu proždirete.

25. Teško vama književnici i fariseji, licemeri što čistite spolja čašu i zdelu a iznutra su pune grabeža i nepravde.

26. Fariseju slepi! Očisti najpre iznutra čašu i zdelu da budu i spolja čiste.

27. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što ste kao okrečeni grobovi, koji se spolja vide lepi a unutra su puni kostiju mrtvačkih i svake nečistote.

28. Tako i vi spolja se pokazujete ljudima pravedni, a iznutra ste puni licemerja i bezakonja.

29. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što zidate grobove prorocima i krasite rake pravednika,

30. I govorite: Da smo mi bili u vreme svojih otaca, ne bismo s njima pristali u krv proroka.

31. Tim samo svedočite za sebe da ste sinovi onih koji su pobili proroke.

32. I vi dopunite meru otaca svojih.

33. Zmije, porodi aspidini! Kako ćete pobeći od presude u oganj pakleni?

34. Zato evo ja ću k vama poslati proroke i premudre i književnike; i vi ćete jedne pobiti i raspeti a jedne biti po zbornicama svojim i goniti od grada do grada

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
15. Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što prohodite more i zemlju da bi prisvojili jednog, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenim, udvoje većim od sebe.

Pokaza mu brate Serviuse, pokaza mu da Bibliju i ne poznaje, jer na njih se ovo i odnosi. Sam Bog ih takvima prikazuje. Njemu se naime ne mogu sakriti.-

A oni i jesu ovo: 33. Zmije, porodi aspidini! Kako ćete pobeći od presude u oganj pakleni?

Zato njegovi i negiraju pakao i sotonski uče o nekakvoj anihiliaciji, i to onih koji nisu kao oni, koji navodno ne slede zakona, onog istog zakona koji je na Krst prikovan.

34. Zato evo ja ću k vama poslati proroke i premudre i književnike; i vi ćete jedne pobiti i raspeti a jedne biti po zbornicama svojim i goniti od grada do grada

To se i dogodilo. Apostoli su gonjeni, bijeni, ubijani, razapinjani (ne na kolac nabijani, ili na nekakav stub vešani). I gonjeni nisu zbog shabata, nego su ih shabataristi gonili i ubijali.

Pa evo i danas, Hrišćane gone kako sekularisti, tako i neznabošci, i oni što "boga" traže u crnom kamenu. Licemere (neo sadukeje i neo fariseje, pismoznance i književnike, bez obrezanja) niko ne dira. Evo ih i ovde, ne miruju, nego pismima udaraju.

Natrag