Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Aha. Nisi upoznao pravoslavnu vjeru ni ljepotu pravoslavne duhovnosti, ali si u međuvremenu čitao druge sadržaje koji uglavnom raspiruju maštu i fantaziju i uznemiruju duh? Hmm...znamo da Duh sveti smiruje, raduje i krijepi duh i dušu, a drugi duhovi (?)uznemiruju i potiču na radoznalost i ekstravaganciju.Isabeleta
Bio sam u mladosti u Pravoslavlju, uglavnom formalno.
Ali sam u to vreme citao i drugu razlicitu literaturu, uglavnom o zivotu posle smrti, parapsihologiji, cudnim pojavama, vanzemaljcima..itd.
Drugim riječima, od malena si pokazivao sklonost za izvanredne pojave?
Po mom mišljenju, to nije dobar znak.
Laodikeja, pišem ti kao sestra, onako kako bih odgovorila rođenom bratu da je adventist, iako znam da nećeš prihvatiti ni jednu moju misao. Ti se ljutiš na Slapa i DarthShona, ali ni ja ti neću pisati drugačije. Mislim, svaki piše svojim stilom, ali nauk Katoličke crkve je isti.
Ti si sam izabrao adventizam i sam si odbacio neke istine (sjećaš se kad si mi za sv. Pričest rekao da je to čips?).
Znači, ne može ti biti uvreda ako kažem da se ne slažem s tobom, kad znamo da Katolička i Pravoslavna crkva imaju različit nauk od adventističkog.
Inace, koliko znam - uvek sam imao veru u Boga, i bio nekako drugaciji od ostatka sveta.
Verujem da na ovom svetu postoje predodredjenih, i da me je Bog jos pre rodjenja predodredio za sluzbu.
Bio si drugačiji, ok. Svaki od nas je original Božji, ali ti hoćeš reći da si težio duhovnosti ili izvanrednim pojavama?
Bog te odredio još prije rođenja za službu? Da li pritom misliš na ovo:
"Gospodin nas iz tame pozva u svoje divno svijetlo da budemo pohvala Njegove slave?"
Ili da si predodređen za proroka?
Tako da je on sve vodio u mom zivotu da dodjem u kontakt sa Adventistima, i dao mi je od pocetka takva upecatljiva iskustva da me je osvedocio da je to Bozja crkva.
U redu. Pretpostavljam da si imao lijepih iskustava, ali sve je to bilo na afektivnoj razini, zar ne? A na moralnoj i intelektualnoj? Da li si razmišljao i suprotstavio njihovom učenju nauk Pravoslavne crkve? Ili nisi mogao jer pravoslavni nauk nisi ni poznavao?
Razumijem, adventisti su te lijepo primili, posvećivali pažnju, možda ti nešto obećavali i ti si polako počeo usvajati njihova uvjerenja da je to prava crkva Božja. To je, po meni, redoviti proces vrbovanja i "pranja" mozga. Nisi razmišljao, samo si osjećao, a vjernička zrelost se očituje kad se prijeđe prag osjećaja i zakorači u tamu vjere. Ali, pretpostavljam da si se osjećao posebno, jer nisi bio "obični" pravoslavac, već "napredni"/ "prosvjetljeni" adventist.
Studiozno proucavanje biblije, istorije..itd..
Samo adventistički nauk o povijest Crkve?
To sto su moji roditelji, ili bilo ciji drugi Pravoslavne vere, a recimo tvoji ili bilo ciji u Hrvatskoj Katolicke - to nema veze sa podnevljem gde se ko rodio, vec sa slobodom izbora.
U redu. Sloboda u donošenju nekog izbora /odluke je važan čin, ali mora biti promišljen.
Ni ja nisam katolkinja zato što su moji roditelji bili katolici. Odrasla sam u vrlo pobožnoj obitelji, ali sam se
ja sam, a u jednom trenutku života, opredjelila za Krista kojeg navješta Katolička crkva.
Moranje da covek bude one vere koja je u jednoj zemlji vecinska, i zato sto se on tu rodio i sto su mu roditelji bili te vere - to je velika prevara.
Nema tu prevare. Ako si rođen i kršten u pravoslavnoj vjeri, tko te je prevario? Bog?
Po Božjoj zamisli rodili smo se u ovom vremenu i u ovom podneblju, zašto sada i zašto ovdje, To Bog zna, a mi vjerujemo da je baš tobilo za naše dobro.
Ali nazalost, i decama se manipulise, i ona se silom usmeravaju na puteve koje mozda i ne bi izbirali kada bi se oni pitali da imaju svest i razum odraslih.
Kakav ti je to izričaj? Decama? Pa, valjda djecom/decom. Zabunio si se, ok.
(Podsjetio si me sada na jednog Španjolca koji je učio hrvatski, pa je napisao: slavili smo Gospodina sa pjesmama i plesama...)
Komunizmu? Usporedba ti je nikakva. Govoriš kao svjetovnjaci/ateisti koji zagovaraju da se djeca sama odluče kad odrastu hoće li vjerovati, kojeg će spola biti, itd. Ma, gluposti. Djeca se odgajaju i roditelji su im najbolji primjer u svemu, pa onda i u vjeri. Ili misliš da roditelji moraju i mogu sve naučiti dijete, osim poučiti ih o vjeri?To je identicno komunizmu.
Nekada su se deca vaspitavala u ateistickom duhu, danas u duhu vecinske crkve.
Čini mi se da je u pozadini svega tvoja žalost ( jal, razočarenje) što vjerni pravoslavci ne prihvaćaju adventizam.
Nebo je naša prava Domovina, ali dok živimo na ovo zemlji imamo domovinu i pripadnici smo jednog naroda, po Božjoj volji i naumu. Ništa nije slučajno, sve je dio Božjeg plana. Vjera je važnija nego nacionalnost, ali sasvim je prirodno da svaki čovjek voli svoj narod. E, sad, ako je tebi krivo što je Srbija pravoslavna ( vjekovima) i što Srbi odgajaju svoju djecu u pravoslavnoj vjeri, onda je to stvarno nerazborito od tebe. Nerealan si. Ne razmišljaš o povijesnim činjenicama, već dopuštaš da te zahvate osjećaji, a pritom se možda osjećaš i uvrijeđen. Kao da ne razlikuješ ono što je tvoje, subjektivno u odnosu na objektivno stanje, pa onda tražiš opravdanje i pokušavaš reći da je to kršenje slobode.
Izabrao si svoj put...svako dobro ti želim.