Ali ipak "jedino on na ovim prostorima govori korisne stvari, i uci ljude moralnosti." I pitaš se zašto ja uvek izražavam sumnju u tvoje intelektualne sposobnosti. Ovo tvoje obožavanje Miroljuba čak ni sa religijom, gde je razmišljati greh, nije u saglasnosti.
Kao sto je rekao Carls Bukovski: ''Problem sveta je u tome što su inteligentni ljudi puni sumnji, dok su glupi ljudi puni samopouzdanja.''
Ti si ovde 100% siguran u svoje intelektualne sposobnosti i stavove..
Dok ja sumnjam kako u sebe, tako i u tebe, i u sva ostala razmisljanja dok se ne dokaze suprotno...
Tako da me bas briga da li ti mene smatras inteligentnim ili ne..
Pametan covek zna da nista ne zna, a glup veruje da sve zna..
Ko kaze da je kod religije razmisljanje greh i odakle ti to.
Religiozni ljudi su upravo oni koji najvise razmisljaju o smislu zivota i njegovom znacaju..
Zbog toga su i postali religiozni...
Svaki covek je do religije ili bilo koje druge zivotne filozofije dosao razmisljajuci.
E sad posto je tebi drugacije razmisljanje(od ateizma) ''greh'', ti onda verujuce ljude smatras -''glupavima'' , e tu se vise otkriva ''tvoja glupost i ogranicenost shvatanja'' .
Ti ne vidis dalje od nosa..
Kada sam govorio o Miroljubu, ja sam pohvalio jedino njegovu borbu za moralno drustveno uredjenje, dok religiju koju on ispoveda , ja nisam hvalio..
A ti ako smatras da ljudi treba da zive kao zivotinje, onda ti uvedi plemensko uredjenje..
Ne bi me cudilo uopste, posto ionako promovises onog filozofa u gacama, dakle jedno ''majmunsko uredjenje'' -gde se ljudi skidaju u gace..
Ja slavim Krista i ono što je on učinio za nas umrijeviši na križu. Ja ne slavim spravu kojom je ubijen naš Spasitelj niti se klanjam toj spravi niti ju ljubim....
Pa sta si ti sad odgovorio?
Jesi ti procitao sta sam ja napisao?
''Hriscanstvo je proslavljanje Hristove Smrti''.
Niko ne proslavlja tu spravu, vec ono sta ta sprava predstavlja.
Pa zar stvarno mislis da je neko lud pa da misli da drvo od koga je krst napravljen ima moc?
Nemoj me zasmejavati, jeste ima neobrazovanih koji tako veruju, ali crkva to ne uci.
U staro vreme je poljubac i naklon predstavljao odavanje postovanja, a ne, i nikako cin obozavanja.
Sve do nedavno u Srpskom naordu, je recimo kod mog pokojnog pradede bio obicaj da se kaze: ''ljubim ruke''.
Pa su to i doslovno cinili..
I kao sto popovima ljube ruku u znak postovanja, to nije obozavanje vec iskazivanje postovanja starijem.
Pa tako je i sa slikama, i ostalim predmetima koji su sveti u crkvi bilo ranije i ostalo je obicaj i danas!
Niko ne obozava te slike kipove i ikone, vec se samo postuju kao sveti predmeti i kao nesto sto predstavlja nebesku stvarnost!
Pa se tako pozdravlja i zastava, iako niko razuman ne misli da zastava ima moc.
Lepo ti je odgovorio i Jurivaka...
Ti predmeti se samo postuju zbog onoga sto predstavljaju...