Religija - rasprave o nedoumicama

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Ja se samo nisam složio sa tvojim postom >> [FONT="] [/FONT][/I] [B][I][FONT="]Јаков[/FONT][/B][FONT="] [/FONT][/I][/B][B][I][FONT="]1: 26,27[/FONT][FONT="] Ако који од вас мисли да верује, и не зауздава језик своj, него вара срце своје, његова је вера узалуд. Јер вера чиста и без мане пред Богом и Оцем јесте ова: обилазити сироте и удовице у њиховим невољама, и држати себе неопогањеног од света. [/FONT][/I][B][I][FONT="]2:14[/FONT][/B][FONT="] [/FONT][/I][I][FONT="]Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти?[/FONT][FONT="][/FONT][/I] [I][FONT="] [/FONT] [FONT="]Јевр. 11:1[/FONT][/I][/B][I][FONT="] Вера је, пак, тврдо чекање оног чему се надамо, и доказивање оног што не видимо.[/FONT]
Mozda sam i ja pogresio kad sam rekao simbol vere je molitva trebalo je da kazemSimbol vere je naziv jedne molitve

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ponekad razumem Jevreje zasto ne prihvataju Hriscansku versku dogmatiku, jer razlika izmedju Judeizma i kvazihriscanstva je kao belo i crno.
Jedina zamerka koja se moze pripisati Judeizmu sa moje strane je svima znano neprihvatanje Isusa kao obecanog Mesije, pa time i ucenja novog zaveta, i takodje stvaranje okultne Kabalisticke filozofije kao deo tradicionalno ucenje Judeizma, u drugim stvarima Judeizam je u potpunosti u pravu kada govori protiv pomenutog kvazihriscanstva, a za to imaju debele razloge...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Evo jedne nedoumice na koju kreacionisti, kao i obično, nemaju suvisli odgovor, izuzev fraza o slobodnoj volji. Ta nedoumica glasi: ako je čovjek Božija kreacija, kako to da se zajedno sa njegovim rođenjem ne rađa i pojam o Bogu? Ako je Bog "udahnuo" razum čovjeku, onda bi taj razum morao prepoznati svoga tvorca, bez ikakve naknadne indoktrinacije, što, kao što znamo nije slučaj. Isto kao što naučimo da vozimo auto ili da čitamo i pišemo, naučimo i usvojimo pojam o Božijem postojanju.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ако могу да помогнем. Веза између Бога и човека је постојала. Нашим избором, тачније наших прародитеља, та веза и спознаја је нестала. Од тада Бог и човек су покушавали да успоставе нову везу - завет, савез. Тачно реч религија то и значи у преводу - поновно повезивање за Богом (ре и лигаре). Тек са последњим заветом (савезом) преко Исуса Христа ми имамо једину везу. Дете је највећи доказ спознаје Бога. Дете никада неће сумњати у постојање Бога јер је неоптерећено другим наукама и доживљајима. Такође је и свесно своје зле стране. Зар није чудно шта ми морамо да учимо своју децу: да не лажу, да не краду, да не буду тврдоглава, самољубива, учимо их да деле са другима, а не да мисле само на себе. Ретко да неко може да учи дете да буде лоше, углавном су сва свесна зла. Како је могуће да нешто новостворено поседује такве мане од малих ногу? Управо је то доказ и на жалост последица конзумирања забрањеног.

7. Тада им се отворише очи, и видеше да су голи; па сплетоше лишћа смоковог и начинише себи прегаче.

А да људи нису свесни, то исто није баш тачно. Најљући противници вере су на самрти били највећи верници. Нису имали сумњи јер у тој ситуацији човек више не размишља о овоземаљском и материјалном. То Бог назива савез са смрћу. Не могу тренутно тачно да се сетим где се то спомиње.

Моја недоумица је: зашто прохришћански теолози не користе довољно доказ Y хромозома. Наиме, њега поседују само мушкарци што потврђује правило да се наследство по рођењу гледа по оцу, а што је највеће откриће је то да на основу тог хромозома може да се утврди ко је коме предак (потомак). Утврђено је и доказано (генетичари који ту чињеницу прећуткују) да су сви људи потомци истог човека. Замислите! Е, сад. Да би се ипак разликовало од Библијског објашњења, тај научни Адам (како су га назвали) је наводно живео на територији Африке, имао је тамнији тен и не знам шта још. О томе имам материјал одавно и по некад употребљавам као аргумент за расправу са атеистима, мада сада више не, јер ко верује, верује због Христа, а не због научних чињеница.

Special DNA Mysteries Search For Adam 1 of 5 - YouTube

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Složio bih se samo sa tvojom poslednjom rečenicom - ko vjerjuje, vjeruje radi Hrista, a ne radi naučnih činjenica. Nikakav dokaz o postojanju Boga i ne postoji, izuzev čovjekove vjere u njegovo postojanje. Kažeš: "... Од тада Бог и човек су покушавали да успоставе нову везу - завет, савез." I šta je, ne uspijevaju? Kako je to moguće, sobzirom na Božiju svemoć??? Dalje kažeš: "Дете је највећи доказ спознаје Бога. Дете никада неће сумњати у постојање Бога јер је неоптерећено другим наукама и доживљајима." Pročitaj još jednom ovo što si napisao, To uopšte ne stoji. Naprotiv, dijete jeste najveći dokaz nespoznaje Boga. Zašto bi dijete sumnjalo u nešto o čemu nema nikakvu predstavu da uopšte postoji? Dakle, to ne stoji kao dokaz o postojanju Boga. Dijete se rađa kao tabula rasa. Sve što usvoju u kasnijem životu je razulatat indoktrinacije. Pretpostavimo da se neko dijete nađe u pustinji i nekim čudom preživi, odraste. Misliš li da bi imalo predstavu o Bogu? Naravno da ne bi.
U tome je i bila poenta moga prvobitnog pitanja. Ako je čovjek Božija kreacija, zašto se ne rađa sa pojmom o Bogu?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Наравно да је Бог свемоћан, то није био проблем. Код Његових покушаја да народ који је изабрао и задржи код себе, али не на силу већ да остану слободном вољом, људи су увек успевали да покваре то настојање и да се одврате од Бога понесени овоземаљским задовољствима или смишљајући неке глупости (да будем скоро вулгаран). Само је савршен Човек успео да испуни план спасења за разлику од претходника и успостави ту изгубљену везу.
У праву си за нешто, али не потпуно. Мислио си на новорођенче, а ја на дете које већ учи да хода, говори, дели са другима, слуша, поштује ауторитет и сл. Код те празне табле има посла другог типа, али не значи да је и потпуно празна. Има неке оквире који су већ исцртани.

Пример управо новорођенчета. Дете се роди, плаче и бори се за ваздух. Већ после неког времена та tabula rasa са оквирима осећа потребу за храном, значи, све у свему - има егзистенцијалне потребе. То доводи до закључка да носи информацију са собом и пре рођења. Свака потреба тог типа је у ствари импусл за одржање физичког живота. То tabula rasa нема, она је потпуно празна за разлику од нашег детета, тј. нас самих.

Са већим дететом, на које сам ја мислио, преносе се информације у складу са његовим умним способностима. Нека деца имају развијеније умне способности па и брже упијају информације. Ипак имају ограничен капацитет у складу са узрастом. Упијајући те информације она граде и карактерне особине. То и јесте сврха и благодат родитељства. Кад би се деца рађала са свим знањем и свим представама о свету, не би имала оригинално животно искуство, а ни детињство којег се сви радо сећамо. Опет, саме темеље изграђују родитељи. То је дар човеку од Бога, сваки родитељ тако и види. Само зло може да тврди другачије.

Касније то дете преузимајући одговорност постаје човек и одговара за своје поступке, не мислим само пред цивилним судовима.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Sve što usvoju u kasnijem životu je razulatat indoktrinacije. Pretpostavimo da se neko dijete nađe u pustinji i nekim čudom preživi, odraste. Misliš li da bi imalo predstavu o Bogu? Naravno da ne bi.
U tome je i bila poenta moga prvobitnog pitanja. Ako je čovjek Božija kreacija, zašto se ne rađa sa pojmom o Bogu?

Наравно, то стоји. Имамо и примере да су нека деца попримала понашање животиња када су одрастала поред њих, а као бебе остала сама уз животиње. Доласком у додир са људима, брзо се стигло до резултата са учењем, остале су неке навике и понашања.

Понављам, тада родитељство губи смисао и нема утицаја на изградњу личности свога детета, а то је дар од Бога. Утицајем на образовање (прављење образа, карактера) родитељ гради лик који је наличје Божије (тако је било предвиђено).

За разлику од тог примера, независно, сваки човек има усађен морални закон (у срцу), тако да које год да учење има, сви имамо, што би атеисти рекли, "онај осећај" за морално, нека неписана правила, осећај за милост, а најважније од свега и доказ Божанске природе и појмања Бога - ЉУБАВ. То је сам Бог и љубављу смо део њега без обзира да ли смо у пустињи или милионском граду.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ti govoriš kao apologeta vjere i to je u redu. U redu je i ono što si rekao o vaspitanju djeteta, s tim što tu i nema niti je bilo dileme. Ja, naime, nisam povezao opšte vaspitanje sa pojmom o Bogu u smislu, zašto se dijete ne rađa sa svim znanjem, pa i sa pojmom o Bogu? Moje pitanje je ograničeno samo na Boga, kao kreatora našeg života i našeg razuma. Dajući nam razum, svemoćni Bog je mogao taj razum tako programirati da u sebi sadrži pojam o svome tvorcu, a ne da se rađa kao tabula rasa, na kojoj podjednako mogu naći svoje mjesto i Bog i Đavo, zavisno od toga ko prije stigne na tu "čistu poljanu".
E, sad, premudri, sveznajući i svevideći Bog je lako mogao predvidjeti da su tu njegove i Đavolove šanse podjednake - što nam životna stvarnost i potvrđuje. I pored toga, Bog je svoja stvorenja, ili dobar dio njih, prepustio Đavolu. U najmanju ruku, čudan Božiji rezon, neshvatljiv razumu koji nam je navodno dao taj isti Bog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ne znam da li je ovo pravo mjesto, ali voljela bih da mi netko od pravoslavnih vjernika odgovori na ovo:

-Zašto se vjernici koji prisustvuju liturgiji ne mogu pričesti svaki dan?
-Zašto žene u crkvi moraju biti odvojene od muškaraca?
-Zanima me koje se riječi izgovaraju kod pretvorbe (transupstancijacija)
? Kada točno dolazi do pretvaranja kruha u tijelo Gospodinovo i vina u Njegovu krv?
-Da li vjernici mogu čitati misna čitanja?
-Da li žena ima kakvu ulogu u pravoslavnoj crkvi i koju?

Hvala unaprijed.
:dtyste:

Natrag