Religija - rasprave o nedoumicama

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Draga braćo. Čitajući bibliju, nađoh par stihova koji su mi nerazumljivi, pa vas sve molim da mi odgovorite na koga su mislili pisci jevanđelja ovim stihovima:

2. Коринћ. 11:13-15 Јер такви лажни апостоли и преварљиви посленици претварају се у апостоле Христове. И није чудо, јер се сам сотона претвара у анђела светла. Није дакле ништа велико ако се и слуге његове претварају као слуге правде, којима ће свршетак бити по делима њиховим.
Јуда 1:4 Јер се увукоше неки безбожни људи, који су давно одређени на ово суђење, и Бога нашег благодат претварају у нечистоту, и јединог Господара Бога и Господа нашег Исуса Христа одричу се.
2.Петр. 2:1 А беше и лажних пророка у народу, као што ће и међу вама бити лажних учитеља, који ће унети јереси погибли, и одрицаће се Господара који их искупи и доводиће себи наглу погибао.
1.Јов.2:22 Ко је лажљивац осим оног који одриче да Исус није Христос? Ово је антихрист, који се одриче Оца и Сина.
Откр. 12:9 И збачена би аждаха велика, стара змија, која се зове ђаво и сотона, која вара сав васиони свет, и збачена би на земљу, и анђели њени збачени бише с њом.

Sardy brate dali si mislio na ovo:wolf-in-sheeps-clothing.jpg?????? ja to samo onako mozda nisam pogodio?

Gera.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Posto sam procitao uvod ove teme, u njemu sam primetio nesto o cemu bih dao svoj komentar, naime u pitanju je takozvani SVETI OGANJ, koji se na tradicionalni praznik USKRS, pojavljuje u Jerusalimu na odredjenim mestima, ili spusta sa neba u obliku munje ili otvorenog plamena.

Posto je u uvodu pomenut i taj izraz Slepac, a verujem da se tu misli iskljucivo na Duhovno slepilo, u biblijskom kontekstu Duhovno slepilo je uglavnom povezano za nepoznavanje Svetog pisma, odnosno Bozje volje zapisane u ovom Bozanskom pisanom otkrivenju.

Sto se tice Svetog ognja, u bibliji postoje Bozja cuda, ali postoje i cuda koja nisu proizvod Bozanskog delovanja, vec Demona.

U bibliji je podvucena jasna linija izmedju cuda koja cini Bog, i onih koja cini Djavo, i dato je jedno merilo kako da prepoznamo cuda koja su od Boga, od cuda koja su od Bozjeg neprijatelja.

Vrsta cuda koja se spominju u novom zavetu nisu mnogobrojna, ali ona imaju svoju svrhu, to su uglavnom cuda isceljenja putem molitve, kao i polaganje ruku radi isceljenja bolesnika, i cuda govorenja jezika, u sta spada i prorocki dar.

Na osnovu biblije, ne bih smeo da tvrdim da su cuda koja se danas desavaju unutar tradicionalnih crkava od Boga, posebno kada je u pitanju cudo pojave svetog ognja.
Cak sta vise, biblija u Otkrivenju Jovanovom kaze da ce Sotona u poslednjem vremenu spustati oganj sa neba, da bi varao ljude, a takodje tekst iz Otkrivenja upucuje na samu svrhu ovog cuda koji ce Sotona ciniti pred ljudima, a to je da ustolici Antihrista, i dovede svet pod njegovu vladavinu, i uspostavi vladavinu Antihriscanskih zakona suprotnih zakonu Bozjem:

`I videh drugu zver gde izlazi iz zemlje, i imaše dva roga kao u jagnjeta; i govoraše kao aždaha.
I svu vlast prve zveri činjaše pred njom; i učini da zemlja i koji žive na njoj pokloni se prvoj zveri kojoj se isceli rana smrtna.
I učini čudesa velika, i učini da i oganj silazi s neba na zemlju pred ljudima.
I vara one koji žive na zemlji znacima, koji joj biše dani da čini pred zveri, govoreći onima što žive na zemlji da načine ikonu zveri koja imade ranu smrtnu i osta živa.
I bi joj dano da dade duh ikoni zverinoj, da progovori ikona zverina, i da učini da se pobiju koji se god ne poklone ikoni zverinoj.
I učini sve, male i velike, bogate i siromašne, slobodnjake i robove, te im dade žig na desnoj ruci njihovoj ili na čelima njihovim,
Da niko ne može ni kupiti ni prodati, osim ko ima žig, ili ime zveri, ili broj imena njenog.
Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri: jer je broj čovekov i broj njen šest stotina i šezdeset i šest.;

( Otkrivenje Jovanovo 13. 11 - 16 ).

Prema tome, ispitivati poreklo stvari ne znaci biti slep, vec upravo suprotno, ispitivati znaci dopustiti Bogu da nam on otvori oci, i ucini da ne lutamo verujuci u nesto u sta ni sami nemamo cvrste dokaze da li je od Boga ili ne.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dodao bih jos par cinjenica u vezi nedoumice samog odredjivanja mesta na kome se odigralo Hristovo raspece, kao i njegovo vaskrsenje i vaznesenje na nebo.

Iz donjeg teksta koji sam prilozio, moze se videti da danasnji religijski svet ima pogresne predstave o samim lokacijama poslednjih dogadjaja koji su se odigrali u Hristovom zivotu, a to su kao sto je navedeno, njegovo raspece, vaskrsenje, i vaznesenje.

Iz onoga sto mozemo zakljuciti iz Jevandjelja, ali i iz Jevrejske i Rimske istorije, i samog grada Jerusalima, je to, da je Isus razapet van grada Jerusalima, odnosno van gradskih zidina, sto je i bio Rimski obicaj razapinjanja kojim su se rukovodili, da raspeca obavljaju duz samog puta koji vodi u grad, ili neposredno iza njegovih zidina. na mestu koje biblija naziva Kallvatija ili Golgota.

Druga cinjenica proistekla iz same istorije grada Jerusalima je ta, da su mrtvi sahranjivani iskljucivo izvan grada, a nikako u samom gradu Jerusalimu.

Takodje iz Jevandjelja mozemo videti da se Isus vazneo na nebo sa gore Maslinske, koja se nalazi izvan grada, na brdu odakle se proteze pogled na panoramu samog grada Jerusalima.

Osim toga, iz Jevandjelja, kao i Jevrejske tradicije, se moze zakljuciti, da je Isus razapet 31 godine nove ere, na praznik pashe, koji se vekovima odrzava na ravnodnevicu, odnosno u Martu..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HRAM GROBA GOSPODNJEG

Из Википедије, слободне енциклопедије

Храм Васкрсења Христовог (Црква Светог Гроба)

Улаз у Храм Васкрсења Христовог

Храм Васкрсења Христовог, такође познат и као Храм Гроба Господњег или Црква Васкрсења Христовог (Црква Светог Гроба), јесте црква која се налази на брду Голгота, унутар зидина Старог града Јерусалима, Светој земљи, и сматра се центром хришћанског света.
Место на коме је Храм Васкрсења Христовог, је на брду Голгота (Калварија), на коме је разапет, где је касније погребен, а затим и васкрсао Исус Христос.
Данас је Храм Васкрсења Христовог седиште грчког православног патријарха јерусалимског, контрола целог објекта (комплекса) подељена између неколико хришћанских цркава где постоји подела над управом појединих делова цркве, капела, олтара, такође постоје посебна правила, којих се сви придржавају вековима.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Sardy brate dali si mislio na ovo:Pogledajte prilog 22754?????? ja to samo onako mozda nisam pogodio?

Gera.
Da brate. Ja sam navedene stihove razumeo na sledeći način:

Da se mi ne trebamo čuvati Crkve gde se žrtvuju životinje bogu u slavu i čast. Niti Crkve gde vređaju i biju novopridošle članove ili neistomišljenike. Ili u crkvu gde ljudi psuju, varaju, podkradaju i ogovaraju braću........ Hrist nam nije rekao da se takvih Crkava i vernika čuvamo – jer se oni prepoznaju ’’iz aviona’’.
Već da se čuvamo Crkava gde su pripadnici sa nama ljubazni, slatkorečivi, lepo obučeni, laskavi, fini, kulturni, dobri, hvale se ljubavlju i istinom! Doduše tačno je DA NIKO NEĆE UĆI U CARSTVO NEBESKO SA LAŽJU I MRŽNJOM, ali je opasno ako je ta ljubav i istina i to ponašanje LICEMERNO ( Матеј 7:15 Чувајте се од лажних пророка, који долазе к вама у оделу овчијем, а унутра су вуци грабљиви; Дела 20:29 Јер ја ово знам да ће по одласку мом ући међу вас тешки вуци који неће штедети стада; Колош. 2:8 Браћо! Чувајте се да вас ко не зароби филозофијом и празном преваром, по казивању човечијем, по науци света, а не по Христу. 2. Тимот. 3:5 Који имају обличје побожности, а силе су се њене одрекли. И ових се клони.; Исаија 29:13 Зато рече Господ: Што се овај народ приближује устима својим и уснама својим поштује ме, а срце им далеко стоји од мене, и страх којим ме се боје заповест је људска којој су научени).

To je moj zaključak, a voleo bih sa ostalom braćom da vidim da li sam u zabludi ili ne.
Pa još ako bi mogli utvrditi koja Crkva je najbliža ovom opisu – ’’Vuci u jagnjećoj koži’’. To bi bilo sjajno!
Jer bi onda ispoštovali Hristov savet iz Mateja 7,15. Jer zasigurno nam to Hrist nije ostavio bez razloga u amanet. Jer vidite da takva Crkva želi privući što više vernika u svoju Crkvu, a onda ih zarobiti filozofijom ljudskom a ne Božijom.

Pozdrav svima sa jednim lepim stihom >

5. Мојс. 13:3 Немој послушати шта ти каже тај пророк или сањач, јер вас куша Господ Бог ваш да би се знало љубите ли Господа Бога свог из свег срца свог и све душе своје.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
.....To je moj zaključak, a voleo bih sa ostalom braćom da vidim da li sam u zabludi ili ne.
Pa još ako bi mogli utvrditi koja Crkva je najbliža ovom opisu – ’’Vuci u jagnjećoj koži’’. To bi bilo sjajno!
Jer bi onda ispoštovali Hristov savet iz Mateja 7,15. Jer zasigurno nam to Hrist nije ostavio bez razloga u amanet. Jer vidite da takva Crkva želi privući što više vernika u svoju Crkvu, a onda ih zarobiti filozofijom ljudskom a ne Božijom...
Ja mislim SVE. Znači kad prvi put dođeš u neku Crkvu, obavezno su prema tebi nasmejani, srdačni, ljubazni, laskavi.....lukavi kao zmije a ''bezazleni kao golubovi'', kulturni, slatkorečivi..............dok ih ne provališ. E kada ih provališ i izneseš im njihove zablude - onda vidiš koliko su BEZAZLENI KAO GOLUBOVI, a koliko su lukavi kao zmije. Onda ih dobiješ ogoljene i PRAVE. Zato i nije loše nekada suprotstaviti se doktrini Crkve. Da bi video kakvi su. Pa i Bog je kušao Avrama sa Isakom, zašto i mi ne bi proverili kakva je Crkva kojoj želimo da posvetimo svoj budući život. I ne samo život, nego i novac, i nekretnine, i vreme, i trud............i na kraju krajeva - poverili joj svoj večni život!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
a koji je to simbol vere molim te? A sta je sa zapovestima iz starog zaveta?mozda da ih odbacimo?

O kakvom ''duhu svetom'' ti pricas? Mislis na oganj koji silazi sa neba? Cuda koja demoni cine, a vi naivni narod u to poverovali!
[ame="http://vimeo.com/5742997"]demonska vatra on vimeo[/ame] toliko o tome!

simbol vere je molitva

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Simbol vere

Nažalost brate, ne mogu se ovde složiti s tobom. Jer se redovno i pravilno mole Bogu Mormoni,Baptisti, JS, Novi Horizont, Univerzalni Život, Sajentolozi, Pentakostalci.................. Za mene je simbol vere nešto drugo - Hristolikost!
A molitva je samo jedan delić, segment vere.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Nažalost brate, ne mogu se ovde složiti s tobom. Jer se redovno i pravilno mole Bogu Mormoni,Baptisti, JS, Novi Horizont, Univerzalni Život, Sajentolozi, Pentakostalci.................. Za mene je simbol vere nešto drugo - Hristolikost!
A molitva je samo jedan delić, segment vere.

ocigledno je da je jevrejin pobrkao loncice on nije znao da je simbol vere molitva tj

СИМВОЛ ВЕРЕ

ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин!

ZAO MI JE STO NE RAZUMES DA HOCU DA KAZEM DA POSTOJI MOLITVA SA NAZIVOM SIMBOL VERE EVO JE NAVEDENA TO JE I SEHERESADA HTELA DA KAZE DA NEKI NEZNAJU OSNOVNE MOLITVE OCE NAS I SIMBOL VERE ALI OCITO DA TI I JAVREJIN NISTE RAZUMELI STA SMO HTELI DA KAZEMO RAZUMES BRATE?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ZAO MI JE STO NE RAZUMES DA HOCU DA KAZEM DA POSTOJI MOLITVA SA NAZIVOM SIMBOL VERE EVO JE NAVEDENA TO JE I SEHERESADA HTELA DA KAZE DA NEKI NEZNAJU OSNOVNE MOLITVE OCE NAS I SIMBOL VERE ALI OCITO DA TI I JAVREJIN NISTE RAZUMELI STA SMO HTELI DA KAZEMO RAZUMES BRATE?
Kad vam se lijepo kaže da je zabranjeno u postovima upotrebljavati veliki font (ALL CAPS), vi to ignorišete. U redu, ali kada vam postovi ubuduće budu brisani, da znate zbog čega su brisani!

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
ocigledno je da je jevrejin pobrkao loncice on nije znao da je simbol vere molitva tj

СИМВОЛ ВЕРЕ

ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин! ..........

Ja se samo nisam složio sa tvojim postom >>
simbol vere je molitva
<<
Jer evo ti u i tvom sledećem postu ’’СИМВОЛ ВЕРЕ’’ – uopšte ne spominješ molitvu, kao simbolu vere. Tako da simbol vere nije molitva već ovo što si ti napisao u tvom postu # 188. Moguće je da isto mislimo, ali se drugačije izražavamo, ne znam.

A vera je opet nešto treće.
Pozdravljam te s par lepih stihova >
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Јаков[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]1: 26,27[/FONT][FONT=&quot] Ако који од вас мисли да верује, и не зауздава језик своj, него вара срце своје, његова је вера узалуд. Јер вера чиста и без мане пред Богом и Оцем јесте ова: обилазити сироте и удовице у њиховим невољама, и држати себе неопогањеног од света. [/FONT][FONT=&quot]2:14[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти?[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Јевр. 11:1[/FONT][FONT=&quot] Вера је, пак, тврдо чекање оног чему се надамо, и доказивање оног што не видимо.[/FONT]

Natrag