Moramo stvari postaviti na pravo mesto.
Ako je npr. ovo graficki prikaz price o Bogu i ljudima
Pocetak /------------------------------------------------/ Kraj
Ovo bi od prilike predstavljao graficki prikaz tvojih pitanja o "prici"
Pocetak /-------*---*----------*---**----*---***-------/ Kraj
Pitanje o delu price je oznaceno * (zvezdicom)
Ovo sam postavio da bi slikovitije pokusao da objasnim koliko je tesko kompletnu pricu sagledati o dogadjajima koji su se desavali od postanka do danasnjih dana. Pa kad kad deluje konfuzno iako zaista nije. Ako je sve ostalo jasno i sva ova pisanija i objashnjenja koristimo da bi smo upotpunili sliku u shvatljivu celovitost, onda je ok.
Ako je cela prica nejasna i nelogicna, moracemo da krenemo od pocetka pa do kraja
Vracam se na pitanja.
Iskrivljenju slike je podpomognuto sistemom zaborava ( udaljavanje od Boga, misleci - JA mogu i znam sam), Sistemom "gluvih telefona" i onim "pomagalackim faktorom" kojeg pomenuh u predhodnom postu.
Ako pricamo o paganizmima i "pomagalackom faktoru",moramo spomenuti i da su paganske religije nastale direktnim delovanjem Sotone i demona koji su pokusavali da iskrive poruku koju je Bog dao.
Tako su paganske religije prinosile na zrtvu voce, povrce (kao sto je radio Kain), ili neciste zivotinje i ljude (pa cak i decu).
Dakle, pagani su imali zrtveni sistem, ali je njegova poruka trebala da iskrivi ili izbrise obecanje koje je Bog dao o dolasku Mesije.
Sotona je pazljivo slusao sta Bog prica ljudima i tu poruku, koja je bila verbalno poznata svim narodima pre nego sto ju je Mojsije zapisao, Sotona je pokusao da iskrivi.
Ali ne da je iskrivi 100%, nego po svom starom dobrom receptu: red istine - red lazi.
Vratimo se opet na moj prvi post u pod-topicu " Da li je Bog dobar?" u kojem opisujem
slobodnu volju coveka .
Imash decu, volis ih, pazis na njih, ucih ih, ali
oni imaju slobodnu volju. Na njima je da li ce te poslusati roditelja i u kojoj meri.
Primer
Naucio si sina da vozi automobil. OK, on vozi automobil ali sa jednom rukom na volanu, ili prica na mob. dok vozi, tokom voznje okrece se da gleda suvozaca ili zadnja sedista , itd itd... To on sam radi. Receno mu je kako se pravilno vozi.
Slobodna volja.
Od postanka, od Adama i Eve pa do dana danashnjeg, nikad nismo prihvatili odgovornost za svoje zivote! Uvek je neko drugi kriv! :acute:
U sushtini, poenta i nije u obicaju kako ko se ko "moli" vec sta i kako oseca. Kako zivi ovaj zivot.
Ne treba ti "oce nash koji si na nebesima" kao "pozivni broj" da se obratis Bogu.
Kao sto dva blizanca imaju nevidljivu neraskidivu vezu izmedju sebe, ili mi sa roditeljima ovozemaljskim, tako smo povezani i sa Tvorcem.
Plasim se da nisi pazljivo citao Bibliju.:vorred:
Verujem da odatle dolazi toliko uzrocno-posledicnih nejasnoca.
Naravno da je znao da ce ljudi govoriti razlicitim jezicima. On im je razdvojio
Jedanaesto poglavlje Knjige Postanja (1. Knjige Mojsijeve) kaze da je pre pobune ljudi protiv Boga, tokom gradjenja Vavilonske kule, "bio na celoj zemlji jedan jezik i jednake reci" (1. Mojsijeva 11,1).
Kao posledica pobune drevnih Vavilonjana protiv Boga, Bog je "pomeo (razdelio) jezik cele zemlje" (1. Mojsijeva 11,9). Od tada, covecanstvo je podeljeno na brojne narode, sa svojim jedinstvenim jezicima koji su nerazumljivi drugima narodima (1. Mojsijeva 11,7).
Originalni jezik, kojim se govorilo pre pobune u Vavilonu, bio je
hebrejski jezik (možda se tada zvao nekim drugim imenom). To je očigledno na osnovu porekla reči i imena opisanih u prvih deset poglavlja 1. Knjige Mojsijeve, pre pometnje jezika.
Dakle, Biblija je data od strane Boga poboznim ljudima drevnog Izraela na hebrejskom jeziku. Hebrejski jezik nije samo jezik starih Izrailjaca, već originalni jezik celog čovečanstva koji je bio korišćen od strane samog Tvorca tokom Stvaranja sveta.
Da ne duzim. Kad pozelis, mogu dati dosta cinjenica koji govore o gore navedenom.
Nema nelogicnosti.
Nelogican je evoluizam i njegovo " da je iz nezivog nastao zivot " wacko2
Naravno da je znao i da zna. Ali covek je kriv!
Zasto prenebregavate iznova i iznova nasu slobodnu volju ? Uvek nam je drugi kriv.
Ja sam kriv sto pusim, pijem, nezdravo se hranim, ulazim u kavgu sa nekim, osetim ljubomoru, ukradem, vrshim preljube, ostavim trudnu zenu da se sama nosi sa zivotnim problemima itd itd. Nije mi Bog kriv. Ja sam kriv.
Bog je lepo govorio sta treba raditi kao sto bi bi otac sinu govorio.
Na greskama se uci. Dok ne zaboli, covek ne nauci. (cast izuzetcima)
Naravno da je objavio sebe svima. Ako treba taksativno kad i kako, ok, moze ali u drugom postu da ne bi zbunjivali citaoce.
Ovo pitanje je veoma vazno, pa cu dati shiri odgovor.
Apostol Petar u svojoj 2.Poslanici 3,3-7 donosi prorocanstvo o pojavi rugaca koji ce biti slicni prepotopnim ljudima u jednoj bitnoj tacki: "Navalice (namerno) nece da znaju da su nebesa bila od pre, i zemlja iz vode i usred vode Bozjom reci. Zato tadasnji svet bi vodom Potopljen i pogibe."
Dakle, namerno nisu hteli da veruju (zapazimo da namerno nisu hteli da veruju) da je zemlja bila usred vode i da je Tvorac podigao vodu nad svodom. Zato su oni, kaze Biblija, bili tom istom vodom i unisteni.
Zasto oni nisu hteli u to da veruju? Treba procitati celu 3.glavu 2.Petrove poslanice. Mi danas smatramo da su rugaci nesto pozitivno. Pojavi se neko na televiziji, ismejava druge, a ljudi kazu: "Kako je govorio, kako im je sve skresao. Osisao ih je!" Mi danas strasno cenimo rugace. Po biblijskim kriterijumima, to je vrlo losa kategorija ljudi. Uglavnom, njih Biblija klasifikuje kao rugace.
To su ljudi koji zive drzeci se naturalistickog koncepta zivota.
Naturalisticki koncept podrazumeva, u jednoj recenici,
da je univerzum dovoljan sam sebi, svi procesi izviru iz njega, on se objasnjava samim sobom. Nema nikakve potrebe za postojanjem nekoga ko je iznad toga. Ti ljudi, dakle, nisu verovali da je mocno bice, Bog, podigao vodu nad svodom. Mi mozemo da pretpostavimo da njima, zaista, nije bilo lako da oni poveruju u pricu koju je Noje govorio.
Samo mozda nekoliko reci za one koji mozda ne znaju o cemu se radi.
Bezakonje se bilo strasno namnozilo na zemlji. I onda je Bog pozvao Noja da objavi da nece tako vecno trajati, nego da se ljudi moraju uozbiljiti. Dakle, ljudi se moraju uozbiljiti ako misle da zive. I onda je On rekao Noju da propoveda da ce doci opsti Potop koji ce unistiti sve one koji se ne budu pokajali. Ne samo da je Noje u to poverovao, nego je njegova vera biladelotvorna i on je poceo da gradi brod.
Mi mozemo da razumemo da je tim ljudima bilo tesko da veruju. Jer zapazimo da kisa do tada nikada nije padala. Mozemo zamisliti da zivimo u svetu gde ne pada kisa, i pojavi se neko ko nam kaze da ce padati kisa s neba, i da ce toliko padati kisa da ce nastupiti opsti Potop. Verovatno su se ljudi mozda i smejali tome. To je zaista bilo tesko vreme.
Njihova naturalisticka koncepcija, da je svet dovoljan sam sebi, je najdominantnija filozofija koja danas postoji, dakle, da ne postoji neko ko je prvi uzrok, mocni uzrok koji je iznad sveta. Naturalizam je tacan do izvesne mere, do onde dok operise sa sekundarnim uzrocima i sekundarnim zbivanjima koji se desavaju ovde, na planeti Zemlji. Dotle je naturalizam funkcionalan. Ali onoga trenutka kad on zaboravi da postoji Neko ko moze da spusti taj vodeni omotac i da izazove...
Prva kisna kap, ovo treba da zapamtimo, koja je pala na planetu Zemlju, oborila je naturalisticku filozofiju pretpotopnog sveta. Prvi covek koji je bio pogodjen kisnom kapi, verujmo, kao da je bio gromom pogodjen, ali bilo je kasno. Moralo se verovati pre toga.
Odredjeni koncept, neka nasa zivotna filozofija, pod prostom je zakonitosti "setve i zetve", da tako kazemo, "uzroka i posledica", i mora da ostavi implikacije na prakticni zivot. Buduci da oni nisu verovali da postoji Bog koji je iznad svega toga, koji je mocan i koji moze da taj vodeni omotac jednostavno spusti, oni su ziveli (videcemo kako su ziveli) i doziveli su smrt i uzas. Ovo je grozna cinjenica, ali mi se prosto vozimo na loju tih davnih nasih pradedova, na nafti. To je zalosno.
Dalje je znacajno, da iz ovog izvestaja iz Biblije mi vidimo da je biblijski Bog teisticki bog.
Dakle, On nije bog deizma, bog koji je stvorio ovaj svet i pustio ga. Deizam je jedno vreme bio vrlo moderan. I danas ljudi ne kazu da su oni deisti, da oni veruju u visu silu. Poznati evolucionisti, i sam Dobzanski, je bio religiozan, ali on nije bio religiozan u tradicionalnom smislu reci, nego u nekom deistickom smislu reci, da postoji neka visa sila, postoji bog kao neka naucno - logicka hipoteza za objasnjenje sveta i posledica u ovome svetu, ali on je daleki bog. On, po deistima, nije teisticki bog, bog koji je zainteresovan za ono sto se ovde desava.
Biblijski Bog je vrlo zainteresovan za ovaj svet. On je Bog svakodnevnog zivota, Bog svakog trenutka, svakog casa. Neki ga izuzetno vole sto je takav. Zasto? Zato sto im je to vazno, da taj Bog vidi sta oni danas jedu. Tamo neka baka u zabitom selu, koja samo neku suvu kriscicu hleba jede, za nju je ekstremno vazno da taj Bog vidi sta ona jede.
Drugo su naucnici. Mi cesto navodimo Ajnstajna i druge, kako su oni religiozni.
U Ajnstajnovoj knjizi "Moja slika sveta", na 11., 12. strani pise: "U savremenom svetu naucnici su jedino istinski religiozni ljudi." Jesu, ali ne u tradicionalnom smislu reci.
U tradicionalnom smislu reci religiozan je bio
Luj Paster.
Sta znaci biti religiozan u tradicionalnom smislu reci? To znaci ne samo verovati da Bog postoji, nego
verovati da je ta cinjenica ekstremno vazna za moj zivot. Ako ja verujem da Bog postoji, a to nema nikakvog znacaja za mene, verujmo da time mozemo da lazemo nase komsije i nas same, sto je jos gore. (Najgore je kad covek sam sebe laze.) Ali to pred Bogom nema znacaja. O tome se radi.
Dakle,
Bog se mesa u covekovu istoriju. To je vrlo vazno.
On se mesao u proslosti, On ce se mesati i u buducnosti. Mozda nam nije to svima prijatno, ali taj izvestaj je vrlo znacajan. On se drasticno umesao u ljudsku istoriju. Unistio je, po nekim proracunima, nekoliko milijardi ljudi koji su ziveli pre Potopa. To se moze lako izracunati. Nekoliko milijardi ljudi je unisteno u toku Potopa.
Bogu su potrebne zaista sve licnosti, Njemu je svako bice potrebno, ali ne smemo da zaboravimo da Njemu nikako broj nije vazan. On nije umro radi cifara, datuma itd. On je umro radi svakog coveka, ali njemu treba kvalitet. njemu trebaju oni ciji ce lik On prepoznati kao deo sebe.
Gledaj na tvorca kao na hirurga a covecanstvo kao na ljudsko telo.
Gangrena ili kancer (citaj greh-nemoral)zahvati odredjeni deo tela - amputira se taj bolesni deo tela da bi se spasilo ono zdravo.
Ono sto je nejasno-potrazi se i nadje se. Zar ne?
Za ucenje i znanje nam je potreban motiv. Tako ? Ako nadjes motiv, naci ces snagu i volju da naucis.
Nauceno je shvaceno i jasno.
Napisao sam u predhodnom post-u da
"nauka ne poznaje autoritete vec cinjenice!"
Ako citamo 1. Mojsijevu knjigu videcemo kako je nastao svet i covek. Otac/Stvoritelj im je dao "tacno definisane moralne zakone" kojih se trebaju pridrzavati da bi opstali i ziveli u sreci.
Lepo pise da je i pre Mojsija postojao Bog i moralna nacela . On je samo prvi koji ih je u slovo pretochio
Nepostovanje tih utvrdjenih moralnih normi dovode do ljudske destrukcije i samodestrukcije. Seti se prepotopne civilizacije, sodome i gomeore, vavilona, anticki heleni, demografskih i duhovnih kriza,pri cemu je
narod gubio volju za zivotom,nisu zeleli da nastavljaju svoj rod,Najuceniji i najpametniji nisu se zenili i imali poroda, malobrojne porodice ako su se uopste i stvarale, cesto nisu imali decu.
Deca koja su se radjala, cesto su umirala zbog odsustva roditeljske brige, abortusi su postali cesta pojava, carovala je prevlast najmracnijih i okultnih sistema, cija bi karakterna osobina bila mrznja prema zivotu.
Samoubistva su postala jedna od osnovnih razloga smrtnosti stanovnistva itd.
Ovo svesno izumiranje naroda u nauci je poznato kao endogena psihoza 2. i 3. veka sto predstavlja masovnu patologiju psihe i gubitak smisla daljeg postojanja.
(Podseca li te ova prica na na nesto ?)
:vorred:
Izvini, mislio sam da jesam objasnivsi kad je nastala, na kom jeziku, na koji je sledeci jezik prevedena itd. Ovo zahteva malo bolje poznavanje istorije. Slaba pismenost naravno da je uticala na shirenje vere u pisanom obliku ali ne naravno i usmenom.
Na starogrcki je prvo prevedena iz prakticnih razloga. U to vreme su najuceniji ljudi govorili i pisali na starogrckom, nakon toga na latinskom itd itd. Onaj "pismeni" je nebrojano puta tumacio i propovedao onako kako je to njemu odgovaralo. Uzrocno posledicno i sam znash kroz istoriju kako su iskoriscavali tu situaciju.
Dakle,
i na ovo pitanje dolazimo do zakljucka da je to covek uradio a ne Bog.
Iskreno cenim da su to marginalna teolosho-istorijska pitanja ( osim ovog dela o potopu) koja postavljas.
Zar ne smatras da su glavna pitanja i odgovori na sledeca pitanja upravo temeljni dokaz o postojanju ili nepostojanju Tvorca :