Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Medjutima, samo jedno ti zamerim, zbog cega nisi navo CELO HRISTOVO TUMACENJE?
Ja nisam hteo da citiram jer vi to napamet znate. Evo ti si citirao..
Prevario si se Mire. Isus to nije ucio. On ne govori o nijednoj hrani, nego naveo je sta pogani coveka i jasno je zakljucio da jesti hleb neopranim rukama TO NE POGANI COVEKA
Marko, nije on govorio o nekoj hrani posebno, ali je govorio o "higijeni"! Kad jedes hleb neopranim rukama, ti mozes da se razbolis!
To su i fariseji dobro znali, i zato su prali ruke:
"Skupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. .... Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?"
A on im odgovara:
" Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod? Tako on očisti sva jela."
---> Dakle, Isus nas ovde uci da ne budemo optereceni ocuvanjem zdravlja kao fariseji, jer Bog je stvorio mehanizme u telu koji se brinu za ciscenje od stetnih materija (zato i imamo jetru). Mi paznju treba da posvetimo ocuvanju duhovnog zdravlja!
Ovo se odnosi i na svaku drugu hranu koju jedemo, bilo da jedemo neopranim rukama, bilo da je ta sama hrana tj. meso vec necisto, to ne utice na nas organizam u tolikoj meri da bi trebalo da se zabrinemo. A pogotovo ne da budemo fanaticno optereceni time da li smo slucajno pojeli nesto sa bakterijama ili je vec i samo meso necisto zbog onoga cime se ta zivotinja hrani..
Poruka je ova - "nije hrana ono sto spasava coveka, vec ga duhovnost spasava"!
A vasa opterecenost hranom, je slicna farisejskoj!
Ja ne kazem da je pogresno brinuti se o zdravlju, ali vi to napraviste evandjeljem i necim sto je "obavezno"! Hristos je bas to zamerao!
Tako Hristos sigurno nije ucio vernike da u svoj organizam stavljaju otrove.
Nije on ucio da jedemo otrove, nego je govorio da ne budemo optereceni time sta smo jeli, tj. preteranom brigom o telu, i brigom za zemaljsko! Jer postoje mehanizmi u organizmu koji ciste jela (imamo jetru ona oslobadja od toksina, ALT skace u organizmu kad pojedemo meso, jer jetra radi svoj posao).. Cemu onda jetra ako je ne koristis?
Vi ste preko svake mere optereceni da li ste pojeli nesto necisto ili ne, cak branite sirce caj i kafu, a generalno sva hrana, pa i ona koju vi zovete "cistom" je necista i zatrovana! Cak je dokazano, da su biljne masti gore za organizam i za srce, nego sto su to zivotinjske masti. A da ne govorim o tome, da zakon o 'cistoj i necistoj hrani' ne obuhvata uopste biljne vrste, kao sto su to gljive, paprika, bobice i sl.. koje su toksicne za coveka, cak i u malim kolicinama!
Zapitaj se - zasto Bozji 'zakon o zdravlju' ne obuhvata i biljne vrste? Nisu sve biljke zdrave, neke su totalno stetne za covekov organizam u zavisnosti od kolicine i nacina konzumacije. Ljudi su konzumirali neke biljke zbog zdravlja i naudili sebi!
Ti se na ovo uopste nisi osvrnuo!
Razlog zasto se u tom zakonu ne pominju i biljke, je taj sto je u pitanju "ritualni zakon"!
Meso je predstavljalo Hristovu zrtvu, jevreji su svaki obrok smatrali zrtvom (Euharistijom) i zato nisu smeli jesti nista sa "manom" jer Hristos je bez mane! Zato se i zakon prvenstveno bavio "fizickim karakteristikama zivotinja" a ne necim drugim!
Da je to tacno, vec sam naveo dokaz. Jevreji su iz cisto verskih razloga izbegavali odredjeno meso, a ne iz zdravstvenih:
"Zato sinovi Izraelovi ne jedu stegna na zglavku do danasnjeg dana jer se Jakovu iscasi stegno na zglavku" (1. Moj. 32:32)
---> Dakle, verski razlog!
Naravno rekao sam, ovaj "zakon o mesu" (to cu naglasiti, jer on samo to i jeste - 'zakon o mesu'), utice dobro na zdravlje, jer su te zivotinje sa manjim manama nego ostale.
Ali svejedno i one su stetne!!!