VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Sto napisah napisah.
Hvala.
Mire, koliko sam te puta savetovao da se biblija tumaci u kontekstu ili celini.
Upravo Hristove reci koje si postavio demantuju tvoje tvrdnje da se radi o higijeni.
Da vidimo ceo tekst:
Dakle, Isus ovde govori o duhovnom zivotu, i jevreji su verovali da jedenje necistim rukama moze coveka duhovno uprljati, uciniti ga gresnim, jer su taj obicaj ritualnog pranja uveli kao verski religijski propis.
Isus to demantuje i kaze da "što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga DUHOVNO opoganiti, jer DUHOVNO moze coveka opoganiti samo ono sto dolazi iz srca.?"
Srce je u bibliji centar duhovnosti i prave sluzbe, i covekova dela ili nedela dolaze iz srca, i cela rasprava Isusa sa Jevrejima ima akcenat na duhovnosti, i sta na nju utice.
U vezi srca rec Bozja na mnogo mesta govori o religiji srca:
Učini mi, Bože, čisto srce, i duh prav ponovi u meni.
"A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene"
Dakle, radi se o duhovnom aspektu.
Sto se tice zdravstvenih principa, odgovor sam vec dao.
Bog je u pocetku stvorio i kasnije odvojio zivotinje cije meso jeste pogodno za ljudsku ishranu, od onoga koje to nije, i koje sadrzi otrove, stetne masti, i koje donosi bolesti i preranu smrt.
Medicimna je mnogo toga otkrila u vezi bolesti koje donose stetne namirnice, posebno mesa.
Poznato je da kada je covek bolestan, to se odrazava kako na njegovo telo, tako i na dusevno, mentalno, i emotivno stanje, i sa bolescu moze se reci da pati celo covekovo telo.
Bog zeli da covek bude zdrav u svakom pogledu, i zato je coveku dao lanac ishrane, u kome je uvrstio ono sto ce coveku doneti zdravlje u celini.
Meso nije hrana, i nije stvoreno za ljudsku ishranu, vec je ono pridodato tek nakon covekovog pada u greh, kada je on usled greha izopacio svoj ukus i trazio sve jacu hranu, pa i hranu od zivotinjskih proizvoda, i meso.
Pripremajuci se za nebeski zivot, Bog zeli da covek vec ovde izgradi i svoj ukus, i koristi zemaljske proizvode koji ce se koristiti i na novoj zemlji, gde nece biti ubijajanja zivotinja radi ljudske ishrane, i gde ce se sve ono sto je coveku potrebno za ishranu naci u prirodi.
Hvala.
Netacno! Kad bi ovde bilo reci o "duhovnom prljanju", ne bi Isus u odgovoru rekao da se ono sto jedemo "cisti u utrobi a potom izlazi napolje"! Dakle skroz si promasio poentu! Ovde se radi o "higijeni"!
Trbuh cisti sva jela, kaze Hristos:
"čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh te izlazi u zahod? Tako on čisti sva jela."
Mire, koliko sam te puta savetovao da se biblija tumaci u kontekstu ili celini.
Upravo Hristove reci koje si postavio demantuju tvoje tvrdnje da se radi o higijeni.
Da vidimo ceo tekst:
- A potom pitahu ga fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starijeh, nego jedu hljeb neumivenijem rukama?
- A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene.
- No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovijestima ljudskijem.
- Jer ostaviste zapovijesti Božije, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takova činite.
- I reče im: dobro ukidate zapovijest Božiju da svoj običaj sačuvate.
- Jer Mojsije reče: poštuj oca svojega i mater svoju; i: koji opsuje oca ili mater smrću da umre.
- A vi kažete: ako reče čovjek ocu ili materi: korvan, to jest: prilog je čim bih ti ja mogao pomoći.
- I tako ne date mu ništa učiniti ocu svojemu ili materi svojoj,
- Ukidajući riječ Božiju svojijem običajem koji ste postavili; i ovako mnogo koješta činite.
- I dozvavši sav narod reče im: poslušajte mene svi, i razumijte.
- Ništa nema što bi čovjeka moglo opoganiti da uđe spolja u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čovjeka.
- Ako ko ima uši da čuje neka čuje.
- I kad dođe od naroda u kuću pitahu ga učenici njegovi za priču.
- I reče im: zar ste i vi tako nerazumni? Ne razumijete li da što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga opoganiti?
- Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.
- Još reče: što izlazi iz čovjeka ono pogani čovjeka;
- Jer iznutra iz srca ljudskoga izlaze misli zle, preljube, kurvarstva, ubistva,
- Krađe, lakomstva, pakosti, zloće, lukavstvo, sramote, zlo oko, huljenje na Boga, ponos, bezumlje.
- Sva ova zla iznutra izlaze, i pogane čovjeka" ( Marko 7. 5 - 23 )
Dakle, Isus ovde govori o duhovnom zivotu, i jevreji su verovali da jedenje necistim rukama moze coveka duhovno uprljati, uciniti ga gresnim, jer su taj obicaj ritualnog pranja uveli kao verski religijski propis.
Isus to demantuje i kaze da "što god u čovjeka spolja ulazi ne može ga DUHOVNO opoganiti, jer DUHOVNO moze coveka opoganiti samo ono sto dolazi iz srca.?"
Srce je u bibliji centar duhovnosti i prave sluzbe, i covekova dela ili nedela dolaze iz srca, i cela rasprava Isusa sa Jevrejima ima akcenat na duhovnosti, i sta na nju utice.
U vezi srca rec Bozja na mnogo mesta govori o religiji srca:
Učini mi, Bože, čisto srce, i duh prav ponovi u meni.
"A on odgovarajući reče im: dobro je prorokovao Isaija za vas licemjere, kao što je pisano: ovi ljudi usnama me poštuju, a srce njihovo daleko stoji od mene"
Dakle, radi se o duhovnom aspektu.
Sto se tice zdravstvenih principa, odgovor sam vec dao.
Bog je u pocetku stvorio i kasnije odvojio zivotinje cije meso jeste pogodno za ljudsku ishranu, od onoga koje to nije, i koje sadrzi otrove, stetne masti, i koje donosi bolesti i preranu smrt.
Medicimna je mnogo toga otkrila u vezi bolesti koje donose stetne namirnice, posebno mesa.
Poznato je da kada je covek bolestan, to se odrazava kako na njegovo telo, tako i na dusevno, mentalno, i emotivno stanje, i sa bolescu moze se reci da pati celo covekovo telo.
Bog zeli da covek bude zdrav u svakom pogledu, i zato je coveku dao lanac ishrane, u kome je uvrstio ono sto ce coveku doneti zdravlje u celini.
Meso nije hrana, i nije stvoreno za ljudsku ishranu, vec je ono pridodato tek nakon covekovog pada u greh, kada je on usled greha izopacio svoj ukus i trazio sve jacu hranu, pa i hranu od zivotinjskih proizvoda, i meso.
Pripremajuci se za nebeski zivot, Bog zeli da covek vec ovde izgradi i svoj ukus, i koristi zemaljske proizvode koji ce se koristiti i na novoj zemlji, gde nece biti ubijajanja zivotinja radi ljudske ishrane, i gde ce se sve ono sto je coveku potrebno za ishranu naci u prirodi.